Randomfilmek: ARMY OF DARKNESS

2015. október 21. - z33d

Evil Dead Hét // Episode #6

evildeadhet.gif

Ki gondolta volna hogy már az Army of Darkness-nél tartunk? Ahol Ash már teljesen badassh (haha), még egy szerencsétlen időutazás sem képes eltántorítani őt a démonírtástól. Trikorder, Evil Dead hét, harmadik rész. Reméljük még itt vagytok!

ARMY OF DARKNESS (1992)

http://www.imdb.com/title/tt0106308/

tumblr_ntlha57w011ubf88so1_1280.png

trg

Az Evil Dead filmek tipikus trilógiaként működnek: erős kezdés, nagyon jó folytatás és kicsit gyengébb zárás. Pedig nem áll rosszul Raiminek a (dark) fantasy, a klasszikus kosztümös filmek jeleneteit pedig kellő tisztelettel tudja parodizálni, ráadásul még a saját korábbi filmjeinek egy-egy pillanatát is sikerült briliánsan megidéznie. Viszont sajnos néha túlzásokba esik, különösen az Ash vs sok kis Ash résznél éreztem azt, hogy a kevesebb jobb lett volna. A  másik ami zavart, az Ash karaktere, ebben a részben Ash már teljesen antihősként viselkedik, a személyiségében már nyoma sincs az első rész kezdetben gyáva, majd lassan hőssé érő férfijából, illetve a második rész klasszikus akcióhőséből, ez pedig kicsit ront az összképen (pedig akár beépíthették volna a történetbe azt, hogy a gonosz Ash kiválása után újra önmaga lesz). Mindezek ellenére ez egy szórakoztató film, amin számos alkalommal hangosan lehet röhögni és az akciójelenetek is teljesen rendben vannak.

Kinek ajánlom: A kosztümös és sword and sorcery filmek rajongóinak.

Kinek nem ajánlom: Akik inkább egy horrorfilmre vágynak.

 

Noob Saibot

Ez a film elhülyült. Olyannyira, hogyha besétálna a Monty Python gumicsirkés lovagja, azon nem csak a – nyilván hollywoodosított – középkori környezet miatt nem csodálkoznánk. Érdekes film ez, értelmezését megnehezíti, hogy az Evil Dead sorozat többi darabjától mind helyszínét, mind alapkoncepcióját tekintve elüt, de önállóan megnézve is komoly fejtörést okozhat véleményt formálni róla. A pozitívumok közé sorolandó, hogy bár a legnagyobb hülyeségekkel sikerült telepakolni Gullivert idéző miniatűr figuráktól a középkori vár udvarának közepén kivégzőhellyé átalakított démonok lakta gödrön át, a tipikus királylány kliséből át- majd visszaváltozó démoni asszonyig, mindezek az olcsónak tűnő ijesztgetések egyetlen vezérfonalra vannak felfűzve: arra, hogy ez a film egyáltalán nem veszi komolyan magát. Igazi könnyed hangulata van, sokkal inkább véres kalandfilm, mint valódi horror, ami közben többet lehet nevetni, mint félni. A hülyeség fokozását maga a talpraesett bolti eladóból (háttérsztori!) színtiszta macsóvá leegyszerűsített Ash idézi elő a klasszikus „nekem nem kell megjegyeznem a varázsigét, izé, ja hoppá” mozzanattal, aztán már nincs is megállás a jól összerakott, gépkocsit középkori gyilokgéppé alakító és kezdő kémiatankönyvből bombarecepteket gyártó fináléig. Bárdolatlan, de abszolút szimpatikussá válik mind a film, mind főszereplője, miközben a finálé csatája simán megfelel minden mai elvárásnak is. Az S-Martos kiszólások meg gondolom a kapitalizmus kritikáját akarják jelenteni, de vannak olyan suták, hogy ne jelenthessem ezt ki egyértelműen.

Kinek ajánlom: Aki szerint egy feltámasztott csontvázhadsereg kontextustól függetlenül minden körülmények között menő.

Kinek nem ajánlom: Aki egyáltalán nem kíváncsi a láncfűrész és a sörétes puska középkori környezetben való helytállására. tumblr_nrgqx4dkfu1r6rjufo1_1280.png

z33d

Évek teltek el mire sikerült a harmadik részt is beszereznem. Addigra az előző epizód cselekménye már rég a homályba veszett, ezért a Sötétség seregét nagyon sokáig egy teljesen önálló, vicces és klasszul kinéző dark kalandfilmként kezeltem. Persze maximálisan működött, ezt a skatulyát nagyjából most is tartom. Ugyanis a horror már csak díszletek és maszkok szintjén maradt meg - azokban is csak nagyon idézőjelesen, de vérprofin -, de amúgy  a WTF-faktor, és a dark monthy python minden kellemetlenkedő tényezőt lenyomott. Ez pedig itt egy kétélű dolog, mivel az egész pont annyira tud zavaró lenni, mint király. Magam részéről azt mondhatom, nem elégedetlenkedtem, hagytam magam szórakoztatni. Najó nem, simán bekajáltam. A bekeményedett Bruce Campbell egyik kezében egy lefűrészelt csövű puskával, másikban egy láncfűrész-implanttal temetők és szkeleton hadseregek között vergődik. Nehéz az ilyesmit nem szeretni. A Sötétség serege filmes szempontból kevésbé jelentős, de az Evil Dead széria és Raimi kult státuszba végleges bevésésének nélkülözhetetlen kelléke volt. A megvalósítás, a maszkok és effektek hihetetlenül jól néznek ki, totális feel-good film amit talán a legtöbbször szedtem elő a szériából. Ráadásul Sam Raimi, és az Evil Dead széria zsenialitása is a trillógia lezárásával lesz ennyire egyértelmű; három különböző film, mind új és egyedi megközelítésben, amik egymás nélkül és trilógiaként is megállják a helyüket, full káosz és megalapozott számítások őrült kombinációját sejtjük a háttérben. De a legfontosabb; Sam Raimi odavan a filmekért, a moziért, a munkájáért, és ezt a tudtunkra is tudja hozni

Kinek ajánlom: Mindenkinek, aki túltolta a Heroes-t, a Gyalog Galopp-ot, a szerepjátékozást és a Boris Valejjo albumokat.

Kinek nem ajánlom: Aki nem nézne meg egy darkos Indy filmet sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr437894656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015