Búcsúzunk Ivata Szatorutól, a Nintendo vezérigazgatójától

2015. július 15. - babfej

iwata.jpg

Ivata Szatoru július 11-én hunyt el, 55 éves korában. A Nintendo mindössze egy szűkszavú közleményben tudatta a hírt.

"A Nintendo Co. Ltd. mély fájdalommal jelenti be, hogy Ivata Szatoru elnök 2015. július 11-én epevezeték-daganat következtében elhunyt."

Ivata már évek óta hanyatló egészségével küszködött, a tavalyi E3-t is ki kellett hagynia betegsége miatt. Nem sokkal később kórházba is került, ahol megműtötték, azóta lábadozott.

Itt a Trikorderen egy rövid összeállítással tisztelgünk az emléke előtt, melyben felelevenítjük, hogy honnan is indult a karrierje, és mit ért el a Nintendo-nál töltött évei alatt.

A fiatal, tehetséges programozó már a középiskolai évei alatt is játékok készítésével foglalkozott, később az egyetem mellett a HAL fejlesztőcsapatánál dolgozott mellékállásban. Az egyetem elvégzése után vették fel a Nintendo fejlesztői közé, és olyan címeken működött közre, mint az EarthBound vagy a Balloon Fight.

2000-ben lépették elő igazgatóvá, és néhány évvel később a vállalat vezérigazgatója lett. Ő volt a Nintendo negyedik elnöke, és az első, aki nem kapcsolódott az előző vezérigazgató, Jamaucsi családjához semmilyen rokoni szállal. Abban is eltért Jamaucsitól, hogy míg ő szigorúan csak az üzlettel és a vállalat vezetésével foglalkozott, Ivata bevallottan szeretett is videojátékokkal játszani, és még vezetői évei alatt is azt nyilatkozta, hogy a játékok készítéséhez is visszahúz a szíve.

Elnöki évei kezdetén a Nintendo éppen egy hullámvölgyben volt, a GameCube ugyanis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és elvárásokat, sokkal kevésbé vált népszerűvé, mint a konkurens konzolok.

Késobb Ivatának köszönhetően lendült fel a Nintendo kézikonzol részlege: az tervezte, hogy olyan konzolokat hoz létre, amelyeket szélesebb közönség tud élvezni. A GameBoyról sikeresen áttért a Nintendo DS-re, utóbbi a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend, és általa újra az élmezőnybe került a Nintendo.

Szintén neki köszönhetjük a Wii-t, ami a mozgásérzékelős konzolok egyik rendkívül sikeres úttörője, és jóval nagyobb rajongótábort gyűjtött maga köré, mint a vetélytársai. Ezután a Nintendo 3DS és a Wii U ismét kisebb hullámvölgyet hozott, és esett a Nintendo népszerűsége, de a legutóbb bevezetett újításból, az Amiibo-kból így is 10 millió fogyott világszerte.

Ivata a videojátékos-szcéna népszerű figurája volt, közvetlen, vicces természete miatt sokan kedvelték. Mivel a Nintendo Direct-en (a Nintendo saját sajtótájékoztatója) sokszor személyesen is megjelent, a rajongóknak lehetősége volt őt közelebbről is megismerni.

Ivata Szatoru halála másnapján a Nintendo kiotói főhadiszállása felett még egy szivárvány is megjelent, amit a rajongók el is neveztek a Mario Kart ikonikus pályája után "Rainbow Road to heaven"-nek, azaz a mennyországba vezető szivárványnak.

@kaorin1211 Twitter-felhasználó képe a szivárványról

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr767627824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015