Avengers: Rage of Ultron

2015. április 16. - trg

Nem, ennek a graphic novelnek semmi köze az alig egy hónap múlva megjelenő Age of Ultron filmhez, sőt ami azt illeti szinte semmihez sem, ami jelenleg a Marvel képregényekben történik. Az előbbivel persze nincs is baj, logikus, hogy a kiadó megpróbál kicsit több bőrt lehúzni az aktuális film gonoszáról (a múlthéten a Rage of Ultron mellett elindult egy minisorozat is, amiben hőseink szintén az identitászavaros robot ellen veszik fel a harcot), az utóbbi azonban kicsit összekuszálja a szálakat azoknál, akik nem csak önmagukban olvassák ezeket a történeteket, hanem szeretik, ha a közös képregény-univerzum történéseit el lehet helyezni térben és időben egyaránt. De mielőtt rátérnénk, hogy mi okozza a zavart, érdemes végigvenni, hogy mi történik a képregényben (előre szólok, hogy a poszt innentől kezdve csupa SPOILER).

A Rage of Ultron története a múltban kezdődik: a Bosszúállók Ultron valamelyik régebbi verziójával küzdenek és az a tervük, hogy becsalják egy vibraniummal megerősített Quinjetbe, majd kilövik az űrbe. Bár a sikerhez Henry Pymnek el kell játszania, hogy haldoklik, de végül megszabadulnak Ultrontól.

Henry Pym? Ultron? Vízió?

Bár alig egy hónap múlva megjelenik az új Avengers film és nyáron érkezik az Ant-man is, de fontos tudni, hogy a fenti három karakter képregényes története egészen más, mint amiket a vásznon látunk majd.

Pym egy zseniális tudós és miután megölték első (egyébként magyar származású!) feleségét, úgy döntött, hogy életét a bűnüldözésnek szenteli. Felfedezte a pym részecskéket, amikből létrehozott két szérumot az egyikkel képessé vált összemenni, a másikkal pedig megnőni. Azonban leghíresebb találmánya nem ez lett, hanem Ultron, egy olyan mesterséges intelligencia, amit a saját agyhullámai alapján hozott létre és ami teremtője és az emberiség ellen fordult. Ultron folyamatosan fejlődött és számos alkalommal támadt a Bosszúállókra és az emberiségre (sokak szerint a csapat legnagyobb ellenfele). 

Pym karakterét ettől kezdve a folyamatos bűntudat és önbizalomhiány jellemzi, számos alkalommal volt idegösszeomlása (egy ilyen alkalommal még akkori feleségét is megütötte) és innentől kezdve karakterének egyik fő jellemzője lett, hogy próbálja kijavítani korábbi hibáit és próbálja elérni, hogy ne Ultron megalkotójaként emlékezzenek rá.

Víziót Ultron hozta létre - az eredeti Human Torch testét és Wonder Man agymintáit felhasználva -, azért, hogy a Bosszúállók ellen harcoljon, azonban akárcsak Ultron, ő is a teremtője ellen fordult. Hármójuk viszonya azóta is számtalan alkalommal témája a képregényeknek, hiszen Ultron megszállottságának egyik forrása éppen Pym sérült öntudata, Vízió pedig maga is számos alkalommal kerül válságba (hiszen eredeti identitását két másik hőstől kapta), ráadásul Ultron nem csak apját és fiát tekinti a családjának, hanem azok hozzátartozóit is. A Rage of Ultron pedig éppen az a legjobb, hogy hogyan ábrázolja a három karakter egymáshoz való viszonyát.

ultron_1.png

Ezután térünk vissza a képregény jelenében, ahol az aktuális Bosszuállók csapat meghiúsítja a Descendant nevű gépekből álló, a gépek felemelkedéséért küzdő csapat egyik akcióját. Győzelmük azonban nem lehet felhőtlen, mert Pym - a többiek tudta nélkül - egy olyan eszközt vetett be, ami bármilyen mesterséges intelligenciát képes elpusztítani.

Miközben a Bosszúállók Pym tettét vitatják meg, az évekkel korábban az űrbe kilőtt Ultron egység lezuhan a Titánra és gyakorlatilag az egész holdat megfertőzi egy új vírussal, ami minden élőt Ultronhoz kapcsol, ezzel létrehozva egyetlen hatalmas tudatot, aminek a központjában a robot áll.
Ez a hold méretű, egyetlen tudat által irányított entitás támadja meg a Földet, a Bosszúállók nagy kérdése pedig nem az lesz, hogy be lehet-e vetni Pym halálos készülékét a mesterséges lényekkel szemben, hanem az, hogy bevessék-e úgy, hogy veszélyeztetik a megfertőződött embereket. Végül Vízió ajánlja fel, hogy sűrűségét megváltoztatva összeolvas Ultronnal és megpróbálja felülírni annak programját, ezzel visszafordítva a fertőzést. Terve nem jár sikerrel, Ultronnak nem csak sikerül kivetni őt magából, de az ideiglenes összeolvadásnak köszönhetően képessé válik arra, hogy egybeolvassza önmagát saját teremtőjével: Ulton és Pym eggyé válnak.

A képregénynek ez az egyik legerősebb része, bár az egész történet arra van felfűzve, hogy a komoly depresszióval küzdő Pym hogyan próbálja meg eltörölni azt, amit a világra szabadított, az egybeolvadásukkal azonban megszűnik a különálló Pym és különálló Ultron és felszínre kerül mindaz a fájdalom, amit az előbbi elnyomott magában és aminek a tükörképe Ultron lett. Az új Ultron-Pym hibrid már-már győzedelmeskedni látszik, de Űrróka (aki a magyar olvasóknak az első Marvel Extrákból lehet ismerős) a szeretet erejével hat rá (nem viccelek, Eros egyik képessége, hogy az agy örömközpontjára hatva képes lenyugtatni és boldoggá tenni másokat, így pedig eléri, hogy Pym "szeresse önmagát"), ami annyira összezavarja, hogy inkább elmenekül. A graphic novel zárlatában azt látjuk, hogy miközben a Földön a hősök meggyászolták Pymet, aközben az űrben magzatpózban lebeg Ultron és a mellkasában valódi szív dobog.

Ez a befejezés pedig nemcsak azért különös, mert graphic noveleknél nem megszokott, hogy ennyire nyitott végük legyen, hanem azért is, mert rendkívül nehézzé teszi a történet elhelyezését a kontinuitásban. Míg a múltban játszódó események többé-kevésbé jól meghatározható időszakban játszódnak (feltehetően valahol az első Avengers sorozat 145. és 155. része között), a jelenbeli részeket nem igazán lehet beilleszteni az eddig ismert történetben.
Pym ugyanis a Marvel Univerzum közeljövőjében még biztosan él és birtokolja a saját testét, hiszen Hickman Avengers sorozatában (melynek részei pár hónappal a jövőben játszódnak) láthattuk visszatérni a Multiverzumból. Ez pedig ellentmond annak, hogy a képregények jelenébe helyezzük a történetet, egy második lehetőség, hogy a közelmúltba illesztjük az eseményeket, feltételezve, hogy Pymnek valahogy mégis sikerült különválnia Ultrontól, csakhogy több olyan momentum is van a képregényben, ami miatt erre nincs lehetőség (például az új Thor itt már az Bosszúállók teljes jogú tagja, Thor Odinson pedig meg sem jelenik a képregényben), szóval úgy néz ki, hogy valami érthetetlen oknál fogva a kiadó úgy döntött, hogy képet kaphatunk arról, hogy milyen lesz a Marvel Univerzum a Secret Wars után.

Secret Wars?

A - képregényes - Marvel Multiverzum jelenlegi formájában hamarosan megszűnik létezni. Jonathan Hickman az Avengers és New Avengers lapjain immár több éve építi fel a Secet Wars eventet, aminek az elején a Marvel Multiverzumának megmaradt univerzumai egymásba ütköznek, létrehozva a Battleworldot, ami májustól kezdve legalább nyolc hónapon keresztül a Marvel képregények helyszíne lesz: itt fog játszódni ugyanis ez az új gigaevent (ami ezúttal nem csak egy minisorozatot és hozzá néhány tie-in képregényt jelent, hiszen amellett, hogy minimum 33 sorozatot befejeznek, több mint 50 másikat biztosan érinteni fog az event, és ezek közül a jelenlegi információk alapján csak 8 olyan lesz, ami az event előtt is futott). Azt, hogy mi fog történni és, hogy milyen lesz a Marvel Univerzum az esemény után még csak találgatni lehet (a Rage of Ultronon kívül eddig csak a Free Comic Book Day-re megjelenő All-New, All-Different Avengers képregény borítója árult el valamit a jövőből).

Ennek ellenére mindenkinek ajánlom, hogy ha teheti szerezze be a képregényt, mert bár a történetvezetésben vannak kisebb hibák (az Ultron-Pym hibrid elmenekülése után például nem derül ki, hogy mi történik a Föld légkörében lebegő Titánnal, ahogy az sem derül ki, hogy a megfertőzött és legyőzött hősök hogyan nyerik vissza eredeti formájukat), azonban ezek eltörpülnek amellett amilyen jól Rick Remender Ultront, Víziót és Pymet írja, különösen kiemelkedő az, ahogy az utóbbinak a belső vívódását és kétségbeesését ábrázolja, ehhez pedig Jerome Opeña parádés képei társulnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr127347448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.28. 15:57:48

jó kis poszt, nem ismertem a blogot eddig, de mindjárt szétnézek.

xCYBERFUNKx 2015.04.29. 15:00:50

@doggfather: kösz haver! raj blogod van neked is, mindjárt ki is rakjuk a linkjét oldalra
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015