Trónok Harca 5. évad 5. rész

2015. május 11. - CatStimpsonJ

Öld meg a fiút

 

vlcsnap-2015-05-11-15h52m33s105.png 

            Nincs Dorne Nincs Királyvár? Se Braavos? Ebben a részben töményen kapjuk Meereent, a Falat, Boltonékat, a végén némi Tyrionnal és Jorah-val meghintve. Az előző recapban elkerülte a figyelmemet, hogy volt két farokvillantás is!!! A szektás őrjöngős bordélyos jelenetben! Azért még van hova fejlődni. Na de most pihenjetek meg az évad második felében kibontakozó szálak előtt, és öljétek meg a fiút! Az ugrás után spoilerek a részből!

 

MEEREENBEN 

            Ser Barristan és Szürke Féreg közül csak az utóbbi maradt életben, és a könyv olvasóinak bánatát az szimbolizálja, hogy baromi sötét van mindenhol. Dany impulzívan úgy dönt, hogy a Mestereket (a szolgatartó gazdag családok vezetőit) fogja felelősségre vonni a Hárpia Fiainak mészárlásáért, ezért elfogatja és leviszi őket Rhaeglhoz és Viserionhoz, a két tinédzser sárkányához. Tulajdonképpen a készítők kicsinálták öregapó Barristant, hogy Daenerys végre ismét menő legyen. Az egyik Mestert, aki szerencsétlenül pont középre állt, odalöki a tiniknek akik egyből tüzet okádnak rá, és testvériesen kettéosztva a frissen sült húst, lakmározni kezdenek. Hogy Dany most jobb uralkodó-e? Egyáltalán nem, de legalább menő, és a sárkányai is menők. Missandei a teljesen érdektelen (bár először valamennyire megható) romantikus szála után megosztja Danyvel a nézők véleményét, hogy túl sokat hallgat a tanácsadóira, és a saját, menő, ötleteit ignorálja. Ennek hatására a Sárkánykirálynő a semmiből kitalálja, hogy ismét megnyitja a küzdővermeket (bár csak szabad emberek harcolhatnak) és elveszi Hizdar zo Loraqot. Ha te mondod, Dany.

 

A FALON 

            is baromi sötét van! Jon minden egyes alkalommal kiküldi Samet a szobából, ahol éppen vannak. Aemon mester rossz hangulatban van, és megpróbál lehangolni mindenkit, és Jonnak ezért azt tanácsolja, hogy nőjön fel, hiszen már ő a főparancsnok, és legyen kemény. Annak is kell lennie, mivel éppen békét akar kötni több ezer év csatározás után a Szabad Néppel (akiket Westeros 99,9%-a Vadaknak nevez), és ezt az ötletet továbbra is csak a Éjjeli Őrségen tett esküjével, és a családja mondásával (WINTER IS COMING) tudja támogatni.

vlcsnap-2015-05-11-15h56m24s119.png

Mindenesetre elég jól működik, lezsírozza Menőszakáll Tormunddal, a Szabad Nép két fennmaradó színésze közül az egyikkel, és a legnagyobb megmaradt vezéregyéniséggel, hogy segítsen átmenekíteni a sok ezer Falon túl ragadt embert, már ha Jon is vele tart. Stannis nem tudja eltitkolni, hogy az első pillanattól kezdve imádja Jont, és hajókat ad neki a misszióra. Még utoljára, hogy fogást találjon a fiún, megkörnyékezi Samet (aki amúgy az évad során már másodszor említi Óvárost és a Fellegvárat, ahol a mestereket képzik, és Sam is mester akart lenni... az első évadban még azt hittem, hogy varázsló szeretett volna lenni mindig is?), de végül mégis feladja, és seregeivel elindul bevenni Derest a Boltonoktól. Melisandre irigyili őt, amiért meghatóan elbúcsúzhat Jontól, és ő csak egy szokásos szúrós pillantást vethet rá a távolból. Davos már túltette magát az egészen, és örül hogy eggyel kevesebb vetélytársa van, aki Őfelsége figyelméért küzd. Ha már a Boltonokat említettük...

 

DERESBEN MI A FENE TÖRTÉNIK?

vlcsnap-2015-05-11-15h55m38s212.png

            A Boltonok címere egy megnyúzott ember. Ezek után ki merészeli azt állítani, hogy nem kedvesek és aranyosak? Berobban a rész első női melle, Myranda-é, aki Ramsay No. 1 csaja. Aztán a jelenet elég gyorsan a sorozat másik kellemetlen védjegyévé, megerőszakolássá alakul. Persze úgy van beállítva, hogy Myranda csak féltékeny, és amúgy élvezi a megerőszakolós szexet, de akkor is már megint megerőszakolós szex. Ramsay az abszolút szar arc, de amikor az előző rész Stannis plusz lánya jelenet mintájára kapunk egy Bolton apuci plusz fia jelenetet, kiderül, hogy az egész családban valamit nagyon elrontanak a gyereknevelésnél, amiért teljesen rendben van szerintük mások férjét felakasztani és a lógó holttest alatt megerőszakolni őket, meg úgy általában bármit csinálni amit Ramsay szokott. Az egész Theon Bűzös szál is annyira morbid (de amúgy a könyvben is), hogy folyamatosan úgy érzem, hogy az ártatlan, makulátlan lelkem exponenciálisan mocskosabb lesz miközben nézem. Myranda mindenesetre Ramsay terrorja alatt is bevállalós, és Sansát, aki iszonyat jól varr és respect,

79162-arya-stark-gurl-gif-game-of-th-ertl.gif

újra összehozza Theonnal. A kutyaólban. Ezek után "normális" körülmények között is találkoznak, ebéd közben, ahol Kövér Walda vakító tündöklése se segít az extra kínos légkörön. Jó étvágyat Sansa, éppen az anyád és a bátyád gyilkosával kajálsz, miközben beszkvattolták a régi otthonodat, plusz itt a srác, akivel együtt nőttél fel, de ő is beszkvattolta egyszer Derest és megölte a két öcsédet! Persze, ha Sansa nem is tudja, az öccsei élnek, csak nem jutottak be ebbe az évadba, de azért mégis a körülményekhez mérten nagyon higgadtan és lazán áll a szituációhoz. Ó, és ne felejtsük el, hogy az Észak nem felejt, és Sansának csak egy gyertyát kell meggyújtania a romos toronyban, ahonnan Brann-t kilökte Jaime még az első részben, és Deres titkos szuperhőse jön és segít. Gondolom csak este működik, de több a semminél. Vajon Brienne lenne ez, aki fél nap alatt eljuttatta Deresbe az üzenetét? A parasztok élete Északon a sok megpróbáltatás után már csak annyiból áll, hogy "Az Észak emlékszik" titkos hadműveleteket forralják, és egy pillanat alatt ugranak, amikor végre lehetőségük van csinálni valamit az ügyben.

 

VALYRIA, AHOL A DOOM METÁL URALKODIK

the-trailer-for-the-bfis-big-box.jpg

            Tyrion és Jorah, nemsoká örök pajtik, a Mormont észnek köszönhetően megpróbálnak áthajózni Valyria-n. Valyria-n. VALYRIA-n. Ebben a pillanatban már a könnyeimet morzsolom, Jorah, légy szívesz, LÉGY SZÍVES ne kapd el a szürkehámot. Drogon átúszik az égen, és nem ismeri fel anyuci régi haverját, Tyrion nem hiszi el hogy egy sárkány ennyire laza. Aztán: AKCIÓJELENET. Feszült zene! Hol van a kardod Jorah? A hajó másik végében, de így legalább izgibb a harc. Tyrion nem akarja, hogy megfertőzzék ezzel a szarsággal, szóval inkább beesik a vízbe, megkötözött kézzel, aztán egy kőember lehúzza a mélybe, elsötétül a kép... majd 2 kilométerre Valyriától valami parton tér magához? Okés, legalább egyikükhöz sem értek hozzá... Jorah-t kivéve! (Spoiler: Ez történik ha a sorozat kedvéért összemosnak téged más karakterekkel a könyvből.) A szürkehám kajak ilyen gyorsan terjed? Nem, hogy az évad végére, de már aznap estére Jorah testének felét be fogja lepni a cuccos. Ha jobban megbíznál Tyrionban, akkor levághatnád a karodat, de ez így elég kilátástalan szituáció, talán mégsem lesztek örökké pajtik.

 

TANULSÁG

            Dany végre megint menő, a Jon x Davos shippemet a rész írója teljes mértékben semmibe vette, de közeleg a Tél, Kövér Walda egy napsugár, Jorahnak megrövidült a várható élettartama pár évvel. Összességében klassz rész volt, Sansa nagyon kemény, én tuti hogy egy lépést se tettem volna abban a sötét (hú de sötét volt ez a rész) horror kutyaólban, voltak sárkányok, az Észak emlékszik, szóval összességében klassz volt. Picit túltettem magam azon, hogy Barristant nevetséges módon kicsinálták az előző részben. Most már a második fele jön az évadnak - kíváncsi vagyok, hogy mennyit sikerül belesűríteni a maradék részekbe.

 

 

 

Aki képkeresés nélkül tudja miből van az utolsó kép, az indulhat az Észak Őrzője címért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr497450364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.12. 14:59:34

joó unalmas egy rész volt az tuti.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015