Rangsorolva - A Doctor Who karácsonyi különkiadásai

2015. december 22. - trg

A 2005-ös újraindítása óta minden évben kiadnak egy karácsonyi Doctor Who részt, vannak köztük, amik szervesen illeszkednek a történetbe, mások pedig csak egy-egy kitérőt jelentenek, az viszont biztos, hogy mindegyik kellően izgalmas. Mivel pár nap múlva érkezik a következő rész, ezért most szigorúan szubjektív módon rangsorolom az eddigieket.

 10. A Christmas Carol (2010, series 5)

A Doktor időutazással próbálja megváltoztatni egy ember jellemét, de végül csak elintézi, hogy az illető szerelme idő előtt meghaljon. Ja és mindezt Rory és Amy nászútján, őket veszélybe sodorva (hogy máshogy?). Nem borzalmas az egész történet, de nagyszerűen rávilágít arra, hogy mi volt a tizenegyedik Doktor egyik nagy hibája: felelőtlenül és nemtörődöm módon viselkedik, amivel mások életét is veszélybe keveri.

 

9. Last Christmas (2014, series 8)

Hiába szerepel ebben a részben Nick Frost, valahogy nem igazán működik a Doctor Who-féle karácsonyi Inception. Sajnos nem tudták a készítők jól belőne azt, hogy inkább ijesztőre (facehuggerek) vagy inkább viccesre (Nick Frost és a manók) vegyék a figurát, a kapott egyvelegben pedig elég rosszak az arányok. Külön negatívuma a résznek, hogy Clarát úgy írták, mint aki kész meghalni (persze ez Danny Pink halála után van, de én akkor is karakteridegennek éreztem).

 

8. The Doctor, the Widow and the Wardrobe (2011, series 6)

 Hasonlóan érzek ezzel kapcsolatban, mint az A Christmas Carollal előzővel. A Doktor felelőtlen és ezzel veszélybe sodor másokat. Nem állítom, hogy a korábbiakban ez nem fordult elő, de az is biztos, hogy a tizenegyedikre különösen jellemző volt. Ráadásul ebben a részben két kisgyerek is főbb szerepet kapott, ami nekem kifejezetten nem jött be, viszont az anyuka elég badass volt és az idegen bolygón lévő emberek is elég viccesek voltak (sőt a rész elején a Doktor is kifejezetten szórakoztató volt).

 

7. Voyage of the Damned (2007, series 4)

Míg az utolsó három helyezettben biztos voltam, innentől egy kicsit bizonytalanabbak a helyezések, de a Voyage of the Damned egészen biztos, hogy nem tartozik a kedvenc Doctor Who részeim közé. Kylie Minogue nem igazán működik companionként, ráadásul a halála is kicsit elcsépelt húzásnak tűnik, aminek elsősorban az a célja, hogy a Doktort még mélyebbre lökje az önsajnálat/öngyűlölet szakadékában. Viszont - és ez mindenképpen hatalmas pozitívum - ebben a részben tűnik fel először Wilfred Mott, aki az egyik legszerethetőbb mellékszereplő lesz a későbbi évadokban.

 

6. The Next Doctor (2008, series 4)

Egyszerre rendkívül szomorú és mégis szórakoztató epizód a The Next Doctor, ami tulajdonképpen csak azért nem került előrébb a listán, mert sok másik rész sokkal erősebb lett nála. Morrissey vendégszereplése telitalálat volt, nagyon jól hozta a karaktert és az is jó volt, hogy érdemben reflektáltak a Doktorral történtekre és a companionokkal való kapcsolatára.

 

5. The Snowman (2012, series 7)

Sok pozitívuma van ennek a résznek, itt bukkan fel másodszor Clara, ráadásul szerepel az epizódban Madame Vastra, Jenny és Strax is, akik mindig képesek ellopni a showt. Sajnos a Great Intelligence hiába klasszikus ellenfele a Doktornak, ebben a részben nem érezni igazán a feszültséget (a hóemberek ostroma ráadásul megidézi azt a részt, amikor a Doktor Martha Jones-szal a múltban ragadnak és a Family of Blood madárijesztőkkel támad rájuk). Összességében nem rossz rész ez (köszönhetően a kiváló mellékszereplőknek) és jó elindítója volt a tizenegyedik doktor utolsó nagy kalandjának.

 

4. The Runaway Bride (2006, series 3)

Donna első felbukkanása, a tizedik Doktor életének egyik mélypontja és persze egy újabb karácsonyi invázió! Ennek a résznek sikerült elérnie azt, hogy a Doktor depressziója ellenére is számtalan vidám pillanatot tartalmazzon (köszönhetően Donnának), úgy, hogy közben az alap hangulat mégis kellően lehúzós maradjon. 

 

3. The End of Time: Part One (2009, series 4)

Kicsit kakukktojás, hiszen egy duplarész első fele (a második felét újévi különkiadásként adták le), de ettől még nagyon jól működik. Egyrészt erre a kétrészesre lesz Wilfred Mott teljes jogú companion, másrészt visszatér a Mester, akinek szerintem nem ez az inkarnációja a legjobb, de ennek ellenére így is kellően őrült karakter. Russel T David dicséretre méltóan zárta le az általa jegyzett Doctor Who korszakot és szerencsére nem hagyott lyukakat maga után, Tennant pedig mindent megtett azért, hogy a tizedik Doktor felejthetetlen legyen.

 

2. The Time of the Doctor (2013, series 7)

Bár a tizenegyedik Doktornak sok hibája volt, az ötvenedik évfordulós különkiadás és az azt követő The Time of the Doctor sok dolgot helyretett. Jó volt, hogy számos korábbi történetszálat újra elővettek és a teljes Matt Smith-éra kapott egy korrekt lezárást. Újra előkerült a repedés, végre feltették a Doktornak a kérdést és a tizenegyedik Doktor a nevéhez méltó módon búcsúzhatott el a sorozattól.

 

1. The Christmas Invasion (2005, series 2)

Nem volt kérdés, hogy ez lesz az első. Itt bukkan fel először a tizedik Doktor, aki szerintem az eddigi (modern) verziók közül messze a legjobb, ráadásul mindjárt kimutatja a foga fehérjét, amikor az epizód zárlatában hat szóval eléri, hogy Harriet Jones karrierje lejtmenetbe váltson. Igazából minden benne van a részben, amit a néző kívánhat (ideértve a gyilkos Télapó-robotokat is) és tökéletesen megalapozza az átmenetet a kilencedik és a tizedik Doktor között, ráadásul lehetőséget ad arra, hogy Rose családját is jobban megismerjük.

 

// Szerinted másik rész érdemelné az első helyet? Írd meg alulra! //

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr668191474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015