Randomfilmek: Csillagok háborúja

2015. december 10. - z33d

Star Wars Hónap

Itt van amire mindenki várt, a Csillagok háborúja! Lehet, hogy nem igazi sci-fi, lehet, hogy a felújított változatok csak rontottak rajta, de amikor a papírhengerből eszkábált fénykarddal a kezedben vagy éppen apád béna mellényével felvértezve nézted leesett állal, akkor ezek nem számított, mert ez minden idők egyik legepikusabb filmje! 

Star Wars (1977)

http://www.imdb.com/title/tt0076759/

ve.jpg

trg:

Örök klasszikus. Nem a legjobb, de ennek ellenére is csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. Már rögtön az elején a két hatalmas hajó, Vader első megjelenése, az az őrült kocsma a Tatooine-on és még sorolhatnánk napestig azokat a pillanatokat, amik annyira élővé és mégis hihetetlenné teszik ezt a filmet. A három főhős kiválasztása fantasztikus, igazi archetípusok, de mégis egyediek és a helyükön vannak, ahogy az öreg Ben és a droidok is. Ebben még nincsenek midikloriánok, űrzsidók (tényleg, mit gondolt Lucas, amikor kitalálta Wattót, a harmincas évekből hátramaradt náci karikatúrát?), van benne viszont misztikus Erő, legendás jedik, kemény és okos hősök, akiknek szinte minden mondata szállóige lett már, valamint király űrcsaták. Mindezek mellé pedig olyan látványt sikerült összehozni, ami egészen biztosan mindenkit a mozik székébe szögez (aki igazán jót akar magának, az csekkolja a despecialized verziót belőle és ámuljon azon, hogy Lucas utólag mennyit ártott ennek a filmnek). Szóval kit érdekel, hogy Lucas az egészet mások munkásságából ollózta össze (talán ez az egyetlen szempont amiben hasonlítanak egymásra Tarantinóval), ha az egész annyira flottul működik, mint egy svájci óraszerkezet? Ja és azt mondtam már, hogy ebben nincs Jar Jar? 

Kinek ajánlom: Mindenkinek, de tényleg.

Kinek nem ajánlom: Aki szerint Jar Jar jobb, mint Chewbacca, de az ilyenek inkább ne is nézzenek filmeket.

z33d:

Végre vége az "egyrészt-másrészt" értékeléseknek, itt az Új remény, és innentől már csak a tutiba megyünk. Két hete néztem újra a klasszikus trilógiát, és most megint elölről kezdtem a többiekkel. Az IV. rész két órája úgy elmegy, hogy szinten már nehéz valódi filmként tekinteni rá; úgy pereg mint egy videoklip lista, ezek itt a egyik legjobb, legfontosabb filmes jelenetek, amit valaha életedben láttál. Minden képkocka kulcs lehet a mindenkori fanság és úgy alapból a filmes dolgoknak a megértéséhez. Ez itt egy valódi agymosás, instant konzumidióta keltető. A Csillagok háborúja/Új remény ijesztően pontosan építkezik, és igazából egészen lassú, de nagyon megy előre. Az embernek végig az az érzése hogy itt akkora kaland lesz, mint még soha sehol máshol. Már ahogy kezdődik, ahogy dobál egyik helyszínről a másikra, ahogy folyamatosan új arcát új helyszíneit, új lényeit mutatja az univerzumnak. Minden tele van élettel, és olyan jóindulatú de egyáltalán nem arcbamászó humorral dolgozik, ami az új részekre teljes egészében elveszett.  Kedvenc jeleneteim a filmben egyébként a kocsma, ahol a két kedvenc mellékszereplőim, Greedo és Ponda Baba is feltűnik. A másik kiemelkedő dolog számomra, az Jabba és Han kapcsolata. Ahogy beszélnek egymással mint egy gengszter film kliséi. Boba Fett pedig úgy sétálgat mögöttük, mint a jóreményű fiatal gengszter, akinek kinéz egy előléptetés a családban. Mindenki szerethető, és ezek a realitástól messze eső kapcsolatok is úgy vannak megmutatva, hogy nem kételkedünk. Han és Leia nagyon jól néz ki, R2 és CPO barátsága nagyon klassz, Luke-nak meg elég a tatooine-i naplementében állnia John Williamsre. Időkezelés? Narratíva? Látvány? Zene? Jelmezek? Bele se megyek, minek? Remélhetőleg a következő részekre nem csak a fanboy fog belőlünk beszélni, de az új trilógia lehozó élménye után ez így eléggé üt!

Kinek ajánlom: Mindenkinek, teljesen komolyan. A hardcore arcnak, a H&M-es gagyi darth vader pólós newbienak, szüleidnek, tesódnak és más jó fej embereknek.

Kinek nem ajánlom: A "Soha nem láttam a Star Wars-t mi ez? LOL" pride tagjainak. Ti ne nézzétek meg, őrizzétek a lángot.

_ds.jpg

Padrepapp:

Ezen a filmen nőttem fel, lehetetlen róla elfogulatlanul beszélni. Mindig arra gondoltam, hogy majd a következő generációk biztos nem fogják szeretni a Star Wars-t, mert addigra egy nagyon elavult látványvilággal rendelkező filmvilág lesz. Aztán amikor levágtam a hosszú hajam és poénból meghagytam egy padawan tincset (22 évesen élmény ilyen hajjal vizsgázni konzervatív/őskövület egyetemi tanárok előtt) és egyszer elmentem a témavezetőmhöz, aki úgy mutatott be a két kisfiának, hogy itt egy Jedi padawan és a két gyerek tátott szájjal és néma csendben bámult rám, megnyugodtam. Akkor éreztem, hogy ez a film mennyire időtálló, és ez mind az eredeti trilógiának köszönhető.
Hemzseg a film jobbnál jobb zenéktől: Star Wars fő téma, Leia hercegnő témája, Cantina Band, az Erő téma, amit a kettős napelemente alatt is hallhatunk, ami számomra a 6 filmben lévő legjobb jelenet. Még az a jobbról balra vágás is iszonyatosan nagyot dob rajta a végén.
A hangmérnökök olyan hangokat kevertek, amiket bármikor felismerünk; a különböző blasterek, X-Wing és TIE fighterek hangjai, a Halálcsillag lézerének hangja, a fénykard hangjai, Chewbacca ordításai, robothangok, jawak szapora beszéde, de persze van 1-2 Wilhelm's Scream is a filmben.

Kinek ajánlom: Mindenkinek

Kinek nem ajánlom: Hogy mi?

 

//Neked más a véleményed, vagy csak van egy fasza emléked a filmről? Írd meg alulra!//

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr248117550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Logan Grimnar 2015.12.11. 15:59:11

Soha film ekkora hatást nem gyakorolt rám. Amikor 9 évesen megnéztem, úgy jöttem ki a moziból, mint egy holdkóros. Kész voltam teljesen. Best film ever.

borosnyuszi 2015.12.11. 17:08:11

Folyton újrázom és érdekes dolgokat vettem észre. Vader az Új reményben korántsem akkora nagy hatalmú úr (Nagyúr

2015.12.11. 17:38:22

A IV. részben úgy beszélnek az Erőről meg a Jedikről mint valami misztikus, feledésbe merülő dologról (pl. Solo aki keresztül kasul bejárta a világyegyetemet és soha nem tapasztalta az Erő hatását) aztán az előzménytrilógia okán kiderül, hogy 20 évvel ezelőtt hemzsegett a galaxis a Jediktől és még egy poros távoli bolygón nevelkedő rabszolgafiú is hallott róluk (Anakin aki egyből mondta, hogy egy Jedi lovag legyőzhetetlen).
Mondjuk ezt az előzménytrilógia rovására írom. Jobban tetszett a IV. részben az Erőt körbevevő titokzatosság.

z33d 2015.12.11. 18:38:05

@Alec:
+ 1
nagyon örülök hogy nem írtad le "MIDIKLORIÁN"! : ) (hoppá, elcsesztem)

Advanced Flight 2015.12.11. 18:42:15

Én a Birodalom visszavág-ot moziban láttam kölyökként és nagyon tetszett, de őszintén szólva az első rész ismerete nélkül és amúgy is kevés moziélmény birtokában elég nehezen követtem az eseményeket, ezzel együtt lenyűgöző volt. Már jóval később, 16-17 éves fejjel láttam rendesen mind a három részt és persze odáig voltam meg vissza.
Tipikus akárhányszor megnézős filmek, és olyan megnyugtató a tudat, hogy VANNAK ezek a filmek, bármikor megnézhetem és irigykedve gondolok arra a korra, amikor ilyen üde, természetes, mégis izgalmas és őszinte filmeket is tudtak csinálni.

trg 2015.12.11. 19:08:11

@borosnyuszi: Azért Tarkin a Grand Moff címet viseli, amit összesen 12 viselnek az egész galaxisban és a Halálcsillag lényegében az ő felügyelete alá tartozik, ráadásul Vader az egyik beosztottját fojtogatja (amiért az beszólt az Erőre), ehhez képest Tarkin egy darabig hagyja menni a dolgot és Vader sem csak simán elengedi, hanem még beleveri a képét az asztalba. (Ugyan a film szempontjából kevésbé számít, de Vader és Tarkin kapcsolata még a Klónháborúk ideire nyúlik vissza, szóval bő húsz éves történetük van.)

trg 2015.12.11. 19:15:00

@borosnyuszi:
Ó basszus, az előzőt túl hamar elküldtem. Szóval szerintem Vader - főleg az első filmben - inkább politikai státusszal rendelkezik (a legtöbbször csak mint Palpatine jobbkeze hivatkoznak rá), mint katonaival, nem is nagyon látjuk seregeket irányítani, hanem jellemzően egy-egy küldetést kap (felügyelje a Halálcsillag építését, szerezze vissza a terveket, de később is az a feladata, hogy Luke-ot elvigye az uralkodónak), a könyvek, játékok, képregények ezt amúgy eléggé árnyalják.

z33d 2015.12.11. 19:33:41

@trg: szerintem meg Vader pont kevesebb politikai hatalommal bír. ő leginkább erődemonstráció, a bukott leghatalmasabb jedi, akivel a kósza Jediket is át képes állítani a másik oldalra... illetve abból a szempontból jobb keze, hogy a sith-et képviseli a birodalomi hadseregben. már a jelenétével emlékezteti a katonai stratégákat hogy ki a főnök, kb mint egy kijelölt "egyházi személy".

borosnyuszi 2015.12.11. 20:01:08

@borosnyuszi: @trg: Hát ez az, pontosan ezt gondolom én is. Az Új reményben valahogy nem csúcsosodik ki Vader gonoszsága szemben a Birodalom visszavággal! A filmtörténelem leggonoszabb karaktere Igazából a Birodalom visszavágban születik meg. Ez a fajta karakterépítés nagyon jót tett Vadernek. Tényleg hátborzongató, nem csak amikor éppen admirálisokat folytogat, hanem a film összes jelenetében félelmet sugároz (Birodalomban már szó sem lehet róla, hogy bárki beszólni merjen vagy utasítást adjon leszámítva az uralkodót) Persze biztos jól felb...ta magát a Halálcsillag felrobbantása miatt

2015.12.12. 11:29:47

@z33d: "az én szótáramban nem létezik az a szó, hogy midiklorián.." :)

biododírium 2015.12.12. 16:00:48

1977ben úgy kezdeni egy filmet, hogy a semmiből "berobban" két űrhajó és az egyik vesszettül lövi a másikat, mindenzt tökéletes látószögekből és vágással, hát kész.
Azóta sem született (számomra) jobb film-kezdés. Még most is kiráz a hideg tőle pozitívan, bármikor látom/hallom (a zene meg a hangfx is brutál).
2:00-2:35
www.youtube.com/watch?v=yHfLyMAHrQE

Terézágyú 2015.12.15. 08:16:16

"Aztán amikor levágtam a hosszú hajam és poénból meghagytam egy padawan tincset"

Hát, sok embernek van bundeszliga-frizurája is...

Terézágyú 2015.12.15. 08:22:40

Tessék elolvasni az eredeti regényt:

"A kormány néhány örökké nyughatatlan és hatalomra éhes tagjának, valamint a tekintélyes kereskedelmi szervezeteknek a támogatásával a nagyravágyó Palpatine szenátor ragadta magához a hatalmat: sikerült magát megválasztatnia a Köztársaság elnökének. Megígérte, hogy újra egyesíti a széthúzó népet, s visszaállítja a Köztársaság régi dicsőségét.
Amint azután biztosan ült az elnöki székben, kikiáltatta magát császárnak, s nem érdekelték többé a nép bajai. Nem sok idő kellett hozzá, s éppen az általa magas pozícióba ültetett tanácsadók és talpnyalók nőttek a fejére, és az igazságtalanságok ellen háborgó nép hangja nem jutott el a fülébe.
Miután csalással és árulással sikerült kipusztítaniuk a Jedi-lovagokat, akik ebben a galaktikában az igazság védelmezői voltak, a császári kormányzók és hivatalnokok hozzáfoghattak, hogy megszervezzék rémuralmukat a galaktika csüggedt világai fölött. Számtalan kis zsarnok használta fel a császári katonaságot és az egyre jobban elszigetelődő császár nevét arra, hogy saját személyes ambíciói előtt egyengesse az utat."

tehát az eredeti filmben nem a császár a rosszember, hanem Tarkin, és Vader nem más mint egy lézengő ritter, Tarkin samesza, aki nem parancsol valójában senkinek, hanem akinek beszólnak a rendes katonák....

steery 2015.12.19. 14:09:26

Ennek a filmnek mindhárom közismert változatát láttam már vagy 10-15 alkalommal. A legjobban (természetesen) a Revisited verzió tetszett, amiben kijavítottak jó néhány hibát, bár így is benne maradt még vagy 20 olyan baki, amihez nem nyúltak hozzá. Én eddig 47 hibát találtam a szpesül edisünben és 26-ot a Revisitedben.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015