Karácsonyi paraajánló

2015. december 24. - z33d

dvd-silentnightdeadlynight12-splsh.jpgMegvolt a díszítés, megvolt a vacsora, a Reszkessetek betörők és az ajándékozás. A szülők és a tesók már lefekvéshez készülnek, de neked még nem kell sehova menned. Ajánlunk neked öt darab spooky filmet karácsony éjszakára, ha a kajakóma nem működik, de a Jézus életét már tavaly láttad.

Gremlins / Szörnyecskék (1984)

http://www.imdb.com/title/tt0087363/

gremlins-gizmo.jpg

Számunkra a Szörnyecskék fontos karácsonyi film, az első amit fixáltunk ebbe a posztba, és a lista leglightosabb darabja. Egy szuper cucc abból a nagyszerű korból, mikor egy rendező neve  - Spielberg - képes volt garantálni a minőséget. A film első órája bemutatja a nyolcvanas évekbeli, tipikus kertvárosi karácsonyt, röviden vázolja a szerethető karaktereket, és a Szörnyecskék legendáriumát. Klassz ünnepi ráhangolódás a kb. az  50. perctől kezdődő rombolásra, amit ezek a kis szemétládák végigvisznek. Egy szuperaranyos film, ami hamar képes nyálkás bábu-őrületbe fordulni. Nagyon szórakoztató, nagyon csízi, nagyon makett, telis-teli popkult utalásokkal, és klasszikus jelenetekkel. Egy Gizmo pedig tutira kéne karácsonyra, még mindig.

 

Scrooged / Szellemes karácsony (1988)

http://www.imdb.com/title/tt0096061/

scrooged-640x360.jpg

Számomra megunhatatalan, de könnyen el tudom képzelni, hogy sokatoknak már könyökén jönnek ki a Dickens-féle Karácsonyi ének legkülönbözőbb feldolgozásai. Akkor itt van nektek a Szellemes Karácsony! Az egyik legelcseszettebb és legjobb újragondolása ennek a jól megfáradt koncepciónak. Hiába a lassan lecsengő hype, mi nagyon kedveljük Bill Murray-t, pont az ilyen, és ehhez hasonló filmjei végett (nem feltétlenül wes anderson-i értelemben). Igazi kísértetsztori, szürreális jelenetekkel és dialógusokkal, jó maszkokkal, szerethető humorral és nyomokban paráztatással. A szinkronos változat azonnal kilő titeket egy 20 évvel ezelőtti, HBO előtt eltöltött karácsony estébe. Hogy is zárhatnánk? Murray Christmas!

 

Batman Returns / Batman visszatér (1992)

http://www.imdb.com/title/tt0103776/

the-penguin.jpg

Igen-igen, nálunk a Batman második része is tökjó karácsonyi film, pedig van pár klassz Tim Burton cucc, ami lehet, hogy több joggal kerülhetett volna ide. A leggyakoribb kritika a Batman visszatérrel szemben az az, hogy túl gothra sikerült, miközben igazából pingvinek és macskának öltözött idióták, és valami cirkuszi társulatuk bohóckodik Gotham utcáin. Igaz! És pont ezért a második Batman filmnek lehengerlő hangulata van. Gyerekkoromban ez volt mindennek a kimaxolása. A havas Gotham baromi jól nézki, és az első részhez képest még mesésebb, még szürreálisabb jelenetek mellé igazi karácsonyi lidércnyomás társul. Meg ugye még mindig itt van Michael Keaton, a legfurább és legtitokzatosabb Bruce Wayne valaha. Hé, Nolan! Kösz a semmit.

 

Silent Night, Deadly Night (1984)

http://www.imdb.com/title/tt0088117/

silent-night-deadly-night-12.jpg

Na, itt egy rendes karácsonyi horrorfilm, amiben végre egy mikulásnak öltözött fickó megy körbe a városban karácsony este, kezében egy fejszével. A Silent Night, Deadly Night egy szórakoztató film, de egy percre sem csúszik át vígjátékba vagy paródiába. Nem lesz tőle igazán kellemetlen érzésed, de azért valóban egy olyan filmet láttál, amiben sokan erőszakos halált haltak a szeretet ünnepén. Sokszor elég vicces, és humorfaktort nagyrészt Billy, a télapó ruha alatt lévő srác hozza. Apácák nevelték, piálás helyett ő tejet iszik, megnyerő a mosolya, csak éppen kattan egyet az agya, és bumm, elkezdi leszedni az embereket. Nekem egyértelműen a szánkozás közben való lefejezés volt a kedvencem, de azért akad még egy-két gyilkolás amire emlékezni fogsz. Nem túl véres, nem túl eredeti, nem túl ijesztő film, csak egy könnyed 80-as slasher, amit ilyenkor érdemes igazán megnézni.

 

Black Christmas / Fekete karácsony (1974)

http://www.imdb.com/title/tt0071222/

10_black-christmas-half-sheet_sniped-1974-copy.jpg

Szerintünk listánk legparább filmje a Black Christmas, mely megnézését tényleg csak azoknak ajánljuk, akiknél már rombol a szeretethullám. Semmi humorra, kikacsintásra ne számíts, ez egy igazi hideg és atmoszférikus slasher horror a 70-es évek közepéből. A sztori nem túl bonyolult. Koleszos lányok készülődnek karácsonyozni, de aztán elkezdenek hullani a klubház különböző pontjain. Ennyi. Mind a karácsonyi filmek, mind a slasher horrorok között is egészen kiemelkedő darab; teljes terror és nyomasztás végig, nagyszerű tér- és kamerahasználat, és őrült finálé. Ha másra nem, egy valamire biztosan fogtok emlékezni ebből a filmből, az pedig a gyilkos teljesen veszett, fenyegető telefonhívásai. A csávó ordít mint egy sakál, hörög, nyüszít, és mindez elképesztően jól működik, garantált libabőr. Egyébként a Black Christmas-nek készült egy 2006-os remake-je, ami egy kicsit fogyaszthatóbb, de nyilván a minőségben gyengébb Tudom mit tettél.../Sikoly vonalon mozog. Ha újonc vagy, kezd nyugodtan azzal, de a ki ne hagyd a '74-es eredetit!

 

// Te inkább Bud Spencer töltöd a karácsonyt, vagy csak simán mástól szeretsz ilyenkor rettegni? Írd meg alulra! //

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr408193376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.12.25. 22:59:44

Ezek esti mesék?
Az utolsó (Fekete karácsony) még csak-csak, de a többi...

blattida 2015.12.25. 23:27:24

Az említett rendező neve a gremlins esetében a producert jelöli, mert a filmet joe dante rendezte...szerencsére...

Void Bunkoid 2015.12.26. 00:51:07

Silent Night Deadly Night +100

a folytatása is zseniális, az elhíresült "garbage day" jelenettel :)

2015.12.26. 01:58:36

szupcsy. melyiket mikor melyik csatornán jáccák?

aaeronika 2015.12.26. 03:45:09

Az eredeti Black Christmas-hez még tévé sem kell: www.youtube.com/watch?v=aOp_BF3VAVE

haggyadaszt 2015.12.26. 09:34:40

Kedvencek Temetője (minden idők családi filmje)
Fűrész maraton
És persze az esti összebújós kedvenc: Paranormal Activity

szombi 2015.12.27. 00:12:30

@blattida: Én is néztem egy nagyot, mert nem ő rendezte. De Spielberg szerepel is a filmben.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015