Randomfilmek: Baljós árnyak

2015. december 01. - z33d

Star Wars Hónap

sw.gif

Hallottuk, hogy jön ez az új film, a Star Wars és gondoltuk mi is felülünk a hype-vonatra, mi mással is kezdhetnénk, mint a két trilógia randomfilmes kibeszélésével. Kezdésképp jöjjön egy csoportterápiás írás a Baljós árnyakról, hogy utána mielőbb eljussunk a klasszikusokig.

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)

http://www.imdb.com/title/tt0120915/ 

star-wars-episode-i-jar-jar-binks.jpg

trg:

Ezt szokás a legjobban gyűlölni, pedig nem ez a legrosszabb. Mondjuk jónak sem nevezném, pedig amikor kijött, imádtam. Darth Maul hihetetlenül menő (dupla fénykard, tetoválások, szarvak!), Jar-Jar pedig elég vicces volt (tíz évesen szerintem mindenki rajongott érte), az pedig senkit sem zavart, hogy a midikloriánok és társai éppen erőszakot tesznek az eredeti trilógián. Ma már azért inkább próbáljuk elfelejteni, illetve csak a jóra emlékezni belőle, azt hiszem ez a legtöbb, amit tehetünk.

Kinek ajánlom: Mondanám, hogy azoknak, akik szeretnék bevezetni a gyereküket a Star Wars világába, de sajnos az előzmények elrontják az eredeti trilógia legnagyobb csavarját, így jó szívvel senkinek se tudom ajánlani, hogy ezzel kezdje.

Kinek nem ajánlom: Akik már az ewokoktól is kiakadtak, azok messzire kerüljék el ezt a filmet.

z33d:

A Baljós árnyak megjelenése előtt emlékszem, legalább akkora volt a őrület mint most, talán még nagyobb is. Rendezvényekre jártam és volt hogy hétvégente két filmre is elcangáztam, majdnem csak azért hogy újralássam az előzetest. Teljesen rácsavarodtam erre a midikloriánokkal és Jar Jar gegekkel terhelt filmre. Persze a midiklorián para akkoriban fel sem tűnt, mert a fénykardozásra meg a fogatversenyre figyeltem, Jar Jar-t meg sosem kedveltem igazán, de nem zavart hogy ott van. A sidekickeknek ehhez a típusához hozzá voltam szokva akkoriban, fel sem tűnt a rombolás amit művelt. A bénázó droidokon sokkal jobban tudtam szórakozni amúgy is. Számomra gyerekként baromi izgalmas volt hogy visszafele mentünk az időben, hogy ez egy előzményfilm, hogy Darth Vader építette C3PO-t, meg ilyenek. Persze két évre rá nagyot változott ez, még  létezését is próbáltam elfelejteni ennek a filmnek, de ahogy lepörgött az egész "második trilógia" újra kellet értékelnem a dolgot. Szóval köszönöm Hayden Christensennek hogy őszintén újra kedvelhetem ezt a filmet, valamiért, leginkább a kis dolgokért: Anakin fogata, Mace Windu és persze Darth Maul még mindig full menő.

Kinek ajánlom: Mindenkinek. Nem azért mert jó, hanem mert simán fontos. (én amúgy nagyon szeretem ezt a filmet)

Kinek nem ajánlom: Semmiképpen ne itt kezdjék a gyerekek. Ott az eredeti trillógiát, a jó és rossz közötti űrcsatákat és kardozást. A Kersekedelmi Szövetség konfliktussal meg a sztori összerakásával még ráérnek, mint ahogy ráért az egész világ majdnem 20 évig, ráadásul nem is biztos hogy szükségvolt rá. Ja, Hayden Christensen rajongóknak meg  főleg nem ajánlom, sajnos ebben nem játszik LOL.

059191100_1434950726-jake_lloyd004.jpg

Padrepapp:

Nagyon sok flame-et kap ez az epizód. Szerintem Jar Jar-ral semmi baj nincs, gyerekként vihogtam rajta, most sem zavar. Midicholriánokkal semmi baj nincs. Amikor először láttam annyi volt a reakcióm: "hm... érdekes." Aztán évekkel később fórumokon láttam, hogy micsoda nagy probléma, hogy ezt behozták. A legtöbb probléma, amit felvetettek nettó hülyeség a többire meg csak annyit tudok mondani, hogy: "meh..."
Ami nagyon tetszett a filmben az Anakin tehetsége mint mérnök. A sufnituningolt pod racer és 3-CPO építése. Sajnáltam, hogy ezt a fajta hajlamot később nem vitték tovább a filmekben (pl. Anakin tervezhette/építhette volna meg a kibernetikus kezét, fénykardját stb.)
De amit semmiképp nem hagynék ki: John Williams Duel of the Fates. J. Williams azon kevés zeneszerzők közé tartozik, aki mindig bátran használta a rézfúvósokat, és ebben a számában is nagyon ikonikus ahogy a kürtök játszák a témát, amit a pozanok viszhangoznak. Figyeljük meg, ahogyan a mű allegroból felgyorsul, miközben egyre több hangszer lép be és a zene egyre inkább rétegződik, és crescendál a végletekig, hogy aztán hirtelen elhalkuljon és újra építkezzen. Ez a szám tényleg viharként kavarja a Baljós Árnyakat.

Kinek ajánlom: Mindenkinek.

Kinek nem ajánlom: Aki szerint a midichloriánok megerőszakolják az Erőt. Aki nem tudja elképzelni, hogy a Star Wars univerzumban létezhetnek szeleburdi lények. Azzal mindenképp egyetértek a felettem szólókkal, hogy gyermekeinknek ne ezzel mutassuk be a Star Wars világot.

 

///Neked hogy tetszett? Mik az élményeid/emlékeid? Kinek ajánlanád, és kinek nem? Írd le alulra mi van a fejedben, hátha barátok vagy ellenségek leszünk. Hajrá!///

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr408117466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

datam 2015.12.02. 17:32:38

Mi a gond ezzel a midiklorian dologgal? Imadom az SW mondavilagat, de errol oszinten szolva lemaradtam...

trg 2015.12.02. 17:39:28

@datam:
Szerintem az eredeti filmekben tökre adta, hogy az erő egyfajta misztikus valami, ami minden élőt átjár, és rohadtul zavar, hogy az első rész, ezt a misztikumot elcseréli valami apró élőlényekre vagy mikre, amik a sejtjeinkben élnek .jó persze elvileg a midikloriánok csak lehetővé teszik, hogy használjuk az Erőt, de ez akkor is mennyire bántó bullshit már, ráadásul semmivel sem lesz tudományosabb az egész szóval teljesen céltalan:(

Köldök_szösz 2015.12.02. 21:43:57

@trg: A nagy kérdés inkább az, hogy ha már ennyire tudják mi is okozza azt hogy valaki erővel bánni tudó egyén legyen, akkor a szuper jövőben miért nem tudnak mesterségesen előállítani, élőlényeket ellátni midikloriánokkal, így új dzsediket/sitheket létrehozni?

Padrepapp 2015.12.03. 08:08:15

@TrójaiVasParipa: Darth Plagueis teremtett mesterségesen életet a midichloriánok tanulmányozásával. Továbbá két ember be is került a Jedi Rendbe akiken kísérletezett midichloriánokkal és "Erő érzékenyek" lettek. Egyébként ez a két ember törölte ki Kamino-t az Archívumból (véletlen), legalábbis az egyik nem kanonizált comic szerint.
Több tucat bolygó ki volt törölve az Archívumból, köztük Dagobah is.

z33d 2015.12.03. 09:05:10

@Padrepapp: Dooku szerzett tudomást leghamarabb a klónokról, logikus forgatókönyv szerint ő intézte Kamino kitörlését.

Padrepapp 2015.12.03. 10:01:38

@z33d: Igen, a referált két alak Tag és Bink cselekedetei nem a kánon része.

Put on tin foil hat: Viszont a létezésük lehetőségét nem utasította el a Lucasarts. Akár az is lehet, hogy ők törölték ki Kamino-t és amikor Dooku törölgetett a bolygók között örömmel konstatálta, hogy Kamino-t már törölték. Take off tin foil hat =).

steery 2015.12.19. 15:39:05

Az első film legnagyobb hibája, hogy próbálja megmagyarázni az erőt. Pedig az pont attól volt olyan ütős, hogy a lényege misztikus homályba burkolózik. A midikloriánokról nekem rögtön a mitokondriumok jutottak eszembe és az a probléma, hogy ha ezek okozzák az erőt, mitől lesznek a tárgyak és helyszínek átjárva az erőtől? A kristályok, a szent helyek? Kenobi mester még azt mondta anno, hogy az erő mindent átjár, mindenhol jelen van. De midikloriánok nincsenek mindenhol, a kövekben, az űrben, stb. Ettől eltekintve azért vannak bőven más problémák is a filmmel, amikből én eddig 43-at számoltam. Viszont van benne két űberkirály zene a fogatverseny elején és a nagy fénykardpárbaj során, amik miatt megéri újra megnézni!
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015