10 utalás, amit tuti megtalálsz a Stranger Thingsben

2016. augusztus 16. - z33d

collage-768x384.jpg

A Stranger Things egy nagy kavalkád a kedvenc dolgainkból, olyan, mintha ha egy 90-es évekbeli videotéka polcainak legjobb borítós filmjét egyszerre indítanánk el. Összeszedtünk néhány viszonyítási pontot a teljesség igénye nélkül. SPOILER ALERT!

1. X-akták, 51-es körzet, 18-as hangár stb.

x_files.jpg

A Stranger Thingsben vastagon kapjuk az épp csak felskiccelt, a realitásra keveset adó ősszeesküvés elméletet titkos kísérletekről és a kormány sötét öltönyös ügynökeiről. Szerencsére a sorozat készítői helyén kezelik, és saját javukra tudják fordítani a megkopott motívum felületességét. Simán mászkálnak a srácok a kormány titkos kísérelti központjának környékén, a sheriff a bázis portásának lelkére hatva jut be a szupertitkos kísérlet részletei után szimatolni. Egy B sci-fi-ben csak nevetnénk ezen, itt viszont az orrunknál fogva vagyunk vezetve. Minden úgy természetes ahogy van.

 

2. A Jó Stephen King Filmek 1. - Stand by Me, IT

standbyme-8.jpg

A Stephen King filmadaptáció készítésésvel többen próbálkoztak, mint kellett volna. A klasszikusan rossz Stephen King film ismérve a lassú tempó, a misztikum fájó hiánya, de leginkább csak a teljes érdektelenség. (A Mángorló megvan??) Viszont a Stranger Things esetében csak a Mester legjobb történetei/filmjei ugorhatnak be, azon belül is az olyan gyerekbandás, felnövéstörténetet taglaló filmek mint az IT, vagy éppen a Stand By Me. Utóbbira akkora utalás van a sorozatban mint a ház, de meg sem lepődsz. Már a sorozat első percétől számítasz rá.

 

3. Risky Business – szex, szerelem, gyengédség

risky.jpg

Mikor Steve Harrington felvitte Nancy a szobájába húztam eg újabb pipát a jegyzetfüzetembe, mert azonnal ez egyik titkos kedvenc filmem ugrott be, a Kockázatos üzlet. Az erős túlzás lenne hogy Steve Harrington Tom Cruise karakteréről van mintázva  - Tom Cruise csak átmegy stricibe, és éjjel is Wayfahrert hord -, de a filmben látott szobája egy az egyben le lett koppintva. A kockás tapéta és a Ferrari poszter a falon kevés kétséget hagy. A sorozatban többször utalnak is Tom Cruise-ra, pl. Nancynek is van egy posztere a menő, de még nem Top Gun korszakból. A Stranger Things-ben kiszúrható poszterekről többet most egy szót sem, mert azok egy külön posztot érdemelnének.

 

5. John Hughes sulis kasztrendszere

freaks_and_geeks_1999-sam_bill_neal_ice-cream.jpg

A középiskolai kasztrendszereiben játszódó konfliktusok mai napig közkedvelt motívumok, ezt valaki kedveli a nosztalgiafaktor és az ismerős szituk, valaki meg kerüli a tipizálás miatt. A 80-as évek szinte tobzódott az ilyen felhangú történetekben. John Hughes a Pretty in Pink, vagy éppen a Breakfast Club készítője az átlagnál is többet foglalkozott a srácok sajátos társadalmával, karaktereit nagyon szívessen helyezte különféle körökbe. Így alakult a sportoló-kocka-bűnöző-hercegnő-furagyerek főfelosztás, amit ha nagyon figyelsz, minden egyes tinikről/suliról/felnövésről szóló filmben megtalálsz. Oszd csak szét a Stranger Things karaktereit, és megvan a Breakfast Club, vagy a Freaks and Geeks karakterkioasztása.

 

6. John Capenter-szintik és zene

halloween_title_screen.png

A Stranger Things legnagyobb erőssége az a ragadós hangulat, ami kertvárosi őszt csinál fejedben, egészen az utolsó részig. A sorozat hangulatának fontos része a zene. Egyrészt van a filmenk egy mixtape-es vonala, aminek része a kissé túltolt - és közel sem a legjobb - Clash szám, meg az összes többi 70-es/80-as évekbeli "sláger", ami epizódról epizódra feltűnik. A Toto Africájától a Joy  Divisionig feltűnik mindenféle korabeli zene, a rajongók meg csüngenek az ismert régi-új számokon, legalábbis a kommentek/fórumhozzászólások alapján. (ITT HALLGASD) Aztán van a filmnek egy hivatalos filmzenéje, ami a jelenetek alatt szép visszafogottan elpötyögött, analóg szintifoszlányokat jelenti. Ezek felelősek a valódi hangulatért, és sokkal fontosabbak mint a felhangzó slágerek. John Carpenter maga írta minimlaista szintizenéit a filmjei alá, és a Stranger Things filmzene leplezetlen fejhajtás a rendező előtt, és van is miért! (ITT HALLGASD)

 

7. Elm utcák városa

wall.jpg

Freddy Krueger és a Stranger Things szörnye között elég könnyű párhuzamot húzni. Mi van ha az álom csak egy párhuzamos dimenzió? Miért is ne? A két gonosz módszere is egészen hasonló, ráadásul a srácok a sorozatban épp ugyanúgy sehol, de sehol nincsenek biztonságban, mint ahogy az Elm filmekben sem.  Egyébként meg a Stranger Thingsben konkrétan benne van Freddy híres tapétás belépője, ami jó pár álmatlan éjszakát okozott nekem, de hát így jár aki 11 évesen tiltott filmeket néz.

 

8. A Jó Stephen King Filmek 2. - Tűzgyújtó/Carrie

firestarter-drew-barrymore.jpg

Egyértemű Stephen King  - egyesek szerint Akira! - húzás Eleven karaktere, aki Charlie és Carrie egyben, és nagyon hasonló természetfeletti képességeivel bír, amiknek valószínűleg a negyedét sem mutatta meg az első évadban. Ereje felmérésével, kontrollálásával és használatával ugyanúgy küzd mint a másik kettő lány, de egy fokkal tudatosabban kezeli a másságát. Szerencsére a sorozat készítői nem elégedek meg egy klónnal. Millie Bobby Brown karakterére valószínűleg nagyon sokáig emlékezni fogunk, Eleven túl menő ahhoz hogy ne így legyen.

 

9. Altered States alámerülés

alteredstates2.jpgEleven különleges képességeinek köszönhetően képes az Upside down-zónába lemenni, és mindezt egy a teljes izoláltság érzetét keltő víztartályban tudja megtenni. Legalábbis így tréningezik őt a kísérletek során. Nem túlzás ezt párhuzamba hozni az Altered States című filmmel, ahol a tudós saját agya rejtett zugait próbálja felkutatni, és új szegmenseit megnyitni nagyon hasonló módszerrel. Az eredményt nem spoilerezem el, nézzétek meg milyen mikor valaki beragad a saját elméje poklába. Az Altered States egy merőben más mű, mint a Stranger Things, de nagyon klassz film, elég nyomasztó, ami tele van szimbolikával és olyan elidegenítő hangulattal bír, hogy hetekre beférkőzik az agyadba.

 

10. Goonies – Valószínüleg a Duffer Bros. kedvenc filmje

goonies.jpg

Nézd ezt a képet, elég egyértelmű mi a helyzet.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr948933954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015