Randomfilmek: Batman Returns (1992)

2016. március 16. - z33d

Batman v Superman hónap

batman-returns-batman-returns-14752890-655-492.jpg

Gótikus őrület, groteszk maszkabál, a legkirályabb Macskanő - Tim Burton második Batman filmje igazi telitalálat, amiben még a legvadabb kilencvenes évekből származó ötleteket is elmennek.

batman_returns1.jpg

Batman Returns (1992)

http://www.imdb.com/title/tt0103776/

Noob Saibot:

Két dolgot érdemes leszögezni ezzel a filmmel kapcsolatban: az egyik, hogy Tim Burton most még annyira sem fogja vissza magát, mint ahogy az előző rendezésekor tehette, ugyanis nyakig merülünk el a gótikus-mesés hangulatban. A másik dolog pedig az, hogy ebben a filmben nem Batman a főszereplő. Itt bizony csak fut az események után, a tempót egyértelműen a gonosz üzletember - csatornában lakó torzszülött - halálból visszatérő bosszúálló titkárnő hármasa diktálja. Batmannél még az álarc nélküli Bruce Wayne is érdekesebb jeleneteket kap, legalábbis szerintem nagyon jól lett ábrázolva az ő és Selina Kyle tépelődése a lelkük kettéosztottsága fölött. Szóval kapunk egy horrormesét a torzszülött Pingvinemberről (Danny DeVito remekel!), akinek nem csak gumikacsa formájú járműve van, de pingvinhadserege is, ezen kívül egy groteszk karácsonyi romantikus szösszenetet két mentálisan elgyötört, hasadt személyiség között (Michelle Pfeiffer remekel! - és szexi), na meg a kötelező akciójeleneteket, és mindezt egy olyan városban, ami a legszebb stop-motion animált gótikus lázálmok megelevenedésének tűnik. Mindezt egy filmben megkapjuk, tökéletes kivitelezésben, a szituációk hol viccesek, hol dögösek, hol pedig  borzongatóak és nagyon elszórakoztat a film azáltal, hogy az említett hangulatokat olyan gyorsan váltogatja. Szóval szerintem érdemes sokszor leülni elé és Danny Elfman andalítóan karácsonyi, ugyanakkor lidérces zenéjével kísért bizarr dolgokat látni. A párbeszédeket még sokáig idézni fogjuk utána, az biztos. Még ha a karaktereknek nem sok közük is van a képregényes változatukhoz. De egy Tim Burton filmben nem is vártam szolgai adaptációt. Sajnos az amerikai szülőknek túl szexi volt Macskanő, és a pingvinemberes happy meal-ek sem fogytak eléggé, ezért a stúdió visszavonta a már berendelt harmadik Tim Burton-filmet. Sajnálhatjuk.

Kinek ajánlom: aki kíváncsi a popkultúra egyik legmenőbb, de legellentmondásosabb szerelmes párjára meg a legbetegebb Pingvinre.

Kinek nem ajánlom: olyanoknak, akik túl komolynak tartják magukat az efféle mesékhez.

 

z33d:

Az első Batman adaptáció egyértelmű sikerével Tim Burton még nagyobb szabadságot, még több kompromisszum mentességet vívhatott ki magának. Olyannyira, hogy Batman Returns-ről már messziről érződik az az elcseszett és hátborzongató mesevilágvilág, ami miatt az ember általában leül egy korai Tim Burton filmet megnézni. A Batman-jelenség szürrealitását - az ember esténként latexdenevérnek öltözik, szóval van gond fejben - nagyszerűen megragadja ez a film, de mindezzel egy percig nem teszi nevetség tárgyává szereplőit.  Úgy bábozik a karácsonyi lidércnyomásos, hóeséses makettek között, hogy semmi sem tűnik extrémnek, vagy baromságnak, realitásnak még nyomát sem lehet felfedezni. De komolyan, még az első rész is dokumentumfilmnek tűnik a második mellett. Gothamben most már tényleg  Halloween Town-on keresztűl vezet az út, semmi kapaszkodó, időt/teret el lehet felejteni. Batman ezúttal 2 és fél gonosszal néz szemben, és tulajdonképpen ők a film főszereplői. A  Pingvin, a Macskanő, és a Max Shreck mindhárman tök jók, de tényleg. Keaton pedig még mindig a legfurább Batman valaha, és ő is változatlanul tök jó. A mese jelleg ellenére még Tim Burton mértékben is sötétre sikerült a Batman visszatér; simán robbannak, égnek és halnak meg az emberek, a főhős kreatívan gyilkol és nem sokat filózik, pszicho bohócok szaladgálnak az utcákon, a denevér és a Macskanő románca kapcsán pedig nehéz nem észrevenni a fétis-latex témázást, meg ilyeneket. A Batman Returns számomra egy igazi sötét karácsonyi film, amit minden évben előszedek legalább egyszer. Az első rész egy nagyon király Batman film, a második egy nagyon király Tim Burton film, aki annyira túllőtt a célon, hogy azonnal kivonták a franchise-bol. De nem baj, jött a nagy megmentő aki mindent helyrehozott, amit Burton tönkretett. Joel Schumacher! VÉGRE!

Kinek ajánlom: nonkonformista southparkos gruftiknak

Kinek nem ajánlom: akik csak a Johnny Deppes Tim Burton filmeket bírják

 

trg

Ebben a filmben elszabadult a káosz. Nem túlzok, annyi őrült ötlet, kifacsart szereplő és groteszk eseményt sikerült a készítőknek összeszedniük, amennyit szuperhős moziban ritkán látni. Ráadásul mennyi klasszikus karaktert kaptunk! DeVito Pingvinje tökéletes, egyszerre groteszk, megalomán és teljesen kiszámíthatatlan, ráadásul a bandája tisztára olyan, mintha Joker csapata tért volna vissza néhány év csatornában élés után. Pfeiffer Macskanője szintén telitalálat. Ugyan a betörős/bűnözős háttértörténet hiányzik, de a helyette kapott klasszikus bosszútörténet sem rossz, Keatonnal pedig tökéletes összhangban vannak, akár jelmezbe, akár civilbe találkoznak éppen. 

Burton nem bízott semmit a véletlenre, egy igazán sötét (már-már gonosz) filmet rakott össze, amiben a főgonoszt egy olyan színész (Walken) játsza, akitől még ő is félt (már ha hihetünk a rendező nyilatkozatainak). A díszletek egyszerűen fantasztikusak, mintha csak a Beetlejuice vagy a Karácsonyi lidércnyomás díszleteit használták volna fel Gotham  megépítéséhez. Szóval hiába nyomatja a DC és a Warner, hogy az új filmek darkosak legyenek, Tim Burton ezt a témát már rég kimaxolta.

Kinek ajánlom: gótikus filmek rajongóinak.

Kinek nem ajánlom: akik félnek a bohócoktól.

 

// Neked hogy tetszett a Batman visszatér? Írd meg alulra! //

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr348463938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015