Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. 3x01 recap

2015. október 02. - trg

vlcsnap-error501.png

Új rivális ügynökség, növekvő Inhuman jelenlét, átalakuló csapatdinamika és a közelgő Polgárháború előszele - így indult az Agents of S.H.I.E.L.D. új évada.

Tavasszal azt írtam, hogy a sorozat megmutatta, hogy kell finálét csinálni, hát most azt is megmutatták, hogy hogyan kell jó évadnyitót készíteni. Kiderült, hogy a nemrég a tengerbe került terrigen kristály valóban megtette a hatását, és sorra bukkannak fel az új Inhumanek, Coulsonék pedig azon dolgoznak, hogy időben begyűjtsék őket. Nagyjából ugyanazt csinálják, mint az első évad elején, azzal a különbséggel, hogy most nem bezárni akarják a képességekkel rendelkezőket, hanem megtanítani őket arra, hogyan tarthatják kordában a képességeiket (lényegében hasonló feladatot látnak el, mint amit a felszínen Jiaying és csapata csinált). 

Persze semmi sem megy egyszerűen, ugyanis előkerült egy rivális ügynökség, az ATCU (Advanced Threat Containment Unit) is, akik szintén az idegenek begyűjtésén fáradoznak, azonban a szerepük (és a módszereik) sokkal jobban hasonlítanak a korai S.H.I.E.L.D.-re, illetve a Gonzales csapatára. Rosalind Price, az egység vezetője, ráadásul a rész végére már az amerikai elnök támogatását is élvezi, és még az is kiderül, hogy elég pontos információkkal rendelkezik Coulson haláláról és Tahitiről, szóval úgy néz ki, hogy az Inhumanek mellett a továbbiakban is hangsúlyos szerep jut a sorozatban a kémeknek (arról nem is beszélve, hogy Ward még mindig szabadlábon van - Hunter nagy bánatára - és éppen a HYDRA maradékát szervezi újra).

vlcsnap-error838.png

Persze a részben nemcsak beszéltek az Inhumanekről, hanem fel is bukkantak. Az eseményeket a terrigenezisen frissen átesett Joey Gutierrez felbukkanása indítja be és (szerencséjére) a S.H.I.E.L.D. az, akiknek sikerül őt begyűjteniük, ezzel pedig megússza azt, hogy a Price által vezetett ügynökség elfogja (vagy kivégezze). Ráadásul nemcsak Az ATCU és Coulsonék keresik az Inhumaneket, hanem egy rejtélyes Inhuman is, aki előszeretettel öli is meg a megtaláltakat. Daisy (akit már csak Coulson hív Skye-nak) és Mack elsőkézből tapasztalják meg, hogy mennyire erős a fickó, amikor az megtámadja őket, miközben éppen Lincolnt akarják újra beszervezni. Utóbbi persze erre kicsit sem hajlandó és az első adandó alkalommal elmenekül (persze hamar meg fogja gondolni magát, hiszen a rész eseményei után Price is felfigyelt rá).

vlcsnap-error753.png

A rész harmadik nagyobb történetszálát Fitz kapta, aki az elmúlt hónapokat azzal töltötte, hogy megtalálja Simmonst. Az epizód legjobb pillanatai hozzá kötődnek, parádés volt, ahogy a közel keleti bűnszervezet embereit kicselezte és megszerezte tőlük a neki kellő tekercset, a rész végi összeomlása pedig rendkívül erős jelenet volt és jó volt látni, hogy egy genre show ilyen karakterközpontú tud lenni. (Hasonló karakterközpontú mozzanatok voltak Hunter és Bobbi között is, de azok messze nem sikerültek ennyire erősre). És ha már előkerült Simmons, az "aftercredit" jelenetben végre viszontláttuk őt is, ahogy egy idegen világban menekül valami elől. Reméljük, hogy hamarosan erről a szálról többet fogunk megtudni.

vlcsnap-error590.png

Az évadnyitó összességében valóban erősre sikerült és az, hogy pár karakter (May, Ward), egyáltalán nem tűnt fel kifejezetten a hasznára vált a résznek, mert így jobban lehetett az egyes karakterekre koncentrálni. Külön érdekes az, hogy sorozat hogyan alapoz meg annak, hogy az Age of Ultron (illetve úgy általában az eddigi filmek) eseményei ahhoz vezetnek, hogy a kormány(ok) egyre bizalmatlanabbak a képességekkel rendelkezők irányába és egyre inkább a szigorú szabályozást támogatnák.

Egyéb apróságok:

  • Az USA elnöke továbbra is Ellis, aki az utolsó alkalommal az Iron Man 3-ban tűnt fel.
  • Coulson levágott keze a laborban van kiállítva, a fejsze pedig a dolgozójában.
  • Kíváncsi leszek, hogy a ATCU nem egy elterelés-e és valójában nem a S.W.O.R.D.-öt vagy a H.A.M.M.E.R.T. akarják így bevezetni az MCU-ba...
  • A többször mutogatott WHIH tévécsatorna szerepelt az Ant-Man reklámokban is.
  • Vajon hová került Simmons? Az egyik legjobb tippem (és ahogy elnéztem másoknak is) Hala, a Kree faj szülőbolygója.
  • És mi a monolit? Itt van két elég jó elmélet rá, én nagyon örülnék ha a második lenne az igaz, de az első esélyesebbnek tűnik.
  • Bár a részben nem nevezték meg, de az Inhumaneket vadászó Inhuman egy képregényekből átvett karakter, Lash, akinek az eredeti célja az volt, hogy az általa nem méltónak talált Inhumaneket megölje, ez pedig eléggé hasonlít ahhoz, amit eddig láttunk.
  • Ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy a sorozat milyen természetességgel hozott be egy új LGBT karaktert, aki ráadásul jó eséllyel válhat idővel a csapat tagjává.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr247871256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pokesz70 2015.10.02. 19:37:38

Nagyon jót tenne az MCU-nak egy Norman Osborne, de azt hiszem, ő még a Sony tulajdona. Nagyon várom, hogy a Netflixes karakterek hogyan épülnek be az univerzumba, mert ha nincs Osborne, Wilson Fisk sem rossz. És a Punisher is jól mutatna a Civil War-ban. Jó lesz ez az AoS harmadik szezon is.

trg 2015.10.02. 20:14:36

@pokesz70: Szerintem a Marvel-Sony deal óta bármelyik (Pókember) karaktert használhatják, szóval elvben Osborne is jöhet, de nem hinném, hogy újra előveszik, Raimi filmjei nem elég régiek, szóval valószínűbb, hogy valami tök új gonoszt hoznak be. (Pedig egyébként lenne benne potenciál, hiszen Bendis idején sikerült belőle elég komoly játékost csinálni.)

Sajnos Punisherre kicsit esélyt látok a Civil Warban (szerintem a film nagyobbik része már készen volt, mire egyáltalán castingolták a színészt), viszont azt el tudom képzelni, hogy az AoS-ban felbukkan.

pokesz70 2015.10.02. 20:37:04

@trg: Osborne-t sajnos sem Raiminek, sem Marc Webbnek nem sikerült jól elkapnia, pedig ő az egyik legjobb gonosz a Marvelnél. Bendis annyira rácuppant, hogy mind a 616 univerzumban, mind az Ultimate szériában maxra hajtotta, az ő kezei alatt már-már jokeri magasságokba (mélységekbe) emelte. Szükség lenne egy ilyen karakterre az MCU-ben, az eddigi főgonoszak elég soványkák. Talán Thanosból sikerül valami ütőset kihozni, de neki még csak jó soká lesz igazán jelenése. Punisherrel kapcsolatban valszeg igazad van, bár Tom Hollandot később castingolták és ő benne lesz a CW-ban (lehet, csak egy cameo szintjéig).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.10.05. 08:38:53

@pokesz70: osborn az egyik legjobb marvel gonosz???

Nincs benne a top 20ban se sztem.

trg 2015.10.10. 21:42:28

@pokesz70: @doggfather:
Egyrészt a top 20 marvel gonosz egy posztért kiált, ha lesz időm meg is csinálom, másrészt szerintem Osbornet kár lenne alábecsülni, a Dark Reign gyakorlatilag Avengers villainné tette, másrészt Dock Ock mellett valószínűleg az egyik legfontosabb (ha nem a legfontosabb) Pókember ellenfél. (anno az ign a 13. legfontosabb gonosznak nevezte ki)
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015