Top 5 digitális társasjáték, amit muszáj kipróbálnod

2016. január 25. - Mistwalker

Társasjáték Hónap

androidpit-best-android-tablet-games-7-w782_1.jpg

Van olyan, hogy az embernek társasozni lenne kedve, de nincs kivel éppen. Van olyan, hogy lenne is kivel, de éppen nem alkalmas a hely. Erre kínálnak megoldást a tabletes és mobilos verziói az ismert társasjátékoknak. Összeszedtem nektek az öt kedvencemet, hogy ha nincs kedvetek kimozdulni a mínuszokba, akkor se unatkozzatok!

Elder Sign: Omens

Előbb játszottam ennek a nagytesójával, az Arkham Horrorral, amikor felfigyeltem erre a játékra. Mivel azt nagyon szerettem (és egyedül is tök jó játszani amúgy), úgy döntöttem, hogy megéri azt a pár száz forintot, hogy digitálisan is kalandozzak egyet Lovecraft világában.  Azért hívom kistesónak, mert a lényege ugyan az: különböző karakterekkel küldetéseket teljesítve kell megakadályozni, hogy egy mérhetetlen vén felébredjen, és be kell csukni a kapukat, amiken a szörnyek jönnek. Az eredeti, dobozos játékkal ellentétben a tabletes verzióban tényleg van tábla, amin lépkedhetsz, ugyanúgy ahogy az Arkhamban, vagy a Mansion of Madnessben. Ez a kis plusz amúgy megkönnyíti a taktikázást, mert jobban átlátod a helyzetet, illetve hogy melyik szobában mit kell megoldanod, melyik karaktered hol tart. Maga a játékmenet is jobb, mint mondjuk az Arkhamban, kevesebbet kell gondolkozni az aktuális szabályokon, és nem kell egy fél szobányi cuccot kipakolni az asztalra (imádom a Fantasy Flight játékait, a minőséget és a részletességet is, de 99%-ukat fél óra alatt tudod csak kipakolni, és kiválogatni a különböző kütyüket). Pörgős, borzasztóan nehéz, egyedül is élvezetes, de akár négyen is tudtok vele játszani. Az újrajátszhatósági faktora pedig nagyon magas, addig nyomod amíg nem nyersz legalább egyszer (nem fogsz egyhamar, azt garantálom). Ha csak egy játékot veszel meg egész életedben a mobilodra, ez legyen az: gyönyörű, élvezetes, baromi jó a zenéje és nem kevés pénzt spórolsz meg ezzel a verzióval.

Elérhető:Google Play, Apple storeAmazon, Steam

Ár: 1500 Ft körül

Dobozos ár: 10.000 Ft körül

Játékidő: 10-70 perc

Co-op:  Helyhez kötött, de így is élvezetes

Kiegészítők: játékon belüli vásárlással több sztori és küldetés kiegészítő megvásárlására is van lehetőség, ezek olyan 7-800 Ft-os áron mozognak, izgalmasak, tovább színesítik és nehezítik a játékot.

 

Talizmán

Nálunk minden társasjátéknap alfája és omegája ez a játék, abszolút kedvenc. Rendkívül izgalmas társas, ugyanakkor hosszadalmas és hatalmas a játéktér - a kiegészítőkkel együtt egy 10 személyes asztalt is simán elfoglal. Az alapjáték a kalandozás-tápolás-mindenkit kinyírás háromszögben zajlik, fantasy környezetben (van Warhammeres dobozos verzió is!).  A jelenlegi verzió nem az első, volt egy Prologue nevű is, és őszintén mérges lettem mikor kijöttek a felújított, csilivili verzióval, amit a korábbi rész megvásárolóinak is újra meg kellett vennie akkor, ha továbbra is a legfrissebb programot akarták használni. Mivel egyszer már költöttem rá, ezért egy darabig ellenálltam, de végül a szeretetem győzött és egy év után megtört a jég és megvettem. Nem bántam meg. Rengeteg kiegészítő elérhető hozzá, ráadásul ezek is potom pénzekbe kerülnek a dobozos verziókhoz képest. A játékmenet nem tartalmaz újítást, de sajnos egy borzasztóan idegesítő dolgot igen: az AI minden lépését le kell okézni. De ha ezen túllépünk, hozza a megszokott hangulatot. A kivitelezésnél még arra is gondoltak, hogy külön tablet és telefon felbontás van, így a képi minőségre sem lehet panaszunk, a mobilosok pedig nem fognak sikító görcsöt kapni az app mérete láttán.

Elérhető :Google play, Apple store, WindowsAmazon, Steam

Ár: 2000 Ft körül

Dobozos ár: 15.000 Ft körül

Játékidő: 1-2 óra (amúgy 4-5, vagy még több)

Co-op: Van, de egyedül is élvezetes

Kiegészítők: 300-1300 között, lehet kapni karaktereket, rúnákat, tábla kiegészítőket és szabály módosításokat (plusz szabályok, játékelemek, végcélok), de ez röhejes ár, némelyik 10.000 Ft dobozosan.

 

Small World 2

A táblás Small Worldöt is imádom, pörgős stratégiai játék, ahol folyamatosan résen kell lenni. Nincs előre kitalált nyerő taktika, mert minden játék más és más, szóval rendesen meg kell dolgoztatnod magad ha nyerni akarsz. (És imádom a Day of Wonderst hogy tisztességes tokokat adnak a kártyákhoz, lapokhoz, 5 perc alatt ki lehet pakolni és játszani.) Jelenleg a Small World 2 érhető el digitálisan, a játékmenet nem változott az első dobozos verzió óta, viszont kapunk plusz 20 fajt és új térképeket. Lehetőség van 4-5 személyes játékra a gép ellen vagy online módban. Az AI kifejezetten jó, szóval ez egy tökéletes játék tökéletes adaptációja, és a hangok még ráraknak egy lapáttal az egészre. Sértődős emberekkel ne játsszátok, mert ez a játék arról szól, hogyan basszunk ki a másikkal, ugyanis nincs más választásunk.

Elérhető:Google playApple storeSteam

Ár: 1800 körül

Dobozos ár: 13-15.000 között

Játékidő: 30-60 perc

Co-op: Online

Kiegészítők: van, de az alapjáték is bőven elég változatos és érdekes, szóval nem muszáj költeni rá, hogy hosszútávon izgalmas legyen.

 

Ticket to Ride

Ez egy borzasztóan egyszerű, de nagyon élvezetes és cuki játék! Ez az egyetlen kivétel a listán, ugyanis a dobozos verziójával nem játszottam, de ahogy elnézem a játékteret, egyszerűbb és gyorsabb a digitális verzióval játszani. A szabályai borzasztóan egyszerűek: adott Amerika térképe, amin vasúthálózatokat kell építeni előre meghatározott (kártyán húzott) két város közé úgy, hogy a vonal színeivel megegyezzenek a vagonjaid színei, amiket kártyákon kell gyűjtögetni. Tényleg semmi izzasztó dologra nem kell gondolni, viszont a zene és a grafika nagyon jól eltalálja a korhangulatot. Számos kiegészítője van, és két külön eszközön is játszhatunk egymással. Bátran ajánlom gyerekeseknek is!

Elérhető: Google play, Apple store, Amazon, Steam

Ár: 2500 körül

Dobozos ár: 10.000 körül

Játékidő: 30 perc

Co-op: Van és élvezetesebb, mint AI-val játszani.

 

Catan

Minden felnőtt társasjáték alapja digitális verzióban is elérhető. Itt is hatalmas pluszpont, hogy nem kell építeni, rengeteg időt meg lehet vele spórolni. Ha nem ismernéd: Catan szigetén kell településeket, utakat és hadseregeket létrehozni nyersanyagok kombinálásával, amikért pont jár. Ha neked van meg előbb a játék végét jelentő pontszámod, nyertél. A mobilbarát verzióban van lehetőség online is játszani egymással, illetve vannak AI-k, amiket be is állíthatsz különböző nehézségi szintekre. A grafikai megvalósítás picit low budget hatást kelt, de nem ez számít igazán. Ha valami nem túl bonyolult játékot keresel, akkor bátran ajánlom.

Elérhető: Google Play, Apple store,Windows Amazon, Steam

Ár: 1300 Ft körül

Dobozos ár: 7500 Ft körül

Játékidő: 30-70 perc

Coop: online

Kiegészítők: játékon belüli vásárlásra van lehetőség, még mindig barátibb áron (kb. 1000 Ft), mint amin a dobozosokat kapni.

 

/ Hiányolsz valamit a listáról? Más táblajátékokkal játszol digitálisan? Melyik kedvenc játékodat látnád szívesen digitális verzióban? Ne habozz, oszd meg velünk! /

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr578288422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furious ewok 2016.01.25. 19:24:57

Én a Waterdeep-et szoktam appba játszani, kellemesen összetett nyersanyaggyűjtögetős progi, és jó a kivitelezése is.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.01.26. 03:25:48

csak a történelem legősibb társasjátékát hagytad ki.... BACKGAMMON

Csak azt játszuk táblán otthon és tableten utazáskor vagy ha valamire várakozunk.

bunyoka 2016.02.03. 17:38:26

Pandemic és Galaxy Trucker. Utóbbinak jobb a tabletes verziója, mint az eredeti, táblás játék, pedig ez igazán nagy szó! Ezen kívül még említést érdemelne a Suburbia és a San Juan is (és a Carcassone). Tudom, hogy ezért kapni fogok, de nekem az alap Talisman nem több, mint egy idegesítő kockadobálós játék, minimális stratégiával, de elhiszem, hogy a kiegészítőkkel jó. Személyes kedvenc mobilra pedig a Safe Trip or Not (magyarul 1000 kilométer) kártyajáték, ami ráadásul ingyenes is.

bunyoka 2016.02.03. 18:48:26

Még kettő: Splendor és Neuroshima Hex.
Amúgy a lista nagyon jó, az Elder Signs: Oment én is mindenkinek ajánlom, egy olyan kivétel, ahol az appon belüli vásárlások is megérik a pénzüket!

Mistwalker 2016.02.03. 19:05:13

@bunyoka: Köszi a szuper listát! A Splendorral már szemezek egy ideje, akkor érdemes rá beruházni? A Talizmán tényleg egy egyszerűbb játék, az alternatív célok/endingek teszik igazán kihívássá szerintem digitálisan is, meg a dobozos formában is. Az én eddigi kedvencem a Blood Moon kieg, ahol B kategóriás horror kártyák vannak, a játék végcélja is változtatható, éjszaka és nappal változások vannak, plusz egy vérfarkas npc a pályán. Digitálisan jobban szét vannak bontva, de a The Reaper és a The Dungeon kiegészítőre érdemes beruházni, rengeteg plusz lapot, karaktert, új játékmenetet tartalmaz, az utóbbi pedig plusz játékfelületet is ad.

bunyoka 2016.02.03. 19:20:38

@Mistwalker: Köszi! ;) Szerintem az alap ára a Splendornak nagyon magas, várj egy akciót Google Play-en vagy Amazonon (én is ezt tettem). Nem mondanám amúgy, hogy nem éri meg, nagyon jó és igényes a grafika, a zene is okés és ami a legfontosabb, a játékmenet is pörgős. Talán az AI kicsit gyengusz, szerintem legnehezebb fokozaton se kell nagyon sokat izzadni, hogy megverd, ritkán megy rá a gép az extra kártyákra.
Azért elnéző vagyok a Talismannal, mert mégiscsak egy "vén rókáról" van szó, de köszönöm a tippeket, ez a Blood Moon izgalmasan hangzik (ez akkor nincs a digitálisban?). A többit is megnézem. Most meghoztad a kedvem, de ha megint átváltozom békává és felszedik a cuccaimat fél óra játék után, akkor ITT fogok anyázni :DDD

Mistwalker 2016.02.03. 19:26:23

@bunyoka: Köszi, várni fogok. (A Talizmánt is így szereztem be, jó hogy töredék ára a dobozos verziónak, de van egy lélektani határ :D )
A blood moon csak dobozosban van még, de ahogy elnézem a nomad gameseket meg fogják csinálni az összeset, mert elég sok van már. (nomadgames.co.uk/)
És szeretettel várunk anyázni is :D

bunyoka 2016.02.03. 20:04:20

@Mistwalker: Amúgy nem tudom mennyire ismered a Splendort táblás játékként, mert ha már profi vagy és ismered a szabályt, akkor talán ezzel is tehetnél egy próbát: play.google.com/store/apps/details?id=com.pgssoft.prestige.app
Személy szerint nem próbáltam, nem tudom milyen, csak egy tipp...
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015