Rendeznek, hát rendezek

2015. augusztus 11. - Padrepapp

10 rendező, akit érdemes követni

8 éve pontozok filmeket IMDBn és most vettem észre, hogy a Rating History-nkat ki tudjuk exportálni .csv-ben. Innen egy kis excel ismerettel nagyon érdekes statisztikákat csinálhatunk szavazásainkból. Gyorsan kiszűrtem az általam 8 vagy afölötti pontozású filmeket, majd tovább szűrtem azokra a rendezőkre, akiknek a neve legalább 3-4x szerepel a listán. Ebből válogattam ki azokat, akik ma is aktívak.

 

 

Darren Aronofsky
"Jancsó Miklós tanítványa"

Talán mindenki ismeri a Requiem For a Dream c. filmet. Ám annak hatására annál kevesebben nézték meg előző filmjét a Pi-t, Aronofsky talán legjobb filmjét. Ebben van minden, ami egy jó filmhez kell; megszállott matematikus, go játszmák és anekdóták egy mesterrel, beteg hallucinációk, gonosz, ijesztő, szakállas, ortodox zsidók. Azóta megrendezte a The Fountain-t, amiben CGI helyett kémiai reakciókat vettek fel mikroszkóppal majd színezték ki őket special effekt gyanánt, majd jött a Mickey Rourke-ot feltámasztó The Wrestler, valamint a megosztottabb sikereket elért Black Swan-t és Noah-t. Aronofsky nagy erőssége a képi világ, amelyet rendszeresen kísér a zseniális Clint Mansell által komponált zene. Sajnos nincs bejelentett új projektje.

 

Alejandro González Iñárritu
"A szarházi, aki zöldkártyát kapott"

Hasonlóan ismerkedtem meg vele mint Aronofskyval. Először a második filmjét, a 21grams-ot láttam, majd az első és legjobb filmjét az Amores Perros-t. Azóta jött a Babel, a Biutiful és a Birdman. Iñarritu filmjei egytől-egyig szívszorítóak, amelyekhez remekül passzol Gustavo Santaolalla egyedi zenéje (PS játékosoknak ismerős lehet a zenéje a The Last Of Us-ból). Különös mestere annak, hogyan kell egymástól különálló cselekményeket minél vékonyabb fonállal összefűzni, aki kíváncsi milyen is a pillangóhatás filmen mindenképp nézze meg a Bábelt. Következő filmjében a The Revenant-ban Tom Hardy-t és Leonardo DiCaprio-t láthatjuk majd (talán sikerül Oscar-hoz juttatnia szegény Leo-t, ha már Scorsese-nek nem megy). 

 

Chan-wook Park
"Kalapáccsal foghúzás"

Az Oldboy kötelező darab, aztán lehet továbbállni a Sympathy for Mr. Vengeance-re és a Sympathy for Lady Vengeance-re, majd az I'm a Cyborg, But That's OK-ra, és amikor azt hisszük sosem rendez még egy olyan jót mint az Oldboy, megnézhetjük a katolikus vámpírról szóló Bakjwi-t. Azóta jött még a nyugati stábbal forgatott Stoker is. Következő filmjében az Agassi-ban visszatér a koreai színészekhez, aminek azért örülünk. 

 

Coen testvérek (Ethan és Joel Coen)
"A legviccesebb New Yorki zsidók Woody Allen óta"

Végeláthatatlan jó film sorakozik a zseniális testvérpár kezei alatt. Miller's Crossing, Fargo, The Big Lebowski, The Man Who Wasn't There, A Serious Man, ami közben olyan röhögőgörcsöt kaptam a moziban, hogy már szégyelltem magam. Ha rabbihoz mentek filmes tanácsért biztos őket ajánlja (feltéve ha nincs lefoglalva a parkolóval, Sussman fogaival vagy egy Jefferson Airplane kazettával). Következő filmjükben, a Hail, Caesar!-ban annyi híresség szerepel fel sem lehet sorolni.

 

Jim Jarmusch 
"Furcsa szintézisek mestere"

Ez az ember bármihez nyúl, jó film lesz belőle. Legyen szó westernbe helyezett William Blake-ről a Dead Man-ben, Hagakure-t olvasó Ghost Dog négerről, zenészekről a Coffee and Cigarettes-ben, nihil, torzomborz vámpírokról az Only Lovers Left Alive-ban, valahogy mindig működnek ezek a kombók. Régebben előszeretettel szerepeltetett zenészeket filmjeiben, olyanok bukkantak fel mint Tom Waits, Iggy Pop, Jack White, RZA, GZA. Következő filmje egy Iggy Pop dokumentumfilm lesz, alig várom.

 

John Hillcoat 
"Gyönyörű, kopár képek szomorú hegedűkísérettel"

Először a Proposition-t láttam, aminek a zseniális képei mellé Nick Cave és Warren Ellis gyönyörű zenéje párosult. Amikor megtudtam, hogy ő filmesíti meg a The Road-ot, aminek szintén a fentebb említett zeneszerző párosa lesz, már éreztem, hogy nem kell aggódni. Aztán még jött a Lawless Tom Hardy-val és Shia LeBeouf-fal. Habár következő filmjében a Triple 9-ban Gal Gadot neve ijesztőnek tűnik, Woody Harrelson kellőkép ellensúlyozza aggodalmaim.

 

Takeshi Kitano 
"Rendező, író, vágó, színész, festő, játékfejlesztő, komikus, műsorvezető"

Kitano egy istenverte zseni, ha egy névnek nézel utána a listából, akkor ő legyen az. Amikor megküldenek a kérdéssel, szerintem ki a legjobb rendező, mindig civódok Aronofsky és Iñarritu között, aztán eszembe jut a Hana-bi, és rájövök, hogy Kitano az. Ha valaki nem kedvelte meg egyből Kitano figuráját a Hana-bi-ban nézze meg gyorsan a Kikujiro-t, vagy az Akiresu to kame-t. Ha valaki inkább a yakuza filmeket szereti, akkor ott a Brother vagy az Autoreiji. Sokáig Joe Hisaishi írta filmjeihez a zenét, aki a Studio Ghibli-t alapító Miyazaki meséihez is feledhetetlen dallamokat komponált. Itt egy videó a Kitano nevét fémjelző Takeshi's Challange videó játékról.

 

Werner Herzog 
"Dokumentumfilmek német akcentussal"

Valószínűleg a legtöbben az Even Dwarfs Started Small-t, a Kaspar Hauser-t, a Woyzeck-et, az Aguirre-t ismerik, de engem inkább a dokumentumfilmjei nyűgöztek le: Grizzly Man, The Wheel of Time, Cave of Forgotten Dreams és talán a legjobb dokumentumfilm, amit valaha láttam, az Encounters at the End of the World. Különlegessége ezeknek a dokumentumfilmeknek, hogy teljesen más mint, amit ilyen stílusú filmektől várnánk. Déli sarki dokumentumfilmjében találkozhatunk targoncás filozófussal, paradicsomot termesztő nyelvésszel, déli sarkon koncertező biológusokkal, Pink Floyd fókákkal, mindez szemet gyönyörködtető kameramunkával, és fantasztikusan válogatott zenékkel. Készülőben van egy dokumentumfilmje az USA-ban folyó hate-crime-ról  (Hate in America), valamint a Salt and Fire Michael Shannon-nal, Gael García Bernal-lal, amiben Herzog is szerepel. 

 

Wes Anderson
"A legkedvesebb filmek rendezője"

Kevés olyan rendező van, akinek bármelyik filmjét nyugodt szívvel ajánlanám bárkinek, de Wes Anderson ilyen. Rushmore, The Royal Tenenbaums, Fantastic Mr. Fox, Moonrise Kingdom nehéz ezeket a filmeket nem szeretni. Üdítő színek, vágások, dinamika, fantasztikus zenék és karakterek.

 

Kakukktojások:

Quentin Tarantino, Woody AllenClint Eastwood: Őket már mindenki ismeri, nem?
Martin Scorsese habár átment a szűrőn, de túl változó a teljesítménye, hogy a fenti listába bekerüljön.
Tim Burton is átment, de szegény 2005 óta nem rendezett jó filmet.
Terry Gilliam. Sajnos tőle a 90-es években láttunk utoljára jó filmet, habár Tim Burton féle elfajulásról azért nincs szó.

Nem aktív (vagy halott) rendezők, akik átmentek a szűrőn és érdemes visszanézni életművüket:

Akira Kurosawa
Andrei Tarkovsky
Hayao Miyazaki
Milos Foreman
Stanley Kubrick
Tarr Béla

 

Még egyéb érdekes dolgokat is lehet csinálni az IMDBs listán, például:

Filmek, amik annyira felbosszantottak, hogy képes voltam 1/10-re pontozni, pedig valószínűleg nem érdemelték meg:

Alice in Wonderland
Jupiter Ascending
Life Of Pi
Martyrs
Sunshine
Sucker Punch


Filmek, amik alulértékeltek (Nálam legalább 8-asok, de IMDb átlag szerint nem):

Aoi Haru
Bakjwi
Biutiful
Coffee and Cigarettes
The Fountain
Jarhead
Kon Tiki
Locke
Nord
Pi
The Road
Serious Man

Filmek, amik túlértékeltek (IMDb átlag szerint 8, szerintem max 7, ebből sok van, csak párat emelek ki):

Batman Begins (valamint a DK és DK Rises is)
Blood Diamond
Life of Pi
Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
Shutter Island
Slumdog Millionaire
The Wolf of Wall Street
X-Men: Days of Future Past
 

Ami jó lenne, ha benne lenne az exportált .csv-ben: író, első 3 főszereplő, operatőr, és mit nem adnék ha lenne zeneszerző is...

Még sok érdekes dolgot lehet babrálni a listánkkal, én mindenkinek ajánlom, egyrészt, hogy vezessen IMDb-n listát, másrészt ha van elég film akkor szórakozgasson valami táblázatkezelővel. Sok tanulságot lehet levonni matematikailag a szavazási szokásainkból.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr137665388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tetsu 2015.08.11. 13:00:18

Örülök hogy Kitano és Park is szerepel....
A legtöbb listában többnyire amerikai, esetleg egy-két angol vagy francia film szerepel, pedig a keleti végeket nagyon jó filmek készülnek.

Padrepapp 2015.08.11. 14:01:44

@Tetsu: A nem aktív rendezők között viszont fordított a helyzet: csak 1 amerikai szerepel, 2 európai és 3 keleti

sunblind 2015.08.12. 12:42:35

Na ez egy rendes statisztika.
A Serious Man régóta csúszik, most sürgősségi listára tettem.
Külön öröm, hogy a Life of Pi nem csak nekem volt olyan, mint sajtreszelővel rejszolni.
A Jupiter Ascending pedig a mai napig felfoghatatlan, hogy hogyan lehetett ennyire fos.

ZMO 2015.08.12. 12:45:51

Darren Aronofsky mondjuk a legutóbbi filmjével (Noé) szépen beárazta magát, és abszolút nem jó értelemben. A Requem for a Dream nekem nem jön be, a többit meg nem láttam. Clint Mansell viszont gyönyörű zenéket komponál, az már kevésbé örvendetes, hogy rongyosra játsszák őket előzetesek alatt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.08.12. 12:49:41

Ez ízlés dolga. Én eddig egy Wes Anderson filmet láttam (Moonrie Kingdom) és nemigen tudtam mire vélni. A BGH-t még megnézem, de ha az sem jön be, akkor részemről skip...

Quentin Tarantino stílusa sajátos, de nekem nem nagyon jön be. A IB tetszett, de csak a 2. vh környezet miatt. A PF nem rossz, de nem estem hasra tőle. A többi film amit tőleg láttam borzalams volt csak szimplán elaludtam rajta...

Jim Jarmusch? A Szellemkutyát megnéztem. Ezek után más filmre nem is vagyok kíváncsi tőle. Életlem egyik leggyengébb filmje volt szorosan a Bombák Földje mellett...

xCYBERFUNKx 2015.08.12. 13:10:04

@molnibalage: én viszonylag kevés Jarmusch filmet láttam, de az only lovers left alive számomra múltév legjobb filmélménye volt.

Padrepapp 2015.08.12. 13:12:24

@sunblind: Life of Pi egyébként nem lenne annyira rossz, engem a vége bosszantott fel nagyon.

@ZMO: Igen a Noé tényleg kifogásolható, sajnos ugyanannyi jó ötlet volt benne mint rossz, és Mansell zenéje sem volt elsöprő ebben a filmben.

@molnibalage: persze, a statisztika mögött nem esztétika áll, csak az én ízlésem. Egyébként Jarmusch annyiban más Tarantino-tol és Anderson-tól, hogy sokfélét rendez, emiatt szerintem érdemes neki adni pár film esélyt. Főleg a Dead Man-t ajánlom, vagy a Coffee And Cigarettes-et, ha ezek közül egyik sem jött be, akkor Jarmusch tényleg nem neked való.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.12. 14:42:52

Kitano hatalmas kedvenc. az all time top 10 filmemben s van tőle. :D

mézescsók 2015.08.12. 15:28:37

Richard Linklater. Sráckor, Mielőtt... (bármelyik, főleg a harmadik), A Newton fiúk.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben 2015.08.12. 16:01:19

Jo lista. Valahol csak statisztikusan lehet objektiv az ember mert a jelenlegi elmenyek elhomalyositjak a regieket. Adtal egy jo otletet, en is elkezdek pontozni az IMDB-n.
Amik szerintem kimaradtak a nem aktiv rendezok kozul: Truffaut, Godard, Bunuel es Fellini.
Es egy rendezo, aki rettentesen 2 polosu: Oliver Stone (a 90-es evek kozepeig nagyon jok a filmjei, nagyon, nagyon jok, de ami utana jon, azt gyorsan el kell felejteni)
Orulok, hogy irtad az oreg Clint-et: szerintem O az aki az utobbi evekben nagyon nagyon jo filmeket csinal es nem csak egy stilusban mint peldaul Coen-ek. Nagyon sokat kellett dolgozzon az oregnek, hogy elfelejtsek az emberek Dirty Harry-t, de azon keves szineszek koze tartozik, akit a jovoben - mondjuk 20 ev mulva - mar nem is igazabol a szineszi teljesitmenye miatt jegyeznek majd hanem a rendezesei miatt. Kb igy fogjak szerintem majd emlegetni: Clint Eastwood rendezo, aki fiatal koraban szinesz volt.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben 2015.08.12. 16:08:25

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben: Lehagytam meg 2 kedvenc rendezom: Bergman es Jeunet-t. Mindketto filmjei szinte mind jok, bar Jeunet leguobbi filmjei mintha egy kicsit eroltettek lennenek, de a 2000-es evek kozepeig minden filmje ajanlott.

Padrepapp 2015.08.12. 16:21:11

@doggfather: ha van nintendo-d dobj egy próbát a linkelt videójátékra is =)

@mézescsók: kimaradt a szűrésből 2 filmje volt csak 8-as nálam. A középső Mielőtt... nekem annyira nem tetszett mint a két másik, a Sráckor meg érdekes volt, meg eszméletlen munka lehetett mögötte, de mint film nem tetszett. Newton fiúkat nem láttam, de felkerül a nézendőkhöz.

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben:
Mivel 8 éve, egyetem alatt kezdtem a listát vezetni, ezért csak azoknak a régi rendezőknek pontoztam a filmjeit, akiket újranéztem. Truffaut, Godard, Bunuel, Fellini filmeket pedig IMDb-zés előtt néztem főleg. Goddard-tól nagy kedvenc a Bolond Pierrot, Bunuel-től a Tejút, Fellini-től az Amarcordot kb évente megnézem egyszer. Truffaut-ot is biztos láttam filmet médiaórán még gimiben, de nem maradt meg.
Örülök, hogy pontozásra inspirál, mert ténlyeg érdekes dolgokat lehet csinálni. Tegnap pont belekeveredtem egy feminizmus vitába, és kíváncsi voltam hogyan pontoznak különböző demográfiájú csoportok filmeket. pl: Werckmeister harmóniák jobban tetszik a 45+ nőknek mint férfiaknak.
www.imdb.com/title/tt0249241/ratings?ref_=tt_ov_rt

Szerintem egy szociológiai Big Data, ami az IMDb-n fellelhető, habár nem vagyok bölcsész, szerintem számos diplomamunkát lehetne ezekből írni, pláne ha részletesebben és könnyebben lehetne exportálni ezeket a szavazásokat.

verkli 2015.08.12. 16:28:10

@ZMO:
Sajnos igazad van, hollywood képes bárkit tönkretenni. Ettől függetlenül érdemes Aronofsky korábbi filmjeit megnézni. A Pi szerintem is a legjobb filmje, de talán a Fountain-t nézd meg először, könnyebb, és tele van ismerős arcokkal.

Padrepapp 2015.08.12. 16:28:40

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben:
Amikor Szegeden a Herman koliban filmklubot vezettem egy barátommal és Bergman-t vetítettünk közfelháborodást váltott ki, és az igazgatói szobában kötöttünk ki =).
Jeunet-től nekem a Delicatessen, ami nagyon tetszik.

Clint színészi pályafutásának méltó hattyúdala volt a Gran Torino.

mézescsók 2015.08.12. 16:32:47

@Padrepapp: A Mielőtt... filmek közül valóban a második volt a leggyengébb.
A Newton fiúk nem a filmművészet csúcsa, de laza nyár esti szórakozásnak kitűnő három szerethető csirkefogóról.

közép dunántúli régió 2015.08.12. 17:14:18

A Biutiful alulértékelt? Nem az, és nem is értem, mit lehet azon a végtelenül hatásvadász katyvaszon szeretni. Életem egyik legiszonyúbb filmélménye volt, szabályosan a hajamat téptem tőle. A magam részéről Inárritutól ezek után semmire sem vagyok kíváncsi.

Padrepapp 2015.08.12. 17:38:22

@közép dunántúli régió: ahogy @molnibalage írta: "Ez ízlés dolga." Azért remélem találtál érdekes filmeket is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.12. 20:36:38

@Padrepapp: nincs. nem vagyok gamer.
Jó cucc egyébként?

Padrepapp 2015.08.12. 21:47:47

@doggfather: én sem játszottam vele, de az ismertetők alapján viccesnek néz ki. Fogalmam sincs tetszene-e neked. csak gondoltam, ha ott van a polcon a nintendo érdemes kipróbálni, én kipróbálnám.
Azt sem tudom egyáltalán beszerezhető-e még, vagy használt kazetta boltokat kéne feltúrni érte.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.08.12. 22:11:25

Köszi az ajánlásokat, majd meglesem őket, aztán ítélkezek. XD
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015