Hogyan lettem számkivetett és utáltam meg a telefonom

2016. július 22. - trg

mewtwo.png

Hogy milyen az élet Pokémon Go nélkül? Kicsit rosszabb, mint vele, ez a felismerés pedig rögtön egy újabbat szült: utálom a telefonom.

Windows Phone-om van. Nem azért, mert olcsó volt és ahhoz képest jó, nem azért, mert előfizetéshez adták, vagy mert egy tudatlan rokon azt vette nekem. Én Windows Phone-t akartam és pár évvel ezelőtt, amikor aktuálissá vált a telefonom cseréje, beszereztem az akkori egyik csúcsmodellt (Lumia 925). Rossz döntést hoztam? Egészen e hét elejéig nem gondoltam így. Persze tudtam, hogy a telefonomra sosem jön használható hivatalos Instagram app, sőt az is nyilvánvaló lett, hogy minden ígérettel ellentétben a telefonom nem kapja meg a Windows 10 frissítést és a Microsoft még a saját termékeit sem fejleszti már túlzottan a halott platformra. De egy halott platform még lehet jó és én pontosan így éreztem a telefonommal kapcsolatban: arra, amire nekem kell, tökéletes. Annyira biztos voltam ebben, hogy még azt is hangoztattam, hogy ha le kell cserélnem, akkor újra Windows telefont veszek majd. Aztán jött a Pokémon Go.

Amikor hétfőn Mistwalker elhívott Pokémonokat vadászni, úgy voltam vele, hogy majd sétálunk, beszélgetünk, maximum netezek a telefonomon. Aztán leértünk a Nehru partra, ahol rajtunk kívül 20-30 ember vadászott Pokémonokra. Vadidegen emberek beszélgettek arról, hogy miket kaptak el, hogy ki rakjon le lure-t, hogy melyik Teambe akarnak belépni. Megszólították egymást, hogy ők tapasztalták-e ezt vagy azt a hibát vagy, hogy használhatják-e a másik hordozható mobiltöltőjét. Én meg ott álltam némán és bámultam a két évesen is vállalható specifikációkkal rendelkező telefonomra, amire soha a büdös életbe nem fog megjelenni a Pokémon Go.

Nekem talán a Pokémon Red volt az egyik első videojátékom. Biztosan nem a legelső, mert PC-n már korábban is toltam párat (bár többségük oktatójáték, meg más ingyenes program volt), de talán az egyik első, ami mélyebb nyomokat hagyott bennem (nyilván nem függetlenül a rajzfilmsorozattól és a TCG-től). Nem állítanám, hogy a Pokémon azóta is központi szerepet tölt be az életembe, sőt amikor először hallottam a Pokémon Góról, akkor nem is jöttem izgalomba, azonban amikor láttam másoknál, hogy ez mekkora móka (mert kár tagadni, az), akkor elfogott a vágy, hogy én is Rattatákat hajkurásszak a városban és ezzel együtt elkezdtem mélységesen haragudni a telefonomra és a Microsoftra.

Nem arról van szó, hogy hirtelen rossz rendszernek tartanám a Windows Phone-t, mert továbbra sem gondolom így, viszont elhibázottnak érzem azt, hogy meg sem próbáltak úgy tenni, mintha komolyan gondolnék a mobil piacra való betörést. A Pokémon Go valószínűleg simán bekerülhet az 50 legjobban fogyó videojáték közé, a mobilos játékok listáján pedig valószínűleg már most is csak a Minecraft és a Tetris előzi meg. Az, hogy ez a játék nem jelent meg a Windowst futtató telefonokra mindennél hangosabban mondja ki a nyilvánvalót: a platform halott és ha bármilyen szoftveres újdonságra vágysz, fordulj más gyártókhoz. Nagy kár, mert rengeteg potenciál van a Windows 10 köré épített ökoszisztémában, de hiába tudjuk PC-vé alakítani, vagy Xbox távirányítóként használni a telefonunkat, ha a legnépszerűbb alkalmazások nem érhetőek el rajta. 

A Pokémon Gónak sikerült elérnie azt, amit a Microsoftnak nem: megutáltam a telefonom. Nemcsak azért, mert nem tudok virtuális állatokra vadászni Budapest utcáin, hanem mert úgy érzem, kimaradok valamiből. Amikor a nagyobb geek és tech oldalak hetek óta Pikachuval vannak tele, akkor nekem csak a Candy Crush Saga jut. Ez az érzés pedig visszarepít abba a korba, amikor már mindenki discmannel járt, én pedig még mindig a Walkmanen hallgattam a Tankcsapdát (ne ítéljetek el, fiatal voltam). Nem arról volt szó, hogy szükségem volt a discmanre, hanem arról, hogy úgy éreztem, kimaradok valamiből, valamiből, ami jó (mielőtt még bárki a lelki épségemért aggódna: születésnapomra megkaptam az új discmanem, ami ráadásul még mp3 cd-ket is le tudott játszani - egy új világ nyílt meg előttem). 

Ezek természetesen nem a világ legnagyobb problémái, de egy tech cégnek nemcsak a világ legnagyobb problémáira kell koncentrálni, hanem a potenciális vásárlók igényeire. A Microsoft már többször bizonyította, hogy képes erre, de úgy tűnik, a Windows Phone-t és annak felhasználóit végleg szélnek eresztik. Mint írtam ez nem újdonság, de biztos, hogy boldogabb lennék, ha nem a szombati Pokéwalk előtti héten kellett volna ennek jelentőségét realizálnom.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr258905476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blakehu 2016.07.22. 09:46:35

Sajnos teljesen egyet kell hogy értsek veled, én is két éve vettem a Windows Phone-os telefonom, máig szeretem. Szerintem egy nagyon könnyen kezelhető jó telefon. Mindenkinek ajánlottam.
Két évvel ezelőtt nagyon ígéretes volt, jöttek rá ki alkalmazások Microsoft reklámozta, jöttek az újítások, stb. Ez elmaradt azóta.
Engem tavaly kezdett el zavarni a Fallout Shellter megjelenésekor, szintén csak iOS és Androidra jelent meg, a neten meg csak olvasgattam hogy ki mit művel. Bele törődtem...
Jelen állás szerint, nem a PokemonGO az első, de ami szinte biztos hogy nem az utolsó ilyen őrület ami nem lesz WindowsPhone-ra.
Úgyhogy úgy döntöttem, hogy váltani fogok. Problémám annyi hogy Androidot sose szerettem, iPhonera sokkalom a pénzt. Választani fogom a kevésbé fájót...

Tikuros 2016.07.22. 11:24:55

@blakehu: Ha megengedsz egy tippet egy idegentől, hogyha Androidra váltasz, akkor az LG telefonjait tudom ajánlani. Nekem egy Leonom van, ami gyakorlatilag a G3 kisöccse és nagyon elégedett vagyok vele. Volt korábban Samsungom és még előtte Sony-Ericssonom is, de egy sem érződött annyira elegánsnak és könnyen kezelhetőnek, mint ez. Ráadásul igen strapabíró darab, az egyetlen hátránya a belső memória mérete, de ez egyedül ennek a típusnak a gyengesége, egy kis befektetéssel vehetsz jobbat és szerintem nem fogsz csalódni.

Izo 2016.07.22. 22:07:16

Érdekes, hogy a PC világban pont fordítva van: lehet Windows nélkül élni, de sokkal kevesebb a lehetőség.

2016.07.22. 22:38:09

Nem vesztettel semmit, folyton lefagy :-( elkapok egy kis nyavalyast, lefagy es azt utana ugy tartja nyilvan, hogy csak lattam.... Grrrrrr

eßemfaßom meg áll 2016.07.22. 22:46:08

soha ne érjen nagyob tragédia, minthogy ez a baromság nem fut a telefonodon

sírjatok 2016.07.23. 00:09:49

Amíg rá nem jössz, hogy a pokeomnjátékban a leghatásosabb technika nem ám az, ha járod a világot és befogod a különböző állatokat, hanem ha beülsz 3 pokestop közé, mindháromra rávágsz egy luret, és azon imádkozol, hogy lehetőleg ugyanabból a pokemonból jöjjön ötven.

Dr. Emmett L. Brown 2016.07.23. 02:26:05

Ha ilyen időrabló marhaság miatt valaki megutálja a telefonját, annak csak gratulálni tudok.

Van néhány alkalmazás, ami Androidon jobb minőségű vagy eleve WP-n nem érhető el, és nyilván jó lenne, ha WP-n is legalább ugyanolyan minőségben elérhető lenne, de ettől még nem utálom meg a telefonomat.

Igaz, másodlagos telefonként van egy Androidos mobilom is, de elsődlegesen a WP-t használom.

FikkFakk 2016.07.23. 06:28:33

Hat azert ez szar lehet, ilyen lemaradast atelni borzaszto.

Most gyorsan rendelj vmi android telefont 150ezerert, mondjuk note 4et kapsz 130ert is, nehogy meg jobban lemaradj az eletrol

eyfel1 2016.07.23. 08:08:28

sajna awp elterjedtsége 2-3%, így nem éri meg rá fejleszteni :(
amúgy aki tippeket akar, az a www.pokemongoblog.hu oldalon találhat jópárat, nekem sokat segített a gyors fejlődésben! :)

Netuddki. 2016.07.23. 08:31:23

Mijafszom ez a pukimongo? A csapból is ez folyik, már lassan a migráncsokat is beelőzi. Minél jobban hypolják anál jobban nem fogom a telefonomra felrakni...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.07.24. 18:33:49

@Izo: mijaza windows? Tizenéve nem látok olyat itthon
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015