Hatoful Boyfriend

2015. április 15. - babfej

PC videojáték ajánló

Az emberek többsége Japánról - méltán - a sok fura és a mi kultúránkban igen szokatlan, de klassz dologra asszociál, és vélhetően nincs ez másképp a videojátékok kapcsán sem. Viszont azok a japán játékok, amik a szélesebb nyugati közönséghez is eljutnak, általában inkább az epikus vagy lenyűgöző jelzőkkel illethetőek, jóval ritkábban ismerhetünk meg olyanokat, amik megdöbbentőek lennének.

Japánban hatalmas népszerűségnek örvendenek az ún. dating sim játékok (párkereső szimulátor) amik leginkább PC-n vagy okostelefonon elérhetőek. Ez gyakorlatilag az aminek hangzik: olyan visual novel játékok, amikben dialógusok sorozatán keresztül a rajzolt szereplőkkel ismerkedhetünk és akár párkapcsolatokat alakíthatunk ki velük.

Ebbe a kategóriába tartozik a Hatoful Boyfriend is, melyet Japánban 2011-ben adtak ki, viszont a hivatalos angol nyelvű megjelenés egészen 2014 szeptemberéig váratott magára, melyet a Devolver Digital-nak köszönhetünk, akik egyébként szándékosan kisebb, indie játékokra specializálódnak.

A Hatoful Boyfriend egy alternatív világban játszódik, a főszereplő, akinek a bőrébe bújhatunk, egy középiskolás lány, aki a St. PigeoNation's Institute nevű iskolába jár. Az összes többi szereplő... madár.

Most, hogy ezen túl vagyunk, lépjünk tovább a játékmenetre: mint minden visual novel, a Hatoful Boyfriend is szinte teljes mértékben a szövegre épít, és csak kis részben a látványra. A játék egy részét a napi rutin teszi ki, főszereplőnk iskolába jár, részt vesz a programokban, sportegyesületekhez vagy a diákönkormányzathoz csatlakozik, és eközben szociális kapcsolatokat épít ki a környezetében élőkkel. Akik madarak.

Az emberekhez hasonlóan többnyire  összetett személyiséggel rendelkeznek, viszont a madár-szokásaikat is megtartották - többek között például megetethetjük őket magokkal, vagy ha összekapnak valamin, nekünk kell széthessegetni őket. Van közöttük, aki narkolepsziás, akad, aki nemesi családból származik, de a helyi motoros banda egyik tagjával is megismerkedhetünk.

És itt jön a képbe a játék dating sim mivolta - akár össze is jöhetünk valamelyik helyes galamb-fiúval, hiszen erre is van lehetőség a választható dialógusoknak köszönhetően, amivel a játék végső kimenetelét is befolyásolhatjuk.

A játék önmagában nem hosszú, viszont jóval több van a felszín alatt, mint elsőre gondolnánk: sokféle kimenetele lehet a sztorinak, érdemes többször is végigvinni - az ismétlődő részeket a gyorstekerés gombbal továbbtekerhetjük - mivel a döntéshelyzetekben és dialógusokban a különböző választható opciókkal más és más befejezéseket generálunk, és így fényt deríthetünk ennek az alternatív világnak és az iskolának a sötét titkaira is. Mert ezekből van bőven.

És nem utolsó sorban több jóképű galamb-fiút csíphetünk fel!

Kinek ajánlanám: ha nincs galambfóbiád, akkor ez egy tökéletes játék a számodra! Több órás szórakozás, többször végigjátszható, madaras szóviccek - kell ennél több?

Hatoful Boyfriend a Steam-en

ÉRTÉKELÉS

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr67338250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015