Top 10 LGBTQ+ karakter a Marvel világában

2015. július 07. - trg

A Pride hetét kihasználva arra gondoltam, hogy összegyűjtöm egy listába a szerintem tíz legizgalmasabb, hozzám legközelebb álló LGBTQ+ karaktert a Marvel világában. 

10. Daken

daken.png

Wolverine tetovált, mohawk frizurás fiáról sokáig nem volt egyértelmű, hogy valóban biszexuális-e, vagy csak a feromon alapú képességeit használja arra, hogy a különböző nemű személyeknél elérje, amit akar, később azonban az írók egyértelművé tették, hogy Daken ténylegesen vonzódik mindkét nemhez.

 

9. Victoria Hand

victoriahand.png

Victoria Hand nemcsak azért szerepel a listámon, mert a Dark Reign éra egyik legjobb karaktere volt, hanem azért is mert leszbikusként ő volt az MCU első pozitív LGBTQ karaktere (az abszolút elsőség Justin Hammeré), ráadásul a szerepet egy nyíltan biszexuális színésznő kapta meg, így egyedül azt sajnálom, hogy olyan hamar kiírták a sorozatból. Sajnos a karakter már a képregényekben sem él, viszont ott egy kerek történetet - aminek az elején még Norman Osborn embereként az Avengers egyik fő ellenfele, a végén pedig a csapat tagja - zárt le a halála.

 

8. Mystique

Raven hol az X-Men oldalán áll, hol ellenük dolgozik, van, hogy csak önös érdekek vezérlik és van, hogy az egész mutáns társadalomért harcol és elmondható róla, hogy a szerelmi élete is legalább ennyire csapongó, azonban akárkivel is hozza össze az élet, az igaz szerelme mindig Destiny lesz. Ketten nevelték fel Rouge-ot és Chris Clermont eredeti tervei szerint kettejük gyermeke lett volna Nightcrawler is (Mystique férfi alakban nemzette volna), de ezt a Marvel nem engedte.

 

7. Deadpool

Bár Deadpool tavaly már harmadszor nősült, a karakter mégis többször fejezte ki szexuális vagy romantikus vonzódását férfiakhoz, illetve a bináris kategóriákba nem sorolható karakterekhez. Sokáig vita volt a képregényes közösségekben, hogy ez mennyire a humor része, de Gerry Duggan megerősítette, hogy Wade pánszexuális. A döntést sokan üdvözölték, azonban voltak olyanok is, akik kritikával illeték, mivel úgy látták, hogy a pánszexuális identitás a Deadpool képregényekben így csak humorforrássá válik (hozzá kell azonban tenni, hogy amióta Duggan írta a karaktert a romantikus és erotikus szálak sokkal visszafogottabbak és gyakran sokkal tragikusabbak voltak a sorozatban, mint addig).  

 

6. Iceman

Az idei év nagy meglepetése az volt, amikor a fiatal Icemanről kiderült, hogy meleg, azt leszámítva, hogy nem igazán volt meglepő. Persze Bobby Drake általában heteroszexuális férfiként volt ábrázolva, sőt a felnőtt változata jelenleg is úgy van, azonban a képregényrajongók körében már így is vita tárgya volt az, hogy valóban heteroszexuális-e (olyannyira, hogy még a Family Guy is poénkodott ezzel). Mindenesetre érdemes újraolvasni a régebbi X-Men képregényeket, ugyanis bizonyos helyzetek merőben új értelmet nyernek.

 

4-5. Angela & Sera

Az Angela: Asgard's Assasin sorozat nemcsak azzal lepte meg az olvasókat, hogy a történet kifejezetten jó (akik ismerik Kieron Gillent, azok ezen talán kevésbé lepődtek meg), hanem azzal is, hogy a két főszereplő közül az egyik - Sera - transznemű, a másik - Angela - esetében pedig a nemi identitás és/vagy szexuális orientáció a történet jelenlegi pontján nem egyértelmű (illetve Gillen saját bevallása szerint teret kívánt adni az interpretációnak). Bár Sera nem az első transznemű karakter a Marvel Univerzumban, de az, ahogy bekerült a képregényes kánonban mégis példaértékű. A cég pár éve még nagy médiafelhajtás közepette mutatta be Northstar és Kyle Jinadu házasságát, ehhez képest most csak csendben bemutattak egy új karaktert, aki nemcsak transznemű, de színes bőrű és a jelek szerint queer, ez pedig jól mutatja azt, hogy a cég (és a szerzők) számára a felhajtásnál fontosabb a sokszínűség (egyébként ugyanez volt a tervek Iceman esetében is, de ott a történet előbb kiszivárgott a sajtóba).

 

3. Loki

Loki képessége arra, hogy megváltoztassa az alakját már régi eleme a képregényeknek, azonban egészen az utóbbi időkig nem vált igazán kérdésessé az, hogy Loki önmagát milyen identitásúnak vallja. Al Ewing, a Loki: Agent of Asgard írója azonban határozottan kijelentette, hogy az ő értelmezése szerint Loki biszexuális így eszerint is fogja írni. Bár sokan arra számítottak, hogy ez azt jelenti, hogy Loki végre kap egy komolyabb romantikus kapcsolatot, azonban Ewing ehelyett csak kisebb utalásokkal helyezett el erre vonatkozóan (Kieron Gillen Young Avengers sorozatában egyébként Loki azt mondja, hogy Asgardban nincsenek a földihez hasonló gender identitások). Amit viszont egyértelművé tett az az, hogy Loki nem csak fizikai megjelenést, hanem gendert is vált alkalmanként és ezzel valószínűleg ő lett a Marvel első genderfluid karaktere.

 

1-2. Hulkling & Wiccan

Billy és Teddy kapcsolata a kezdetektől tökéletesen volt írva. A különböző alkotóknak sikerült elkerülniük a sztereotípiákat és nem csak simán két meleg srácról írtak, hanem két komplex karakterről, akiknek a szexuális orientációjuk csak egyike az őket meghatározó jegyeknek. Bár kettejük szerelme megélt mélypontokat (például amikor Teddy attól tartott, hogy az érzelmeit csak Billy képességei váltják ki), azonban végül mégis egymás oldalán kötöttek ki és ezzel minden bizonnyal az egyik legstabilabb kapcsolat az övék a Marvel világában.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr867594788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Traktoros lány 2015.07.08. 10:39:52

"LGBTQ+" mennyivel jobb mint a sima LGBTQ? :)

trg 2015.07.08. 12:28:05

@Traktoros lány:
Hát, amennyiben a Q-t a queer rövidítéseként használjuk, akkor kevésbé van szerepe annak a + jelnek, mert a queer fogalmába belefér a pánszexualitástól kezdve, az aszexualitáson át a genderfluid identitásig bármi (persze, mint minden ilyen kérdésnél, szerintem itt is az a mérvadó, hogy ki miként azonosítja önmagát), viszont a Q-t gyakran a questioning rövidítéseként használják és ilyenkor indokolt lehet a + jel (már persze ha a téma indokolja).

Azazuma 2015.07.08. 12:39:01

Bezzeg a baptista fogorvosokkal senki nem foglalkozik.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.09. 09:01:16

Volt már erről egy beszélgetésünk ha jól emlékszem, és akkor is értetlenségemet kellett kifejezzem ahogy most is.

Jégember? Tényleg?

Pont egy olyan karaktert kellett erővel felmelegíteni (nem tudok jobb kifejezést rá) akinek több kapcsolata is volt az elmúlt 40+ évben és mindig nőkkel?

Pont az ilyen esetekben látszik, hogy a marvel (de a dc is) képes mindent feláldozni a nagy hamis amerikai PC oltárán.

xCYBERFUNKx 2015.07.09. 09:47:20

@doggfather: én ugyan nem vagyok egyik téma szakértője sem (sem marveles, sem meleg jogi aktivista), de lehet csak szimplán azzal volt együtt, akivel szeretett éppen akkor? Vágom, hogy a képregényeket emberi agyak írják, így sokszor mesterkélt lehet az egész meg minden, de amúgy a valóságban ez így is szokott müködni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.09. 10:25:08

@xCYBERFUNKx: ebben az esetben nem meleg, hanem bi, nem?

trg 2015.07.09. 11:11:03

@doggfather:
az a helyzet, hogy még nem igazán tudni hova fut ki ez a történet. a múltbeli (tinédzser) jégember meleg, a jelenbeli felnőtt jégember (amennyire tudjuk) heteroszexuális. az is tény, hogy bobby számtalan heteroszexuális kapcsolata szarul sült el, amit így utólag lehet azzal magyarázni, hogy valójában meleg.

amit viszont érdemes figyelembe venned, az az, hogy a szexualitás egyrészt skálán mozog, másrészt nem stabil az életed folyamán és (reményeim szerint) ez még téma lesz Bendisnél.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.09. 11:33:51

"amit viszont érdemes figyelembe venned, az az, hogy a szexualitás egyrészt skálán mozog, másrészt nem stabil az életed folyamán "

Hogy mi? A skálás részt még értem, de, hogy nem stabil azzal mit is szeretnél mondani?

trg 2015.07.09. 16:54:01

@doggfather:
Simán azt, hogy az életed során nem mindig ugyanazon a helyen vagy azon a skálán. Nyilván az emberek többségénél nem változik az, hogy hol állnak a skálán, de ez nem egy kőbe vésett dolog.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.09. 19:50:59

@trg: tehát szerinted van mikor kevéssbé vagyok heteró és inkább bi vagy majdnem meleg?!

Ez nem hangzik túl reálisnak, nem?

roukasuka 2015.07.10. 13:54:25

jó cikk lett, áldásom érte
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015