Randomfilmek: A Birodalom visszavág

2015. december 14. - z33d

Star Wars Hónap

star-wars-empire-strikes-back-gag-shot_princess-leia-carrie-fisher_han-solo-luke-skywalker-662x372.jpg

A Birodalom visszavág a Star Wars márkanév legklasszabb terméke. Lucas terepasztalán nagyban indul a játék, Darth Vader már valóban egy szemét, Luke kezd úgy tenni mintha Jedi lenne, Han pedig odateszi magát a legvégsőkig. Űrcsaták, szénfagyasztó, Felhőváros, Hoth... Egy filmben majdnem minden, amiért érdemes belehülyülni ebbe a Csillagok háborúja dologba.

 

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

http://www.imdb.com/title/tt0080684/

 

trg:

Van ennél jobb? Nincs. Már az eleje is fantasztikus Han és Leia vitájával és a hoth-i ütközettel és utána csak tovább fokozódik a helyzet. Megismerjük Yodát (gondolom mindenki egyetért velem abban, hogy igazán 10/10 ahogy kiosztja Luke-ot, aki egy "nagy harcost" keres), Luke szembeszáll saját démonaival és a saját apjával. Mert hát ugye ebben a részben derül ki a filmtörténet egyik legnagyobb csavarja, amit az új trilógiával sikerült is rendesen hazavágni (persze mindenki tudja, hogy a legjobb sorrend a filmek megnézésére nem a kronologikus), de azoknak, akik eléggé szerencsések voltak ahhoz, hogy az új filmek ne szúrják el nekik ez tényleg igazi tátott szájjal hebegős pillanat. És bár tényleg ez a legnagyobb meglepetés, de azért így is jut bőven hely Hannak és Leiának, meg persze Landónak, aki ugyan igazi szemétládának tűnik, de aztán szerencsére mégis jól dönt (csak magyarázná el valaki, hogy a Millenium Falcon mellett miért nyúlja le Han ruhatárát is). És akkor a rövid időre szereplő fejvadászokat, a wampát vagy az aszteroidamezőt még nem is említettem! 

Kinek ajánlom: Megint csak azt tudom mondani, hogy mindenkinek. Ez a film alapvetés és a teljes sorozat csúcspontja.

Kinek nem ajánlom:  Tényleg mindenkinek, nézzétek meg, megéri!

Cyberfunk:

Van ennél jobb? Igen. Vagy lehetne. A fő franchise-ban? Hát lehet, hogy nincs, nekem mégis mindig is kilógott valahogy ez a rész, amit mintha csak azért csináltak volna, hogy a Hero's Journey egy trilógiába legyen benne és kész. Mintha felesleges lenne. Konkrétan mintha emiatt lennének ewokok és más hülyeségek a Jedi Visszatérbe, mivel széthúzták a kontentet, ezért a végén valami pluszt kellett belerakni (plusz addigra kezdett elgurulni a gyógyszer rendesen Lucasnál, ki is vonta magát a projectből Gary Kultz). Szóval nem tudom. Pedig van benne minden, ami szemnek és szájnak ingere: Star Wars Holiday Specialből kimentett Boba Fett és a többi fejvadász, Dűnéből a Shai Hulud űrbéli verziója, változatos világok... de nem tudom. Bocs, nem adja, pedig adhatná.

Kinek ajánlom: Amúgy bárkinek ajánlanám.

Kinek nem ajánlom:  Akinek elege van a Star Wars konzerv kukoricákból és párizsikból.

 

lando.jpg

Noob Saibot:

Sokaknak ez a kedvence a trilógiából. Én csak azért nem mondanám ezt ki ilyen egyértelműen, mert nagyon szeretem a western filmeket és az Új reményben, a Tatuinon van egy jó adag a western motívumokból, na meg a szívemhez közelebb áll a sziklás-sivatagos kopárság a jeges-havas kopárságnál. Persze szubjektív preferenciáim ellenére is majdnem tökéletes ez a film. Az egészet áthatja az a fajta izgalom, ami a székbe tud szögezni első megnézéskor, és többedjére sem veszik el. A Birodalom militarizmusa pompásan el lett találva, persze emellett a lázadók hadserege is immár jól strukturált szervezetként jelenik meg, ami csak fokozza azt az érzést, hogy itt bármelyik oldal kikerülhet győztesen. Pláne, hogy a Birodalom elképzelése az ideális szárazföldi járműről egy túlméretezett fém elefánt vagy mi. Ez azért felnőtt fejjel elég megmosolyogtató, na. Nagyon jól működik a szereplők egymáshoz való viszonyának további árnyalása, az érzés, hogy az előző film óta eltelt időben mindegyik karakter tovább csiszolódott. Han pimaszabb, Luke még inkább szomjazza a kalandot és a tudást, és ha valakinek erős, határozott, sokoldalú női karaktert kell mutatni, Leia tökéletes példa. A két droid és Csubakka pedig szállítják a vicces mellékszereplő szórakoztató, de nem túl harsány archetípusát. 3PO-t szerintem nem lehet nem imádni, amellett hogy a cselekmény szempontjából mindhármuknak van szerepe, én őt emelném ki. Ami nagyon tetszik, az a Yodával való első találkozás és az, hogy minden, ami a Dagobah-n történik, Luke kisebb-nagyobb kudarcai, a film végén lefolyó párharc miatt a helyükre kerülnek. Azt hiszem a kis zöld manó mondásai minden újranézéskor új értelmet nyernek. Darth Vader és a nem enyhén porosz beütésű, szürke és szabályos birodalmi flotta még félelmetesebb, ugyanakkor a spirituális szál egyik vége még mindig ott húzódik a fekete sisak alatt.
És akkor egy kicsit a befejező csavarról: gyomros első nézésre, elkerülhetetlen végzet sokadikra. Remekül átadja azt a bizonytalanságot, amivel Luke-nak szembe kell néznie. Volt egy "legdepresszívebb befejezések" lista a neten, ahova ez a film is bekerült. Én nem értek ezzel egyet, hiszen Landoék úton vannak Hant kiszabadítani, Luke és Leia pedig biztonságban, reménykedve nézik ahogy távolodnak. Aki először nézi, várhatja, hogy mi sül ki ebből, akár Yoda, akár Obi-wan véleményét osztja Luke szerepét illetően, mert az Erő mindkét oldalán egy Skywalker áll.

Kinek ajánlom: aki szerette az előző részt, de eggyel több jedit vagy sokkal több csillagrombolót akar látni.

Kinek nem ajánlom: aki szerint bénább dolog egy kis zöld bábot használni, mint CGI effekteket.

 

2_2.jpg 

z33d:

Most éppen én is úgy gondolom, hogy ez volt a max amit ki lehetett pörgetni a Star Wars-ból. A Birodalom visszavág tökéletes űrmese, egy egyébként tök lehangoló végkifejlettel. Gyerekkoromban egyértelműen a Jedi volt a kedvencem, aztán nagyon sokáig az Új remény, és mondjuk ez elmúlt 5-7 évben már én is erre esküszöm. Lucas még itt valamennyire képben lehetett, hogy kicsit hátrébb húzódott a projektben, és volt benne annyi hogy új agyakat húzzon be kedvence meséinek megvalósításába. És ez az új felállás klassz munkát végzett. A Birodalomban a poros, homokos helyszínt felváltotta a jeges Hoth bolygó, a Halálcsillagot meg Felhőváros, és persze a Dagobah rendszer. A két (három) fő helyszín között meg csak űr, űr, és űr, és ez jó! (Ettől persze még mindig nem sci-fi a SW, csak simán a legjobb mesefilm.) Gyorsan visszatérve a Dagobah rendszerhez. Egyesek szerint 3 évig tartott Luke spirituális kiruccanása, mások szerint 1-1.5 hónap, de olyat is halottam hogy 6 nap. Őszintén szólva nem szívesen foglalok állást, mert arról semmit nem tudunk hogy Luke használt-e a hyperdrive-t az utazása során. Szóval így elég relatív, vagy nem?

A story pedig tovább tekeredik, a főszereplők sokkal rutinosabbak és sokkal gördülékenyebben dolgoznak együtt. Ez az epizód arról szól, hogy hogy kerül szarba, vagy bukik bele az erre a részre tervezett feladatába az pozitív hős. De mindig ezek a szituk azok, ahol azt mondhatjuk hogy igen, itt mintha valódi személyiségfejlődés történt volna. Han jobban ragaszkodik a küldetéshez, keményen teszi a  dolgát, és Leiával kiegészülve még szórakoztatóbb. Luke-ra már majdnem valódi jediként tudunk tekintetni, nem úgy mint csak a szimpatikus legkisebb fiúra, akivel nekünk majd faszán azonosulni kell. A humorfaktor számomra egyértelműen a wuki adja, pl. ahogy harcol a megsemmisítőben a CPO testrészeiért az így gyerekkori kedvenc. Plusz a testvércsóknál is leginkább ő a király. Egy szerencsétlen párhuzammal élve, R2-nak pedig nem kisebb a szerepe, mint mondjuk Gandalfnak a 6 Tolkien filmben. Ő a dungeonmaster, ez fix.  Aztán itt az élő példája annak, hogy nem kell  a szuperlátványos, szaltós kardpárbaj. Ha ilyet akarok, megnézek ötven wuxia filmet, és full jól szórakozok. Luke és Vader harcának egyes képkockái a  legjobbjai között vannak. Borzongás. főleg a harc legeleje. Fények, füst, árnyék... Meglepően atmoszférikus, ilyet csak a legjobb film noir-okban látsz. Összegezve a dolgokat, a IV. részhez adj hozzá 1-et úgy mindennel kapcsolatosan, és megkapod a Birodalmat.

Kinek ajánlom: Alaplap, mindenkinek. 

Kinek nem ajánlom: Akinek nincs ideje a naaagy hülye mesékre.

 

//Neked más a véleményed, vagy csak van egy fasza emléked a filmről? Írd meg alulra!//

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr238117566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tökönrúgott Feleségek 2015.12.14. 23:00:02

Én maradok az első (negyedik) résznél, mint legfőbb kedvenc.

Mészáros Laci 2015.12.15. 00:24:33

úgy egyébként jó rész, csak elkezdődik a seholban és végetér a semmiben.

Vizilabda 2015.12.15. 08:12:28

Beledugja a nyelvét a fülébe. Biztos dugtak.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015