Secret Wars - a fösorozaton túl 1.

2015. június 30. - trg

A Marvel idei univerzumátalakító nagy eventje nem egyetlen sorozatból és egy-két hozzákapcsolódó tie-inből áll, hanem közel ötven másik minisorozatból (valamint egy-két ongoing sorozatból), amik nem a fő történetet viszik előre, hanem hozzájárulnak a világ és lakóinak bemutatásához. A továbbiakban ezek közül mutatok be párat röviden.

Mielőtt rátérnénk az egyes sorozatokra, nem árt tisztába lenni azzal, hogy a Marvel ezeket három csoportra osztotta: a Last Days sorozatok egy-egy hős utolsó napjait mutatják be (ebből kifolyólag ezek kivétel nélkül a Secret Wars első része előtt, illetve azzal egy időben játszódnak), a Warzones sorozatok a világ egy-egy területére koncentrálnak, míg a Battleworld sorozatokban a világ nagyobb struktúrája kerül bemutatásra (például a különböző területek egymáshoz való viszonya).

Secret Wars?

A Marvel Multiverzum véget ért, de hála Dr Doomnak és Stephen Strange-nek, nem minden pusztult el. Doom a különböző univerzumok maradékából létrehozott egy patchwork bolygót (a Battleworldöt), ahol a különböző területek, különböző Univerzumoknak felelnek meg. Minden terület élén egy báró vagy egy bárónő áll, de végeredményben mindenki Doomnak tartozik hűséggel. 

Ha bővebben érdekel, hogy hogyan történt mindez, akkor olvasd el a Jonathan Hickman Avengers sorozatairól illetve a Secret Wars sorozatról szóló írásainkat.

Planet Hulk

Egy alternatív univerzumban az A.I.M. egyik támadása után a világ egy jelentős része gammafertőzött lett és Hulkká változott. Amikor minden összeomlott, ez a világ is a Battleworld része lett. A történetet az indítja el, hogy a terület fölött járőröző Thor sereget megtámadják a helyiek, ezzel nagyjából egy időben pedig Steve Rogers és Devil Dinosaur (aki egy T. rex) éppen tizenkettedik győzelmüket könyvelik el Arcade gladiátor arénájában és kihasználva azt, hogy Arcade személyesen megy gratulálni a harcosnak, foglyul ejtik, hogy megtudják tőle, hol van Bucky Barnes. Természetesen a trükk nem sikerül így a Kapitány Doom előtt találja magát, aki felajánlja, hogy ha elmegy Greenlandre és megöli a Red Kinget, akkor életben hagyja, ráadásul a barátját is megmentheti ezzel, ugyanis korábban Bucky is erre a küldetésre vállalkozott, de fogságba esett.

Eddig két füzet jelent meg a minisorozatból és eddig rendkívül szórakoztatónak tűnik. A kétfős csapathoz a második részben csatlakozott az önmagát Doc Greennk nevező intelligens Hulk is, aki úgy látszik többet tud arról, hogy hogyan működik a Battlerworld, mint annak legtöbb lakója (például legalább három másik Captain Americával találkozott már). Greenland világa kellően vad ahhoz, hogy a hősök egy pillanatra se pihenhessenek (itt még a növények is mutálódtak), Doc Green pedig amellett, hogy intelligens, kicsit sem kevésbé vad, mint a többi Hulk.

 

Armor Wars

Technopolisban járunk, Battleworld egy olyan régiójában, ahol egy elszabadult vírus miatt mindenkinek páncélt kell hordania. A terület eredeti bárója Howard Stark volt, a cím pedig halálakor Tonyra szállt, csakhogy Tony megígérte az apjának, hogy testvére, Arno is elláthatja páncélokkal a várost és mindaddig élvezheti a szabad piac előnyeit, amíg nem szegi meg a törvényt. Természetesen a helyzet nem ilyen egyszerű, Arno ugyanis bűnözőket támogat és azon munkálkodik, hogy megszerezze magának a régiót.

Ebből a sorozatból is két füzet jelent meg eddig, azonban a Planet Hulkkal ellentétben ezek sokkal kevésbé voltak izgalmasak, a történetnek eddig két érdekesebb aspektusa van: az egyik a rejtély, hogy mi okozta a vírust (erre a régió Pókembere - Spyder-Man - rájött, de megölték mielőtt elmondhatta volna Tonynak), a másik pedig az, hogy Tonynak feltűnik, hogy nem tud visszaemlékezni arra, hogy mi történt a Battlewolrd létrehozása előtt. Ja és a régió Thorja James Rhodes (Warmachine), ami lássuk be, elég király választás.

 

Ultimate End

Ha az Armor Warsra azt mondtam, hogy kevésbé izgalmas, akkor erre azt kell mondanom, hogy nem jó. Az alap az, hogy két Manhattan - a 616-os és az Ultimate Univerzum beli - összeolvadt és a hőseiknek erre valamilyen megoldást kell találniuk, lehetőleg azelőtt, hogy Doom felfedezné az egészet. Persze Doom tud róla (miért ne tudna), szóval elküld egy csapat Thort, hogy leállítsa a hősöket a próbálkozással. A két világ Tony Starkja persze nem törődik bele ebbe és, ha jól sejtem a folytatás többek között arról fog szólni, hogy mit sikerül kihozniuk a helyzetből, de ha a minőség nem kezd el rohamosan javulni, akkor valószínű, hogy ezt én már nem fogom olvasni.

 

Captain Marvel and the Carol Corps

Még csak az első számnál tart, de már most biztos vagyok benne, hogy Kelly-Sue DeConnick (egy ideig) utolsó Captain Marvel története fantasztikus lesz. Carol Danvers a Banshee osztag kapitányaként az a feladatot kapja, hogy csapatával semmisítsenek meg egy hajót, amin egy csapat Ultron próbálja meg megtámadni a régiójukat. Kiderül, hogy az információ téves, a hajón emberek vannak és ez felveti a kérdést: miért akarja Doom, hogy embereket öljenek? A sorozat hangulata nagyon eltalált (erősen emlékeztet DeConnick első Captain Marvel történeteinek egyikére), a katonai körítés pedig igazán jól illik a karakterhez, ráadásul olyan karaktereket is viszontlátunk, mint Helen Cobb, szóval ha eddig szeretted a sorozatot, akkor ezt se hagyd ki!

 

Marvel Zombies

Elsa Bloodstone a falon (a Shielden) védi a Battleworldöt a délről jövő rémségektől, ám a zombi Red Terror több száz kilométerre teleportálja onnan, így viszont egyedül (illetve majdnem egyedül, mert mellé szegődik egy amnéziás kisgyerek) marad a zombik és más rémségek uralta területen. Az első szám nagyjából ennyiről szól, azonban a kivitelezése egészen parádés. Nemcsak az ad sokat a hangulathoz, hogy a mainstream szuperhősképregények világához képest valami mást kapunk (ez a legtöbb Secret Wars címre igaz), hanem az is, ahogy visszaemlékezésekben megismerjük Elsa neveltetését és megtudjuk, hogy hogyan lett az a kimért és kegyetlen szörnyvadász, akit látunk. 

 

Age of Ultron vs. Marvel Zombies

Szintén egy szám jött csak ki ebből a sorozatból és nem vagyok benne biztos, hogy teljesíteni tudja a hozzáfűzött reményeket. A történet két szálon indul el, az egyikben azt követhetjük nyomon, hogy a száműzött Tigra hogyan küzd meg a zombi hordákkal, a másikban pedig az 1872-ből származó Hank Pym száműzetésének lehetünk tanúi. A két karakter még csak nem is találkozik, ugyanis Pym az Ultron uralta Perfectionbe kerül, de nem lennék meglepve, ha ez gyorsan megváltozna, ugyanis egyik fél sem igazán tiszteli a határokat. Sajnos a két szál különbözősége jelenleg hátrányára vált a sorozatnak, de ha ezt megoldják és nagyobb hangsúlyt kap a címbeli két frakció harca, akkor bármi kisülhet még ebből.

 

1602: Witch Hunter Angela

A Neil Gaiman képregény (mind a világot, mind a karaktert ő találta ki eredetileg), amit nem Neil Gaiman ír, viszont ennek ellenére nagyon jónak tűnik. Angela James király (aki ebben a világban maga Wolverine) boszorkányvadásza, aki egy nap rájön arra, hogy maga a király is a witchbreedek közé tartozik (ez nekünk olvasóknak talán nem meglepő), szóval nincs más választása, megöli a királyt. A helyét Charles veszi át (gondolom nem okoz nagy meglepetést, ha elárulom, hogy titkon ő is a witchbreed), Angela pedig vadászatra indul a Faustiánok ellen, akik a Démonoktól nyerik képességeiket. A képregény érdekes csavart visz a hagyományos Marvel világba és mind a történetvezetés, mind a művészi megvalósítás kiváló, szóval kiváncsian várom a folytatást.

 

Old Man Logan

Ez a sorozat ott veszi fel a fonalat, ahol a nemrég bemutatott eredeti Old Man Logan történet abbamaradt. Logan éppen a posztapokaliptikus világ gonosztevőit aprítja, az égből lábai elé hullik egy Ultron fej, hősünk pedig elindul, hogy megmássza a régiót lezáró falat és megtudja, hogy hogyan került oda az idegen tárgy. A fal megmászása (és egy Thorral való konfrontációja) után először Sabretooth-szal találja magát szemben, majd az X-Mennek kell elszámolni azzal, hogy ki is ő valójában. Kicsit reméltem, hogy ez a sorozat az eredeti Old Man Logan világában fog játszódni, de sajnos az első két szám alapján nem ez a helyzet. Bár szeretem Bendis írói stílusát, az első két szám alapján attól tartok, hogy ez nem az én sorozatom lesz, de titeket ez ne tántorítson el, ugyanis a legnagyobb gondom az, hogy a karaktereket közel sem izgatni annyira, mint ami ahhoz kéne, hogy jobban beszívjon a történet.

 

Thors

A Thorok már több sorozatban is feltűntek, de a Marvel (szerencsére) úgy döntött, hogy kapnak egy saját minit is. Egy sorozatgyilkos szedi áldozatait szerte Battleworldön, minden esetben egyetlen nőt öl meg és mindig ugyanazt (elárulom: nem lesz nagy meglepetés a kiléte) és két Thort - Beta Ray Billt, valamint az Ultimate verziót - bízzák meg a nyomozással. Az egész erősen emlékeztet egy klasszikus bűnügyi sorozatra vagy filmre (még a főhősöket leordító rendőrfőnököt is megkapjuk), ami akár rosszul is elsülhetne, de szerencsére Aaron elég jó író ahhoz, hogy működjön a dolog.

Ennyi fért a mostani összefoglalóba, a héten jön a Secret Wars negyedik része, az ötödik előtt pedig még várhattok egy újabb kitekintőt az eventet kísérő minisorozatokra!

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr517574692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.07.01. 13:26:07

Tiszta dedó ez a Marvel izéverzum, mintha az átlagnál okosabb hétévesek írnák a sztorikat. Ezeket tényleg felnőttek olvassák?

trg 2015.07.01. 20:03:25

@shitgun:
Nagyon friss adatokkal nem tudok szolgálni (illetve lusta vagyok sokáig keresgélni a neten), de a comixology online képregénybolt adatai szerint 2013-ban a tipikus képregényolvasó 27-36 év között férfi volt (viszont akkor műár erősen feljövőben volt a 17-26 év közötti nők csoportja, akik mára egyre nagyobb részét teszik ki az olvasótábornak, erről többet itt olvashatsz: trikorder.blog.hu/2015/04/06/nok_es_kepregenyek_796)
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015