Kedvenc modern társasaink

2016. február 03. - z33d

Társasjáték Hónap

Unod már a Monopolyt és az Betűtorony sem köt le igazán? Szeretnél valamit, amiben kicsit többet kell stratégiázni, mint Az élet játékában? Ne keress tovább, itt van tíz olyan társasjáték, amik túlmutatnak a monoton kockadobáláson és amiket bárki bátran kipróbálhat!

Star Wars X-Wing

Jöhet Star Wars Monopoly, Star Wars Labirintus, Star Wars Rizikó, mind-mind elbújhat a Star Wars X-Wing mögött! Nyugodtan nevezhetjük a jelenkor legkomolyabb, legminőségibb, és persze a legtöbb időt, pénz, energiát igénylő  SW társasjátékának. Hadseregépítés, figurafestés... az életed rámegy ha belevágsz! Nagy belépő a figurafestős terepasztalos társasozás világába, aminél valljuk be, nincs feljebb.

xwi.jpg


7 csoda

A 2010-es évek megkerülhetetlen társasa; bármilyen rendezvényen jársz, bármilyen játék klubban megfordulsz, de már egy szimpla játékboltban is szemben találod magad ezzel a játékkal. Mintha csak az Age Of Empires-t játszanád kártyákkal. Építed a civilizációt, húzod fel az épületeket, fejlődsz és nyersz. Ezt megteheted egy erős, ütőképes sereggel, de ha kiemelkedő eredményeket produkálsz a tudományokban, azzal is nagy eséllyel győzhetsz. Gyors és tartalmas játék, garantált újrajátszás. Ajánlott beszerezni.

won.jpg

 

Talisman

Kicsit csalunk, mert a Talisman első kiadása még nagyon nem egy mostani társasjáték. Maradjunk annyiban, hogy sokadik újrakiadás már hozzánk is eljutott a nagy Parker/MB korszak utánra (ha esetleg valaki Talismant nyomott a 80-asokban, attól lentre várunk egy frankó történetet!). Szóval a Talisman egy igazi alapvetés az úgynevezett fantasy-szerepjátékos társasok zsánerében. A cél a birodalom megszerzése, trükközés és harc által. Kardok és láncok, fém és varázslat. Ha kedveled a M.A.G.U.S.-t és a sárkányölő metált, akkor tetszeni fog!

tak.jpg

 

Catan telepesei

A Catan valószínűleg sokaknak volt a gateway a komolyabb társasok világába, hiszen könnyen elsajátítható a szabályrendszere, elég jól lehet benne taktikázni, de azért a hagyományos társasokhoz hasonlóan itt is sok múlik a szerencsén. Építs települést, fejleszd várossá, tervezd meg az úthálózatodat - ez minden Catan alapja, de szerencsére a kiegészítők sokat dobnak a játékmenethez. A Lovagok és városoknak hála immár külön fejlesztheted a városodat, a Tengeri utazó pedig megadja a tenger felfedezésének élményét, az utolsó két kiegészítőben pedig számtalan küldetés és játékelem kapott helyett, amivel tovább lehet csiszolni a játékmenetet (és akkor még a nem hivatalos kiegészítőkről nem is beszéltünk!).

catan.jpg

 

Rettegés Arkhamban

Kooperatív szörnyvadászat egy olyan játékban, ahol csak megszívni lehet - röviden így lehetne összefoglalni, hogy miről szól a Rettegés Arkhamban, de ez messze nem fedi a teljes valóságot. Az Arkham baromi nehéz kezdőként, ugyanis a sok szabály van (bár a szabályrendszer összességében nem túl bonyolult, főleg ha a játékosoknak van egy kis szerepjátékos gyakorlata), ráadásul a témából kifolyólag szinte mindig megvan az az érzés, hogy a szereplők hátrányban vannak. Szerencsére a jól átgondolt kooperatív stratégia segít áthidalni e nehézségeket és bár nagy a szerencse szerepe, ettől még nem érezzük az, hogy csak a kockákon múlik a győzelem. Külön kiemelném az artworkot, ami, a legtöbb Fantasy Fligh játékhoz hasonlóan, gyönyörű.

 

Dominion

Ez egy nagyon gyors menetű, pakli építős társas. 3 féle kártya típus van benne: kincs (réz, ezüst, és arany érmék), akciókártya (ebből 24 fajta), és birtok kártyák (ebből is három típus, eltérő győzelmipont értékkel). A menete borzasztóan egyszerű, a 24 akciókártya pakliból kiválasztunk 10-et, (erre vannak előre generált kombinációk, de mi is összetehetjük a sajátjainkat) majd a rendelkezésre álló alap kincsekből lapokat vásárolunk, eleinte még körönként egyet. A lényeg hogy az akció kártyák tulajdonságai miatt lehet, plusz akciónk, plusz pénzünk, megtámadhatjuk a másikat, húzhatunk lapot a saját paklinkból és egyéb speciális dolgok is történhetnek. Minél több aranyunk és vásárlási lehetőségünk van, annál nagyobb értékű birtokot vehetünk, feltéve, ha jól kombinálható paklit építgetünk. Az nyer, akinek a legmagasabb győzelmi pontja jön össze birtok kártyákból. Amiért szeretjük, az az, hogy pörgős végig, nem kell sokáig várni egymásra, és rendkívül változatos, ugyan is csak az alapjátékban is számos kártya és kombináció van, így nehéz megunni.

 

Small World

Szintén pörgős játék, ahol a lényeg hogy minél több területet foglaljunk el a lényeinkkel. Mivel a lények és a speciális tulajdonságaik randomizáltak minden játék során, sosem lehet tudni, milyen taktikát kell választanod, így az alapjáték kvázi megunhatatlan. A terület kicsi, a lények pedig sokan vannak, pláne ha már hanyatlásba döntötted az egyiket, az újjal pedig terjeszkednél. Ez az a játék, aminek míg vége nincs nem tudod hogy ki nyer, ugyanis az utolsó körben is fordulhat az állás. Itt a digitális változatáról már írtunk, ahol egy hangulatos kisvideóban a szabályok is elmagyarázásra is kerülnek. Külön kiemelnénk a gyári tokot a faj lapocskáknak, egyszerűbbé teszi a játékot és a ki és becsomagolást is, így tuti nem fog elveszni semmi a dobozból.

 

Évszakok

Szintén kártyás játék, de ez card drafting, ráadásul táblával és kockákkal kombinálva. A cél hogy mi legyünk a fővarázslók, a játék pedig három évig (három kör) tart. Erőforrásainkat kell menedzselnünk a négy évszak függvényében, kártyákat kijátszanunk, kockákkal dobálnunk, hogy plusz erőforrásokhoz jussunk. A design nagyon szépen kivitelezett, igazi színes-szagos-csili-vili high fantasys. Elég összetett játék, de annak ellenére is hamar kiismerhető, hogy vannak benne plusz nehezítést adó kártyák, amivel kicsit szekálhatjuk a többi játékost. Érdemes beruházni a kiegészítőkre, amik csak úgy, mint az alapjátékot, nagyon baráti áron lehet kapni.

 

 

Carcassonne

Legalább annyira alapvetés, mint a Catan, viszont sokkal nagyobb eséllyel járul hozzá a barátságok felbomlásához. A Carcassonne-ban az a szép, hogy egy baromi egyszerű játék, amiben ugyan sok múlik a szerencsén, de a megfelelő hosszútávú taktikával simán meg lehet fordítani a játék állását még a végén is. Mivel az egész játék lényege a véletlenszerűen generált pálya, ezért már az alapjáték is kellően izgalmas, de ha az ember igazán jót akar magának, akkor beszerez pár kiegészítőt, ezek ugyanis számos izgalmas elemmel bővítik a játékot.

carcriverlayout.jpg 

 

Munchkin

Ha csak egy kártyajátékot próbálsz ki, akkor ez legyen az! A Munchkin az egyik legviccesebb dolog, amivel játszhatsz, főleg ha szereted a klasszikus RPG-ket kicsit gúnyoló humort (persze nem kell félni a kiegészítőkben és különböző játékvariánsokban az Arkham rajongóktól kezdve a zombikig mindenki megkapja a magáét). A játékmenet csont egyszerű és igazából pont olyan, mintha egy randomgenerált dungeon crawlert játszanál, csak éppen itt a legegyszerűbb fegyver nem egy bot, hanem egy botra tűzött patkány és a csatában nem csak a szörnyektől kell tartanod, hanem attól is, hogy a haverjaid hogyan szívatnak meg.

 

/ Te mivel ütöd el a szabadidőd? Írd meg alulra! /

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr488285300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalocsai Tamás 2016.02.03. 17:26:41

Ajánlom a Cards against humanity-t felvenni a listára! :)

Borzasztó Károly 2016.02.03. 17:29:36

A civilization, takenoko, marco polo is simán befért volna a listába.

nem_vagyok_dj 2016.02.03. 17:42:40

Szerintem a Ticket to ride is ide illik, remek alapjatekok, sok kiegeszito, egyszeru szabalyok, a jubileumi kiadas pedig fantasztikusan szep is.

trg 2016.02.03. 18:10:37

@Kalocsai Tamás:
Sokat gondolkoztam rajta, mert nagyon szeretem, de egyrészt nem ajánlanám mindenkinek, másrészt meg annál kicsit összetettebb játékokat akartunk azért

DaneeL 2016.02.03. 18:12:41

Shadows over Camelot. Kicsit rpg beütéssel, csapatjátékos

PTom70 2016.02.03. 18:18:35

Néhány kedvencem, ami kimaradt: Airlines Europe, Puerto Rico, Alhambra, Tikal, Aranyváros.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.03. 18:19:48

A Catan oké, de azt is megunja az ember fél év után.

bioLarzen 2016.02.03. 18:35:05

@BircaHang Média: Téged is megun az ember 2 nap után - mégse tűnsz el...

OneBall · http://oneball.blog.hu/ 2016.02.03. 18:40:13

A listáról szinte az összeset ismerem, egy - kettő meg is van:

Talisman
Iszonyú szerencsefüggő, így pár játék után már csak a többiek miatt állok neki, magamtól elő nem venném.

Arkham
Sokan nem szeretik, mert lassú, hosszú, vontatott. És ez így is van, de attól még nálam kedvenc. Bár sokak szerint az Eldrich Horror-ral jobban jár az ember, AH-ra épül, de jóval letisztultabb. Sajnos még nem tudtam tesztelni.

Smallworld
Na ez is jó móka. Ezzel kezdtem a komoly társasjátékok megismerését.

Összességében, nem szeretem ha a véletlentől függ a játék kimenetele (tudom, akkor sakkozzak :). Pont ezért a Puerto Ricót is rátettem volna a listára, na abban éppen megfelelő a szerencsefaktor.

De egy olyan SW X-Wing típusú battle game-t is nagyon szeretnék kipróbálni előbb-utóbb.

2016.02.03. 18:56:32

Ha könnyebb, akkor Bang. Ha komolyabb, akkor a Midnight struggle.

The reaper 2016.02.03. 19:03:14

A Bang! simán illene a listába. Nekem a carcassone és a munchkin mellett az volt a harmadik, amivel elég sok időt eltöltöttem.

alpha69 2016.02.03. 19:03:31

Pandemic - kooperálós.
Cargo Noir - csempészekről szól
Cartagena.
Ezek nem okoznak függőséget, mint a szerepjátékok :)

bunyoka 2016.02.03. 19:08:26

Partijátéknak: King of Tokyo, sokan lehet játszani, egyszerű és vicces is
Coopra: Pandemic, az Arkham Horror nagyon réteg és iszonyatosan sokáig tart (attól még H.P. Lovecraft / Cthulhu mindenek felett és ha igazi gamerekkel kéne játszani, akkor ezt választanám :))
Kártya: Dominion, Android Netrunner vagy 1000 kilométer :)

keszegvágó 2016.02.03. 19:09:34

Részemről a Théba még belefért volna.

Papichulo 2016.02.03. 19:18:03

@Hadrian77: *Twilight ;)

Parti jatek: Colt Express
Ket fore: Battlelore
Tobben: Kemet
Cooperative: Battlestar Galactica

szegedhangaági 2016.02.03. 19:22:35

a carcassone játék leírásának párszor nekilendültem, a második oldalnál feladtam. annyira körülményesen fogalmazza meg a szabályokat, hogy két éve porosodik a cucc a polcon, sem a gyerek, sem én, sem az apuka nem tudta keresztül rágni magát az egészen.

2016.02.03. 19:49:21

@Papichulo: na basszus tényleg. :) Úgy látszik fáradt vagyok, ha ennyire el tudtam írni. :)

akrosztikon 2016.02.03. 19:54:19

@szegedhangaági: Valóban igényel egy egyszeri komolyabb szellemi erőfeszítést és némi kitartást a szabályok megértése, de szerintem megéri rászánni azt a kis időt és energiát, mert nagyon szórakoztató és sokszor újrajátszható játék, amit különböző stílusokban lehet játszani. A szabályok pedig annyira nem is bonyolultak, mint amennyire elsőre talán annak tűnnek.

zdyzs 2016.02.03. 19:55:22

Puerto Rico mindenképpen!
El Grande - szuper játék nagyon kicsi szerencsefaktorral
Power Grid - nagyszerú móka.

@OneBall: Ha nem szereted a szerencsét akkor próbáld ki a Clippers játékot, abban semmi szerepe nincs a szerencsének (azon kívül, hogy ki hol kezdi a játékot.)

És a mostani kedvenc a Game of Thrones, bár bevallom ez inkább a sorozatfüggés miatt van, mert a játék bizony elég bonyolult. De nagyon élvezetes!

Vierre_ 2016.02.03. 19:56:04

A Munchkin-t kifejezetten utáljuk, pedig próbáltuk megszeretni, vettünk egy raklapnyi kiegészítőt, itt porosodnak, ingyen odaadnám.

Ha kártya akkor Aranyásók, a kiegészítőkkel, kifejezetten jó és megunhatatlan, illetve a Dixit, ami elrugaszkodik a megszokottól, mindenkinek ajánlom. :) Nem létezik szerencsefaktor, nincs kockadobás - nem is értem, hogy nincs a felsorolásban.

Az RPG játékokkal próbálkoztunk, egy sem jó kifejezetten, én azt gondolom, pedig van egy pár. Az angol leírás sem segít, de úgy általában a játéktechniák sem.

Asztali szerepjáték, volt. Szerettük. Sok kocka, jönnek a Marinok, mennek az Eldák, esnek a Tiranidák - kedvenc és bár jönnének a Sisterek- de végső soron az egész szerencsejáték.

Tehát amire végleg lerakom a voksom az az Aranyásók, Dixit és néha a Bang. :)

nick papagiorgo 2016.02.03. 20:09:40

Munchkin Quest legjobb játék.
A munchkin sima kártyajáték, de csak felnőtteknek ajánlott, pláne, hogy ott erősen bejön a kollégák megszívatása.
A quest ehhez képest egy dobozos (igaz van ára: 12 ezer körül), ahol vannak külön kijelzők az életerőre, a pénzre, figurák a játékosoknak, a szörnyeknek stb. a dungeon úgy épül fel, hogy a játékos elmegy "balra", és akkor odateszünk egy szobát (titkos-és rejtekajtókkal stb) a szoba-pakliból stb. Kell is egy közepes méretű asztal a játékhoz.
Hétéves lányom kedvence, minden hétvégén kell játszani vele.
Aki már játszott munckhint az a különbség, hogy ott már kb 5-6 szinten el kell kezdeni szívatni a kollégákat, hogy ne jussanak fel 10 szintre (mert akkor nyernek, ugye), a questben ehhez képest a 10 szint elérése után még vissza kell jutni a bejárathoz (egy karakter alapból 3 lépést tesz meg körönként, tehát nem biztos hogy egy kör alatt sikerül), és ott megküzdeni a főszörnnyel, tehát a szívatásokat elég oda tartalékolni. Ráadásul lehet kooperatíve is játszani, mert (max) 2 db 10 szintű karakter is összeállhat a végső főszörnyet legyőzni (akkor ketten nyernek), amire, valljuk be, gyakran szükség is van. Itt jön be az, hogy pl. mindenki 10. szintű és törekszik a bejárat felé, és aki elsőnek odaér, kit hív be segíteni (mert aki nem, az ugye az ellenkező csapatban fog játszani...).

fa1 2016.02.03. 20:13:52

"Te mivel ütöd el a szabadidőd? Írd meg alulra!"

Pc-vel, mi mással?

Tudományos Nímand 2016.02.03. 20:27:58

@szegedhangaági: a szabályok leírása tényleg elég érthetetlen a carcassone-nál. Ha viszont megveszed tableten (android), abban elég világosan elmagyarázzák kis videókkal meg példákkal. és ha játszol vele öt-hatszor, már egész jól érteni fogod. mondjuk a gépnek könnyebb számolgatni a pontokat, mint az embernek :)

pat bateman 2016.02.03. 20:51:09

Catan a tengeri utazóval együtt kipipálva, nekem ez alap darab. A Dominion is óriási kedvencem, aztán a listán nem szerepel a Puerto Rico,amelyik szintén jófajta játék. Nagy kár hogy jó kis társasjáték klubok nincsenek vidéken,és itt nem a szerepjátékos klubokra gondolok... Pár hete volt cikk ebben a témában az indexen de a netet böngészve nem találtam pl. Dél-alföldi régióban társasjátékos klubot. tudom hogy részben offtopic de írjátok ide ha van tippetek. ;-)

Bergyilkos Bohoc 2016.02.03. 20:51:45

@szegedhangaági: @Tudományos Nímand: Nem értem miről beszéltek. A Carcassone szabálya pofonegyszerű. 4 oldal az egész, egy-két elolvasást igényel. Elmagyarázása 2 perc. Olyan mint a dominó. Hasonló oldalt a hasonlóhoz. Ennyi. Maximum a pontozás miatt lehet szükséges elővenni.
Az Arkham Horror. Na az bonyolult. A lényeg ugyan elsőre letisztázódik, de legalább 10-szer végig kell olvasni a 20 oldalt, hogy minden összefüggés és lehetőség letisztázódjon. És még akkor is lesznek kérdések a játék közben...

Egyallampolgar 2016.02.03. 21:17:36

@bioLarzen: általában nems szeretem ha címzetes trollokat (idiótákat) etet valaki kommenttel, de ezt adom.

Amúgy a Munchkin baró, nem gondolom, hogy csak fricska az RPG-nek, legalább annyira tisztelgés is. Jó stílusban, jó játék.

glad az egyetlen 2016.02.03. 23:11:57

Small word jelenleg nem megszerezhető hazánkban. Pedig akartam venni.

Amit még érdemes megemlíteni az a Mage Knight. Valamiért nem annyira elterjedt nálunk pedig bitang jó és összetett játék. Nem az az egysíkú fajta. :)
www.youtube.com/watch?v=2rfeASsDNJY

shred 2016.02.03. 23:17:06

A Dominion tetszik a leírás alapján. Olyan típusú, mint az Uno, vagy csak én látom bele?

Advanced Flight 2016.02.03. 23:19:16

Kingsburg nagyon jó stratégiai, és nem bonyolult.

A legjobb viszont az Arkham -- természetesen. Amögött azért egy írói munkásság, egy teljes mitológia áll, még ha nem is szépirodalom.

OneBall · http://oneball.blog.hu/ 2016.02.04. 09:34:44

@Vierre_: Ha a Munchkin-nel valóban így vagy, én elfogadnám! Postaköltség és egy karton sör megfelelő ellentételezés? :)

OneBall · http://oneball.blog.hu/ 2016.02.04. 09:58:15

Még beugrott egy jó kis játék, ami viszont valamiért nem nagyon ismert: a magyar fejlesztésű Krysis. Abban is csak a kezdő pozíció függ a véletlentől, kocka nincs is a játékban.

Viszont ennek is, mint sok másiknak játéknak, van egy nagy problémája: max négyen játszható. Igaz, ez a bevett játékosszám, de mi általában 6-8 fő között játszunk, nehéz olyan játékot találni, ami egyrészt végig mindenkinek élvezhető (tehát nem lehet idejekorán kiesni, majd még egy óráig ülni, amíg a többiek küzdenek), és még midnkit érdekel is, és tetszik enki. Lásd Arkham, amit pont azért vettem, hogy mindeki tudjon játszani, ráadásul coop-ban, de végül legtöbbször max. ketten esünk neki, mert mindenki más unja, vagy nem érdekli, vagy nem érti...

vanRob 2016.02.04. 11:12:42

Huh, jött itt pár nagyon jó ötlet.
Gyerekkel most Cacao-t és Finca-t tolunk, tervben van egy Ticket to Ride és egy Jamaica is.
Barátokkal meg Isla Dorada, Giants, Metro, Village, Jamaica... Huhh, meg a fene tudja még mennyi. És 90%-uk tök ismeretlen itthon, a játékboltok polcairól teljesen hiányoznak.

bioLarzen 2016.02.06. 13:18:02

@Egyallampolgar: Haha, rajtam sem lakott még jól túl sok troll :)

Edina34 2016.02.06. 14:01:34

Nekem a Tobago is nagy kedvenc, a Pandemic és az újak közül a Concept partyjáték.

HavasiG 2016.03.05. 00:19:13

Descent: Journeys in the Dark 2nd edition miért maradt ki? :)

Hallók Ákos 2016.05.30. 12:21:32

pat bateman: Kecskeméten van több társasjáték klub is. 2 hetente én is vezetek egyet.

Vasöntőfi Karott 2016.05.30. 15:15:34

Kimaradt a Bohnanza is a listából. Rengeteget játszottunk vele. Mi a Catant untuk meg nagyon hamar. A junior változat kiegyensúlyozottabb, amikor áttértünk volna a gyerekekkel a rendesre, nem tetszett. Pedig korábban szerettük. Amit még gyakran előveszünk egy menetre a For sale. Csak azt nem könnyű beszerezni.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015