Marvel Zombies vs. Army of Darkness

2015. október 23. - eletfogytiglan

Evil Dead Hét

evildeadhet.gif

A Marvel Zombies vs. Army of Darkness két ikonikus univerzum nagy találkozása, mely véleményem szerint rendkívül szórakoztató olvasmány lehet alaposabb háttérismeret nélkül is. Azonban azok akik mélyebben ismerik a szuperhősök világát és az Evil Dead széria mind filmes, mind képregényes változatában magabiztosan képesek kiigazodni, számukra minden képkocka tartogatni fog valami figyelemre méltót.

Azok kedvéért, akikre a fentebb összefoglaltak nem vonatkoznak, és sem kedvük, sem idejük nincs elmélyedni a két történetben, de szívesen elolvasnák mi sült ki az ütköztetésükből, igyekszem röviden ismertetni néhány, szerintem fontos információt. 

kep1.jpg

A Marvel Zombies történet az Ultimate Fantastic Four (21-23. szám) egy Mark Millar által felvázolt kitekintéséből nőtte ki magát, melyben Reed Richards egy párhuzamos világbeli önmagát követve eljut egy alternatív Földre. Itt azonban egy teljesen a feje tetejére állt világban találja magát, melyben a Marvel szuperhősei már nem az emberiség szolgálatában állnak, épp ellenkezőleg, egy földönkívüli zombivírustól fertőződve belakmározták a társadalom (és szeretteik) nagy részét, és magukból kikelve vadásznak a túlélőkre, egy kis desszert reményében.
A történet ott kezd érdekessé válni, hogy a megmaradt emberiség utolsó védelmezője Magneto, aki minden erejével azon dolgozik, hogy a Marvel zombik ne kerülhessenek az egyetlen lehetséges átjáró, a dimenziókapu közelébe. Önfeláldozásának hála a túlélők időben átjutnak a biztonságos alternatív Földre, ő maga azonban hátramarad, hogy elpusztítsa a kaput.

kep2.jpg

A háromrészes  történet akkora sikert aratott, hogy a Marvelnél úgy döntöttek, meglovagolják az amúgy is éppen aktuális zombi-divathullámot, és felkérik a The Walking Dead íróját, Robert Kirkmant a folytatásra. Annak ellenére, hogy nem vagyok nagy rajongója a fent említett szériának, el kell ismernem, hogy a ceruza a legmegfelelőbb kézbe került.
Az ötrészes minisorozat ott veszi fel a fonalat, ahol Mark Millar elvágta. Adott egy poszt-apokaliptikus világ, amelyben a vérszomjas szuperhősök szabadon garázdálkodhatnak, bár a tény, hogy Magneto szétmarcangolása után úgy tűnik nem maradt kit elfogyasztani, alaposan felborzolja a kedélyeket. 

A sorozat számomra legnagyobb előnye, hogy ellentétben a megszokott zombis sztorikkal, az univerzum ex-hősei megőrizték emlékeiket és személyiségüket. Pókember azon kesereg, hogy felzabálta Mary Jane-t és May nénit, Thornak nem engedelmeskedik a kalapácsa, ezért eszkábál magának egy másikat, Bruce Banner most már akkor lesz Hulkká ha megéhezik, Hank Pym letépi a felesége fejét, hogy ne kelljen osztoznia a húson - és hasonló ironikus jelenetek színesítik az amúgy is egyedülálló alaphelyzetet.
Kirkman látszólag teljesen szabadon bánik a Marvel univerzummal, nem csak feszegeti, le is rombolja  a határokat, kedvenc hőseink tekintélyét hanyag eleganciával döngöli a poszt apokaliptikus földbe.

A történet két szálra bomlik,  az egyik a megmaradt túlélőkről (mert persze ilyenek is vannak) szól, akikhez csatlakozik Fekete Párduc, a másik pedig Ezüst Utazó és Galactus érkezését meséli el. Utóbbi gigantikus méretével természetesen a lehető legfinomabb falatnak tűnik éhező hőseink szemében, így egy kifacsart, a Fantasztikus Négyesből jól ismert történet bontakozik ki, melyben a Föld megmentése csak abból a szempontból lényeges, hogy ne ők legyenek Galactus vacsorája, hanem fordítva.
Az eredeti öt részből azóta persze sokszor öt rész lett, az alkotógárda folyamatosan alakult, karakterek koptak ki, spin-offok születtek és valószínűleg még fognak is. Ezek ismertetése azonban túlnő ennek az ajánlónak a témáján, szóval majd egy másikban visszatérek rá.

kep3.jpg

Az Evil Dead (Gonosz halott) történetek a rajongók számára mára kultikus értékkel bírnak. Sam Raimi horrorfilmjének első része 1981-ben kezdte meghódítani a vásznakat, a folytatásra az Evil Dead 2, Dead by Dawn-ra (Gonosz halott 2, Halott vagy hajnalra) mindössze hat évet kellett várniuk az érdeklődőknek. Ezt követte Az Army of Darkness (A sötétség serege) 1992-ben, amely a második rész fonalát veszi fel, azonban átalakítva annak végkifejletét.
Ashley J. "Ash" Williams mindhárom filmben szerepel, ő az egyetlen állandó karaktere Raimi történeteinek. Minden megtörténik vele, amitől általános iskolás korunkban a takaró alá bújva rettegtünk.  
Egy ponton saját kezét is kénytelen levágni, ugyanis azt megszállta a gonosz. Mondjuk ez még semmi ahhoz képest, hogy a harmadik részben egy titokzatos mágikus erővel bíró könyv visszarepíti a sötét középkorba, ahol aztán őt és az addigra már láncfűrésszel helyettesített csonka kezét azonnal halálra is ítélik. Ash persze kreatív srác, legyőz egy rettenetes szörnyet, elnyerve ezzel a helyiek csodálatát, mindeközben pedig alig várja, hogy leléphessen. Mint kiderül, útjában mindössze egy varázskönyv megszerzése áll, tehát az új feladat: legyőzni a sötétség seregét, ugyanis nem annyira meglepő módon ők védik az áhított tárgyat.

2007-ben, a második Marvel Zombies szériát megelőzve jelent meg John Layman gondozásában a szintén öt részes Marvel Zombies vs. Army of Darkness. Az Evil Dead képregények licenszét birtokló Dynamite Entertainment és a Marvel crossovere, mind grafika, mind történet szempontjából méltó folytatása az első részeknek. Gondolom a fenti összefoglalóm után nem nehéz kitalálni, hogy vajon miről is lehet itt szó.
Ashley Williams hirtelen New York városának szívében, egy konténerben találja magát. Sok ideje nem jut városnézésre, ugyanis egy zombivá avanzsálódott "baglady" azonnal figyelmezteti, hogy a Földre a nem is olyan távoli jövőben pusztulás vár. Ash elég határozottan, láncfűrésze segítségével a hölgy tudtára adja, hogy nem érdekli a fecsegés. Azonban meglepő módon igen rövid időn belül rá kell jönnie, hogy hibát követett el. A Föld bajban, de mégis kit hívhatna segítségül? 

kep3.png

Az író nagyon jól játszik azzal, hogy a kicsit sem hétköznapi kalandokat megélt Ash milyen szkeptikusan veszi tudomásul, hogy csak azok az újságban látott álruhás bohócok lehetnek segítségére. Fel is keresi őket, akik pedig hősünket tartják komplett idiótának. Egészen addig míg a zombivírustól fertőzött Sentry nem landol a város közepén, megfertőzve a Bosszú Angyalait és más kedvenceinket.
Igen, a történet majdnem ugyanott veszi kezdetét, ahol az alap Marvel Zombies is, de szerintem ez kifejezetten sok pluszt ad hozzá. Más perspektívából, árnyaltabban közelít a zombivá válás folyamatához, több minden kiderül a vírus eredetéről is, meg persze így a hősök átváltozása is folyamatos humorforrás marad.
Ash úgy dönt, saját kezébe veszi az ügyet és megkeresi az Evil Dead sztoriból már ismert Necronomicont, hiszen az okkult tudományok bajlós könyve bizonyára az őrületes idegen zombivírus ellen is hatásos lehet. Fáradhatatlanul tör előre a káoszba fulladó városon át, lavírozva a vérszomjas zombi szuperhősök között. Harcában persze nem lesz egyedül, segítségére siet eleinte néhány jól ismert kedvencünk, mint Pókember és Megtorló, de végül Káprázat és Skarlát Boszorkány lesznek hű társai az apokalipszis idején.

Nem szeretném lelőni előre az összes poént, így itt inkább meg is állnék a történet ismertetésében. Remélem, van olyan akinek sikerült újat mondanom és meghoznom a kedvét az olvasáshoz! 

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr27990899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015