Forró cuccok: Star Wars Risk

2016. február 08. - z33d

Társasjáték Hónap

swrisk.PNG

Lődd ki a pajzsgenerátort, ments meg az ewokokat, térítsd vissza Vadert, majd robbantsd fel a Halálcsillagot! Star Wars és Rizikó. Mi történik, ha ez a két nagyszerű dolog találkozik? Beszereztük és teszteltük a Star Wars Risk társasjátékot, ami igazából nem is Rizikó. 

star_wars_risk.jpg

A karácsonyi sáskajárást követően újratöltötték a polcokat, így én is borgoltam egy igazi „2015-ös SW-láz” terméket, ezúttal a Star Wars Risk társasjátékot. Arra gondoltam ez nem igazán mehet félre. A Risket kedvelem, a Star Warst kedvelem, nincs benne rizikó (haha) faktor. Vagy mégis?

Na jó nem, a Star Wars Risk valóban szuper társasjáték. Ezt gyorsan le is írom, mielőtt elfelejteném. Vagy úgy is mondhatnám, Star Wars társasjátéknak kiváló, Rizikónak pedig nem Rizikó. Ráadásul ez a gyengesége és az erőssége is egyben. Tiszta őrület, nem?

Tartalom

Ha egy szimpla Rizikóra vágytál Star Warsos díszletek között, akkor csalódni fogsz, egy kicsit. Nem hiába jelentek meg a 7-8 ezer forintos, egyszer-kétszer játszott játékok az aukciós és aprós oldalakon. A karácsony utáni nagy kijózanodás során sokan rájöttek, hogy nem azt kapták amit vártak.

Ha viszont sosem Rizikóztál, nem szereted a hosszú, néha eszetlen kockadobálást, vagy egy király Star Wars társast keresel akkor nyertél. Egy klassz játékkal fogsz találkozni, ami részben egy igazi Risk partyra is felkészít.

A klasszikus Rizikó – a Monopoly mellett - talán az első nem „dobok-lépek-célba érek” jellegű társas, amivel legtöbben találkoztunk. Hosszú, tartalmas játékok, teljes átélhetőség jellemez minden partyt. Valódi szövetségek köttetnek, az árulások pedig sokszor tényleg súlyosak. Mindenki lepakolja seregeit, megkapja az egyéni utasítását, majd megindul, mint a Skynet. Támadás és védekezés, cél és eszköz. Nem nagy matek, nagyjából ennyi a Rizikó lényege. És ha ezt X-Wingekkel és Tie Fighterekkel játszhatod? A Halálcsillag körül? Nyilván csak emelhet az élményen. Na, a Star Wars Risk nem elégszik meg ennyivel.

swrisk04_govx9g.jpg

A SW Risk nem simán az a univerzumot használja a társasjáték tematizálásához, hanem egész pontosan a Jedi visszatér cselekményét veszi alapul. Tulajdonképpen a film fináléját játszhatjátok végig. Támadás a Halálcsillag ellen, az endori pajzsgenerátor kiiktatása, valamint Luke és Vader harca. A táblán három minijáték szerepel, ebből kettő (endori csata, Vader és Luke harca) nagy hatással van a harmadik (támadása Halálcsillag ellen) játék eseményeire. Ha jól teljesítesz az Endoron, támadhatod a Halálcsillagot, ha sikerül megtéríteni Vadert, jobban alakul a helyzeted a támadások során. A Lázadók célja a Halálcsillag felrobbantása, a Birodalomé pedig ennek megakadályozása, illetve a Lázadók elpusztítása. Mondom, mint a filmben.

A köröd elején felhúzol egy parancskártyát, melyen három lehetőség szerepel, így eldöntheted hogy melyik színtéren szeretnéd előremozdítani az eseményeket. Így hiába érzed úgy, hogy korlátozottak a lehetőségeid, csak a taktikázásra vagy rákényszerítve, kibillentve az eszetlen kockadobálásból. Ez klassz, játék közben azonnal érteni fogod a miérteket.

risk.jpg

Vicces, de Star Wars Risk gyengeségei is pont a fentiekből erednek.

Úgy éreztem azzal, hogy három szinten folyik a játék, nem tudok belefeledkezni a harcba, a beleélhetőség ebből a szempontból csorbát szenved. Csupán két esélyes minden, a következmények, és hatások lejátszott forgatókönyvek szerint mennek. És mivel tényleg egy igazi filmadaptációt játszol végig, ez szigorúan egy kétszemélyes játék. Lázadók vs. Birodalom. A leírásban szerepel egy izzadságszagú 4 játékos mód, sajnos nem tudtam kipróbálni, de egyáltalán nem tűnik komolyan vehetőnek. Egy Risk party 4-5 játékos, egyéni cél és sereg alatt nem sokat ér.

Szóval, a Jedi visszatér cselekménye köré a játék készítői felhúztak egy „hiteles” játékrendszert, aminek a Rizikó-mechanizmus csak egy komponense. Star Wars élmény megvan, ez nem kétség. Szórakoztató, kiegyenlített harc, kis logikával, kis szerencsével. Lesz, akinek ez nagyon fog tetszeni, mert valóban jól működik. 

Örülök hogy megvettem, szuper társasjáték, csak épp nem ezt kerestem, ennek ellenére akár Rizikót keresel, akár nem, erősen ajánlom a beszerzését akár használtan is.

Outfit

Egy kérdés: Mit keres Kylo Ren a boxarton? Azon kívül hogy Ben Solo szerepel a dobozon - miközben semmi keresnivalója ott -, a csomagoláson elég pofás rajz kapott helyet, csatajelenettel, Millenium Falconnal és Halálcsillaggal. Tényleg nagyon jól néz ki.

sw_risk_narrow_0_0.jpg

A játéktáblát kipakolva le kell tördelned a felesleges darabokat, jelzőpontokat, a Millenium Falcon-t, és a Csillagrombolót. A végére egy iszonyú király Tie alakú játéktáblát kapsz, a közepén a Halálcsillaggal, a csata helyszíneivel, kétoldalt pedig az endori csatát és Luke-Vader harcát jelképező minijátékkal. A egységek között találsz Tie Fightereket, X-Wingeket, B-Wingeket, és Y-Wingeket. Az előkészítés és felpakolás fázisa hatalmas élmény, én totál lementem 10 évesbe.

Az nagyon sokat dobott volna az egészen, ha minimum a Halálcsillag, a Millenium Falcon és a Csillagromboló önálló fém modellt kap. Ha jól tudom, az SW Risk Black Edition-je pont ilyen a formában került kiadásra. Ja, és annak nincs Ben Ren a borítóján.

A Star Wars Risk fizikai megvalósításában és tartalmában is teljesen vállalható.

 

// Neked hogy tetszett a Star Wars Rizikó? Megtaláltad benne a számításod, vagy már el is adtad? Írd meg alulra! //

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr548368910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015