Long Live the Queen

2015. augusztus 03. - babfej

PC / MAC OS videojáték ajánló

Hercegnőnek lenni kemény munka, hát még királynőnek. Elodie, Nova koronahercegnője mindössze 14 éves, de édesanyja tragikus és korai halálát követően kénytelen megállni a helyét a királyság élén, és ebben csakis önmagára számíthat. Egy éve van felkészülni a feladatra, ugyanis a 15. születésnapján királynővé koronázzák. Ha egyáltalán megéri.

A Long Live the Queen 2013-ban jelent meg, a Hanako Games játékstúdió fejlesztésében. Sokkal sötétebb, mint a korábbi játékaik (például a Magical Diary) amikkel inkább a fiatal lányok közönségét célozták be, de első ránézésre így is egy kedves kis szerepjátékkal állunk szemben.

Azért csak első ránézésre, mert Elodie-nak szinte az első pillanattól olyan döntéseket kell meghoznia, amik az egész birodalom jövőjére hatással vannak. A Long Live the Queen játékstílusa ún. visual novel, azaz állóképeken és szövegen keresztül interaktálhatunk Nova világával. Választásaink nagyban befolyásolják a történéseket, mivel egy szerepjátékról van szó, a sztorinak rengeteg különböző végső kimenetele lehet.

A játék hetekre van bontva, és Elodie minden héten délelőtt és délután órákra jár, hétvégén pedig szabadon választhat a rendelkezésre álló tevékenységek közül a kastélyban és azon kívül. Elodie a játék kezdetén magányos, szomorú és befolyásolható, de személyisége és hangulata folyamatosan változik, attól függően, hogy milyen tevékenységet választunk, vagy éppen hogyan alakul a történet. A hangulata jelentősen befolyásolja azt, hogy mennyire fogékony a különféle tudományok befogadására.

Rengeteg különféle tudást sajátíthat el, például táncot, udvarias viselkedést, hadi stratégiát, történelmet, közelharcot, gyakorlatilag bármit, amire egy királyi sarjnak szüksége lehet. És lesz is, mivel folyamatosan Elodie életére próbálnak törni. Mérgezett csokoládét küldenek neki, vagy éppen rablótámadás áldozatává is eshet. Minden a képességein múlik, bizonyos szituációkban "képességteszteken" esik át, és ha elér a képessége egy adott értéket, akkor megússzuk a meleg helyzeteket. Például külön képességet kell fejlesztenünk ahhoz, hogy Elodie észrevegye, ha valaki udvarol neki, vagy hogy bizonyos helyzetekben képes legyen megőrizni a hidegvérét.

Így sűrű mentésre és odafigyelésre van szükségünk, hogy kitapasztaljuk, mely képességekre van leginkább szükségünk. Ami kifejezetten egyedi, az az, hogy Elodie nem rendelkezik a varázslás tudományával a kezdetektől fogva, hanem ezt is ki kell érdemelnie, el kell sajátítania, mint minden mást. Természetesen azt is eldönthetjük, hogy akarunk-e mágiát használni egyáltalán, ugyanis a játékot enélkül is végigvihetjük, és teljesen más történetet kapunk.

Elodie személyes dolgain túl a királyság ügyeit is kézben kell tartanunk, ha nem vagyunk elég jó uralkodók, lázongások törhetnek ki, vagy akár háborúk is, a döntéseink függvényében. Ha nem vagyunk elég kemények, előfordulhat, hogy Elodie-t házasságra kényszerítik, ellenkező esetben akár mi magunk választhatunk a kegyeinkre váró számtalan befolyásos kérő közül. Igazából csak rajtunk áll, hogy Elodie mennyire lesz kemény kezű uralkodó: emberek lefejezésétől a felbérelt gyilkosokon át a személyes fenyegetésig minden megtalálható a repertoárjában, nekünk kell eldöntenünk, hogy ezek közül mit használunk, hogy kivívjuk a nép elégedettségét vagy éppen ellenszenvét.

A Long Live the Queen izgalmas és kihívásokkal teli, rengeteg különféle módon elhalálozhatunk, de mindig ott a lehetőség arra, hogy újrapróbáljuk és fejlődjünk, vagy más döntéseket hozzunk a következő alkalommal. Nagyon is érdemes többször végigjátszani, mert új dolgokat tudhatunk meg például Elodie édesanyjáról, más karaktereket ismerhetünk meg, és egy tucatnyi különböző befejező történettel találkozhatunk.

A grafika egyszerű, de szép, a karakterek és a hátterek is kellőképpen ki vannak dolgozva, nem elnagyoltak. Elodie ruháit egyébként lecserélhetjük, ha a megfelelő képességek birtokában vagyunk, és a különböző ruhák nem csak fanservice céllal vannak a játékban, hanem a különféle képességeinkre más és más bónuszokat adnak. A zene kissé repetitív, de a sztori van annyira magával ragadó, hogy ez ne legyen zavaró. Az egyetlen igazán zavaró tényező az, hogy népünk elégedettségi faktorát sehol sem láthatjuk számszerűsítve, így csak megérzéseinkre hagyatkozhatunk abban, hogy cselekedeteink felkeléshez vagy egyéb konfliktushoz fognak-e vezetni.

Kinek ajánlanám: ha mindig is királynő szerettél volna lenni (a meló árnyoldalaival együtt), akkor ez a játék nem fog csalódást okozni. 

Long Live the Queen a Steam-en és a GOG.com-on

ÉRTÉKELÉS

7.5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr17638754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015