Randomfilmek: Clue

2016. február 01. - z33d

Társasjáték Hónap

clue_web_2.jpg

Valószínűleg elfelejtetted, vagy épp nem is tudtál róla hogy a Cluedo is kapott egy filmes adaptációt. Ráadásul nem is rosszat! Nyomozás szobáról szobára, titkos ajtók és átjárók, kibogozhatatlan cselekmény és Tim Curry millió dolláros mosolya. Nyomjuk tovább a társasjátékos kontentet, Clue a randomfilmekben.

screenshot4085.jpg

 

Clue (1985)

http://www.imdb.com/title/tt0088930/

trg:

Nehéz mit kezdeni ezzel a filmmel. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy egyáltalán nem tetszett, mert voltak benne egészen vicces pillanatok, ugyanakkor tele volt olyan running gagekkel (szarszag, szexista poénok), amik nélkül lehet meglettünk volna. Tim Curry persze fantasztikus volt (tényleg) és a legtöbb karaktert elég jól eltalálták (még a később a tinivígjátékokban újjáéledő folyton kanos lúzer karaktere sem volt nagyon bántó). Az egésznek volt egy kis színházas hangulata, rengeteg túljátszott, színpadias jelenettel, illetve bőséges burleszk hatással. A történetről talán nincs is értelme beszélni, nem az a lényeg, hanem az egyes szituációk és az újabb és újabb képtelen helyzetek (ma már nem nagyon vannak olyan vígjátékok, amik ehhez hasonló módon bánnák a karakterekkel és a terekkel, főleg nem olyanok, amik az egész filmet erre építik fel). Ami nagyon tetszett, hogy az egyes elemeit a játéknak hogyan építették be (átjárók, különböző szobák, fegyverek stb.).

Kinek ajánlanám: Klasszikus vígjátékok rajongóinak, hiszen azokból számtalan elem visszaköszön benne.

Kinek nem ajánlanám: A kifinomultabb humor és a komolyabb krimi rajongóinak valószínűleg nem fog tetszeni.

 

Noob Saibot:

Nem is hallottam még eddig erről a filmről, de kár lett volna kihagyni: az egyetlen házban játszódó cselekmény egy nagyon vicces, de nagyon rejtélyes nyomozást mutat be a nyolcvanas évek sok remek színészét felvonultatva. Remekül figurázza ki az eredeti játékból meríthető mozzanatokat, az ötvenes évek Amerikájának bárgyú társadalmi elitjét és azt a fajta öngerjesztő pánikot ami a hasonló bezártságból eredő szituációkból általunk is ismerve kikerekedik Agatha Christie művei óta. Egytől egyig remek karakterábrázolásokat kapunk és a helyzetkomikum mellett ez a jellemkomikumot is építi. az alternatív befejezés-variációkért külön piros pont jár, csak kapkodjuk a fejünket. Nem is ragozom tovább, ez egy baromi jó vígjáték, ami nem csak a Clue társas rajongóit nevetteti meg.

Kinek ajánlom: Aki szereti a műfaji filmek erős, de nem tiszteletlen paródiáit.

Kinek nem ajánlom: Aki nem szereti a nehezen kibogozható krimiket.

clue.jpg

Mistwalker:

Nagy szerelmem a társasjáték változata, évekig veretlen is voltam benne (a sikerszériát is csak az törte meg hogy túl hamar akartam nyerni, és a gyilkosság eszközét benéztem), ennek ellenére nem is tudtam hogy létezik ez a film. Pedig! Annyira szépen figurázza ki a zsánert, hogy azt öröm nézni, de ezt a többiek már kifejtették. Az igazi kérdés számomra az volt, hogy hogyan oldják meg a szobáról szobára járkálást, illetve hogyan kerülnek elő gyilkosság eszközei, ha az első 15 percben tudjuk hogy ki, hol, és hogy halt meg. Hol marad hát a rejtély? Nem ilyen egyszerű, ugyanis nem egy gyilkosság van, a film alatt egyre fogynak az emberek, egyre kuszábbak a szálak és egyre több lehetséges gyilkos eszköz is előkerül. A film fénypontja egyértelműen a vége, amikor Tim Curry karaktere szobáról szobára rohangál, és próbálja megmagyarázni az eseményeket- teljes vissza adja azt, amikor a játékban az utolsó körökben csak azért rohangálsz ide-oda a táblán, hogy az utolsó kártyára is fényt deríts. Szóval abszolút hozza a játék színvonalát, hangulatát, és még vicces is!

Kinek ajánlom: Bárkinek, aki picit is szereti ezt a műfajt, vagy szeret rajta nevetni, aki valaha játszott a társasjátékkal

Kinek nem ajánlom: Annak, akinek viszkető görcse van, ha felcsendül a Poirot/Gyilkos sorok/egyéb 80-90-es évek nyomozós sorozatainak dallamai

clue10.jpg

z33d

A Clue eddig kimaradt, de még a társasjátékkal sem játszottam annyit, amennyit szerettem volna. Épp csak az alapokra emlékeztem, így elvárás nélkül ültem neki a filmnek is. Annyit azért tudtam, hogy túlságosan nem mehet félre a dolog, mivel rengeteg jó  - és ugyanannyi rossz - film alapul a klasszikus "rejtélyek háza" motívumon, arról nem is beszélve a házhoz tartozik egy "titokzatos házigazda" is! Bárkinek ismerős lehet. Nem kell nyakig merülni a Midsomer gyilkosságokba, Agatha Christiebe vagy Poe-ba, már egy szimpla Family Guy epizódban is találkozol ezzel a dologgal. Szóval ha nem a Bayformers életed moziélménye, és helyén tudod kezelni a Clue-t, akkor egy tök szórakoztató filmet fogsz látni. Egy klasszikus, elrugaszkodott, amerikaira felpörgetett, 50-es évekbeli háborúparás, egy helyszínen játszódó krimi-vígjáték. Börleszk, szatíra, és Tim Curry, aki mint mindig, itt is nagyon király. Már csak ő miatta is érdemes lepörgetni ezt a filmet.

Kinek ajánlom: Bárkinek, aki szívesen felfedez rég futtatott zsánereket. 

Kinek nem ajánlom: Aki könnyen elalszik a filmek alatt, ha sok a a duma. Bár itt rengeteg a sikítozás is.

 

// Neked hogy tetszett a Cluedo-film? Sok a duma, kevés a vér? Írd meg lent! //

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr168311488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015