Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. 2x16 recap

2015. április 09. - trg

Közeleg a Polgárháború?

aos.png

Az eheti Agents of S.H.I.E.L.D. tele volt meglepetésekkel, nemcsak régi karaktereket hoztak vissza, hanem az olyan potenciális történetszálakat is elkezdtek építeni, amik nagy hatással lehetnek az egész MCU jövőjére. A sorozat eheti észéről spoileresen a tovább után.

A történet ezúttal két egymással jobban összefonódó és egy a többitől szinte teljesen elkülönülő szálon futott. Coulson csapatának tagjait a másik S.H.I.E.L.D. próbálja meg átállítani: Mayt a rész elején még fogságban tartják és Gonzalez mesél neki hűségről és a képességekkel rendelkezők veszélyeiről, Fitz-t és Simmonst pedig arra próbálják meg rávenni, hogy törjék fel Fury dobozát. A rész végére Fitz távozik a bázisról, táskájában a Toolbox-szal és egy prosciuttós, mozzarellás szendviccsel (egy csipetnyi aioli szósszal!), amiket Simmons csempészett bele korábban (úgy látszik azok a félelmek, amik szerint Simmons csatlakozni fog a másik S.H.I.E.L.D.-hez alaptalannak bizonyultak). May helyzete viszont kevésbé egyértelmű az epizód végére: Gonzales felismeri, hogy rosszul közelített hozzá és ezért felajánl neki egy helyet az S.H.I.E.L.D.-et irányító tanácsban és bár May nem mond igent a rész végén, de úgy tűnik Gonzalez érvei (ha Coulson elkapják szüksége lesz egy emberre a tanácsban) hatnak rá.

vlcsnap-2015-04-08-17h55m34s103.png

De ahhoz, hogy megtudjuk mennyi segítséget jelenthet May a tanácsban, először el kéne kapniuk Coulsont, aki nem arról híres, hogy könnyen adja magát. Először Hunterrel ellopnak egy terepjárót, majd, remélve, hogy megtalálják Skyet, elmennek a kabinhoz. Hunter végig menekülni akar (vagy legalábbis ezzel poénkodik), de Coulson inkább szándékosan beindítja a riasztót magukra szabadítva ezzel a S.H.I.E.L.D.-et és megteremtve a lehetőséget egy Quinjet ellopására. Ehhez pedig nincs is másra szükségük, mint az erősítésként odahívott Deathlokra! Féltem attól, hogy az kiborggá változott Mike Petersonról a sorozat írói teljesen megfeledkeztek, de szerencsére erről szó sincs, sőt az is kiderül, hogy Deathlok végig Coulsonnak segített Dr. List megfigyelésében. Ha valaki nem emlékezne, Dr. List nem csak Wolfgang von Strucker jobbkeze és vezető tudósa, de az MCU-ban az ő kísérletei során tesz szert Wanda és Pietro Maximoff a képességeikre. Coulson csapata ezzel három főre (és egy Quinjetre) bővült és már úton is vannak Grant Ward felé, akitől azt remélik, hogy elvezeti őket Skyehoz.

vlcsnap-2015-04-08-17h42m49s7.png

Amit nem tudnak, hogy erre kicsi az esély, hiszen Skye tartózkodási helyéről - a nevén túl - ő sem tud semmit. Gordon egy titkos Inhuman városba vitte, ahol egy Lincoln nevű Inhuman feladata lesz, hogy segítsen neki alkalmazkodni az új életéhez. Az biztos, hogy nem könnyítik meg a dolgát, hiszen nemcsak megpróbálják eltitkolnia előle, hogy Raina és Cal is a városban van, de amikor az előbbiről kiderül az igazság, akkor azzal érvelnek, hogy ő is egy közülük és az, hogy korábban ki volt és mit tett, nem számít. Skye ennek ellenére majdnem megöli Rainát, de Jiaying (Skye anyja) az utolsó pillanatban megállítja és közli vele, hogy átveszi az oktatását és ha az elkövetkező néhány nap után úgy érzi, hogy nem akar maradni, akkor nyugodtan elmehet. Ezután Jiaying Gordonnal beteleportál Cal zárkájába és közli vele, hogy bár hálás azért, hogy megtalálta a lányukat, de nem engedi neki, hogy találkozzanak. Sajnálom, hogy az írók nem árulták el, hogy a nő hogyan lehet életben azután, hogy Whitehall darabokra szedte, de biztos vagyok benne, hogy a későbbiekben ez is ki fog derülni (mint ahogy reményeim szerint nem sokáig fogja titkolni Skye elől a kilétét).

vlcsnap-2015-04-08-17h45m21s136.png

A rész mindhárom történetszálában volt egy visszatérő téma: a képességekkel rendelkezőkhöz való viszony. Gonzalez és csapata erősen ellenzi azt, hogy ilyen embereket alkalmazzanak (Skye-t többek között Coulson háziállatának nevezi), ezzel szemben Coulson éppen egy kiborghoz fordul segítségért, az Inhuman társadalom pedig az emberek elől rejtőzködik (hiszen Lincoln is megállapítja: Skye-ra vadásztak). Úgy látszik, hogy bár a Captain America: Civil War csak egy év múlva jön ki, a sorozat már most elkezdte építeni a konfliktust (ez persze nem meglepő, hiszen az Age of Ultron és a Civil War közötti eseményeket amúgy is a sorozattal tudnék csak kitölteni). Remélem, hogy a készítők (és a Marvel) bátran merik majd élni a közös univerzum adta lehetőségekkel: nemcsak az lenne nagyon jó, ha pár szereplő, akár csak egy cameora, beugrana a filmbe, de szívesen látnám akár azt is, ha Coulsonnak a teljes S.H.I.E.L.D. helyett egy kisebb, részben képességekkel rendelkezőkből álló csapatot kéne irányítania a S.H.I.E.L.D.-del szemben (amivel a sorozat megint jobban hasonlítania arra a Secert Warriors képregénysorozatra, amiből már így is számtalan alkalommal merített).

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr947350672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015