Vissza a jövöbe kiállítás

2015. október 22. - LordTotenkopf

20151018_150240.jpg

A tegnapi dátum - mint azt sokan tudjátok –jelezte Marty McFly megérkezését a „jövőbe” és ezzel bezárult a 30 éve bemutatott film által teremtett kör. Mostantól már nem a jövőt, hanem a múltat jelenti 2015. október 21. A film bemutatásának évfordulóját számos program kísérte, és az első részt újra műsorára tűzte a Corvin mozi. Ennek apropóján rendeztek kiállítást múlt vasárnap a Corvin-közben és a moziban.

A szokásos, mozizni vágyó tömegnél is nagyobb számú ember gyűlt össze 18-án a Corvin mozi előtt és ennek apropóját az adta, hogy az épület előtt parkolt a huszadik század végi mozitörténet egyik legkultikusabb autója, a DeLorean és egy, a filmben a terroristákat szállító Volkswagen busz. Nagyon szépen karban van tartva az autó, látszik rajta a gondoskodás, ami érthető is, hiszen az esemény szervezője a DeLorean Club Magyarország volt. Az autó külsején a „jövőből” származó hulladékfeldolgozó hajtómű replikája, és a jól ismert „OUTATIME” rendszám jelezte, hogy itt bizony az időgéppé átalakított verzióról van szó. Ezúttal csak az ülhetett az autóba, aki jelmezben érkezett, de mivel a felfele nyíló ajtók mindkét oldalon ki voltak tárva, a szalagon kívülről is meg lehetett csodálni a belsejét. Betekintve aprócska fluxuskondenzátort láthattunk, a műszerfalon (és nem pedig egy nagyot a két ülés között, mint a filmekben), ezen kívül szintén itt kapott helyet doki jogosítványa, a Sport Almanach és a Tales from Space képregény (amin egy DeLoreanhoz hasonló idegen űrhajó látható, ezért hiszik az 1955-be visszarepülő Marty-ról megérkezésekor, hogy földönkívüli). Ezen kívül helyet kapott az autóban egy élethű légdeszka (sajnos a szervezők az esemény oldalán előre jelezték, hogy NEM működik), valamint egy Hill Valley településhatárt jelző tábla, az óra fotója 1885-ből és számos más filmes kiegészítő. Rengeteg ember nézegette-fényképezte az autót, látszott a komótosan körbejáró tömegen, hogy senki nem akar lemaradni egy aprócska részletről sem.

20151018_150309.jpg

Engem meglepett a jelmezbe öltözött rajongók száma: nyilvánvalóan motivációként hatott, hogy aki meggyőző jelmezben érkezik, az beülhet az időgép volánja mögé, de a 88 mérföld per órát még nekik sem volt megengedett elérni egy kis Üllői úti gyorsulással – ki tudja mi történt volna a tér-idő kontinuummal. Túlnyomó részt a Marty McFly cosplayesek jöttek szembe, a kockás ing-farmer-piros mellény szettben, volt olyan is, aki nagyon szép légdeszka-utánzatot is hozott. Igaz, sajnos nyilvánvalóan a technológia nem tudott lépést tartani Robert Zemeckis és alkotótársai fantáziájával, így a magát méretre állító dzseki és az önmagát betépőzárazó Nike csuka beszerzése is embert próbáló feladat lett volna. Amikor ott voltunk, egy Dokit láttunk még valamint előkeveredett valahonnan egy Jedi lovag, de az esemény facebook oldalán azóta is jelennek meg a jobbnál jobb jelmezes fényképek. Nekem nagyon szívderítő volt az a lelkesedés, ami a rajongókból áradt, és külön mókásak voltak a beöltözött kisgyerekek, akiknek esetében felmerült a kérdés, hogy vajon ők-e a nagyobb rajongók vagy a szüleik.

20151018_172052.jpg

20151018_172114.jpg

20151018_172205.jpg

A mozi épületében egy kis terület volt csak elkülönítve, itt voltak a kisebb méretű kiállítási tárgyak, mint például DVD-k, bekeretezett darabok a filmtekercsből, DeLorean makettek fémből, papírból, műanyagból minden méretben, és legóban is (kihajtható kerekekkel a repüléshez!). Látható volt még egy légdeszka (sosem elég), a plutónium szállító táska, és idebenn már valós méretében volt meg a fluxuskondenzátor. Ami nekem hiányzott, az egy, a filmbelivel azonos kijelző, ami különböző színekkel mutatja a jelen időpontot, az elindulás időpontját és a következő úti célt. De nem voltam így sem elégedetlen, hiszen a sok relikvia így koncentráltan elég jól mutatott kipakolva. Összességében ez egy nagyon szép kiállítás volt, és ahogy szervezők jelezték, találkozó is, hiszen nem tudnék olyan eseményt mondani ahol ennyi relikvia tulajdonosa és ennyi rajongó összefuthat abból a célból, hogy megünnepelje a Vissza a jövőbe bemutatásának évfordulóját. Hiszen nem tudhatjuk mit hoz a jövő, de az biztos, hogy ezt az azóta is időutazásos hivatkozási alapnak tekintett sci-fi/kaland/vígjátékot meg fogjuk nézni párszor, ugyanazzal a lelkesedéssel mint mikor először láttuk.

20151018_150334.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr608011827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015