"Miért pont Spawn? Mert Spawn az egyik kedvencem."

2016. június 06. - z33d

Interjú Breitenbaumer Lászlóval, az új Spawn sorozat kiadójával

13227030_1746221032321085_5105604239721560514_n.jpg

Senki sem látta jönni, de több mint 15 év kihagyás után újra van magyar Spawn képregény a újságárusok polcain. Az Ivadék pedig Breitenbaimer Lászlónak köszönhetően tért vissza, aki a létező legigazibb módon bizonyította rajongását; gondolt egyet, és kedvenc képregénye egyszemélyes kiadójává vált. Vele készítettünk egy gyors interjút.

Hello! Ki vagy, mivel foglalkozol a képregénykiadás mellett?

1983-ban születtem, Sopronban. Egy ideig ott éltem, jelenleg a várostól nem messze lakom. Egy vállalkozásnál dolgozom, ahol részben magyar, részben külföldi cégek (Ausztria, Németország) megrendelésére készítünk különböző fém alkatrészeket és egyéb dolgokat, illetve még más magyar cégeknek is besegítünk olykor.

Igazából az én személyem bemutatása nem is fontos a képregénykiadásban. Ha alkalom lesz személyes találkozásra a Spawn-rajongókkal, vagy akár csak érdeklődőkkel az újsággal kapcsolatban, szívesen állok mindenki rendelkezésére.

Miért pont a Spawn képregény újrakezdése mellett döntöttél?

Spawn az egyik kedvencem. Korábban más kiadványon gondolkoztam, de valahogy mindig ugyanitt kötöttem ki. Visszagondolva jó ötlet volt és örülök, hogy belevágtam. A 90-es években elég menő képregény volt a Spawn Magyarországon. Nagyon nagy érvágás volt mikor megszűnt. Legalábbis nekem az volt, és a visszajelzések szerint másoknak is. Reménykedtem abban, hogy még nem felejtették el a pokolivadékot illetve, hogy lesznek majd új olvasók is, akik megkedvelik Todd McFarlane szövevényes történeteit, ha most újból megjelenik. Valami ezzel elkezdődött, még nem forrta ki magát teljesen - ehhez azért idő kell -, de azt hiszem jó úton haladunk. Nem szeretném sem a 18., sem valamelyik későbbi számban közzétenni, hogy: "Bocsi, ennyi volt. Csáó!" Még egy érvágás? Na azt nem!

spawn01.jpgspawn--1041.jpg 

Mi a véleményed Spawn megítéléséről, helyzetéről a képregényes körökben? A Marvel-őrület mellett mennyire rúg labdába az Ivadék ?

Spawn-t vagy szeretik, vagy utálják. A köztes állapot valahogy hiányzik. Nem éppen gyerekeknek való, de a mai világ már tele van olyan filmekkel, játékokkal, egyebekkel, amik épp elég erőszakot mutatnak be. Talán a Spawn érdekessége, hogy belenyúlt olyan témákba is, amik tabunak számítanak. 

Itthon persze mindig is népszerű és közkedvelt volt a Marvel. Szinte '89 óta jelen van valamelyik cím az újságosoknál, a filmekkel meg csak rátettek még az egészre. Hozzáteszem, a filmek tényleg nagyon jók. Evidens, hogy jóval nagyobb közönsége van, mint a Spawnnak, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a Marvel címek mellett nem lehet más kiadvány életképes. Akár a Spawn, akár valamelyik másik kiadó képregénye népszerű lehet itthon, csak jól kell válogatni a címek közül.

spawn-10-prison-scene.jpg
Milyen lépések vezetnek a képregény honosítás ötletétől a megvalósulásig?  Hogy válik egy rajongóból képregénykiadó?

Elég sok intézésbe kerül egy amerikai képregény honosítása. Kezdve azzal, hogy valamilyen vállalkozást vagy céget kell alapítani, szerződést kell kötni az adott kiadóval, lapterjesztővel leszerződni, a nyomdai munkákra keresni megfelelő céget stb., stb. Magyarul, az ötlettől a megvalósulásig egy hosszabb folyamat szükséges. Nem utolsósorban pedig pénz is kell természetesen. Még nem is csináltam semmit sem, már súlyos összegeket adtam ki, például  előleget fizettem az amerikai kiadónak, amit értelemszerűen nem kapok vissza, ha baj van. Az ilyenekkel mindenképp számolnia kell annak, aki ilyenbe szeretne belevágni. Ezek után jöhet a többi lépés: fordítás, beírás, szerkesztés, nyomda, megjelenés.

A fordításon kívül egymagam készítettem a füzetet, a nulláról. Sajnos nagyon kevés időm volt rá, ennek több oka is volt, de ez nem lényeges. Készítjük a második számot, júniusban megjelenik, 52 oldalon, és az  ára nem fog változni az oldalszám növekedése miatt. Odafigyelünk mindenre, és próbálunk minden elvárásnak megfelelni!

violator.jpg

Mi a Trikordernél az első percben megörültünk az új sorozatnak. Eddig milyenek a visszajelzések? Mik a jövőbeli terveid, céljaid?

Szerencsére sokkal több a pozitív, mint a negatív kritika. De fontos, hogy minden kritikát el és megfogadtam, a hibákat pedig mindenképp javítani akarunk. Egész jól fogyott az első szám is, amiért nagyon hálás vagyok a rajongóknak. Örülök, hogy sokaknak vissza tudtam adni a régi, de el nem feledett kedvencüket. Jövőbeli tervek pedig mindig vannak, szeretnék a fősorozaton kívül különszámokat is megjelentetni, illetve a kimaradt részeket is kiadni valamilyen formában. Szóval tervben van még sok minden, maradjunk ebben!

És a cél? Hát az, hogy sokáig legyen a Spawn! Kell ennél jobb?

 

FB: https://www.facebook.com/Spawn-Hungary-képregény-1731235513819637/

A sorozatot keressétek a jobban felszerelt Inmedio és Relay üzletekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr328761500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2016.06.07. 12:12:05

Sok sikert neki.
Szépen mutatja a hazai képregényes helyzetet.
A kiadók a kedvenceiket adják ki "ész nélkül".
Úgy értem, emocionalis döntések a fontosak és nem az anyagi, üzleti. Ezért buknak bele többségében.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2016.07.02. 09:16:27

Csak a Spawn olyan cucc, amit sokan szeretnek, sokan vesznek, lehet 7-800 példány is elmegy belőle. más "ész nélkül kiadott" képregényeket meg csak az alkotója szeret, meg akik minden magyar nyelvű képregényt megvesznek a Mozaik meg a Kockás óta. :p Majd a piac szépen beáraz mindent, és akk olyat ad ki, amit csak ő szeret, más nem, szépen lehúzza a rolót.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015