Trónok Harca 5. évad 7. rész

2015. május 25. - CatStimpsonJ

Az ajándék

vlcsnap-2015-05-25-17h27m49s226.png

Ebben a részben még több Bolton szörnyűség, királyvári haladó konspirációk, szexi jelenetek és egy nagy találkozás vár ránk. Vajon kisül-e valami érdekes az eddig látottakból, vagy megint csak látszólag baromi lassan halad a sorozat, miközben viszont teljesen leelőzi és újraírja a könyvet? Innentől spoilerek az évad 7. részéből!

A Fal

Havas Jon, akit az előző részben egyáltalán nem láttunk, még csak most indul a Falon túlra, és ha ez nem elég, a rész első két percében szerepel csak. Amennyi idő alatt Kisujj eljutott Deresből Királyvárba, Jon eljutott az irodájából a lováig az udvarra, ahol kap Samtől egy obszidián tőrt, amivel Másokat lehet ölni, ha esetleg úgy alakulna. A Falon tehát inkább Sam-re és Gilly-re koncentrálunk, és Aemon mesterre, aki minden magyarázat nélkül öt perc alatt teljesen leépül és meghal. Sammel közli az Éjjeli Őrség első felderítőjének kinevezett Alliser Thorne, hogy egyre kevesebb barátja van, és Aemon is a halálos ágyán még azt tanácsolta, hogy lépjenek le a gyerekkel minél előbb. Mit jelenthet ez a Trónok Harca világában? Természetesen azt, hogy Gilly-t máris meg akarják erőszakolni és Samet pedig szarrá verik. Szerencsére betoppan Jon rémfarkasa, Szellem (akit Jon nem vitt magával???), és megment mindenkit. Ez felvet pár kérdést, például miért tesznek egy lépést is Szellem nélkül a várban, ha már ott van? Végig ott tartózkodott a helyiségben, csak idáig aludt? Ha van másik bejárat is, akkor miért nem arra próbált kimenni Gilly? Eleve eddig az évadban nagyjából egy képkocka erejéig szerepelt véletlenül, ameddig a kamera az udvart pásztázta. Na sebaj, mert ezek után Gilly ápolja Samet, majd teljesen következetes módon rámászik és Sam elveszti a szüzességét. Azt hiszem ez a kedvenc szexjelenetem eddig, Sam nyögéseit 10/10-re értékelném.

 

Észak

Stannis serege Deres felé halad, de lelassítja őket egy laza kis havazás, szóval Ramsay-t semmi sem akadályozza meg abban, hogy minden éjjel megerőszakolja Sansat, aki a szobájába van zárva egész nap. A sorozattal kapcsolatban most ezt érzi mindenki a legproblémásabb pontnak, a fél internet felháborodott az előző rész végén történtek miatt, szóval ejtenék erről pár szót. Sokan azt mondják, hogy a sorozat készítői nem először használják fel a nők ellen elkövetett erőszakot „plot device”-nak, azaz a történetet előregördítő eszköznek, és egyből fejtegetni kezdték, hogy ez milyen következményeket fog vonni maga után, hova fejlődnek tőle a karakterek, hogy Theon majd emiatt megmenti Sansa-t és hasonlók. Nekem a legnagyobb problémám ezekkel a dolgokkal, hogy általában nincsen semmi következménye, mint ahogy például annak se lett, hogy az előző évadban Cerseit megerőszakolta Jaime, és egyáltalán nem reflektálnak rá, hogy ez miért rossz, vagy miként lehet feldolgozni, ha valakivel ez történik. Még csak azt se mondják egyértelműen, hogy ez erőszak volt. Egyszerűen csak megtörténik, a sorozat pedig nem beszél róla többet, és ez a legnagyobb problémám vele. Csak azért nem háborodtam fel, mert már nem lepődtem meg, semmi újdonság nem volt benne, és ahogy felvezették a szálat, tenni sem lehetett semmit ellene. Nem először és nem utoljára csinálnak ilyet a készítők.

vlcsnap-2015-05-25-17h34m01s181.png

Sansa, kiabálva, hogy az egész vár hallja, megkéri Theont, hogy gyújtsa meg neki a gyertyát, amire a titkos északi szuperhős berepülne Deresbe segíteni, aki eléggé egyértelműen Brienne. Theon nagyon fél Ramsay-től és a szörnyűségektől amik történhetnek, ha lebukik, de azért elindul a torony felé, a gyertyát jól láthatóan a kezében szorongatva. Persze Ramsay már így is tud mindenről, és ott várja Bűzöst a toronyban. Ennyit a reményeimről, hogy történik valami izgalmas. Ramsay kihívatja Sansa-t a szobájából - megjegyezném hogy csak Sasnanak van annyi esze, hogy a havazásban felvegyen egy kapucnit - és egész jól elbeszélgetnek a Bolton család várható öröklési rendszeréről, de igazából Ramsay csak meg akarta mutatni Sansának a megnyúzott öregasszonyt, aki az üzenetet vitte neki a segítségről. Azért miközben sétáltak Sansa elrakott valami tárgyat, amit remélhetőleg Ramsay kasztrálására fog használni. Stannisék el vannak akadva a havazás miatt, pusztulnak a lovaik, az embereik lelépnek, nincs kajájuk, Melisandre azt mondja fel kell áldozni Stannis lányát, mert királyi vér, Stannis még emlékszik a megható monológjára két résszel ezelőttről, szóval nincs benne, és halad tovább Deres felé, mert nincs más lehetőség. Davos szakálla 10/10.

 

Királyvár

vlcsnap-2015-05-25-17h31m29s194.png

Itt leginkább Cersei, Olenna és Kisujj az érdekes, és mindhárman elég nagy játékosok. Lady Olenna nem fogja eltűrni, hogy az unokái börtönbe kerültek, ezért felkeresi a Főverebet, akivel egész élvezhető párbeszédet folytatnak, bár az utóbbi karakter nekem még mindig sántít, mert amilyennek be van állítva és amit csinál az mintha egyáltalán nem lenne összhangban egymással. Mindenesetre úgy fest, a nagy házak kezéből az emberekébe akarja adni a hatalmat, és a Hét Istenben hisz tényleg, de komolyan, kajak. Ezt a kört Olenna veszti, de felveszi vele a kapcsolatot Kisujj, és taliznak a szétvert bordélyában. Olenna ezen a ponton már baromi ideges, de mivel együtt ölték meg Joffreyt, életük végéig konspirációs kapcsolat lesz közte és Petyr közt, szóval taliznak és kiderül, hogy Kisujjnak van még egy ütőkártyája. Cersei eközben a jól kiérdemelt idejét tölti gyermekével, aki a legjobban szeret a világon, bár Tommen hangulata nem felhőtlen, mégis csak a felesége börtönben van, és király létére semmit sem tehet ez ellen. Cersei felajánlja, hogy megpróbál tenni valamit az ügy érdekében, és ellátogat Margaeryhez, akinek demonstrálja a győzelmét. Margaery ezen a ponton már feladta, és Cersei felé repíti az árnyékszékét, és Cersei soha ilyen boldog nem volt még. Megrészegülve a győzelemtől (és őt ismerve valószínűleg tényleg részegen) még dumál kicsit a Főverébbel, és belesétál a csapdába, mert ez csak egy jól megrendezett beszélgetés, és Lancel (Petyr ütőkártyája? Remélem, hogy nem.) csak a jelére vár, hogy beléphessen a helyiségbe, meg a legújabb ellenfelek, a brutál apácák az ajtó előtt várják a végszót. Cerseit behurcolják egy cellába, ahol még iszonyat király módon beszól az egyik brutál apácának, ami egyébként a rész vége és legjobb pillanta. Még több sötét cellás jelenet várható.

 

Dorne és Tyrionék

Nem gondoltam volna, hogy még két helyszín van hátra az összefoglalóból, de beleférnek egy bekezdésbe. Jaime találkozik Myrcella-val kettesben, hogy megbizonyosodjon az épségéről, és Myrcella nem érti a konfliktust, hiszen csak annyit lát az egész helyzetből, hogy totál szerelmes a modellfiújába, és a világon semmi gond nincs, és tinédzser. Azt is mondja, hogy már évek óta Dorne-ban van, ami nem igazán stimmel, na de mindegy, nem akar visszamenni Királyvárba. Aztán börtönjelenet a Homokkígyókkal és Bronnal, amiben vannak mellek, meg talán egy szerelmi szál kibontakozása? Nekem már fogalmam sincs mit akar a sorozat, mindenesetre Bronn totál meg lett mérgezve, de megkapja az ellenszert, így életben marad. Van amúgy még egy szexi jelenete Danynek Daarioval, aki egy nagyon különös esete annak, hogy a könyvhöz képest nem összemossák egy másik karakterrel, hanem teljes mértékben másra csinálják, és az első pillanattól kezdve hihetetlen kínos az egész. Na de mi a pálya Tyrionékkal? Éppen eladják őket, Jorahnak felsorolják az erényeit, és ezen a ponton nem tudom, hogy csak ezeket kamuzta Tyrion, vagy a sorozat éppen összekeveri három másik karakterrel Joraht, de megveszi egy alak, és Tyrion is ugyanehhez a tulajdonoshoz kerül, mert meggyőzően szétveri a formát aki láncon tartja őt? Én csak örülök, hogy végre Tyrion van egy jelenetben. Utána begyorsulnak az események, mert pont Dany elé kerülnek, aki első randiján van Hizdahr-ral, Jorah menőn lezúz mindenkit úgy, hogy nem öli meg őket, és a jelenet vége gyanánt Tyrion bemutatkozik Daenerysnek, amitől felrobban minden néző agya.

 vlcsnap-2015-05-25-17h25m23s86.png

 

Tanulság

Most érkezett el az évad arra a pontra, amikor kicsit lelohad az érdeklődésem. Eddig megölték Barristant, Aemon halálát is fölöslegesnek érzem, megerőszakolták Sansa-t, Loras-t börtönbe vetették, mert meleg, de minden évadban történnek ilyen hülyeségek, egyáltalán nem tökéletes a sorozat, és mégis mindig tovább nézem. Kíváncsi leszek, mi sül ki Tyrion meg Dany találkozásából, és most már az is érdekel, hogy mit hoznak ki ebből az évadból - vajon az utolsó részekben mivel akarják sokkolni a nézőket?

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr627490386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.26. 12:42:18

azért cersei pofára esése nem volt rossz szerintem. :D

CatStimpsonJ 2015.05.26. 13:10:32

@doggfather: Imádom Cerseit, de fix hogy már kijárt neki.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.27. 14:11:30

@CatStimpsonJ: én is csípem, de jaja, ami jár az jár.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015