Randomfilmek: EVIL DEAD remake

2015. október 22. - z33d

The Evil Dead hét // Episode #7

evildeadhet.gifAz utolsó részhez érkeztünk, ezzel zárjuk randomfilmes poszt-sorozatunkat. Az Evil Dead remake első hírének hallatán sok horrorfejnek összeszorult a gyomra, senkinek sem hiányzott egy szégyenfolt a legendáriumba. Szerencsésre megúsztuk, és már tudjuk; nincs dolog, amit egy láncfűrész ne hozna helyre.

EVIL DEAD (2013)

http://www.imdb.com/title/tt1288558/

Noob Saibot

Végre egy olyan horror remake, amit szégyenkezés nélkül oda lehet helyezni a nagy előd mellé! Végre egy horror remake ami igazán meg tud ijeszteni! Dicső visszatérés ez az első film alapkoncepciójához, ahol egy pillanatig sem próbálnak eredetinek beállított sztorival operálni a készítők, egyszerűen csak korszerűvé hangolták, ami már egyszer működött. A Holtak Könyvének megtalálását megspékelik egy boszorkányégetéssel, a démoni erők ébredését egy drogfüggő tombolásával, a random csörtető gonosz erőt meg egy nehezen, de visszafordítható erővé nemesítik. Szerintem minden kellék a helyén van: a szokásosan bugyuta szereplők (ki a franc szerint lehet jó ötlet egy éppen a drogelvonással küzdő lányt bezárni egy elátkozott erdei viskóba?!), a látványvilág, és az, ahogyan a démoni megszállás lassan, de biztosan keríti hatalmába nemcsak a szereplőket, de az egész helyszín és a nézők hangulatát is, és végül a vérvörös finálé, ahol a láncfűrész zümmögése a legmegnyugtatóbb hang a véget nem érő sikoltozásban. Mikor először láttam a filmet moziban, az idegőrlő ijesztgetés a lehető leggrafikusabb erőszakábrázolással karöltve eléggé heves sikoltozást váltott ki egy ismerősömből, és teljesen jogosan: a pillanatnyi felüdülést csak a beteg, fekete humor hozza el időnként. Bruce Campbell extrarövid, extravelős stáblista utáni cameoja kell már csak, hogy nagy elvárásokkal nézzek a sorozat elé.

Kinek ajánlom: A véres hentelés és a természetfeletti rémisztgetés rajongóinak egyaránt és persze akik szerint régen minden jobb volt.

Kinek nem ajánlom: Aki annyira inkább nem szeretne szétszakadó zsigereket és élethű csonkolásokat nézegetni szabadidejében.

 

tumblr_nctd4vr9yu1rd6rdfo2_1280.jpg

Cyberfunky

Nem vagyok a remake őrület ellen, de érte se. Semmi baj, ha újra és újra fel-, illetve átdolgoznak klasszikusokat, amíg azok élvezhetően vannak legyártva. Persze a kedvenceim mégis csak azok az remake-ek, melyek pluszt, valami mást adnak hozzá. Ha maradunk a horrornál, akkor ilyennek tekinthető szinte az összes Drakula adaptáció, mely bár igen, adaptáció, de valahol mégis az egyik remake-je a másiknak, pláne ha azt nézzük, hogy milyen inspirációkat vettek az előző filmekből. Aztán ott van a Battlestar Galactica, mely szinte köszönő viszonyban sincs az eredeti sorozattal. Ezek mind remek dolgok, és valahol ebbe a sorba akart beállni az Evil Dead remake is. Hogy sikerült-e neki? Többé-kevésbé. Bár a plot ugyanaz (csak úgy, mint a Drakula filmeknél), a főhős mégis más (lásd pl Battlestar Galactica), és a történet vezetés is teljesen más tónusban megy, mint az előzőeknél. Ami nem is baj, ki akarna egy felhígított Ash 2-t viszontlátni? Majd Bruce Campell hozza azt az Ash Vs Evil Deadben. Jane Levy számomra helytállt, mint egy új főhős.

Kinek ajánlom: Aki már ezerszer kipörgette az eredeti trilógiát és valami másra, mégis ugyanarra vágyik.

Kinek nem ajánlom: Hardline fanoknak, akik ugyanazt akarják viszont látni újra és újra. Azoknak ott a trilógia.

485929_276672722465628_547675212_n.jpg

z33d

A legrosszabbra voltam felkészülve, mikor az egyszeri mozis vetítésre mentem; sok bukó tényező volt a pakliban: olcsó jumpscare-ek, sótlanság, kompromisszum, a büdzsé túlnyomó része a márkanév használati jogaira mennek el, csak a szokásos dolgok... meg alapból a bennfentes hiszti már megalapozta a hozzáállásomat. Aztán tévedtem, mert iszonyat jól szórakoztam, moziban nem sokszor nevettem ennyire őszintén, kínomban. Ez most megvolt, de nem úgy, mint mikor az Alkonyat zárórészét néztem meg (mert megnéztem, vettem rá jegyet, kukoricát meg minden). Akkora a vérontás, hogy tényleg meglepett, mert sosem láttam ilyet mozivásznon. Ráadásul a szériára jellemző őrült intenzitás itt sem csorbul, tökéletes a terror víziója. A kor követelményein maximálisan megfelelnek a megoldások; minden baromira jól néz ki, a démon látványosan szedi darabjaira a társaságot. De még egy minimális fekete humort is sikerült ringben tartani, lásd a szemüveges arc egész filmen át tartó haláltusáját, vagy a csodálatos finálét, aminél konkréten ökölbe szorult kézzel "ezazzz"-oztam kicsit, aztán fejben indítottam a gore-grind röfögést. Ettől még nem lett a kedvencem, nem érzem tökéletes filmnek az Evil Dead remake-et - mert ismerem az eredetit, ennyi a magyarázat - de ez az egész pontosan így nézett volna ki, ha Raimi a 2010-es években forgatja ezt a rémálmot, normális körülmények között, normális pénzből. Ha ezt látom először, instant fan leszek. Raimi hagyatéka itt tényleg a helyén van, a tiszteletadás nem hiányzik sem a rendező, sem a tapasztaltabb néző felé. Jó hülye film, de nem éreztem magam hülyének nézve. Erre a újrázásra sok szükség nem volt, de örülök hogy van. Korrekt remake, talán az egyik legjobban sikerült amit láttam, és az utóbbi évek egyik legvéresebb horrorja. Najó nem, ez totális inferno. 

Kinek ajánlom: Minden horror-kedvelőnek, de elsősorban azoknak, akik nem hitték volna hogy van még potenciál a kitaposott faházas koncepcióban. 

Kinek nem ajánlom: Akinek nem bírja a gyomra az intenzív gore-t és feszkót.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr507894862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015