Trónok Harca 5. évad 6. rész

2015. május 19. - CatStimpsonJ

Meg nem hajol, meg nem rogy, meg nem törik

tronok1.png

Jon a Falon túli kirándulására készül, Dany pedig az esküvőjére és a küzdővermek megnyitására, tehát ebből a részből kimaradnak. Bryan Cogman írta ezt és az előző részt, amik lassú tempójukban hasonlítanak egymásra, feltehetően sok néző felháborodását eredményezve, akik fordulatokat, több akciót és meglepetéseket várnak. Végre haladunk Dorne-al, a Fekete és Fehér házában az első dungeon szintje megnyílik, és több Tyrion van, szóval lássuk, hogy mit hozott ki a sorozat ezekből a lehetőségekből. Innentől Spoilerek a részből!

 Braavos-i hullamosó krónikák

Arya az ERASMUS program keretin belül hullákat mos, és kételkedik benne, hogy amikor visszatér Westerosba, a Fekete és Fehér házában tanultak elég segítséget fognak nyújtani a bosszúja kivitelezésében. Sikerül kiharcolnia, hogy megint próbálkozhasson az arcok játékával, aminek nagyjából az a lényege, hogy tudjon hazudni. Szegény Arya a bosszúálló szakra jelentkezett, csak azt nem tudja, hogy Színitanodában. Szerencsére elég tehetséges hozzá, hogy elhitesse egy beteg kislánnyal, hogy vizet inni a halálkútból a legklasszabb dolog. Jaqen úgy tűnik elégedett, ezért Arya megnézheti, mi rejlik a holttestmosó szoba másik ajtaja mögött: egy hatalmas helyiség sok-sok, nagyon sok arccal. Vajon a Sokarcú Isten követői honnan szerzik az infót, ami alapján a Fekete és Fehér házában az emberekkel vizet itatnak a halálkútból, és leoperálják az arcukat? A szűkszavúságuk arra enged következtetni, hogy ez teljesen rendben van így, és nem kell aggódni, szóval nekem is oké.

 

Jorah és Tyrion – az örökbariság útján

tronok2.png

Az egész részben ez a szál érdekelt és szórakoztatott a legjobban. Jorah megtudja, hogy a faterja, papamackó Mormont, a Fal egykori főparancsnoka, halott, a saját emberei végeztek fele (Tyrion ezt csak úgy „hallotta”, ami tekintettel arra, hogy Westerosban nincs internet, eléggé impresszív). Jorah-t semmilyen szinten nem érdekli, hogy bárkit megfertőzhet a gyógyíthatatlan halálos betegségével. Tyrionnak eszméletlen jó a köpenyes ruhája, és úgy néz ki, mint egy varázsló. Már majdnem hasznosan elbeszélgetnek Daenerys uralkodói kvalitásairól, de megpillantanak egy hajót, ami feltűnően rabszolgatartóké, persze jobban jártak volna, ha inkább a hat, a hajóról éppen feléjük tartó tagot veszik észre előbb. Elfogják őket, és Jorah-t akarják csak életben hagyni, mivel életerős rabszolga lesz belőle, és arról sem hallottak, hogy sokat ér egy bizonyos Ördögfióka feje. Persze Tyrion gyors eszének köszönhetően megmenti a szűrét, és intéz maguknak egy utat Meereenbe, a frissen nyíló küzdővermek irányába. Remélem Jorah-n rajta maradhat a kalózingje, mert annak a nyavalyának a kezén nem fognak örülni, ha meglátják (még nem fogják).

 

Dorneban összeérnek a szálak

Persze így, hogy „összeérnek a szálak” menőn hangzik, igazából csak fura és meggondolatlan és kidolgozatlan. Eleinte nagyon érdekelt, hogy mi fog történni ezen a vonalon – bár Jaime váratlan utazása (a könyv meg a sorozat itt abszolút más vizeken evez) egyáltalán nincs kidolgozva, és nem hozott lázba, valamint az sem segített, hogy a Martell ház legidősebb (és így potenciálisan trónra esélyes) lányát kihagyták, azért a Homokkígyók miatt izgatott voltam, akik viszont eléggé gyengére sikerültek. Különbséget se lehet tenni köztük, az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti őket, a fegyverük, de ugyanabban a ruhában és színben nyomul mind a három, nincs külön személyiségük és ebben a részben sem javul a helyzet.

tronok3.png

Itt vagyunk Dorneban, ami hasonlít egy anyajegyre Loras combján, pontosabban vagy a Vízikertben vagy Napföldön, nem lehet tudni, legalábbis nekem nem esett le, mert olyan, mintha egész Dorne egy város lenne, az introban is csak annyi van a helyszínhez kiírva hogy „Dorne”, nem pedig egy város neve. Na mindegy, Bronn és Jaime a véres ruháikban gond nélkül belopóznak Doran Martell (a Martell ház feje) mellé öt méterre, egyből megtalálják Myrcella-t, aki totál bele van zúgva a fiatal modellfiú Trystaneba, a Martell ház sorozatbeli legidősebb gyerekébe, akihez feleségül van ígérve, Bronn viszont gyorsan kiüti a modell srácot. Már éppen megszöktették volna Myrcella-t, ugyanazzal a logikai hurokkal, amivel egyáltalán eljutottak hozzá, de akkor jönnek a Homokkígyók, és mint ahogy a Makulátlanok se tudtak győzni a Hárpia Fiai ellen, a 3 vs. 1,5 csatát csak döntetlenre hozzák ki. Béna. Aztán megjelenik Areo Hotah, Doran testőre, egy csomó őrrel, akik mind hagyták belógni Jaime-t és Bronn-t, ezért vége a mókának, bár Bronn-t sikerül az egyik Homokkígyónak megsebeznie, egy biztosan nem mérgezett tőrrel. Areo beoltja Jaimet, mert félkezű és Oberyn bosszút forraló feleségét is sikerül 3 oldalról bekeríteni és elfogni, mert arról a helyről, ahonnan a Homokkígyókat bosszúhadjáratuk megvalósításának céljából útjukra engedte, egy lépést sem mozdult. Doran egy kompetens és okos embernek tűnik, szóval talán majd ki tud valamit hozni ebből a teljesen elfuserált szálból.

 

Királyvárban Cersei tarol

Megérkezik Királyvárba a Tyrell nagyi Olenna, és Pedo Kisujj, mindketten a Westerosi utazási lehetőségek sebességét meghazudtolva rekordidőt futnak. Pedot befenyítik a Verebek, Királyvár legújabb vallási fanatikus idiótái, akik pár nap alatt megreformálták az egész kócerájt, de Kisujj nem annyira hatódik meg. Leül dumálni Cerseivel, és bedobja, hogy megtalálta Sansát, és a Sasfészek erejével beveszi a Stannis x Bolton csatától véres Deres-t, és a Stark lány fejét is odakínálja az Anyakirálynőnek. Mindezt azért az apróságért cserébe, hogy ő legyen az Észak Őrzője. Röviden: Kisujj megint remekelt összeesküvés terén. Cersei azt mondja okés, elvégre valakinek el kell intéznie északon a helyzetet, tök mindegy, csak hagyják már borozni, majd később foglalkozik azzal, hogy Pedo teljesen egyértelműen hátba akarja szúrni, most Margaery tündöklése jobban zavarja. Ezek után a Tyrell nagyival van találkozója, aki nem igazán tud Cersei ellen tenni semmit sem, és veszít az előző évadokban szerzett menőségi pontjaiból. A jó hír, hogy Lorast csak ki fogják kérdezni, és tisztázhatja magát a vádak alól, miszerint szereti a D-t. Margaerynek is tanúskodnia kell, persze ő is támogatja tesóját, minden hazugság, Loras nem szereti a D-t. De akkor megjön Loras szeretője, elmondja, hogy intim kapcsolatot folytattak a Viráglovaggal, Margaery is tanúja volt, és mindezt az bizonyítja, hogy Lorasnak van egy hülye anyajegye. Erről sehogy máshogy nem lehetett tudomást szerezni, csak kemény melegszexszel, és ez a csávó, a bordélyból nagyon szavahihető, szóval anélkül, hogy leellenőriznék az anyajegyet, máris repül a cellába Loras és Margaery is. Talán kevésbé lett volna egyértelmű, ha Loras nem ugrik neki a csávónak egyből. Cersei alig várja, hogy megünnepelje a sikerét egy jó nagy fincsi pohár borral.

tronok4.png

 

Deres röviden

Esküvő lesz! Ünnepi a hangulat. Egyáltalán nem nyomasztó. Sansanak segít megfürdeni a jövendőbeli férjének a szeretője, Myranda, aki próbálja őt megijeszteni szívmelengető sztorikkal Ramsay egykori barátnőiről, de Sansa Stark már nem ijed meg könnyen, és ráfenyít a lányra. Még némileg mérges Theonra is, mert azért csinált pár szar arc dolgot. Lemegy az esküvő (senkit se mérgeznek meg), és rögtön kapcsolunk a jelenethez, ami a rész vége is egyben, Ramsay megerőszakolja Sansa-t, bumm Trónok Harca.

 

Tanulság

Nem mondom, hogy rettenetes rész volt, én egész jól szórakoztam. Megemlítendő, hogy volt benne négy fekete színész is, egyetlen részben, ami talán precedens nélküli a sorozat számára. Okés, már megint megerőszakolnak valakit totál fölöslegesen, de mire számítottatok, örüljetek, hogy még nem nyúzta le egyik végtagját se Sansa-nak a Boltonná lett fattyú. Amúgy is, mindenkit brutálisan ki fog csinálni Sansa, ha nem is közvetlenül, legalábbis nagyon remélem, mert amúgy eléggé béna lenne. Egyre közelebb jutunk ahhoz, hogy még a könyvhöz kapcsolódó szálak elfogyjanak, és onnantól mindennek annyi esélye lesz jónak vagy rossznak lenni, mint a Jaime szálnak, vagy a Sansa szálnak, ami sajnos nem igazán biztató. Lehet, hogy lassúnak tűnik a legutóbbi két rész, de mégis olyan sebességgel haladunk, ami a maradék négy részben kénytelen lesz teljesen lehagyni a könyveket.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr27473328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.20. 10:02:35

ser jorah továbbra is tök jó, sajnálom, hogy mi történt vele legutóbb... :S

végre, az első jó rész az évadban. majdnem darára, majd kaszára került a cucc, de ez a rész megmentette.

King slayer harcolt, (P)Imp végre nem csak ivott hanem verbálisan levert mindenkit.
kisujj előlépett no 3 kedvencé, kavarja csak kavarja, mint piszkos fred.

cersei és a töviskirálynő csörtéje is szép volt.

tetszett na!

Azt mondjuk nem értem, hogy King Slayer miért arany kezet kapott, miért nem acélt, hogy bármikor elkaphassa az ellenfél kardját és már szúrhatna is, ahogy azt az előző részben csinálta?!
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015