Randomflmek: A Jedi visszatér

2015. december 18. - z33d

Star Wars Hónap

prj2_star-wars-sarlack.gif

A Jedi visszatér sokak szerint a klasszikus trilógia leggyengébb, legmesésebb, összességében a legviccesebb, de még mindig nagyon jó darabja, tele fura lényekkel, mémekkel, nagy megoldásokkal, és a sci-fi filmtörténelem legbutább halálával. Ezzel elérkeztünk randomfilmes SW sorozatunk végéhez, de "van egy másik"... szóval, innentől csak simán bízzunk a legjobbakban! 

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)

http://www.imdb.com/title/tt0086190/

 dengarrotj2.jpg

trg:

A Jedi visszatér eleje nagyon király, Luke már teljesen Jediként nyomja (miközben felveszi a Sith esztétikát), Leia, Lando és Chewbacca együtt sietnek Han megmentésére, Jabba palotája tele van őrült figurákkal (és egy droid kínzókamrával) és persze az sem utolsó szempont, hogy visszatérünk oda, ahonnan Luke egyszerű parasztgyerekként elindult. (Boba Fett kinyírása viszont több mint fájdalmas volt, de gondolom Lucas sem hitte volna, hogy ekkora kultusza lesz a fejvadásznak.)

Ami problémásabb az a második fele. Az ewokok cukik (tényleg), bár elég unalmas a vadembereket (ewokok) megszelídítő fehérek toposza (ne feledjük, az ewokok eredetileg meg akarják enni hőseinket, csak Luke az Erőt használva beadja szegény butusoknak, hogy C3PO valami mágikus lény). Ami para ebben az egészben, hogy az ewokok dárdákkal és nyilakkal is hasznosabbak, mint a lázadók seregei. Pedig lehettek volna cuki kis kitérők is a történetben és kaphattunk volna egy igazán fasza csatajelenetet (lásd a hoth-i csatát) a sorozat lezárásaként. Viszont Vader megtérése egész jóra sikeredett (bár a császár halála nem volt túl katartikus), szóval emiatt már megérte a dolog. Ja és persze éljen soká Han és Leia!

Kinek ajánlom: A sorozat rajongóinak kötelező, meg úgy mindenki másnak is.

Kinek nem ajánlom: Ewok fóbiások semmiképp ne nézzék meg, mert rohamot kapnak.

 

Noob Saibot:

A klasszikus trilógia zárása szerintem jóra sikeredett. Luke Skywalker teljesen kiképzett jediként, ahogy megérkezik Jabba bűntanyája (azok a lények!) meglehetősen erős kezdést biztosít és onnan is csak emelkedik a színvonal, hogy aztán a három helyszínen folyó finálé (Luke vs. Vader, rohamosztagosok vs. teddymackók és a lázadók pilótái vs. birodalmi flotta) közül kettő érdektelenné váljon, mert egyetlen párviadal emelkedik ki és kvázi dönti el a galaxis sorsát. Tényleg, amúgy az milyen érzés lehet Landonak, az ewokoknak és a többieknek, hogy az egész naprendszerek és népek sorsát eldöntő jó-rossz küzdelem voltaképpen egy családtörténet legfrissebb drámai fejezete? Szóval számomra a végére csakis a Luke és a papa vívódásait izgalmasan bemutató jelenetek az igazán fontosak. Vannak amúgyis ennek a filmnek furcsaságai, bár szerencsére most az eredeti, Theatrical versiont néztem újra, így a kirúzsozott éneklő valami videóklip hosszúságú magánszáma és a végén Hayden Christensen szelleme szerencsére kimaradt. Ellenben Jabbánál a droidkínzó részleget a mai napig nem értem. De gondolom kellett a pénz a merch bevételekből, mert az előző filmhez képest sokkal inkább átmentek egy gyerekesebb irányba, és itt el is jutunk az ewokokhoz. Engem különösebben nem zavarnak, bár nélkülük is el tudnám képzelni a filmet, mármint a random erdei törzs nézhetne ki akárhogy, a plüssmackó alakot kicsit erőltettnek érzem. Fontos szempont az előző film után, hogy az akkori állapotukhoz képest most csak Luke karaktere fejlődik, illetve Darth Vader is megmutatja az emberi arcát (szó szerint is) ami elég nagy durranás az Új remény és a Birodalom visszavág szigorú fojtogatójához képest. Valamint nagyon jól van behozva a történetbe az uralkodó, aki tényleg egy nagy rohadék, velejéig gonosz alak. De a többiek kb. a megszokott arcukat hozzák, csak nem dobálva az idézhető kiszólásokat. Még mindig egy fontos filmnek tartom, amit bármennyiszer
újranézek és épp ezért nagyon remélem, hogy a mostani folytatás méltó lesz az eredeti trilógia szelleméhez, és a Skywalker családban sem kell csalódnunk ha az Erővel való machinálásról van szó.

Kinek ajánlom: aki szeretne egy utolsó, izgalmas Luke vs. Darth Vader összecsapást látni.

Kinek nem ajánlom: aki szerint az ewokok rosszabbak Jar Jarnál. Ne legyünk túl szigorúak!

 princess-leia-01.jpg

z33d:

Az előzőekben biztosan említettem, hogy kis srác koromban ez volt a kedvenc részem, ami nem túl meglepő; egyértelműen ez a rész a Birodalom visszavág kvázi "keménysége" után elment egy sokkal fantasy-sabb, gyerekfilmes irányba. Egyszerűen nem érzem azt a feszességet itt, mint az előzőekben, mintha mindenki sokkal felszabadultabban/slendriánabban játszana, vagy a karaktereknek nem volt hova tovább fejlődniük, ki tudja. Han és Leia között megszűnt a feszkó, és ez elég sokat elvesz a Jediből. Valódi fejlődés valóban csak Luke Skywalkernél figyelhető meg, Darth Vader csak elpuhult, amit valószínűleg Darth Sidius is hamar levett. Ezért ő nagyobb szemétláda mint volt, és nagyon akarja az új Sith tanítványt a megfáradt, már-már moralizálgató Vader után. Luke igazi Jediként csörtet be Jabbához, nem sokat szarozik, átvág a gammoreai őrökön, és végig kemény tárgyal a barátai sorsáról. Nekem ez volt gyerekként a Jedi csúcspontja, ez a rengeteg hiperfura lény, lehetetlen összkép ahogy Jabbát plüssfigurákként veszik körül a csicskái, és ahogy Leia leterített tigrisbőrként fekszik Jabba "lábai előtt", mint valami dísz. Ki fektette oda, és miért? Mi a terv? Mit csinálnak ezek Jabba körül? Ki takarítja ezt a kócerájt? Mindenki bérlő? Annyira WTF ez az egész. Zseniális. És innentől végig hatalmas jelenetek, mint a Sarlacc-hoz való kivonulás.." Sarlacc ezer évig emészt, miközben életben tart" Huh, a hideg futkosott a hátamon ettől. Igazából ez a rész tele van klasszik Star Wars mémekkel, és a hibáival együtt a legviccesebb rész; síró Rancor keeper, Boba Fett hülye halála, minden van... Az ewokokkal pedig sok bajom nincs, de a mikor CPO estimesél nekik, meg a buli, az már kicsit betett. Azt szerettem nagyon ebben a részben hogy mindenki összefog az ügyekért, az egész már csak a szimpla unityről, szeretetről és közös célról szól. És pont ezért is ez a leggyengébb klasszikus trilógia epizódjai között, de még így is csak szuperlatívuszokban beszélhetünk róla. Ami meg a az új részt illeti, keményen kulcsoljuk az ujjainkat!

Kinek ajánlom: Mindenkinek, még mindig.

Kinek nem ajánlom: Akik eddig sem értették ezt a "valami mesefilm körüli indokolatlan felhajtás"-t.

 

//Neked más a véleményed, vagy csak van egy fasza emléked a filmről? Írd meg alulra!//

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr678117580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2015.12.19. 13:53:41

Sokszor megnéztem már A Jedi visszatér régi és új verzióját is. És nagyon várom, hogy elkészüljön a Revisited változata, amiből remélhetőleg kigyepálják majd a különféle logikai és forgatási hibák, bakik nagy részét. Én eddig 48 db ilyen hibát számoltam össze a filmben, amik listáját ide dugtam el: cskh.atw.hu

zaturek 2015.12.19. 14:00:00

Csak Csubakka Tarzan üvöltését tudnám feledni! És ez az 1/2kegyelmű Lucas olyan jópofának és viccesnek találta, hogy betette a Sithek bosszújába is.

jewdi76 2015.12.19. 20:18:05

Nincs semmi baj a Jedi visszatérrel.

radnaughty 2015.12.20. 04:50:48

nem láttam ezeket a filmeket. lemaradtam valamiről?

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.12.20. 15:58:00

én kb 12 éves voltam és egész nyáron VHS-en ezt néztük kistamás barátommal a szomszédból és kimondhatatlanul királynak éreztük magunkat, filmnézés után pedig kimentünk(kizavartak a szülők) az udvarra és botokkal faszán eljátszottuk az egész filmet

trg 2015.12.21. 09:58:54

@radnaughty: semmiről, amúgy ugye tévéd sincs?

trg 2015.12.21. 10:12:33

@Jóléti Dán Kekszesdoboz:
Alap, hogy az ember mindenből (seprűnyél, papírhenger stb.) fénykardot csinált. Vagy mellényt vett fel és ő volt Han Solo. Mondjuk nekem a kedvencem a játék nyílpuska volt, amivel lehettél Csuvi, ha meg kiszedtem belőle az íj részt, akkor olyan volt mint egy sima fegyver a star warsbó.

radnaughty 2015.12.21. 14:56:31

@trg: de, az van. de nem nagyon nézem, csak meccseket.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015