Hogyan folytatódhat a Marvel filmes univerzuma?

2016. július 19. - trg

marvel.png

Hova tart a Marvel filmes univerzuma, mit hozhat a jövő és mi lesz 2019 után? Pókember már megérkezett a Marvelhez, de lehetnek még olyan hősök, akik csatlakozhatnak az elmúlt évtizedben arató franchise-hoz? És ha már itt tartunk: miért késik vajon az Inhumans-mozi? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A Marvel Cinematic Universe (MCU) 2008-as beindulása óta a többi stúdió csak álmodozik arról, hogy le tudja másolni azt, amit nekik sikerült, mert bár a 13 film közül nem mind lett egyértelműen sikeres, a projekt továbbra is megállíthatatlanul halad előre.

Az univerzum jövője 2019-ig többé-kevésbé ismert. Idén érkezik még a Doctor Strange, jövőre Pókember első önálló filmje, a Spider-Man: Homecoming, a soron következőThor (benne Hulkkal) valamint a Guardians of the Galaxy folytatása is. Hasonlóan sűrű lesz 2018 is, hiszen végre mozikba kerül a Black Panther, folytatódik az Avengers-széria és persze visszatér Ant-Man is. A két sűrűbb év után 2019 egészen lazának tűnik, hiszen eddig csak a Captain Marvel filmet és az Avengers-sorozat lezárását jelentették be, persze nem lennénk meglepve, ha felbukkanna egy újabb Pókember-film is. Filmes fronton ezzel majdnem végére is értünk a felsorolásnak, hiszen csak az Inhumans maradt, amit egy ideje már bejelentettek, azonban a megjelenését folyamatosan eltolták, jelenleg pedig csak annyit tudni, hogy továbbra is tervezik a film leforgatását.



Pedig az Inhumaneket egy ideje futtatják az Agents of S.H.I.E.L.D.-ben, a sorozat utolsó két évében ugyanis a legtöbb történetszál körülöttük forgott, így az ember arra számítana, hogy a filmmel nem lesz semmi gond, azonban egyes pletykák szerint éppen ez a kapcsolat a problémák forrása. Több cikk is bemutatta már, hogy Isaac Perlmutter, a Marvel Entertaintment vezérigazgatója volt az, aki az egész Inhuman-projektet erőltette és Kevin Feige, a Marvel Studios elnöke ezt sosem támogatta. 2015-ben a Marvel Studios azonban kikerült a Marvel Entertaintment alól, így Perlmutternek nincsen befolyása arra, hogy a stúdió milyen filmeket készít. Ezzel a váltással Feige közvetlen főnökei a Walt Disney Studios fejesei lettek. Kettejük szembenállása hosszabb ideje kihat a filmek és a sorozatok kapcsolatára, hiszen előbbiek láthatóan nem, vagy csak kis mértékben vesznek tudomást az utóbbiakról. Egyedül az Age of Ultron az, amelyben igazán utalásokat kaptunk a sorozatokra, de ez valószínűleg elsősorban Joss Whedonnak köszönhető.

Az eddigiek nagyjából tények, vagy több helyről megerősített iparági pletykák voltak, azonban ezek szinte semmit sem árulnak el arról, hogy mit hoz a jövő az MCU számára, így kénytelenek vagyunk az eddigiek alapján elindulni és megpróbálni összerakni egy lehetséges alternatívát. A következőkben olyan találgatásokról olvashattok, amelyeket a következő Marvel-filmekről érkező hírek, pletykák és a képregények ismerete alapján írok, így könnyedén futhattok bele potenciális spoilerekbe. Én szóltam.

A csillagokig és tovább

Bár a MCU-nak kezdetektől részét képezik az idegen világok (Thor és társai ugyanúgy egy másik bolygóról érkeztek, mint az Avengersben feltűnő Chitauri sereg), azonban aGuardians of the Galaxy volt az első olyan film, ami a szélesebb közönségnek is bemutatta az univerzum kozmikus oldalát – leszámítva persze a Thor: The Dark Worldegyes részeit, azonban ott inkább csak egzotikus helyszínek voltak az idegen bolygók. Ehhez képest az Agents of S.H.I.E.L.D. hamar bemutatta az Inhumaneket, többször szerepeltek benne a Kree-k és még egy idegen bolygóra is eljutottak a szereplők. Úgy néz ki, hogy ebben a tematikus nyitásban a filmek is partnerek lesznek.

A következő kilenc filmből kettő az űrben és/vagy idegen bolygókon játszódik (Guardians of the Galaxy Vol. 2 és a Thor: Ragnarok), de nehezen elképzelhető, hogy a Thanos-szal való összecsapást feldolgozó Avengers: Infinity War két része nélkülözni fogja a világűrt, ahogy azt sem hiszem, hogy annak a Captain Marvelnek a filmje, akinek a képességei a képregényekben a Kree fajjal hozhatóak kapcsolatba, teljesen mellőzné a kozmikus vonalat. Nem túlzás tehát azt mondani, hogy a jelenlegi információk alapján a Marvel Studios egyre jobban nyit a Földön kívüli világok felé, azonban nem ez lesz az egyetlen új elem a filmjeikben.

Knowhere

Először az Ant-Manben kaptunk ízelítőt abból, hogy milyen az, ha készítők kávéjába LSD-t keverünk, de Feige ígéretei alapján a film zárlatában látott mikroverzum csak ízelítő abból, amit a Doctor Strange során tapasztalni fogunk – elég megnézni az előzetest ahhoz, hogy előzetesen is elhiggyük Feige szavait). Ami ennél is izgalmasabb, hogy azAgent Carter utolsó évada – a készítők állítása szerint – szintén kapcsolódik a Doctor Strange-hez, amiből arra lehet következtetni, hogy a filmben használt mágia forrása különböző dimenziókban keresendő.

Jöhet a Fantasztikus Négyes?

És, hogy mindez miért fontos? Azért, mert a Marvelnek egyetlen olyan franchise-a van, aminek visszatérő eleme a különböző dimenziók és a világűr látogatása, és amelynek egyik legfontosabb negatív karaktere egyszerre használja a mágiát és a tudományt: ez aFantastic Four. Közismert, hogy a Fantastic Four jogai továbbra is a Fox tulajdonában vannak, de szerintem ez nem sokáig marad így. Tény, hogy a két stúdió rendszeresen cáfolja a jogokat érintő pletykákat, azonban több jel is afelé mutat, hogy a jelenlegi helyzet változni fog. Ott van a Marvel megállapodása a Sonyval, amiből látszik, hogy a stúdió nyitott erre – persze Pókember lényegesen fontosabb karakter, mint a teljes Fantasztikus Négyes.

Láttuk azt is, hogy a Fox folyamatosan küzd azért, hogy a Fantastic Four-filmek sikeresek legyen, de ez nem jön össze nekik, így meg lennék lepve, ha a közeljövőben újra próbálkoznának. Arról nem is beszélve, hogy a Johnny Stormot alakító Michael B. Jordan azóta beszállt a Black Panther filmbe, így hacsak nem fog két rivális stúdió két szuperhős franchise-ában szerepelni, azt feltételezhetjük, hogy a Fantastic Four jelen formájában nem folytatódik. Azt is láttuk, hogy a Marvel és a Fox hajlandóak együttműködni, hiszen a Fox gyárthat X-men sorozatokat, nem is véletlen, hogy utoljára éppen ezen megállapodás kapcsán reppentek fel a pletykák a Fantastic Four filmes jogait illetően.



Mint írtam, ez inkább csak feltételezéseken és rajongói fantáziálásokon alapuló találgatás, de a helyzet az, hogy az MCU-ba illesztett Fantastic Fournak lenne értelme. Nemcsak azért, mert jól passzolnának az egyre szélesedő univerzumhoz, hanem azért is, mert az Avengers sorozat kezd elfáradni. Tény, hogy az elmúlt években számtalan új hős mutatkozott be, így könnyedén lehet majd belőlük összeállítani egy új Avengers csapatot, de az filmes univerzumnak nem árt egy kis vérfrissítés, amire jó megoldás lehet egy új, a többiektől kicsit önállóbban létező csapat bemutatása. lényegében a Marvel ezt csinálta aGuardians of the Galaxy-vel is, azzal a különbséggel, hogy nekik semmi közük nem volt a Földhöz.

Ehhez az Infinity War után ráadásul megvan a lehetőség is hiszen minden adott lesz ahhoz, hogy a filmek által teremtett metanarratívában is megjelenjen az igény a csapatra: az Avengers jelenleg nem létezik és nem tudjuk, hogy a film végére létezni fog-e, a film eseményei minden bizonnyal fel fogják helyezni a Föld bolygót az intergalaktikus térképre, így adja magát, hogy a Föld lakosai is az űr felé forduljanak. Azt pedig már eddig is láthattuk, hogy nem Thanos az egyetlen ellenséges lény odakint.

És itt jönnek képbe újra az Inhumanek és az ő tolódó filmjük. Az Inhuman-franchise ugyanis sokáig nem volt önálló tényező a képregényes világban: rossz nyelvek szerint az, hogy Pelmutter elkezdte őket nyomatni annak legfőbb oka az, hogy az X-mennel szemben az Inhumanek jogai a cégnél vannak. Ők elsősorban a Fantastic Fourhoz kapcsolódtak - az ő képregényükben jelentek meg először, később pedig a Fantastic Four lapjain mélyítették el a mitológiájukat. Felmerül tehát a kérdés: lehetséges, hogy azért csúszik az Inhuman film, mert a Marvel Studios biztosra akar menni és előbb be akarja mutatni a karaktereket a közönségnek egy Fantastic Four-filmben?

A választ természetesen nem tudhatjuk, de az biztos, hogy én nagyon örülnék, ha végre egy olyan Fantastic Four-filmet láthatnék, ami visszaadja a képregények hangulatát és tele lenne pszichedelikus idegen világokkal, felfedezéssel, űrlényekkel és persze a Marvel világ olyan enigmatikus rosszfiúival, mint Galactus és Victor von Doom.

A poszt eredetileg a Mandiner.sci-fin jelent meg.

// Ti melyik szuperhős felbukkanásának örülnétek a filmekben? vagy hagyjuk az egészet és jöjjön valami új? //

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr128901340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015