Nem annyira Lego, de azért eléggé Batman

2017. február 22. - trg

cs.png

A Lego Batman a fiatalabb generációt szólítja meg, de nem lehet okunk panaszra: így is veri a DC teljes kínálatát. A film nem használja ki a legós környezet által adott kreatív lehetőségeket, bár van benne egy sor kikacsintás. Mi marad egy Lego-filmből, ha kivesszük a Lego-ban rejlő lehetőségeket?

Az elmúlt ével legjobb DC filmje: röhejesen hangzik a kijelentés, de a Lego Batman – A film tényleg a legélvezhetőbb lett a DC-hez köthető filmek közül. Ez persze önmagában nem jelent sokat, hiszen a Wanrner az elmúlt években mindent megtett azért, hogy a saját szuperhős-univerzumuk már a beindulása előtt földbe álljon, de szerencsére a Lego Batman nemcsak a Batman Superman ellen mellett tűnik szórakoztatónak, hanem a saját jogán is.

Nem mindegy persze, hogy milyen igényekkel ülünk le megnézni a filmet, aki ugyanis a pár évvel ezelőtti A Lego kalandhoz hasonló a felnőttek számára is száz százalékig élvezhető filmet vár, az könnyen csalódhat. A Lego Batman természetesen nem nélkülözi a felnőtt poénokat (bár ezek nem hemzsegnek a filmben), sem a vicces kikacsintásokat (főleg a Batman franchise korábbi darabjaira), de ezeket messze nem használja olyan kreatívan, mint a korábbi Lego-mozi.

Sőt, tulajdonképpen a kreativitás hiánya az egyik legfájóbb pontja a filmnek, ugyanis gyakorlatilag semmi nem indokolja azt, hogy a Lego Batman egy Lego-film legyen, minimális utalások vannak arra, hogy a karakterek minifigurák és, hogy a világ ami körülöttük van, építőkockákból áll. Míg A Lego kaland esetében ez központi eleme volt a filmnek és rengeteg poén forrása volt, addig itt mintha csak azért lenne fontos a Lego, mert így még több készletet lehet majd eladni: eddig 31 Lego készletről tudni, ami idén a film kapcsán megjelenik.

maxresdefault_1.jpg

És mi marad egy Lego-filmből, ha kivesszük a legóban rejlő lehetőségeket? Egy hagyományos animációs film, amiben az akció sosem áll le, minden mondat egy egysoros poén és minden karakter egy kicsit karikatúra. Megfelelően vegyítve ezekből az összetevőkből lehet nagyon szórakoztató filmet készíteni és a Lego Batman többnyire szórakoztató is, de érezni azt is, hogy sokkal több lehetőség lenne benne. Meglepő módon például sokkal mélyebben bemutatja Bruce Wayne karakterét és azt, hogy mi mozgatja, mint az elvárható lenne. A főbb karakterek, ahogy azt már írtam, kicsit karikatúra-szerűek, de ennek ellenére működnek, Alfred sztoikus, Barbara Gordon szabálykövető, Robin hihetetlenül lelkes, Batman pedig arrogáns (mint mindig) – egyértelműen azok a film legjobb pillanatai, amikor a főbb szereplők közösen vannak jelen, ugyanis jól működik a csapatdinamika.

Sajnos ugyanez a rosszfiúkról nem mondható el. Hiába van bedobva Batman szinte összes ismertebb (és néhány kevésbé ismert) ellenfele, valamint még egy valag a WB tulajdonát képező licensz gonosztevői, ha a karakterek kidolgozatlanok. Joker természetesen kiemelkedik a masszából, de az is biztos, hogy nem ez lesz a legikonikusabb Joker-inkarnáció. Ehhez nyilván az is hozzájárul, hogy egy olyan filmről van szó, amit hat évtől fölfelé ajánlanak és amiben játékfigurák a főszereplők, így minimum furcsa lenne, ha Joker halomra mészárolná a szereplőket.

És ezzel el is értünk ahhoz, amit a cikk elején említettem: nem mindegy, milyen igényekkel ülünk le a film elé. Bár az előzmények (és a trailerek) alapján ez nem volt egyértlmű, A Lego Batman egy ízig-vérig gyerekfilm és felnőtt poénok ide, geek kikacsintások oda, sokkal közelebb áll a Cartoon Networkön vetített Ninjago sorozathoz, mint A Lego kalandhoz. Nem élvezhetetlen idősebb nézőknek és a Batman-rajongók számos gagnek örülhetnek majd, de aki azt hiszi, hogy mind a 106 percet élvezni fogja, azt ki kell ábrándítsam: ez a film nem neki szól. Viszont a mögöttünk ülő hat év körüliek imádták.

A poszt eredetileg a Mandiner.sci-fin jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr8612258092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015