Randomfilmek: A Sith-ek bosszúja

2015. december 07. - z33d

Star Wars Hónap

A Sith-ek bosszúja mentette azt a nagyon kevés menthetőt. A sok kérdőjel és hülyeség mellett valódi nyomasztásra is képes ez az epizód, és tiszta őrület, de a sötét oldalra átszédült Anakin Skywalker már-már valóban ijesztő. Mindenki nyugodjon meg, túl vagyunk a nehezén. Vagy mégse?? Ezzel búcsúzunk Star Wars második trilógiájától.

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)

http://www.imdb.com/title/tt0121766/

star_wars_episode_3_by_javier2547.jpg

 

Noob Saibot:

Mire ez a film elkészült, már volt annyi eszem, hogy tudjam: ha úgy harangozzák be, hogy "ebben lesz a leghosszabb fénykardpárbaj valaha!" ott valami bűzlik. Pláne az előző két rész ismertetében, ahol a felcseperedő Anakint legszívesebben bantha-eleségként szerettem volna látni. Szóval nem voltak nagy elvárásaim, és emiatt rengeteg hibája mellett meglepetésemre ez lett az előzménytrilógia legkevésbé szar darabja. A pozitívumok között említeném, hogy itt már tényleg megjelenik valami olyan gonoszság Palpatine és a tanítványa részéről, hogy az kényelmetlenül érintse a nézőt. Mikor Palpatine a mestere haláláról mesél vagy Anakin beront a Jedi templomba gyerekeket mészárolni, na ott eléggé fészkelődtem. És ez jó. Mert bár elnagyoltnak tartom Anakin Darth Vaderré változását (és egyébként a szeme miért sárgul be?), de telepakolták finom kis motívumokkal, amik megalapozzák hogy Darth Vaderre tényleg a galaxis kegyetlen uraként tekintsünk.
És akkor a negatívumok de csak a fontosak és röviden: ezután a film után ha valaki azt állítja, hogy a Jedi Tanács egy jó és szükséges intézmény volt a Köztársaságon belül, azt hajlamos vagyok kinevetni ugyanis hiába ül ott a bölcs Yoda meg a menő Mace Windu, ez a film pont azt meséli el, hogy a legátlátszóbb, legegyszerűbb cselekkel átveri és orruknál fogva vezeti őket az ellenség. A béke őrzői évezredeken át? Egy fenét. Sokkal inkább tehetetlen vallási szekta. Hülyeségért meg a még mindig idegesítő Anakinnak sem kell a szomszédba mennie. Egy nagy motiváció sodorja át a sötét oldalra: hogy megmenthesse a szerettei (elsősorban Padme) életét ha úgy alakulna. Aztán elkezdi bántalmazni a szeretteit (köztük Padmét) mert épp útban vannak. Értem én, hogy a sötét oldal egyenlő harag meg gyűlölet, na de ilyen mértékű hangulatingadozást már gyógyszeresen szoktak kezelni, nem kikiáltani az alanyt kiválasztottnak és igyekezni a saját csapatba bevonni. Darth Sidious ennyi erővel szappanopera castingosként is dolgozhatna. Szóval igen, a sztori sok hibája miatt az eredetiekhez képest inkább felesleges ez a film, mint mítoszépítő, de legalább vannak már igazán cool pillanatok (a birodalmi induló első felcsendülésekor pl. borsódzott a hátam).

Kinek ajánlom: aki nem akarja kihagyni a sorozat középső, és egyben közepesen jó darabját a szar részek meg a jók között.

Kinek nem ajánlom: aki szerint túlzás, ha a gonoszokat mutatják gonoszságokat művelni.

 

Padrepapp:

Persze ebben a részben is vannak dolgok, amin fennakadhatunk, de az Ep. II után ez egy igazi felüdülés. Végre nem csak Palpatine Szenátort látjuk, hanem Darth Sidious-t is, háború a Kashyyyk-on, Anakin elborulása (a gyerek mészárlást én is értékeltem, hogy bevállalták), Order 66, jópár fénykardpárbaj. Én személy szerint szerettem volna többet látni a Klónok Háborújából, ahogy a Jedik vezetik a frontvonalat a klónok előtt. Aztán a film végefelé, Darth Vader felruházása, ahogy a maszkból sziszegve kiszökik a levegő, és először vesz azon keresztül levegőt Darth Vader... Ismét küldhetünk képeslapot a hangmérnököknek.
Ellentétben a II-vel ez a rész tele van jó zenékkel. Darth Vader és Obi Wan párbaját fémjelző zseniális Anakin vs. Obi Wan és Battle of Heroes, majd a párbaj után a The Immolation Scene. Aztán még ott van az Anakin's Betrayel, amit először az Order 66 alatt hallhatunk. Palpatine's Teachings-től a mai napig kiráz a hideg, mintha csak Korriban-on járnánk, de megjelenik a Birodalmi Induló egy variációja is. De a legfontosabb, amit kiemelnék az a jelenet, amikor Obi Wan átadja Luke-ot Owen Lars-nak és Beru-nak, és együtt nézik a kettős naplementét Tatooine-on. Mi más is játszódhatna ez alatt, mint a Binary Sunset, a kürt gyönyörű játéka és a zenekar belépése már előre jelzi, hogy innen már nincs mitől félnünk, felszabadultunk és továbbléphetünk az eredeti trilógia részeire.
star-wars-revenge-of-the-sith-is-10-years-old-but-where-are-they-now-411985.jpg

trg:

Ezt a filmet elég sokáig szerettem, mármint így minden irónia vagy ilyesmi nélkül. Aztán egyre többször néztem meg és egyre jobban elkezdtek zavarni a hibái. Anakin a sötét oldalhoz fordul, hogy megmentse Padmét, majd gyakorlatilag megöli őt? Mi van? Padme azért hal meg, mert elhagyta az életkedve? Mi van? A jediknek nem tűnik fel Palpatine? Mi van? Minden jedit simán kinyírnak a klónok? Mi van? (Igen, tudom nem ölnek meg minden jedit, igen tudom Vader vadász le sokakat, meg az inkvizítorok a sorozatban meg minden, de amikor a tanács tagjainak egy részét így is egyszerű klónok mészárolják le minden nehézség nélkül.)
Mindegy, lehetne rosszabb is. Ebben a részben már talán egyáltalán nincs Jar Jar és Anakin sem csak nyafog, ennek ellenére nem lesz sokkal árnyaltabb, vagy kevésbé irritáló, bár meg kell hagyni, amikor átáll a sötét oldalra, akkor egészen hitelessé és ijesztővé válik a Christensen játéka. Azt viszont tényleg nem értem, hogy egyrészt Obi-Wan miért nem látta kilométerekről, hogy mi lesz a barátjával és tanítványával (ez utóbbi miatt legalább megvan a bűntudata az eredeti filmekben).
Ezek ellenére az előzményfilmek közül messze kiemelkedik A Sith-ek bosszúja, de számtalan hibája miatt sajnos messze nem ér fel az eredeti trilógiához. Ráadásul valódi tétje sincs a filmek, hiszen a főbb szereplők közül mindnek tudjuk a sorsát, a mellékszereplők pedig sosem lettek annyira kidolgozva, hogy érdekeljenek bennünket.

Kinek ajánlom: Mindenkinek, de csak az eredeti trilógia után.

Kinek nem ajánlom: Azoknak, akik sokkal jobban bírják az old school effekteket és a jó karaktereket, mint a látványos hülyeségeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr148117510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.12.08. 15:53:57

Nekem is a kedvenc részem az előzmények közül, de ahogy említetted zavaróan gyorsan alakul át Anakin Vaderré. Persze van az a bizonyos Clone Wars rajzfilmsorozat, ami ha jól tudom pont ezt hivatott bemutatni.

Én eltoltam volna az egész trilógiát egy kicsit, kicsit felpörgetve az első és második részt, Anakin meg érkezhetett volna már eleve billegve a harmadik rész elejére.

eßemfaßom meg áll 2015.12.08. 20:27:44

"és egyébként a szeme miért sárgul be?"

Májbetegsége kezdhetett kialakulni

Hilda megint kitiltott 2015.12.08. 20:47:18

@Exide: Bele kellett férni 2 órába. Persze, ha lehetett volna belőle egy Gyűrűk Ura rendezői változat, akkor talán kidolgozottabbra csinálják.

trg 2015.12.09. 13:16:20

@Exide:
Szerintem a billegés megvolt (Dooku kivégzése), meg hát ugye az előző részben lemészárolt egy teljes falut, de ettől még tényleg zavaróan hiányzik a rendes átmenet a taknyos nagyképű tinédzser (jó lehet, hogy a Klónok idején nem tinédzser, hanem huszonéves, de lényegében úgy viselkedik, mint az amerikai tinifilmek gazdag seggfejei) és a hatalmas (és gonosz) harcos/hadvezér között.

2015.12.09. 13:39:18

@trg: Igazából amíg meg nem menti Palpatinet addig nem érezni annyira, hogy tétje lenne a jedi ellenességének. Sőt gyakorlatilag úgy kezdődik a rész, hogy poénkodva irtják az ellenfeleket, aztán becsúszik egy Doku ölés és nem érezni, hogy konfliktusok lennének. Én több nyílt szembeszegülést / folyamatos elhatárolódást vártam volna. Azon kívül, hogy rácsapnak a kezére miszerint nem lehet mester gyakorlatilag semmit sem érezni az ellentétekből. Talán az tetszett volna legjobban ha egy korábbi tétre menő konfliktusban Anakin már szerzett volna valami maradandó sebet, pont talán Mace Windu hibájából. Persze ott van az Amidala iránt érzett aggódása, de gyakorlatilag a megérzésére hagyatkozva vágja le a jedik vezérét, hogy majd lesz valami baj egyszer.

steery 2015.12.19. 15:15:14

Ezt a filmet a brutális zenéje teszi naggyá. Ami szinte túljátssza a jeleneteket, amik alá be lett illesztve. Ettől olyan jó. Amúgy tényleg tele van bődületes logikai és forgatási hibákkal (ezekből én eddig 35-öt találtam). A legnagyobb baj talán mégis az vele, hogy Lucas úgy próbálta meg lezárni ezt a trilógiát, hogy a vége közvetlenül kapcsolódjon a 4. rész elejéhez. Mintha nem lenne a kettő közt 20 év szünet. Nehezen tudom elhinni, hogy 20 éven át Yoda csak elmélkedett a mocsárban és nem keresett új tanítványokat, akiket kiképezhetett volna a Sithek ellen. Még nehezebben tudom elhinni, hogy Kenobi folyton hadakozó tábornokból hirtelen átmenjen lusta sivatagi remetébe, aki csak őrködik egy kis taknyos közelében, ahelyett, hogy azonnal tanítani kezdené. Hisz korábban a Jedi Rend már kiskorától képezte az erőre érzékeny lényeket! Lukeot miért hagyta a mester 20 évig parlagon heverni?
Ide, ebbe a hatalmas résbe simán beférne még egy trilógia, ami a lázadás hajnalát meséli el, majd a Felkelők Szövetségének megalakulását, végül a Halálcsillag terveinek megszerzését. Reméljük, a Disney egyszer majd elkészíti ezt is.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015