Ace Attorney: Phoenix Wright

2015. április 08. - babfej

Nintendo DS / 3DS / iOS videojáték ajánló

A bírósági tárgyalást ezennel megnyitom. Kérem az ügyészt, ismertesse a vád részleteit. Csendet a tárgyalóteremben!!!

 

Az Ace Attorney-sorozat első része, a Phoenix Wright: Ace Attorney 2001-ben jelent meg Japánban GBA-ra a Capcom kiadásában (az amerikai és az európai kiadás szokás szerint csak évekkel később követte), majd a sikerre való tekintettel újabb két rész jött ki a rákövetkező években (Justice for All, Trials and Tribulations), jelenleg DS-en, illetve iOS-en is elérhetőek. A legutóbbi rész, az ötödik, 2013-ban jelent meg.

Egyelőre térjünk is vissza az első részhez. A játék öt epizódból - külön bírósági ügyből - áll, ezek mind kapcsolódnak egymáshoz, de külön-külön is megállják a helyüket. Ám ahhoz, hogy elérhetővé váljanak, sorban kell végigvinni őket.

Főszereplőnk Phoenix Wright, az egyetemről frissen kikerült, nem kicsit szétszórt védőügyvéd.

Élete első bírósági tárgyalásán legjobb barátját, Larry Butz-ot kell tisztáznia egy gyilkosság vádja alól, amiben mentora és főnöke, Mia Fey van segítségére. Ebben a "bemelegítő" epizódban megismerkedhetünk az irányítással, a játékmóddal, és azzal a lehengerlő érzéssel, amikor a kezdeti kiltástalanság és nehézségek után védencünket végre-valahára felmentik!

A játék ezután kegyetlenül be is dob minket a mély vízbe: Phoenix szeretett mentora halott, és ránk vár a feladat, hogy felgöngyölítsük a szálakat és kiderítsük, ki, és miért gyilkolta meg.

A gyilkosságot Maya Fey-re, az áldozat kishúgára próbálják rákenni, akit Phoenix-nek kell tisztáznia a vádak alól, ami nem bizonyul könnyű feladatnak, hiszen látszólag minden jel arra utal, hogy ő követte el a gyilkosságot.

Phoenix-nek minden tudására és bátorságára szüksége lesz (amiből, valljuk be - nincs sok), hiszen a vád ügyésze, Miles Edgeworth nemzetközi hírnévvel rendelkezik: igazi csodagyerek, a jogi egyetemet 20 évesen végezte el, és több éve tartó praxisa alatt egyetlen ügyet sem veszített el. Ha Phoenix tényleg hisz Maya ártatlanságában, és meg akarja védeni, igencsak össze kell szednie magát.

A játék ún. visual novel, azaz leginkább állóképekkel és sok-sok szöveggel találkozhatunk. Ezzel együtt a helyszínek rendkívül változatosak és részletgazdagon vannak megrajzolva, rengeteg a felfedeznivaló, a környezet szinte minden pontjával interaktálhatunk, és a karaktereknek mindenhez akad hozzáfűznivalója, még ha az nem is kapcsolódik az ügyünkhöz. Így még egy olyan embernek sem okoz hiányérzetet, aki ezelőtt nem játszott visual novel játékkal.

Az Ace Attorney bírósági tárgyalásai összetettek, és némi gondolkodást igényelnek. Nem kell megfejtehetetlenül bonyolult rejtvényekre gondolni, de logikára és odafigyelésre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy Phoenix ki tudja magát vágni a meleg helyzetekből. Persze többször is próbálkozhatunk, de nem érdemes erre alapozni, mert egy tárgyalás során csak korlátozott lehetőségünk van hibázni.

A játék a drámai és sokszor szomorú események ellenére rendkívül szórakoztató. Minden egyes karakter felejthetetlen, szóviccekből és váratlan fordulatokból sincs hiány.

Különlegessége, hogy Phoenix bőrébe bújva meg kell állnunk a helyünket a bíróságon ügyvédként, ahol a szemtanúkat kell kihallgatnunk, fel kell tárnunk az ellentmondásokat a vallomásaikban, és megfelelő bizonyítékokat kell bemutatnunk; valamint a nyomozási helyszíneken egyaránt, így minden ügynél mélyebb betekintést nyerünk a részletekbe, és sokszor magunknak kell felfedni olyan nyomokat, amik a helyszínelők figyelmét elkerülték. Vagy az ügyészség szándékosan próbálta eltitkolni?

Maga a bírósági procedúra sem egészen tükrözi a valóságot: akit gyilkosság elkövetésével gyanúsítanak, azonnal a vádlottak padjára kerül, és halálbüntetés vár rá, ha a védelemnek nem sikerül tisztáznia a nevét. Egy tárgyalás maximum 3 napig húzódhat, így Phoenix-nek gyorsan kell cselekednie, mert minden perc számít, és ártatlan emberek élete forog kockán.

Az egymást követő ügyek összefüggenek, és a később megjelent részeken is átível a szereplők sorsa, így egyre kerekebb képet kapunk Phoenix Wrightról, a mentoráról, Mia Fey-ről, és a titokzatos, kőszívű ügyész, Miles Edgeworth múltjáról is lehull a lepel.

A negyedik részben (Apollo Justice: Ace Attorney) új főszereplőt kapunk - ám Phoenix sem tűnik el véglegesen - ez Apollo Justice, aki az ötödik részben (Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies) is kulcsszerepet játszik az igazság feltárásában.

Kinek ajánlanám: annak aki szeret olvasni és szereti a szójátékokat. És ha szeretnéd a DS mikrofonjába azt kiabálni hogy "Objection!!!" - mivel erre is van lehetőség, amikor a szituáció megkívánja. Ha nem tudsz angolul, akkor érdemes fontolóra venni, hogy ezért a játékért megtanulj.

Ace Attorney-trilógia az iTunes-on

ÉRTÉKELÉS

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr1007338286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015