Trónok Harca 5. évad 9. rész

2015. június 10. - CatStimpsonJ

Sárkányok tánca

vlcsnap-2015-06-10-02h56m40s747.png

Folytatódnak az évad prémium részei - végre van egy jó jelenet Dorneban, Stannis megteszi a lehetetlent, és amire mindenki várt, igen, Meereenben ismét lehet szórakozás gyanánt öldöklést nézni!

A Fal

Megérkezik Jon a most már csak harminc fős Szabad Néppel a Fal innenső oldalára, és még mindig nincs senkinek kapucnija. Ser Alliser kezdi megkedvelni a fiatal parancsnokot, de azért beszól, hogy miatta fog mindenki meghalni. Nem az élőholt hadsereg miatt, amiben végtelen számú zombi van, és folyamatosan bővül. Tetszik, hogy megcsinálták az óriást, mert simán átugorhatták volna az egészet, de tessék, ki tudja mennyi idő után, vagy hogy volt-e valaha, egy óriás van Westerosban. Ez már így is sokkal több, mint ami a Fekete Várban történt ebben a részben.

 

Dorne

Végre, egy olyan dorne-i jelenet, amit az egész évadban vártam, illetve végig ilyen jeleneteket akartam. Meg persze érdekes Homokkígyókat, de sajnos nem nagyon jött össze. Eljutunk oda, hogy Jaime leül dumázni Doran-nal és megbeszélik, hogy is volt ez az egész "titokban elraboljuk Myrcella-t" dolog, és elmondja Jaime a fenyegetést, amit Cerseinek küldtek. Amúgy ott van Ellaria is, a Homokkígyó-mami, akire itt mindenki sokatmondó pillantásokat vet. Ellaria nem bízik meg a Lannisterekben, és ezért a teljesen jó bort kiönti a földre. Nem tudom, hogy a gyűlölete onnan fakad-e, hogy a néhai férje testvérét Lannister parancsra erőszakolták és ölték meg (és a gyerekeit is megölték), vagy hogy Oberyn éppen egy Lannister védelmezése miatt halt meg, na de ugorjunk.

Doran beleegyezik, hogy Myrcella visszamenjen Királyvárba, de a Martell szövetségnek maradnia kell, ezért modell fia, Trystan is velük megy, akinek egy helyet kell biztosítani a Kistanácsban, amihez sokat hozzá fog adni a fiúbanda énekes külsejével. Már csak Bronn van hátra, aki ugyancsak könnyen megússza, el van felejtve minden, csupán Areo Hotah még szájba könyököli előtte. Utána van egy jelenet, ahol megesküdik Dorannak (aki eléggé befenyítette), hogy nem fogja háborúra szítani a népet, és ott állnak a Homokkígyók is, ami gondolom azt jelenti, hogy az ő nevükben is felesküdik? Egyáltalán hány évesek, tizenhat? A legfiatalabbnak már mutatták a melleit, csak szólok. Aztán még mindig Ellaria-nál tartunk, odamegy Jaime-vel dumálni a lakosztályába, és örültem volna, ha Jaime szól egy árva szót, de csak összehúzott szemmel néz.

 

Braavos

vlcsnap-2015-06-10-03h03m56s308.png

Braavos kanálisos utcáin Arya a házi feladatát igyekszik teljesíteni, amikor megpillantja a Lannister hajót a kikötőben. Egy teljes évad alatt megérkezett a hóbortós Mace Tyrell, Ser Meryn Trant kíséretében. Utóbbi ugyebár Arya listájának egyik szereplője, annak a listának, aminek a szereplőit mind meg akarja ölni. Nem tudom Jaqen mit szólna, de én megmondhatom, hogy Arya a legfeltűnőbb, legbénább bérgyilkos valaha. Ott kezdődik, hogy az utca közepén teszi el a mérget. Aztán egy osztrigaszekérrel követi Merynéket mindenhova, mert Mace amúgy uzsorakamatra készül felvenni hitelt a Vasbanktól. Teszi ezt iszonyú feltűnően, amíg Merynék be nem térnek egy bordélyba (már rég volt bordélyos jelenet), és Arya követni tudja őket, mert az egyik örömlány szereti az osztrigát, és ez mentesíti minden kidobás alól. Engem amúgy a sorozatban leginkább Samwell Tarly és Davos szakálla köt le, de be kell ismernem, hogy a Braavosi prostituáltak csinosan néznek ki, viszont Meryn egy pedofil állat, és ezért egyik sem jön be neki. Arya mindezt, feltűnőbben mint valaha, végighallgatja, majd a madam kidobja őt a létesítményből. Ezért a Stark lány visszatér a suliba, ahol Jaqen minden bizonnyal elhiszi az óriási kamuját. Aztán irány hullát mosni, mert azt mindig kell.

 

Stannis, te rohadék

vlcsnap-2015-06-10-02h53m50s650.png

Úton Deres felé, Stannis-ék táborában nem fényes a helyzet, mert Ramsay elit csapata felgyújtotta a kaját és az ostromeszközöket. Nagyon... erőszakos. Csak szerintem szelídült meg a fattyú az utóbbi részekben? Egy ló is lángra kapott, az azért szívszorító volt. Ha már a lángra kapásnál tartunk... Stannis, te szerencsétlen fogcsikorgató idióta, te testvérgyilkos, örökös nélküli, fanatikus gyökér. De ne rohanjunk ennyire előre, Stannis-éknek nincs kajájuk, mert nem ismerik az északi terepet, ezért egy kupacba pakolták az ételüket meg az ágyúikat, és mind porig égett. Davos a szerencsés, aki visszamehet a Fekete Várba, hogy kaját kunyeráljon. Magával akarja vinni Shireen-éket, de Stannis elég gyorsan elfeledteti ezt az ötletet. Annyira, hogy Davos nem rabolja el Shireen-t, mint ahogy Gendry-t megszöktette (aki azóta is a Keskeny-tengeren evez). Nem igazán értem, hogy miért nem működik most a piócás sztori (lehet, hogy északon nincsenek piócák), Gendry-nél három darab vérrel teli piócára volt szükség, hogy működjön a varázslat.

Davos indulás előtt még meglátogatja a Baratheon lányt (konkrétan az utolsó legitim Baratheon utód), és ad neki egy iszonyú király szarvast, amit ő faragott, mert hálás, hogy megtanította olvasni. Shireen amúgy a Tűz és jég dalának csak az ötödik kötetét olvassa, szóval érthető, hogy nem tudta, mi fog történni vele.  Azt mondja Davos, hogy majd segítsen neki elolvasni, a lány meg azt válaszolja, hogy majd Davos egyedül elolvassa, ami igaz is lesz, kivéve ha talál másik olvasás magántanárt. Utána a faterja látogatja meg, aki totál delíriumban van, érthető oknál fogva, és Shireen felajánlja a segítségét, hogy megtesz bármit, mintha tudna akármivel is segíteni azon kívül, hogy engedi feláldozni magát. Stannis azt mondja, hogy "bocsáss meg", de én soha nem fogok megbocsátani. Hát mégis elfelejtette a három résszel ezelőtti megható monológját. Aztán irány a máglya, nem igazán közölték Shireen-nel, hogy ropogós áldozat lesz belőle, és mire rájön erre, már nincs kedve segíteni apunak. Ott van a végtelenül ellenszenves anyja is, aki még ellenszenvesebb, ahogy arról magyaráz, hogy ez így lesz a legjobb, aztán meglepetés! Mégis ő rohan a lánya megmentésére, persze hiábavalóan, de ez egy olyan fordulat, amire a világon senki nem számított. Nem történik semmi csodálatos megmenekülés. Csak én kezdtem el hirtelen inkább a Bolton háznak drukkolni?

 

Róma khmm Meereen

vlcsnap-2015-06-10-03h06m27s118.png

A meereen-i küzdőverem igazából a Kolosszeum? Megnéztem az introt, de nincs benne a makettben amúgy. Meereenben mindenki repes az örömtől, hogy ismét nézhetik a legközelebbit a Mortal Kombathoz, amit kaphatnak. Hizdahr kicsit késve érkezik és csak annyit mond, hogy "meggyőződött róla, hogy minden rendben", ez valószínűleg a kód arra, hogy klotyón volt. Dany nincs különösebben elragadtatva az öldökléstől, lehet, hogy a khalasar-os idők után szimplán unalmas. Ott van Daario is, aki mégis mi a fenét képzel magáról, vagyis pontosabban a sorozat mint képzel Daarioról, mert az egész pali egy vicc, a legrosszabb veszélyes-romantikus-pofátlan fehér csávó idegesítő megtestesülése, inkább maradjon csöndben, vagy Dany hálószobájában, mert én érzem magamat kínosan helyette, az első pillanattól kezdve, amikor az előző évadban megjelent.

Aztán hirtelen felbukkan Jorah, aki dothrakiul (ezt csak tippelem, mert úgy azt hiszem tud) beszél, ezzel felhívva magára a figyelmet, és ez már egy hat fős csata, szóval őrületes a feszültség. Főleg, hogy Jorah nagyon bénán küzd, és mindig megsérül vagy majdnem meghal. Dany is marhára izgul, Tyrion, mint a királynő párkapcsolati tanácsadója is, megjegyzi, hogy leállíthatja a bunyót, de aztán Jorah 1v1-ben marad a meereen-i favorittal, akit legyőz a világ legmenőbb bukfenc támadásával. Aztán fogja a lándzsáját, és Danyék felé hajítja. Esküszöm, hogy azt hittem, vagy inkább reméltem, hogy Daario-t akarja eltalálni, vagy csak beőrült, vagy akármi, de egy sunyi hárpiát talált mellkason, aki rajta kívül senkinek sem tűnt fel! Maximálisan király volt, és milyen jól céloz már. Mondjuk az is segít, hogy a hárpiák felveszik a maszkjukat, hogy nehogy össze lehessen őket téveszteni másokkal. Érdekelne amúgy, hogy Dany miatt csinálták-e a maszkokat, vagy valami mesternek eleve el volt raktározva a piramisában több száz példány.

Mindenesetre elszabadul a pokol, mindenki gyilkol, Daario végignézi, ahogy Hizdhart leszúrják (tényleg csak a klotyón volt, szegény ördög), Tyrion megvédi Missandeit, Jorah megfertőzi szürkehámmal Danyt. A sok ezer fős Makulátlan hadsereg nincs sehol, Daenerys azért elég laza, hogy 15 őrrel vonul el küzdővermet nézni. A pozitív karakterek az aréna közepébe kerülnek, amikor mindent elözönlenek a hárpiák. Úgy tíz Makulátlan védi már csak a csapatot, mellesleg kezdem azt hinni, hogy a rabszolgatartók a harcosok képességeit illetően jól átvertek minket Astaporban, mert egyáltalán nem szerepelnek fényesen mostanában. Mindenkit bekerítenek a Hárpia fiai, Peter Dinklage arca, ahogy a feszültséget tükrözi, kiérdemelné az összes díjat, és akkor jön a Sárkánykirálynő lázadó tinédzser gyermeke, Drogon, amitől a hárpiák becsinálnak. Van, akit széttép, másokat leokád tűzzel, közben pár hárpia rátalál a lándzsaraktárra és elkezdik hajigálni a sárkányt, és itt annyira szomorú volt a zene, hogy én is totál becsináltam, hogy meg fogja ölni a sorozat a sárkányt. Persze nem így történt, Dany odamegy Drogonhoz, kihúz belőle egy lándzsát, felül a hátára és ugyan visszanéz, de elrepül, otthagyva csapot, papot, elvégre csak ott van az összes ember, akikben még megbízik.

 

Tanulság

Az ötcsillagos zombis után ez is jól sikerült rész, még akkor is, ha konkrétan élve elégették Shireen-t, ami miatt fura mód jobban haragszom Stannisre, mint a sorozat készítőire. Hogy tehet ilyet bárki, Shireen volt a legédesebb teremtés az egész sorozatban (Sam után) és végig kellett néznünk, ahogy a máglyához vezetik, rájön, hogy mi fog történni, stb, plusz az anyja rohant hozzá az utolsó pillanatban. Érdekelni fog Davos véleménye az egészről. Aztán ott volt Jorah, aki egy bukfenc támadással és a halál pontos lándzsahajításával visszalopta magát a szívembe. Az is meglepő, hogy Hizdahrt kicsinálták, szóval voltak meglepetések bőven. Arya része sajnos gyengére sikerült, és amúgy egy, a hatodik könyvből már megjelentett fejezetből van kimatekozva a sztori, szóval eljutottunk oda, hogy már a még ki nem adott hatodik könyvből vannak dolgok a sorozatban, amin nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek (ha nem számoljuk az előző évadból a spoilert a Másokra vonatkozóan). Összefoglalva jó rész volt ez meg az előző, de azért remélem, hogy az évadzáróban lesz még valami agyrobbantás.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr807530806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

STANIS 2015.06.10. 12:50:55

Sziasztok!
Nem leszek hiteles oldal ha nem néztek a dolgok mögé, és nem irtok le egy dolgot mindenhonnan.
Sok hiba van a bejegyzésekben, de ez már nagyon szemet szúrt! :)
Stannis oké, hogy nem volt szép dolgod, de látszott rajta hogy nem akarja de a nagyobb jóért meg kell tennie. Tywin Lannister-t senki sem szidta ennyire, pedig ő is megakarta ölni a fiát, és nem az ő könyörületessége miatt nem sikerült.
Másik meg, te uram atyám, Boltonék miért lennének jobban, talán a család, de Ramsay semmiképpen sem.
Stannis: Megégeti a lányát mert meg kell tennie, látszik rajta hogy nem akarja, szomorú is miatta, de nem tud mást tenni, vagy meghal az egyetlen olyan király aki észak felé is néz (a falon is túl), és az embereit megölik, Sansát kínozzák örök életére ha nem tesz semmit. Mindemellett nagy hadvezér és stratéga, szigorú (túl szigorú)
Ramsay: Nem jó harcos, csak vagdalkozik a karddal, nem fél semmitől (a rossz értelemben) és nem tisztel senkit. Meggyalázza a nőket, és élvezi hogyha fáj másoknak. Pusztán azért megkínoz valakit mert az neki tetszik, élvezetből. Élvezi ha másoknak fájdalmat okoz, kilovagol Deresből mert nem lenne elég vér abban hogyha megfagynak, hanem ő harcolni akar velük. Beteg!! (az apja jó játékos az tény, de Ramsay borzalmas)

Kérlek figyeljetek oda mit irtok, egész jó kis oldal lehetne, ha a dolgokat nem egy oldalról mutatnátok, hogy ez igy van és hogy ő jó, és hogy ő rossz. Az emberek sem jók vagy rosszak, az emberek is jók és rosszak!!
Több információ kevesebb vádaskodás!

Ui.: Miénk a harag!!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.10. 14:34:50

Remélem a Hagymalovag visszatér és kinyírja végre a vörös papnőt.

"Jorah megfertőzi szürkehámmal Danyt"

Ez biztos?

CatStimpsonJ 2015.06.10. 18:04:47

@STANIS: Helló Stanis!

Lehet, hogy nem volt egyértelmű az eddigi összefoglalókból, de igazából csak a saját véleményemet írom le a részekről, és nem egy objektív áttekintést biztosítok. Isten ments, hogy másokra rá akarjam erőltetni, amit gondolok és megmondjam, hogy Stannist most utálni kell, ha szerinted elfogadható a döntése, akkor úgy legyen. Számomra túl könnyen jött ahhoz képest, hogy eddig csak Mellisandreval kellett szexelnie meg el kellett égetni három piócát. A Boltonokkal azért vicceltem, mert két rész óta semmi szörnyűséget nem csináltak, Stannis meg éppen máglyára tette a lányát. Valójában egyikükkel sem szimpatizálok (eddig Stanniséknek drukkoltam volna), főleg nem Ramsay-vel. Szóval bocs, ha jobban örülnél egy objektív kritikának, nem kell túl komolyan venni az összefoglalóimat, ezek csak az őszinte reakcióim a részekre.

CatStimpsonJ 2015.06.10. 18:20:15

@doggfather: Dehogy, csak vicceltem, mert van az a jelenet, amikor a legnagyobb harc közben megállnak nézni egymást és Dany megfogja Jorah kezét.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.10. 20:13:39

@CatStimpsonJ: jah, mert a hogyvolton komoly vita ment arról, hogy vajh fertőzött vagy sem.

CatStimpsonJ 2015.06.11. 03:00:14

@doggfather: Szerintem csak a drámai hatás miatt volt az a jelenet, meg béna sztori lenne, ha Daenerys is elkapná azt a genyát.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.11. 08:40:33

@CatStimpsonJ: az tuti beb.szna Martin-nak, ha a sori kiírná az egyik kedvencét. :D:D
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015