Mit szekér? Hullámvasút! - Star Trek: Mindenen túl

2016. július 20. - Tikuros

stb-06405rlc.jpg

Bár kis hazánkban sosem tudott olyan mély gyökeret verni a Star Trek széria, mint a tengeren túlon, azt be kell látni, hogy aki szívvel-lélekkel pattant fel anno az űrszekérre, üljön bárki is a bakon (Picard rulez), valahol egész életére vele marad az érzés, amit ez a világ sugároz magából. Én is így jártam, így lelkes izgalommal vártam az elsőre furcsán lefordítottnak tűnő Mindenen túl megjelenését. Nem hiába…

A Star Trek életérzésről

Mit van mit tagadni, a filmvilág előszeretettel helyezi a Star Trek világának elhivatott rajongóit olyan fénybe, ami rendkívül messze esik attól, amit hízelgőnek nevezhetnénk. Antiszociális, életképtelen és imádatuk tárgyát erőszakosan védő közösség képe tárul a szemünk elé, akárki is nyúl a témához. Pedig a szériát bizony úgy is lehet szeretni, hogy nem változunk ezzé az elnagyolt karikatúrává.

A kirekesztés oka valószínűleg az lehet, hogy ez franchise egy fokkal nagyobb hangsúlyt fektet a science-re a fiction mellett, miközben futurisztikus világ nyújtotta lehetőségekre támaszkodva, féltudományos magyarázatokat ad a felmerülő problémákra. Ez pedig sokak számára nehezen emészthető. Így született sok-sok előítélet a szombat délutáni tv kapcsolgatás közben elkapott képkockákat látva. Azonban, ha ezen felülemelkedtünk, akkor megláthattuk a történetek határozott, jól felépített vonalvezetését, a gyorsan megkedvelhető, sokoldalú karakterekben rejlő lehetőségeket és az ideológiák végtelen háborúját ott, ahova eddig senki nem merészkedett.

stb-09570rlc.jpg

Mindenen innen és túl

A legújabb Star Trek filmekben talán az a legbecsülendőbb, hogy bevállalták azt a fajta  rizikót, amit talán legjobban egy olyan zsonglőréhez lehet hasonlítani, aki lehelet vékony üveggolyókat használ a produkcióihoz. Megpróbálni valami lenyűgözőt, lélegzetelállítót alkotni, miközben egy apró, rossz mozdulat is katasztrofális eredményhez vezethet. Megpiszkálni egy rajongók által oly nagy becsben tartott világot, miközben nem gyalázzák meg az eredeti szellemét, mégis újat teremteni... Ez hatalmas felelősség. De úgy gondolom sikerrel jártak.

A történet szerint az Enterprise legénysége, kellemesnek kevésbé nevezhető diplomata küldetésekkel tűzdelt mindennapjait tengeti a mélyűrben. James T. Kirk kapitány (Chris Pine) kezd kissé meghasonulni önmagával, kezdi kétségbe vonni döntését, hogy apja nyomdokaiba lépjen. Kapóra jönne egy nyugis állás a Halo-ból és Mass Effectből is ismerős girbe-gurba űrváros, a York Town csillagflotta bázis tisztjei között. Eközben a fiatal Spock (Zachary Quinto) hírét veszi az idős Spock nagykövet (Leonard Nimoy) halálának, ami ismét előhozza emberi oldalát és ugyancsak fontolóra veszi, hogy maga mögött hagyja csillagflotta beli karrierjét és inkább népét szolgálja. Azonban mindkét döntésnek várnia kell, mivel a York Town bázisra érkezik egy idegen faj képviselője, aki a föderáció segítségét kéri egy eddig feltérképezetlen nebulában rekedt hajója megmentéséhez. Az Enterprise útra is kel, azonban az ismeretlenben, elvágva a segítségtől titokzatos támadás éri őket, sötét titkok, nagy fordulatok, csitt-csatt, bim-bum, ennyi elég, nem vagyunk mi Pesti Est. Irány a pellengér!

Egyben van ez, nem úgy mint a hajó

A kis összefoglalóból is láthatjuk, hogy a Mindenen túl forgatókönyv írói nem kívánták túltolni az űrszekeret, a sztori ismét egy kiterjesztett, kiszínezett, feltupírozott sorozatepizód mélységével operál, ami amúgy minden Star Trek nagyfilm báját adja. Az alkotók sose felejtik el minek indult ez a széria, így nem is látják szükségét, hogy ennél sokkal többek legyenek. Ami nagy pozitívum és általában elmondható minden részre az új filmekből, hogy igyekeztek jelentősen visszavenni a fentebb említett féltudományos zagyvából, hogy szélesebb körökben is fogyasztható legyen. Emellett sikerült megtartani a karakterek mélységét, az ember könnyen azonosul egy-egy szereplővel, érdeklődik a sorsuk, álláspontjaik iránt, ami ugyancsak egy tipikus Star Trek jellemvonás.

A filmről általában elmondható, hogy ritmusos, könnyen fogyasztható, a párbeszédek csak annyira mélyülnek el, hogy a néző ne zökkenjen ki a történetből, a humor pedig finoman van adagolva, ami nagyon jól elmélyíti az élményt. De ami a hangulatot igazán hozza az a tökéletesen összeválogatott zenei repertoár. Tisztelettel kell adóznom Michael Giacchino zenei rendező előtt, aki nagyon jól eltalálta minden jelenethez a hozzá passzoló tracket, amikor pedig a fő akciójelenetben feldübörög az a dal... Nem spoilerezek, igazi libabőr, még annak is, aki ezt a zenei stílust nem érzi magáénak.

Ami a színészi játékot és az összes karaktert egybevetve  illeti... na igen, itt egy kicsit kihagy a hiperhajtómű. Véleményem szerint Chris Pine még mindig harmatgyenge, igaz még így is köröket ver William Shatnerre, de azért ez nem kihívás. Szerencsére az alkotók ezúttal sem teljesen rá helyezik a hangsúlyt, hanem a teljes legénységre egyaránt, így végre Pines kisfiús bája nem okoz idegrángást a kritikusabb nézőben sem. Quinto Spockja szerintem az első pillanattól fogva hibátlan volt és ez ebben a filmben sincs másképp. A vulkáni hűvösség és az emberi kiszámíthatatlanság üdítő kettőse, ahogy azt kell. A legénység tagjai remekül hozzák karaktereiket, köztük az idő közben tragikus körülmények között elhunyt Anton Yelchin is, aki Chekov szeretetreméltó, játékos karakterét keltette életre. Aki azonban még problémás lehet az a sztori fő-fő gonosza, Krall (Idris Elba). Kissé kidolgozatlan, sablonos, könnyen utálható, akinek még a hatalma mögött rejlő titka sem szolgál más célt, minthogy belénk sulykolja mennyire hú de nagyon gonosz. Hát hol van ez a Benedict Cumberbatch féle Khanhoz képest? Kanyarban se sajnos. Szerencsére a karakter egy kellemes csavart rejteget a farzsebében, ami igyekszik mindenre magyarázatot adni, ami így végül, úgy ahogy egyben tartja őt.

stb-03471rlc.jpg

Végül térjünk ki a látványra. Szerencsére itt egyetlen szó sem érheti a ház elejét, az egész film hihetetlen atmoszférikus, a vágások jól vannak kitalálva, a speciális effektektől pedig nem hány szivárványt az ember. Az operatőri munka egészen odahelyez minket az események közepébe és gyakran 4DX nélkül is meg-megmarkoljuk a karfát, valamint könnyen elfoghat minket az a kellemes, kissé tengeribeteg érzés, amit hőseink is átélhetnek egy több száz tonnás nyeles frizbi fedélzetén.

Konklúzió

A Star Trek: Mindenen túl képes legalább annyit adni a rajongóknak, mint azoknak, akik eddig idegenkedtek tőle. Természetesen, mivel ez egy többé-kevésbé folytatásos történet, illik előbb időt szakítani az előző két epizód megnézésére, amik hasonlóan kellemes élményt tartogatnak a nézőnek. Ez a film pedig finoman vezeti elő egy következő rész megjelenését, anélkül, hogy ezt erőszakosan az arcunkba dörgölné. Akit pedig elragad a hangulat, az szerintem legközelebb nem fog sokat gondolkodni, megéri-e egy mozijegy árát ez a túlzás mentesen is epikus űrkaland.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr468903726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekőcei 2016.07.21. 14:47:23

tudom, hogy nem szép dolog így jelezni, de Chekov szimpla "v"-vel "írja a nevét"

Tikuros 2016.07.21. 14:51:49

@szekőcei: Teljesen jogos, javítottam :)

Bobby Newmark 2016.07.21. 15:44:48

"Megpiszkálni egy rajongók által oly nagy becsben tartott világot, miközben nem gyalázzák meg az eredeti szellemét"

Na ez nem sikerült nekik.

"igyekeztek jelentősen visszavenni a fentebb említett féltudományos zagyvából"

Ez meg sajnos annyira túl jól sikerült, hogy komplett baromság lett az egész, teljesen tönkre vágva az egész világ logikáját.

"a speciális effektektől pedig nem hány szivárványt az ember."

Kivéve a lens flare-től, amitől viszont igen. Legalábbis az előző két filmben.

Sosem voltál Star Trek rajongó, az tisztán látszik.

Tikuros 2016.07.21. 16:15:29

@Bobby Newmark: Ééés soha egy szóval sem állítottam, hogy az lennék, ami valószínűleg neked is feltűnt, ha már ennyire betűre kielemezted a cikket :) Kedvelem a világot, rengeteget és rendszeresen néztem, de sose tartottam magam rajongónak.

Sajnálom, amennyiben téged frusztrál az új feldolgozás, ez esetben azt tanácsolom, hogy ne nézd őket :)

greyskull 2016.07.21. 16:30:19

"Véleményem szerint Chris Pine még mindig harmatgyenge, igaz még így is köröket ver William Shatnerre, de azért ez nem kihívás."

Azért ez egy elég fasz és hozzá nem értő megjegyzés. Shatner legenda. Nem véletlenül. És egyébként oké, hogy szerinted szar színész, de ha egy kritikus azt mondja valakiről, hogy szar színész, azt érdemes alátámasztania VALAMIVEL - különben még úgy tűnhetik, hogy nem kritikus, csak egy újabb blogger abból a fajtából, aki a saját frusztrációját, hozzáértését és lapos életét a kritizáltak csepülésén át próbálja levezetni.

Tikuros 2016.07.21. 16:37:41

@greyskull: Amennyiben William Shatner életművéről akarnék cikket írni, valószínűleg bővebben kifejteném az állításomat, de ez a cikk nem róla szól.

Véleményem szerint Shatner nem "szar színész" ahogy te fogalmaztál, nem pedig én. Csak nem is különösebben jó. Az, hogy legendának nevezed jelzi, hogy te magasabbra helyezed a saját rangsorodban, amivel nincs is semmi probléma. Akárhány embert kérdezel meg, mindnek meglesz a maga kis toplistája arról, hogy kit tart jó színésznek és kit nem. Példának okáért, biztos a mai napig is vannak olyanok, akik Kristen Stewartot is zseniális színésznek tartják. Szívük joga. Ahogy neked is arra, hogy szeresd Shatnert és esetleg bármilyen publikációban hangot adj ennek és nekem pedig, hogy ne kedveljem őt különösebben és ezt kifejezzem itt pár szóban. Ilyen ez az internet, szóval bátran, ha kreálsz egy ódát Shatner zsenialitásához, linkeld be bátran én el fogom olvasni az biztos és személyeskedő ragekommentek nélkül megvitathatjuk alatta az álláspontjainkat.

Alick 2016.07.21. 16:39:07

@greyskull: A hatvanas éve színjátszása mai szemmel nézve kissé modoros... ehhez képest Pine eléggé ráfeküdt Shatner sítlusára. :)

trg 2016.07.21. 17:08:36

@greyskull: Könyörgöm, Shatner színészi tevékenysége legendásan rossz. Ettől még lehet kultikus a szerepe, sőt mondhatjuk legendásnak is, de jó színész az tutira nem lesz. (Ami amúgy nem azt jelenti, hogy nem szeretheted, én pl. megszámlálhatatlan rossz filmet szeretek, ez van.)

Bobby Newmark 2016.07.21. 17:20:05

@Tikuros: Nem különösebben elemeztem ki betűre, csak idéztem, hogy egyértelmű legyen mire reagálok.

Viszont ha nem voltál régiTrek rajongó, akkor hogyan írhatsz le olyanokat teljes magabiztossággal, hogy "képes legalább annyit adni a rajongóknak, mint azoknak, akik eddig idegenkedtek tőle"?
Arra próbáltam felhívni a figyelmed, hogy ez objektíve nem igaz, világszinten van belőle trekkie felháborodás, hogy mekkora agyatlan popcornmozi akciófilmet csináltak a Star Trekből, és hogy mennyire nem hozza az ST fílinget az egész.

A vicc az, hogy az első JJ Trek _hatására_ kezdtem el nézni a sorozatokat, szóval én sem különösebben vagyok túl régi és túlságosan elfogult ST fan, és az a vád sem érhet, hogy a nosztalgia szépíti meg a dolgot a fejemben.

Nem frusztrál az új feldolgozás, csak egy egyszer nézős szar, amire jobban teszed, ha úgy ülsz be, hogy kikapcsolod az agyad. Ami nagyjából homlokegyenest ellentéte annak, amiért a sorozatokat néztem.

Bobby Newmark 2016.07.21. 17:26:35

@Tikuros: Kristen Stewart a jelek szerint _tényleg_ jó színész, és csak a Twilight rendezője volt egy faszbarom.

Lemezen az extrákban interjút ad, van benne ilyen részlet:
Stewart: It was like, "Kristen, look at this guy's feet, and then have overwhelming flashbacks that make your eyes flutter." Ooooookay.
Pattinson: What did you do?
Kristen Stewart: I had overwhelming flashbacks and made my eyes flutter.
(Ugye nem kell fordítanom? Cikkből másoltam...)
Ilyen utasítások mellett nem hinném, hogy van színész, aki jónak tűnik.

Közben a csaj azért begyűjtött pár díjat és jelölést:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_awards_and_nominations_received_by_Kristen_Stewart

Én kurvára nem láttam egy filmjét sem, de ezek alapján nem úgy tűnik, mintha a legbénább szar lenne, aki valaha vászonra került...

Tikuros 2016.07.21. 17:31:46

@Bobby Newmark: Az bizony tagadhatatlan, hogy az Alkonyat rendezője egy inkompetens ökör volt, bár a forrásanyag se volt óceán mély, ezt meg kell neki adni azért.

Kristent én igazán megfigyelni a Hófehér és a Vadászban tudtam és meg kell mondanom, csillámvámpír mentesen se képes többet alakítani sajnos. Egyetlen arca van, ami nem lenne baj, hiszen tudunk olyan színészeket, akiik egyetlen epikus pillantással beírták magukat a mozitörténelembe, de az övé sajnos nem tartozik ezek közé. Én nem szeretek embereket kínozni, így nem mondom, hogy nézd meg magadnak te is, de ha nem bízol a szavamban, akkor szolgáld ki magad, aztán várom a véleményed :)

Bobby Newmark 2016.07.21. 17:47:42

@Alick: Ööö, hm? Ráfeküdt? Mert ő maga meg azt nyilatkozta, hogy szándékosan nem Shatner-t vette alapul, hanem Han Solot meg Malcolm Raynoldsot...

Nekem a problémám meg az, hogy míg Shatner Kirk-je egy arrogáns, öntelt fasz volt, mégis nagyon tudatosan hozott jó döntéseket, míg a Pine-féle Kirk meg egy idióta barom, akinek elképesztően hihetetlen nagy szerencséje van. Ez meg persze nem Pine hibája, hanem a forgatókönyvé...

Bobby Newmark 2016.07.21. 17:54:18

@Tikuros: Hát, asszem ha Stewart teljesítménye érdekelne, akkor inkább a díjazott filmjeit nézném, de őszintén nem érdekel. :D :P

Majd ha játszik olyan filmben is, amit amúgy is megnéznék, akkor majd megfigyelem, addig viszont nem fogok nagyon erőlködni, annál drágább a szabadidőm.

(Meeeeeennyit kell várnom két komment elküldése közt?)

trg 2016.07.21. 18:37:35

@Tikuros:
A Hófehér és a Vadász akkor hipster filteres guilty pleaure, hogy azt szavakba önteni is nehéz, engem minden perce szórakoztatott:D

Alick 2016.07.23. 10:26:17

@Bobby Newmark: Még a kis költségvetésű rajongói filmek is néha jobb sztorit hoznak össze, mint a Sötétségben.
Pine a macsó vagány akcióhőst áthozta, de ennél több nem lett belőle... mondhatni egydimenziós képregényhősnek tervezték.

Bobby Newmark 2016.07.26. 11:04:57

@Alick: Nyilván, mert kis költségvetésnél a sztorival kell domborítani, mással nem lehet. A nagy hollywoodi filmek meg pont fordítva állnak hozzá, hogy ha elég látványos, mozgalmas, és csillivilli, akkor bármekkora faszság is lehet, a paraszt úgyis bekajálja.
És a szomorú az, hogy tényleg, lásd poszt, kommentek.

Alick 2016.07.27. 13:50:09

@Bobby Newmark: És az a vicc, hogy még az egydimenziós képregényhősökből is lehet igazán jó filmet csinálni... pl. az Ötödik elem-ben annyi blickfang volt, amennyi Hollywood több éves poéntermése a hasonló középszerű filmekben. :)

Bobby Newmark 2016.07.28. 10:41:22

@Alick: Sokféle módon meg lehet közelíteni a filmet, és ha már egy-két eleme jól sikerül, akkor már összességében jó filmről beszélhetünk. Viheti a hátán a filmet a sztori, az érdekes karakterek, a humor, egy érdekes filmes technika alkalmazása, sőt, még a látvány is. Viszont az kell még hozzá, hogy egy másik aspektus meg ne húzza le.
STnél az a gond, hogy még a látvány is véleményes, hogy überfasza-e, mert az idióta döntések miatt (lens flare) az sem maximális, de nem ez a legfőbb gond, hanem hogy a többi rész is átlag alatti, vagy egyenesen szar. A sztori egy fos, a karakterek az eredetijükhöz képest felvizezett, gyenge utánzatok és a dinamika is el lett baszva (TOS-ban Kirk, Spock és McCoy volt a három fő karakter, az ego, az elme és a szív, gyakorlatilag egy személy három oldala, erre az új filmekben McCoy az csak úgy van a háttérben, mellékszereplő).

Valószínűleg nem lenne bajom az új ST filmekkel, ha a látványon kívül nem lenne értékelhetetlen az egész, de sajnos az. Azt nem tudom, JJ Abrams mitől akkora sztár, ha csak ilyen gyökér filmeket tud csak csinálni. Cloverfield egy unalmas szar volt, SW7 egy látványos remix de semmi új, az ST filmekről meg már beszéltünk. A sorozatait mondjuk nem ismerem, csak a Lostot szőrmentén, de ha abból indulok ki, az is egy fos volt sztori szempontjából. És a Half-Life-ot is ő fogja csinálni... Előre rettegek.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015