Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. 2x17 recap

2015. április 20. - trg

Bahrain

Az eheti Agents of S.H.I.E.L.D.-ből nemcsak az derült ki, hogy miért kapta May a Cavalry becenevet, hanem talán az is, hogy mi várható az állítólagos spin-offban. 

Az eheti rész végre felfedte azt, hogy mi történt Bahrainben: az első Vasember film idején Coulson és May egy küldetése vettek részt és az volt a feladatuk, hogy beszervezzenek (vagy ha szükséges semlegesítsenek) egy rendkívül erős nőt (akiről a történet folyamán a nézők számára kiderül, hogy Inhuman) A küldetés természetesen félresikerül és a nő a helyi milícia tagjaival együtt, egy gyereket túszul ejtve bezárkózik egy épületbe, az utánuk küldött tizenkét ügynökkel pedig megszakad a kapcsolat. Bár a hivatalos utasítás szerint meg kéne várniuk az erősítést, azonban félve attól, hogy a helyi katonaság egyszerűen lebombázza az épületet, benne a lánnyal, Coulson inkább beküldi Mayt. Az épületben aztán kiderül, hogy valójában nem a nőtől kellett tartaniuk, hanem a lánytól (a lányától), aki nemcsak képes kontrollálni másokat, de, ahogy azt Jiaying jelenbeli elbeszéléséből megtudjuk, de az elméje is megbomlott. May végül megöli a lányt és ezzel azt az életvidám nőt is, aki ő eredetileg volt.

vlcsnap-2015-04-15-20h59m19s184.png

Az Inhuman városban közben Skye egyre jobban megismeri a képességeit és közelebb kerül Jiayinghoz, aki még azt is felfedi előtt, hogy ő az anyja. Ezt azonban a közösség előtt titokban kell tartaniuk, ugyanis - pont a bahraini eset óta - Jiaying vezetőként olyan szabályokat hozott, amik szigorúan tiltják az engedély nélküli terrigenesist és attól tart, hogy ha kiderül, hogy azért vette védelmében Skye-t, mert a lánya, az komoly gondokat szülhet. Lehet tippelni, hogy miből lesz a konfliktus, főleg ha figyelembe vesszük, hogy Jiaying nem túlzottan ügyel a biztonságra (például elviszi Skye-t vacsorázni az apjához, ahová felszolgálóként Lincolnt is magukkal viszik).

Nem Skye azonban az egyetlen, akinek a történetét építik, Raina is egyre nagyobb szerepet kap. Lincoln és Gordon is igyekeznek meggyőzni arról, hogy nem érdemes magába fordulni és önmagát sajnálni, hanem inkább örülnie kéne az átváltozásnak. A rész vége felé úgy látszik, hogy kezd megnyílni, ráadásul Lincoln felfedezi, hogy nem csak a külseje változott meg, hanem látnoki képességei vannak, ami azok után, hogy az első évad jelentős részében egy önmagát látnoknak kiadó csalónak dolgozott, minimum ironikus.

Az epizódban a legkevesebbet a két jelenbeli S.H.I.E.L.D. frakcióból látunk. May úgy néz ki, hogy együttműködik a "valódi" S.H.I.E.L.D.-del, akiktől nemcsak azt tudja meg, hogy Coulson titokban konzultált a volt férjével, hanem azt is, hogy Coulson eltitkolta előle (is) az utazásai valódi helyét és céljait, továbbá azt, hogy mi a Theta Protocol (úgy néz ki, hogy erről Coulsonon kívül egyedül a Koenig "testvérek" tudnak bármit is). Bár semmi biztos nem derült ki eddig, úgy néz ki, hogy Coulson egy új, képességekkel rendelkező emberekből álló csapat összehozásán dolgozik (legalábbis erre utal az, hogy titokban gyártatott fejlesztéseket Mike Peterson páncéljához és, hogy egy több új bunker építését is megkezdte). 

vlcsnap-2015-04-15-21h03m05s39.png

Lehetséges spin-off alapanyagok: Secret Warriors, Secret Avengers

Már a múltheti epizód kapcsán is említettem azt, hogy a sorozat többször merített a Secret Warriorsból és most ennek újabb nyomai voltak. A Secret Warriors sorozat 2009 és 2011 között jelent meg és egy olyan képességekkel rendelkező ügynökökből álló csapatról szólt, aminek az élén Nick Fury, illetve közvetlen beosztottjaként Daisy Johnson (akiről Skye-t mintázták a sorozatban) állt, a feladatuk pedig az volt, hogy kiiktassa a S.H.I.E.L.D.-be alapítása óta beférkőzött Hydrát. Bár a képregényben nem szerepeltek rendszeresen, de idővel az is kiderült, hogy Furynak még legalább két másik hasonló csapata volt. Az eheti epizódban alapján úgy néz ki, hogy Coulson hasonló csapatok létrehozásán dolgozik titokban így könnyen elképzelhető, hogy míg az eredeti sorozat megmaradna a képességek nélküli ügynököknél, addig a spin-offban egy vagy több szuperhőscsapat küldetéseit követhetnénk.

Hasonló koncepcióra épültek a Secret Avengers sorozatok is. Az első Secret Avengers csapatot Steve Rogers állította össze és ő feladatuk az volt, hogy olyan a veszélyeket azelőtt elhárítsák, mielőtt kialakulnának. Később a S.H.I.E.L.D. hozott létre több ilyen csapatot, eleinte Daidy Johnson, később Maria Hill vezetésével, amiknek a feladata az volt, hogy olyan küldetéseket teljesítsenek, amikre hagyományos ügynökök esetleg nem képesek. Témája és a brand miatt szerintem kézenfekvő, hogy a spin-off ezekből is merítsen.

A nyitott és titkokat megvető "valódi" S.H.I.E.L.D. persze messze nem olyan nyitott és őszinte, ha arról van szó, hogy elkapják Coulsont, éppen ezért az előző részben elengedett Fitzre is ráállítottak két ügynököt, neki azonban egy gyorsétterem mosdójából sikerül elérnie Coulsont és Huntert (ráadásul úgy, hogy feltöri Fury toolboxát!), akik biztosítják róla, hogy segítenek lerázni a két ügynököt (amihez csak egy kézszárító gépre lesz szüksége). Nagyon remélem, hogy a jövőheti rész Fitz meglépésének részleteivel kezd.

vlcsnap-2015-04-15-21h06m34s224.png

Egyéb apróságok:

  • Skye és Matt Murdock ugyanabban az árvaházban voltak!!!!! #itsallconnected
  • Tök jó volt, hogy ez a rész szinte csak a női karakterekkel foglalkozott ráadásul az egész nem volt túl erőltetett.
  • Tényleg nagyon remélem, hogy láthatjuk Fitzet akció közben a kézszárítóval!!!
  • Kyle MacLachlan megint fantasztikus volt!!!!
  • Úgy néz ki, hogy az Inhuman társadalomnak is vannak sötét titkai (legalábbis a titkolózás erre utal).
  • Ha már Jiaying: van egy olyan érzésem, hogy közte és May között lesz még konfliktus a gyerek megölése miatt...

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr647371244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015