Randomfilmek: Harc az Endor bolygón

2015. december 09. - z33d

Star Wars Hónap

c37b11447ded09f6ebfb21ea1635c7e8.gif

Azt hittétek, hogy az előzmények letudásával belevágunk a jóságba? Azt hittétek, hogy két rész Jar Jar és két rész Christen Haydensen után végre Harisson Ford meg Carrie Fisher lesz a téma? Hát akkor bocsi, mert előttük még muszáj egy kis kitérőt tennünk az Ewoks sorozat második részével.

Ewoks: The Battle for Endor (1985)

http://www.imdb.com/title/tt0089110/
ewoks_battle_for_endor.jpg

z33d:

Hű, a poszt kedvéért nagyjából 20 év után néztem újra "úgy rendesen" az Endort, természetes ugyanazzal a szinkronnal, mint anno. Itt következetesen "Macók"-nak hívják az ewokokat, elképesztő cucc. Szóval miről is van itt szó? Lucas a Bátrak karavánja után egy újabb filmmel próbálkozott, egyenesen TV-re, egyenesen a legfiatalabb generációnak. Az ewokkal a Jediben találkoztunk legelöszőr, és Lucas nem akart várni míg mindenki túlteszi magát a sokkon, amit a stromtroopereket parittyázó plüssmedvék okoztak. Az eredmény pedig a kor követelményeit sorra pipálgató gyerek fantasy, vagyis egy nézhető, de buta és felesleges film. (Neked és nekem legalábbis, de kérdezd csak meg a hat éves énemet!)  A nagy szerencsénk ezzel az, hogy annyira semmi köze a klasszikus SW trillógiához az Endornak, hogy nem képes valódi rombolásra, nem érzed a szar valódi súlyát, ami már pozitívum. Viszont amellett hogy egy tök felesleges húzás volt ez Lucas részéről, annyira egy óriási kihagyott lehetőség is ez a film. Nyilván a cselekmény szempontjából nem érdemes túlbonyolítani a a dolgokat. Legyen rossz, legyen jó, legyen dráma és feloldás, könnyen dekódolható pozi üzenet a gyerekeknek, és ennyi. De Lucas akár egy valódi fantasy klasszikust is összedobhatott volna. És semmi mást nem kellett volna tennie, mint tényleg kisöpörni a star wars jelmezszekrényeit, ide bedobálni az összes fel nem használt, túl bugyuta vagy túl fura lényt és jelmezeket. Nem értem miért nem csinált egy freak-showt az Endorra.  Igazság szerint már nem érdekelte az egész, túl kevés pénzből, energiából és lélekből akarta ezt megcsináltatni. Összesen három féle lényt láthatunk, miközben Jabba palotájának két képkockáján nagyobb az izgalom. A Harc az Endor Bolygón mint önálló gyerek fantasy -  adott kontextusban - egészen jó film. A kisgyerek aranyos, Wicket ewok elég "vikid" (haha), van akció, boszorkány, kardozás, lovaglás, tanulság, tánc és ének, és a végén ölelkezés. Viszont Star Wars termékként értékelhetetlen; szerencsére maga a film  nem sok okot ad arra, hogy akként tekintsünk rá (nem mintha Lucason múllott volna).

Kinek ajánlom: Mindekinek, aki kedveli a 80-as évek gyerek fantasyait. A Végtelen történet és a nagyon király  Fantasztikus labirintus mellett például elfog férni.

Kinek nem ajánlom: Aki nagyon rápörgött az ewok utálatra a Jedi után. Ha kihagyod, SW szempontból semmit sem vesztesz.

Padrepapp:

Igazából, ez egy jó film. Mármint, ha azt mondják itt egy fantasy gyerekeknek a 80-as évekből, akkor valami ilyesmire számítanék. Van pár jópofa gag, kislány, aranyos bácsi, mégaranyosabb háziállat és persze a Warwick Davis által alakított Wicket (egyébként Warwick akkor már sejtette, hogy a karrierje az Ewok-tól egy békáig kulminálódik?). Én is nagyjából 15-20 év után néztem újra ezt a filmet, el is felejtettem, hogy létezik, ennek ellenére még így 25 évesen is volt rész, amikor hangosan felnevettem.
A filmmel az egyetlen baj, hogy ott van a Star Wars bélyeg és abból nem kapunk (szinte) semmit. Annyi Star Wars bögrét, pólót, happy meal játékot adtak el, hogy azok bevételéből igazán fel lehetett volna áldozni pár milliócskát erre a filmre, ha már meg akarták csinálni. Tényleg nem az kellett volna, hogy a stop motion helyett legyen keret go motion-re, hanem az, hogy egy kicsivel több színt vigyenek ebbe a filmbe. Végig azon gondolkoztam, hogy ez a film akkor lenne poén, ha az öreget Lucas játszaná.
Kedvenc rész: amikor menekülnek és az ablakon kimászó ewok seggét megpaskolja az öreg bácsi. wtf?

Kinek ajánlom: Igazából teljesen kihagyható film. Ha gyerek fantasy-t akarunk, akkor tényleg inkább nézzük meg a Fantasztikus Labirintust David Bowie-val.

Kinek nem ajánlom: Annak, aki már mindent látott, olvasott és játszott ami Star Wars és már csak ez hiányzik. Nem kapsz érte achievement-et, ha megnézed.

hqdefault.jpg

Mistwalker:

Ez a film ott kezdődik ahol a Micimackó véget ér: a kisgyerek sétál a macijával az erődben, és el kell válniuk az iskola miatt, azzal a különbséggel, hogy Róbert Gida lány, a mackó pedig egy ewok (mi is szinkronosan néztük, ezt a „macók” fordítást nem nagyon tudom megbocsájtani). És ezzel az indítással meg is határozza a film önmagát: mese. A történet a neveket leszámítva bármelyik mese lehetne, a szülőket megölik, az ewokokat elfogják a gyíkemberek, így a kislány és szőrös barátja megszökik az ellenség elől és vándorútra indul. Az erdő mélyén találkoznak egy remete goromba bácsival, aki végül kedves lesz, és befogadja őket. Természetesen a kisgyereket elcsábítják a gonoszok, a már nem annyira goromba bácsi utána megy és megmenti őt is meg az ewokokat is, majd legyőzi a gonosz gyíkembert… happy end! Mindezt zsé kategóriás fantasy környezetben, rajzolt szemöldökű varázslónővel, hypergyors mókusmajommal és teljesen idióta gonoszokkal. Ennek ellenére a film maga aranyos és élvezhető, ha a helyén kezeljük: inkább családi fantasy, mint sci-fi és azzal nehezen vitatkozhat bárki is, hogy az ewokok az összes létező és kitalált univerzum legcukibb élőlényei.

Kinek ajánlom: kisgyerekes szülőknek (a lányos apák nagyot kaszálhatnak, ha rögtön utána ugrasz az eredeti trilógiára), 10 év alattiaknak, ewok rajongóknak.

Kinek nem ajánlom: hardcore sci-fi és Star Wars rajongóknak.

trg:

Ez a film leginkább arra jó, hogy azoknak, akik szerint Lucas csak a pénzért csinálta az új trilógiát, bebizonyítsa, hogy már a Baljós árnyak előtt is csak a pénzt akarta kifejni a világból, amit teremtett. Pedig ennek még csak köze sincsen a Sta Wars univerzumhoz, mármint azon túl, hogy az ewokok szerepelnek benne, akik meg hát ugye nem feltétlenül a legfényesebb ékkövei annak a bizonyos galaxisnak (de erről majd A jedi visszatér kapcsán lesz még szó). Amúgy nem rossz mese ez, csak fölösleges, mert azért ebben a műfajban (fantasy-mese keverék) alkottak sokkal jobbakat, ráadásul Lucas is megcsinálta a hasonló műfajú Willow-t. Szóval ebben a filmben sem jedik, sem izgalmas űrlények (miért nem? a maszkok és a kellékek tuti megvoltak), sem látványos csaták (azért lássuk be, az ewokok nem a legjobb szereplők az ilyesmihez) és sajnos a maszkok és bábok is mintha gyengébbek lennének (viszont a gyurmaszörnyek kellemesen nosztalgikusak). Ennek ellenére azért kisgyerekeknek simán ajánlanám, mert cuki az egész és őszintén megvallva valószínűleg a célcsoport is inkább ők voltak.

Ja és a híres magyar szinkront muszáj megemlítenem, a már emlegetett macók egy dolog, de az, hogy a hajó aksiját vagy mijét végig Erőnek fordítják (az eredetiben power szerepel) már több, mint vicc.

Kinek ajánlom: Kisgyerekeknek és a 80-as, 90-es évek fantasy filmjeiért rajongóknak.

Kinek nem ajánlom: HC Star Wars fanoknak, mert tuti felrobban az agyuk, ha megpróbálják beilleszteni a  filmet a kánonba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr588117534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xido 2015.12.10. 01:16:19

Meg van említve,hogy második rész,de sehol nem látok egy sort sem a Bátrak karavánjáról...és arról sem,hogy a kritikusok tudatában lennének,hogy volt első része is...Noha nem az ő hibájuk,a balfütty hazai kiadó magasról tett rá,rögtön és kizárólag a 2.részt dobta piacra..

arncht 2015.12.10. 09:56:19

a willownal is lucas volt az iro.

Void Bunkoid 2015.12.10. 10:03:33

starwars.wikia.com/wiki/Cindel_Towani

Remélem Abramsnek lesz annyi vér a pucájában, hogy valahogy előkerül a filmben akár huszadrangú mellékszereplőként vagy cameoként az azóta felnőtt Cindel, ezzel is borsot törve Lucas bácsi orra alá :)
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015