Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. 3. évad midseason finálé

2015. december 09. - trg

vlcsnap-error457.png

Visszatért a HYDRA és veszélyesebb, mint valaha. Egy titokzatos lény Inhumanekre vadászik. Egy másik bolygón egy idegen lény áldozatokat vár. Coulson pedig szerelmes lesz. Őrült tempót diktál az Agents of S.H.I.E.L.D. harmadik évada, de megéri követni.

Én azok közé tartozom, akik szerinte az Agents of S.H.I.E.L.D.-et mindig is megérte nézni. Persze, az első évad gyengébben kezdett, de mégis, kellettek azok a részek ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk, ami azóta történt. Hogy ez miért fontos? Mert bár volt fantasztikus az első évad második fele és izgalmas volt az Inhumanek bemutatása, ez az évad eddig annyira pörgős és egyben jó volt, hogy az még engem is meglepett.

Amióta utoljára írtam a sorozatról, sok minden történt, több fordult volt ebben a tíz részben, mint talán az előző két évadban összesen, ráadásul leadták az eddig legjobb epizódot is, amit egy darabing attól tartok, hogy nehéz lesz fölülmúlni. Az évad elején még attól féltem, hogy az idegen bolygón történteket csak lassan fogják kibontani, erre tessék, a harmadik részt teljesen ennek szentelték és nem is akármilyen részt, ugyanis Elizabeth Henstridge simán elvitte a hátán az egészet és az epizód, annak ellenére, hogy a végkimenetelét pontosan ismertük, izgalmas és szórakoztató volt. A kialakult szerelmi háromszöget pedig tényleg példaértékűen kezelték az írók  (és a színészek is, Iain De Caestecker már az előző évadban is parádés volt és továbbra is kiemelkedően játszik) és csak remélni tudom, hogy a midseason finálé eseményeinek és Will halálának következményeit is ennyire jól meg tudják oldani.

vlcsnap-error957.png

Mondanám, hogy kezd unalmassá válni, hogy a S.H.I.E.L.D. környékén valakiről mindig kiderül, hogy nem az aminek hittük és mindig felbukkan egy új (ellenséges) szervezet is, de ezt is sikerült jól kivitelezni. Ugyan kisebb hibák akadtak, különösen az ATCU gyors félreállítására gondolok, de összességében elég jól működött az, hogy kiderült a HYDRA a S.H.I.E.L.D. mellett egyéb kormányzati ügynökségekbe is beépült (az pedig, hogy Gideon Malick is a HYDRA embere, egészen parádés megoldás és teljesen új megvilágításba helyezi azt, ahogy az első Avengers filmben viselkedett). A legnagyobb meglepetés minden bizonnyal a HYDRA eredete és céljai voltak. Valószínű, hogy a MCU megálmodói ezt a fordulatot nem a 2011-es Captain America film idején találták ki, de mégis meglepően jól illeszkedik az eddigi történetekhez (bár dicséretes lenne, ha néhány flashback, vagy utalás jobban összekötné a dolgokat, mert addig csak az olyan rajongói elméletek maradnak, mint ami szerint a Vörös Koponya valójában egy portált akart nyitni a Tesseract segítségével az ismeretlen bolygóra).

Sajnos a feszes tempónak voltak hátrányai is. Nemcsak egyes történetszálak lettek kicsit szűkre szabottak, hanem bizonyos karakterek és kapcsolatok is elvesztek a történések sűrűjében. Az elsőre leginkább Lash (Andrew) esetét tudom felhozni, akit az évad elején egyfajta főgonoszként hoztak be a készítők, aztán hirtelen vált másodlagos játékossá, pedig a személye, motivációi és kapcsolata May-jel sokkal több időt érdemelnek, arról nem is beszélve, hogy még mindig nem derült ki egyértelműen, hogy miért öl Inhumaneket (reményeim szerint ezeket a kérdéseket a későbbiekben megválaszolják). És ha már az Inhumanek, sajnos belőlük is keveset kaptunk eddig, igaz az utolsó rész azért kárpótolt minket (Joey felfedezése, hogy képes megfékezni a felé tartó golyókat igazán jó lett), remélhetőleg a folytatásban sokkal többet kapunk majd a "power rangerekből". Akiből viszont nem kapunk többet az Rosalind Price, sajnálom, hogy ilyen gyorsan kiírták a karaktert, mert igazán jól illet Coulson mellé, még akkor is, ha a kapcsolatuk kicsit hirtelen jött. Sokkal jobb lett volna ha a készítők tovább megtartják és jobban felépítik a szerelmüket. Igaz, így Wardnak mást kellett volna megölnie, hogy Coulsont végképp kibillentse az addigi szabálykövető igazgatói szerepéből, aminek ha jól sejtem még komoly következményei lesznek.

vlcsnap-error078.png

Kíváncsian várom, hogy hogyan fogják folytatni márciusban az évadot, hiszen bár Wardtól elbúcsúzhatunk (szerintem itt volt az ideje, Dalton és az írók kihozták a karakterből azt, amit lehetett), de a testében végül mégis átjött a Földre a HYDRA titokzatos szörnyetege (megjegyzem ezt a fordulatot kilométerekről ki lehetett szúrni), Lash is újra szabadlábon van, ráadásul közeleg a következő nagyszabású Marvel film, ami minden bizonnyal kihat majd a sorozat világára. Én csak annyit remélek, hogy azt a pár ellenfelet, akik még az első évadban bukkantak fel, esetleg újra előveszik, illetve azt sem bánnám, ha a Daisy-Joey-Lincoln csapathoz esetleg Deathlok is csatlakozna.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr678152022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zirowe 2015.12.10. 10:01:49

Hát, hát..
Azért a Goual'dos megoldás eléggé gagyira sikerült.
Meg hirtelen nem is lett olyan félelmetes ez az ellenség, mint amennyire beállították, hiszen még Fizt is képes volt legyűrni, aztán meg "mágikusan" átjutott..

Esze se sok lehet, annyi száz éve alatt egyszer se volt képes arra, hogy kifigyelje/kiszámolja a féregjáratok megjelenését és beleugrani egybe.

Szóval eddig ez a szál no comment kategória.

trg 2015.12.10. 11:17:17

@Zirowe:
Szerintem arról van szó, hogy a fizikai ereje nagyban függ a gazdatest erejétől, Will már eleve le volt gyengülve, a halála előtt pedig elég komoly sérüléseket szerzett, így a lény sem volt elég erős. Engem az sem lepne meg, ha Mallick eredetileg is azért küldte volna Wardot át, hogy új gazdatest legyen (legalábbis addig, amíg vissza nem jönnek, utána a lény válogathatott volna a hibernált Inhumanek egészséges testei között).
Az átjutás amúgy nem annyira meglepő, sok száz (ezer?) évet töltött a bolygón, de ott is volt élet, addig pedig gondolom megfelelt neki a hely, viszont amikor már ritkábban jöttek áldozatok, akkor nem talált olyan gazdatestet, amiben visszatérhetne.

Amúgy egyelőre úgy néz ki, hogy ez az MCU verziója a Hive-nak marvel.wikia.com/wiki/Hive_(Earth-616), szóval lehet reménykedni, hogy Ward is kap valami fasza maszkot/effektet idővel.

Zirowe 2015.12.10. 13:30:32

@trg: na igen, az ereje.
De, a pszichés képességei?
Amiket korábban láttunk, azokból semmit nem használt most.
Meg azért gondolom elég rég óta lehetett kihalt a bolygó, ha már a korábbi expedíció idején is kopár volt.
Bár a kis kukac jelenléte továbbra sem tudja megmagyarázni, hogyan robbant le így a bolygó, de annyira, hogy még a csillagok fénye se jut át.

Ha meg Will a sebesülése miatt gyenge volt, akkor kb Ward meg se tudott volna mozdulni, mert ő meg hulla volt, akárcsak Zed..

trg 2015.12.10. 13:55:30

@Zirowe:
Szerintem az, hogy hulla volt, nem számít. Will teste rossz állapotban volt (kapásból az egyik lábának a fele hiányzott), Ward testének a nagyja meg teljesen épp (legalábbis amire a lénynek szüksége van).

A bolygó egy másik kérdés, honnan tudjuk, hogy lerobbant? Mármint simán lehet, hogy előtte is egy sivatagos hely volt, ahová nem jut el a fény és nincs nap, csak közben volt virágzó civilizáció, akik ilyen feltételek között érezték jól magukat. Szerintem a pszichés képességek (megőrjít másokat) egyszerűen a megszállást jelentették (ami megmagyarázza a civilizációk pusztulását is, hiszen gondolom egyre újabb és újabb testeket szállt meg, amikkel közben pusztította a környezetét), bár tény, hogy erősen úgy tűnt, képes hallucinációkat okozni, illetve az sem egyértelmű, hogy a viharokat ő okozza-e (ha igen, akkor ezt megtette a részben is).

Zirowe 2015.12.10. 13:57:32

@trg: szerintem Gemma említette, hogy ez régen jobb állapotú bolygó volt, csak "az" lerobbantotta, illetve amikor Will küldetése indult, akkor ők is jobb környezetre számítottak (napelemes felszerelés).

Gemma is haluzott a kimenekítése előtt.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015