Trónok Harca 5. évad 10. rész

2015. június 17. - CatStimpsonJ

Az Anya kegyelme

vlcsnap-2015-06-17-16h16m22s370.png
Elérkeztünk az évadzáró epizódhoz, és van itt sok minden - R'hllor által befolyásolt időjárás, Tyrion valyriai tudása orrlyuk, pedofil gyilkolás, a kedvenc karaktereitek halála, szóval mindenki talál valamit, amit szerethet. Ebben az epizódban senki sem marad ki a mókából, szóval nem is szaporítom a bevezetést, vágjunk bele!

Braavos

A Trónok Harca egy olyan sorozat, amiben kislányokat égetnek el vagy pedofilok verik meg őket. Ser Meryn Trant, a Királyi Testőrség tagja, aki pedoságban Kisujj-t messze lekörözi, pont Arya-t választja három kislány közül a bordélyházban (ez Braavosban legális vajon?), mert Arya lenyúlt magának egy arcot, és eljött az ideje a sorozat legvéresebb bosszújának - mindenki fellélegezhet, akiknek "uncsik" voltak az eddigi jelenetek, mert maximális brutalitással csinálja ki Trantet, akit valószínűleg mindenki utál, és még be is mutatkozik neki és emlékezteti, hogy miért öli meg.

tronok5x10_2.png

Amikor visszaviszi az arcot a csarnokba, akkor megjelenik Jaqen és a másik tanítvány, közlik vele, hogy elvett egy életet, amit nem vehetett el, és ezért csak egy másik élettel lehet fizetni, és amekkora mókamesterek megijesztik egy üvegcse méreggel, de végül Jaqen issza meg. Aztán kezdődik a bad trip, ott van egy másik Jaqen, Arya meg egymás után húzza le az arcokat a halott tagról, és a saját arcával néz szembe, majd nevelési célzatból megvakul.

 

Lángoló szív vs. Megnyúzott ember

Ugyan északon megenyhült az időjárás, és Stannis meg tudja kezdeni a támadást, a hadserege fele plusz minden zsoldos dezertált, a felesége felakasztotta magát, és ezeknek tükrében Melisandre is lekoccol. Stannist már nem érdekli semmi, csak a csata, amire feltett mindent, szóval semmivel sem törődve odasétál Dereshez. Fel akar készülni az ostromra, de nincs rá szükség, mivel a Boltonok már kint várják őket, és nagyjából tízszer többen vannak.

Stannis érkező seregét meglátja Podrick, és szól Brienne-nek, aki felfüggeszti a Törött torony kémlelését, mert a bosszú fontosabb. A csatáról most nincsen húsz perces nagyköltségvetésű jelenet, igazából egyből a csata végéhez kapcsolunk, ahogyan Stannis sebesülten botorkál az erdőben, és két maradék Bolton katonát megöl, akik közben még jobban megsebesítik. Ekkor felbukkan Brienne a semmiből, az utolsó Baratheon testvér beismeri neki, hogy az öccsét, Renlyt vérmágiával ölte meg, és nincsen ellenvetése Brienne bosszújával szemben, viszont az utolsó pillanatban vágás van, szóval ki tudja, hogy mi történt végül. Amikor Brienne azt mondja, hogy Renly a "törvényes király", akkor az elég hülyén hangzik, amikor legutóbb néztem, Stannis volt az idősebb testvér, Renly meg csak kitalálta, hogy király lesz, mert faaabulous és bírják őt a népek.

tronok5x10_3.png

Mindeközben Sansa kiszabadul a szobájából (szerintem az egész évadban csak neki volt kapucnija), és akárcsak Theon, gyertyával a kezében megindul a torony felé, meg is gyújtja az ablakban, viszont Brienne pont nem látja, mert elment vadászni Stannisre. Amikor lemegy a toronyból és próbál valahogy meglógni, Ramsay szeretője, Myranda állja az útját egy felhúzott íjjal és a szerencsétlen Theonnal. Sansa azt mondja, hogy inkább most ölje meg, amíg teljesen önmaga (plusz 50 menőségi pont Sansának), de Myranda nem akarja megölni, és meglehetősen félelmetes képet fest a Stark lány jövőjéről. Az egésznek az a vége, hogy Theon minden erejét összeszedve átlöki a lányt a korláton, aki fejjel érkezik a több méterrel alatta levő kövekre, és Sansával kézen fogva leugranak a vár falán kívül elterülő pihe-puha hóba, amit R'hollor szerencsére elfelejtett felolvasztani.

Király lenne, ha a Falnak ezen az oldalán is feltámadnának a hullák, mert volt ott jó pár halott, viszont a Más nekromancia azt hiszem csak a Falon túl működik sajnos.

 

Meereen

Tyrion, Jorah és Daario az üres trónteremben reflektálnak arra, hogy Daenerys milyen jó csaj és elrepült egy sárkányon. Hirtelen Daario nagyon okos lesz, és kitalálja, hogy Tyrion itt marad kormányozni, de Szürke Féreg lesz a névleges vezető, plusz Missandei is segít nekik, Jorah-val együtt pedig elindulnak megkeresni Daenerys-t. Az egész jelent jobb lenne, ha Daario nem érezné viccesebbnek magát Tyrionnál. Aztán amikor Jorahék kilovagolnak a városból, megérkezik Varys, akit a Makulátlanok simán odaengednek Tyrionhoz, a két férfi megpróbálja visszafojtani az örömkönnyeket, hogy ismét láthatják egymást, és kezdődik elölről a második évad, amikor Tyron + Varys egy totálisan elrontott várost megpróbál helyrerázni.

tronok_5x10_3.png

Dany amúgy valami hegyvidéken van Drogonnal, nincs kajája, se vize, és a sárkány nem úgy fest, mint aki mostanában vissza akarja repíteni Meereenbe és meg is van sebesülve. Dany ezért elindul felfedezni az alatta elterülő völgyet és abszolút nem lát vagy hall egy több ezer fős khalasart közeledni. Eldobja a gyűrűjét, amiről nem egyértelmű, hogy milyen gyűrű, de valószínűleg Hizdahr-tól kapta. Nem túl nehéz kitalálni, hogy ő volt Khal Drogo khaleesi-je, és emiatt nem házasodhat újra, hanem Dothraki szokás szerint el kell vinni Vaes Dothrakba. Sok szerencsét Jorah-éknak a khalasar lezúzásához.

 

Dorne

tronok_5x10_4.png

Jaime-ék készülnek visszahajózni Királyvárba. Milyen szerencse, hogy békésen sikerült megoldani a dolgokat, senki sem halt meg (kivéve azt a négy lovast, de róluk soha többet nem beszélünk). Mindenki búcsúztatja a távozókat a tengerparton, és mindenki alatt a Homokkígyókat értem, akik megpróbálták elrabolni és megölni Myrcellát. Ellaria szájon csókolja a Lannister lányt, ami undi, mint amikor a szülők szájon csókolják a gyereküket, Bronn és a legfiatalabb Homokkígyóval arról beszélnek, hogy mikor fognak randizni, röviden felhőtlen a hangulat. Aztán a hajó belsejében vagyunk és Jaime a lányának próbálja elmondani, hogy a lánya, és kínosabbnak ígérkezik, mint egy átlagos coming out. Kiderül, hogy Myrcella végig tudta és örül neki, szóval mégis csak egy átlagos coming out az egész. Megható és boldog a pillanat, de aztán Myrcella orra elkezd vérezni, mert Ellaria a csókkal megmérgezte, ezt egyértelművé válik, amikor vágunk a parton álló Homokkígyókra. Amúgy senkinek sem tűnik fel, hogy mindegyikük ellenszer nyakláncot visel? Ez nem egy olyan dolog, amit Dorannak meg kéne tiltania?

A probléma az egész Homokkígyós sztorival, hogy a könyvben nem megölni akarták Myrcellát, hanem megkoronázni, mivel a dorne-i törvények alapján a nők is uralkodhatnak és Myrcella idősebb mint Tommen. Eleve kivágták a sorozatban Trystan nővérét, Ariannet, aki ugyancsak Doran jogos örököse lett volna. Nem az a problémám, hogy máshogy történik valami mint a könyvben, csak mindenki ki van akadva, hogy a könyvnek ez a része mennyire unalmas és fölösleges, de mégis érdekesebb sztori lett volna mint egy huszadik bosszúhadjárat. Amúgy a hajó egyelőre körülbelül tíz percre van a parttól, ha nem azzal kezdődik a hatodik évad, hogy visszafordulnak, akkor szomorú leszek.

 

Királyvár

A cellájában Cersei arra jut, hogy jobb lesz beismerni a bűneit, azért a Főverébnek elmondja, hogy Lancellel, az unokatestvérével hált. Persze több vád is van, itt egy vérfertőzés a testvérével, ott egy király meggyilkolása, de kezdetnek ez is megteszi, ezért visszamehet a Vörös Erődbe. Meztelenül a tömegben. Úgy tűnik, ilyen esetben nem okoz problémát igazodni a könyvhöz. Amúgy Lancel semmi büntetést nem kellett, hogy elszenvedjen, tehát az egész kísértetiesen hasonlít a valóságra. Szóval Cersei pucéran, brutál apácák által levágott hajjal és fazonra nyírt szeméremszőrzettel elindul az utcákon, ahol többek között fossal dobálják és leköpik, és bár megviseli a túra, egy könnycseppet sem ejt, ameddig nem megy át az erőd kapuján. A bácsikája, Kevan Lannister nincs meghatva, és Pycelle alig bírja ki, hogy ne kezdjen el ott helyben nevetni, egyedül Qyburn siet hozzá, hogy letakarja egy lepedővel, illetve a Királyi Testőrség legújabb tagja, aki "némasági fogadalmat tett", és tetőtől talpig páncél borítja, épp hogy csak a szemét nem fedi a sisakja, ami körül a bőre gyanúsan kéknek hat. Biztos egy kék ember rejtőzik a belsejében.

ustv-arrested-development-tobias-i-just-blue-myself.jpg

Már várom, hogy Cersei betartsa az ígéretét, amit a brutál apácának tett.

 

A Fal

Jon és Sam, talán utoljára (szomorú fej) együtt lazulnak, Jon elmeséli, hogy hogyan támadnak fel a halottak, majd Sam megkéri őt, hogy küldje el Óvárosba, hogy mesternek tanulhasson, amitől hasznosabb lenne az Éjjeli Őrségben, és persze hogy megvédhesse Gilly-t meg kis Sam-et. Jon rábólint, majd elkezdhetnek témázni a szüzességük elvesztéséről. Davos is megérkezik a Falhoz és jobban ki van akadva mint valaha, Jonnak viszont nincs kedve kaját meg Szabad Népet küldeni Stannisnek. Ezt tárgyalják az udvaron, amikor Melisandre is pont megérkezik, Jon Stannisről kérdezi, Davos meg Shireenről, utóbbinak legalább a szemébe néz, mielőtt egy szó nélkül otthagyja.

tronok_5x10_5.png

Vágunk Jonra, amint egyedül van az irodájában és Olly (a kis rohadék) berobban, és azt mondja, van egy vad, aki szerint Benjen bácsikája (ez még első évados sztori, Benjen volt az első felderítő, és sosem tért vissza a Falon túlról) életben van. Jon egyből rohan, sok éjjeli őr gyülekezik feltehetően a szabad nép tagja körül, de igazából csak egy "áruló" feliratú táblával szemeznek, és beadják Jonnal a Julis Caesar-t, Ollyból meg Brutus lesz, és azt hiszem jobban utálom, mint Stannist, nem érdekel, hogy tíz éves (ez csak tipp, fogalmam sincs hány éves). Szóval Jon-t durván szétszurkálják és az egész szituáció halálosnak tűnik. Csak azt tudom remélni, hogy Melisandre megcsinálja, amit Thoros csinált Beric Dondarrionnal, mert nem bírom ki Jon fürtjei nélkül a következő évadot.

 

Tanulság

Klassz évadzárója volt az ötödik évadnak, és ahogy pont el fognak szakadni a könyvtől, még utoljára elég sok dolgot hűen átvettek, vagy legalább félig hűen. Összességében az utolsó három rész nagyon erős volt, és mivel nagyon rövid távon működik a memóriám, már nem is zavar hogy az előttük lévő részek némileg laposra sikerültek. Érdekel, hogy mit csinálnak a hatodik évaddal, és remélem, hogy nem abból fog állni, hogy a GRRM által megsúgott dolgokat elspoilerezik, bár ettől sem félek annyira, mert a sorozatból amúgy is kimaradt a könyv szereplőinek és sztorijának fele, szóval maximum vázlatosan derülhetnek ki dolgok. Szóval, kezdődhetnek a fogadások, hogy Jon vajon életben marad-e.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr767551836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kardigan 2015.06.22. 14:27:40

erről még beszélnünk kell egyszer, én elképesztően haragszom az évadra, erre a fináléra meg főleg :D
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015