5+1 Magyar képregény amire érdemes odafigyelned

2015. október 18. - xCYBERFUNKx

Cyberfunky

Megjelent a Cyberfunky második száma, még friss és ropogós!
Mai adásban magyar képregényekről fogok beszélni, a számomra 5+1 leginkább tetszetősről.vlcsnap-2015-10-17-17h42m45s0181.jpg

 

 

Nyugat + Zombik

zombik.jpgCsepella Olivér lassan végre elkészülő műve 2014 legnagyobb meglepetése volt, hiszen sikerült az Indiegogo-s közösségi kalapozásával majdnem 8 milliót összeszednie, ami a kitűzött célhoz képest 232%-kal teljesült.
A Nyugat + Zombik egy nálunk még sajnos egyáltalán nem elterjedt sémát használ: fog a szerző régi történelmi alakokat vagy eseményeket, és azokat képregényes formába önti, kellően elrugaszkodva a valóságtól. Legjobb és talán legismertebb példa erre külföldről a Red Son képregény, mely azt a szcenáriót vázolja fel, hogy mi is történt volna, ha az Egyesült Államok helyett a Szovjetunióban nő fel Superman. A recept Olivér képregényénél se nagyon más, adott a Nyugat krémje: Móricz, Babits, Karinthy, Csáth Géza, Tóth Árpád és még sokan mások, akik Babits születésnapját ünnepelnék a New York Kávéházban, mikor hirtelen utoléri őket a világ vége: zombik!
A képregény vizualitása elsőosztályú, az ötlet egyszerű, mégis remek, nem csoda, hogy sikerült összekalapoznia Olivérnek a már említett összeget. Lassan lejár az ígért határidő, így kíváncsian várom, milyen lesz a füzetet a kezemben tartani!
https://www.facebook.com/nyugat.zombik

 

Eki&Coco

ekicoco.jpgMarjai Petra Lilla neve a legtöbb magyar képregényes arcnak biztos ismeretlen lehet, több okból kifolyólag: először is nem magyar nyelven alkot, másodszor nem is Magyarországon élt az utóbbi pár évben, harmadszor meg pont hogy a kinti tartózkodása alatt szeretett bele a képregényekbe, és itt nem a klasszikus szuper gonoszok vs. szuper jók harcait megörökítő unalmas Marvel és DC krónikákra kell gondolni, nem bizony, hanem sokkal inkább az olyan, sokkal emberibb képregényekre, mint például Simon Hanselmann füzetei, a Megg, Mogg és Owl kalandjait megörökítő képregények, melyek nagy részt nem szólnak másról, mint három karakterről, akik nem találják helyüket a világban, és iszonyat sokat drogoznak. Úgy mindig. Általában.
Hasonló hangulat és látványvilágban játszódik Eki és Coco élete, annyi különbséggel, hogy Petra látványvilága még inkább analóg hatást kelt, ezzel is felidézve a még ártatlan gyermekéveinket és erősítve azt az életérzést, hogy mégis mi a francot keresek én ebben a világban.
http://pcsmf.tumblr.com/

 

I’m not even here

imnotevenhere.jpgIdentitásválságot, depressziót sok fajta képpen lehet átélni és feldolgozni, az egyik módja ennek, hogy csinálsz egy olyan király képregényt, mint Rumi Borbála I’m not even here képregénye. Különlegessége, ami miatt ki is tűnik a többi füzettől, hogy nem is fog füzetben megjelenni, mivel ez egy animált gif képregénynek van szánva! Micsoda ambiciózus tervek, grat haver!
Továbbá még mindig viszonylag korai fázisban van a képregény, de amit eddig láttam és hallottam Boritól, az nagyon ígéretesnek tűnik: a sztoriról annyit, hogy a karakterek gyakorlatilag elmebetegségeket testesítenek meg és a két főszereplő keresi a kiutat ebből a világból...
http://inehcomic.tumblr.com/

 

A Hegy

ahegy.jpgVarga Bálint Bánk és Pintér Márk közös gyermekéről már közöltünk egy kis riportot a Képlegények sorozatunkban, így várható volt, hogy szerepelnek a listánkon. Csepella Olivér után ők is készülnek egy Kickstarter/Indiegogo kampányra, ám ők sokkal ambíciózusabbak: A Hegyet szeretnék angolul megjelentetni, és ehhez keresnek majd támogatókat. Amíg ez megtörténik, addig is élvezhetjük az eddig csöpögtetett morzsákat A Hegy történetéről és milyenségéről. Bár a képregény már egyszer elindult évekkel ezelőtt, új vizualitással és újragondolt szerkezettel startolt el nem rég megint egy teljesen új bevezető prológussal.
https://www.facebook.com/ahegykepregeny

 

Versus God

versusgod.jpgLászló Márkkal még a Roboraptor blogra csináltam egy videó interjút, akkor még tervben sem volt a Versus God képregénye. Sötét, poszt-apokaliptikus álmokat és a Hellboy-t idéző képregényének első részét diplomamunkájaként készítette el, ahol egy hajléktalan delíriumos utazását követhetjük végig, hogy az út végén találkozzon egy démonnal. De saját démonával? Vagy magával Sátánnal? Ez nem derül ki, mert itt van vége az eddig megjelent epizódnak. Hupsz, szpojler alert, azt hiszem. A képregény angolul jelent meg, egyelőre nem is tervez Márk magyar kiadást, így ez talán párakat el is tántoríthat az egésztől, de ne lépjen le senki egy próba nélkül, mert hála Márk rajzainak és okos beállításainak, igazából szöveg nélkül is tökéletesen lehet élvezni és érteni az egész képregényt.
http://wellitwasraining.blogspot.hu/2015/05/versus-god-comic.html

 

Monster/Rooftop

iboscsaba.jpgNem szabad elmennünk Ibos Csaba diplomamunkája mellett sem, ő egyszerre két képregényt jelentetett meg egyben, két különböző stílussal. Az egyik, a számomra talán vizuálisan sokkal megnyerőbb Monster, mely a 8-bites irányvonalat képviseli, ahol nincsenek képkockák, minden duplaoldalon történik, az egész képregény dinamikája más, egyáltalán nem mondható klasszikusnak a történetmesélés. A Rooftop pedig egy Archer és Aqua Teen Hunger Force-t idéző, pop-art-féle vizuális irányban mozgó sztori. Apropó sztori: mind a kettő történet Csaba személyes álmait dolgozza fel, ahol szinte a semmiből csöppenünk be az adott sztorikba.
https://www.behance.net/gallery/27976547/Monster-Roof

 

Továbbá még

Akikről még mindenképpen érdemes tudnod, de valamiért nem fértek be ide (ami nem azt jelenti, hogy rosszabbak lennének, csak egyszerüen valahogy a fentieket éreztem inkább magamhoz közelebb):

5panels
Velük most csináltunk egy videóinterjút, katt ide érte!

Bloodlust
Videó interjú, már megint! Csekkoljátok, megéri!

Borbás Bence / Scaremonger Comics
Vele is nem annyira régen közöltünk egy videós intit, katt katt katt!

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr787985579

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyar képregényeket ajánl a Trikorder 2015.10.19. 16:26:02

Nyugat+Zombik, Monster/Rooftop – ez csak kettő a hat magyar képregény közül, melyet a Trikorder blogon Cyberfunk ajánl figyelmünkbe.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015