Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. 2x21-22 recap

2015. május 15. - trg

Dupla részes évadzáró töménytelen akcióval, szuperképességekkel, drámával és egy rendkívül gonosz cliffhangerrel. A tovább után kegyetlen spoilerek!

Na így kell évadzárót csinálni! Komolyan mondom, a sorozat készítői szinte egy perc pihenőt sem hagytak az embernek, szinte folyamatosan pörgött a cselekmény és az egész végkimenetele messze nem volt olyan egyértelmű, mint ahogy arra az előző epizód alapján számítani lehetett.

Jiaying terve bejött: mindenki (így Skye is) beszopta az Inhumanek közül azt, hogy őt megtámadták, sőt az egészet nyomatékosítandó Gordonnal még az egyik quinjetet is elraboltatta és szétlövetett vele valami huszadrangú épületet. Miután Jiaying felgyógyította magát (egy ártatlan S.H.I.E.L.D. ügynök életerejét elszívva), azonnal háborút hirdet a S.H.I.E.L.D. ellen. Raina figyelmezteti Skyet, hogy ne bízzon az anyjába, mert félrevezeti a csoportot és, hogy valójában neki (Skyenak) kéne vezetni az Inhumaneket, mindezek után pedig közli vele, hogy ez volt az utolsó alkalom, hogy beszéltek és, hogy a sötétségben majd meglátja az igazat. Úgy látszik Raina tényleg megbékélt a saját szerepével és a tragédiája az, hogy még saját halálát is előre látta, ugyanis amikor szembesíti Jiayinget a tetteivel, akkor a nő megöli, balszerencséjére Skye szeme láttára, aki ezek után nyilván hallani sem akar az anyjáról és leginkább rohanna vissza Coulsonhoz, ehelyett azonban jól leüti és felraknak rá egy erőblokkoló kesztyűt, hogy ne tudja megakadályozni a tervüket. 

vlcsnap-2015-05-15-12h34m13s254.png

Jiaying ugyanis nem elégedett meg pár ügynök kiiktatásával, az a célja, hogy a mesterséges terrigen kristályokkal a teljes Iliad repüőgép-hordozó személyzetét megmérgezze, sőt ha egy mód van rá, akkor odacsalja a többi S.H.I.E.L.D. ügynököt.

Cal eközben egyre jobban becsavarodik a beszedett drogoktól és egyéb szerektől, végül pedig annyira túlpörög, hogy megáll a szíve és csak egy löket adrenalinnal tudják újra beindítani. Mindenki balszerencséjére éppen erre volt szüksége ahhoz, hogy átváltozzon Mr. Hyde-dá. Sajnos az átváltozás nem volt túl látványos, Kyle MacLachan kapott némi plusz izomzatot, meg egy műhomlokot, de a képregényekhez képest ez szinte semmi sem volt (cserébe MacLachan színészi játéka kárpótolt minket). Egy kis kergetőzés után Coulsonnal sikerül ideiglenesen megfékeznie (ebben segítségére van egy terepjáró és egy faltörőkos is), hogy utána a lebeszélje a rombolásról és meggyőzze, hogy segítsen megmenteni Skyet az anyjától. 

vlcsnap-2015-05-15-12h37m20s92.png

Azt is megtudjuk, hogy Cal volt az, aki összevarrta Jiayinget (ez mondjuk sejthető volt) és, hogy a gyógyuláshoz ő vadászott le falusiakat a számára (korábban mindig az Inhumanek öregjeiből szívta el az életerőt), továbbá Cal azt is elárulja, hogy a szérumot is azért fejlesztette ki, mert Jiaying gyengének és méltatlannak tartotta őt. Coulsonnak ezzel pedig világossá válik, hogy nem Cal a valódi szörnyeteg, hanem ő is csak áldozata a szerelmének, aki gátlástalanul manipulálta a bomlott elméjű férjét.

Nem az Inhumanek jelentik az egyetlen problémát: Hunter és Fitz felfedezik, hogy Bobbit Kara rabolta el, így egy kisebb csapatot szerveznek (May és Hunter mellé egy csapat feláldozható ügynököt kapunk), hogy végleg pontot tegyenek az ügy végére. Ward és Kara célja, túl azon, hogy megkínozzák Bobbit, az, hogy a nő beismerje és bocsánatot kérjen azért, mert beépített ügynökként kiadta egy S.H.I.E.L.D. menedékház helyét, ami Kara elfogásához és agymosásához vezetett. Mivel Bobbi nem törik meg (sőt majdnem megszökik), ezért végül úgy döntenek, hogy odacsalják Huntert és csapdát állítanak neki (egy fegyvert irányítanak az ajtó felé, ami azonnal elsül, ha kinyitják).

vlcsnap-2015-05-15-12h39m15s230.png

Hunternek persze sikerül megtalálni Bobbit, aki pont az utolsó pillanatban bedől a fegyver csöve elé megmentve ezzel a férfi életét (persze ő sem hal meg, meglepő is lenne, hiszen a karakterre akarják alapozni a most éppen félrerakott spin-offot). Eközben Maynek sikerül kihasználnia azt, hogy Kara képes felvenni az ő arcát és eléri, hogy Ward megölje a nőt.

Amíg a bázison Simmons Bobbi életéért küzd, Coulson Callal az oldalán indul a hajó felszabadítására, azt azonban nem tudja, hogy Mack ennek már nekilátott. Először Skyet szabadítja ki és megbízza azzal, hogy hackelje meg a hajó rendszertét, hogy ne küldjön tovább vészjelzést az ügynököknek, ő maga pedig elindul, hogy a szellőztető rendszerbe helyezett kristályokat felkutassa. A hajón Mack, Fitz és Coulson Gordonnal csapnak össze (végül Fitz véletlenül megöli a teleportálót, a legsokkolóbb azonban nem ez, hanem az, hogy azért, hogy megakadályozzák, hogy Coulson a kristály hatására kővé változzon, Mack levágja a kezét!), Skye pedig éppen egy önmagát megsokszorozni képes nővel harcol egyre elkeseredettebben, amikor csatlakozik hozzá May és a S.H.I.E.L.D. oldalára átállt Lincoln. A lány ott is hagyja őket, hogy elkapja az Jiayinget és megakadályozza a kristályok kimenekítését (konkrétan belöki az óceánba a kristályokat szállító quinjetet). A feldühödött Jiayingnek ezután majdnem sikerül megölnie Skyet, ám az utolsó pillanatban megérkezik Cal és végez a szerelmével.

vlcsnap-2015-05-15-12h42m19s239.png

A rész zárlatában látjuk, hogy Cal átesett a T.A.H.I.T.I programon és emlékeitől megfosztva állatorvosként dolgozik, Coulson megbízza Skyet egy képességekkel rendelkező S.H.I.E.L.D. csapat vezetésére (SECRET WARRIORS!!!!!!), Hunter és Bobbi megint beszélnek (és Bobbi talán ki akar lépni), May szabadságra megy (a volt férjével), Ward elkezdi újjászervezni a HYDRA-t (vagy legalábbis valamit), Mack visszatér a S.H.I.E.L.D.-hez (és Coulson megbízza az idegen tárgyak felügyeletével), Fitz és Simmons pedig lebeszélnek egy randit közvetlenül azelőtt, hogy Simmonst elragadja az Inhumanek által fegyverként emlegetett kő.

vlcsnap-2015-05-15-12h46m20s67.png

Összességében ez egy nagyon fasza évadzáró volt, ami nagyszerűen bemutatta azt, hogy milyen ez a sorozat, ha a legjobb formáját hozza. Reméljük a folytatás is legalább ennyire jó lesz!

Egyéb apróságok:

  • SECRET WARRIORS!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • az óceánba esett terrigen kristályok feloldódtak és bekerültek halakba, onnan pedig a halolajba... bár ez jó módja lenne annak, hogy hirtelen sok Inhuman megjelenjen, de azért remélem, hogy az egész csak egy vicces kikacsintás volt a Hulk filmre (hasonló képsorokat használtak abban is, csak ott Banner vére került bele egy üdítős üvegbe)
  • az egész rész során attól féltem, hogy vagy Fitz vagy Simmons meg fog halni, az előbbi esetében még a készítők is ráijesztettek a nézőkre egyszer, de végül Simmons volt az, aki ha nem is meghalt, de eltűnt
  • lehet rosszul emlékszem, de mintha a kő eddig csak Inhumanek jelenlétében vált volna cseppfolyóssá, lehet, hogy azért "támadta" meg Simmonst mert ős is Inhuman?
  • Ward veszélyesebb mint valaha, eddig nem volt személyes problémája a csapattal, de most bosszút akar (és végre kiderült, hogy valóban lelőtte a kutyáját)
  • azok a verekedések! Bobbi vs Ward&Kara! Skye vs May! May & Lincoln & Skye vs névtelen Inhuman! Coulson & Fitz & Mack vs Gordon!
  • ha Jiaying képessége az volt, hogy mások erejét elszívva felgyógyult (és megfiatalodott), akkor vajon lehetséges, hogy Whitehall is életben van még?
  • vajon miket akar építettni Coulson?
  • miért nem volt egyetlen Koenig sem a lezárásban? 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr267458720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015