X-Men: Apokalipszis - kihagyott lehetőség

2016. május 23. - trg

Rövid és spoilermentes kritika

x-men-apocalypse-poster-no-text_0_0.jpg

Megnéztük a legújabb X-Men filmet és sajnos nem lettünk tőle felhőtlenül boldogok.

Ha áttekintjük az X-Men franchise eddigi teljesítményét, akkor igen vegyes képet kapunk. A X-Men és az X2 jók voltak, még akkor is, ha mai szemmel már nem tűnnek annyira izgalmasnak, a Last Stand siralmas volt (bár meg kell vallanom, hogy a megjelenés idején kifejezetten szerettem) és az azt követő X-Men Origins: Wolverine is azon szuperhősfilmek egyik, amiről jobb nem beszélni. A 2011-es prequel - First Class - ehhez képest hatalmas meglepetés volt, bár az addig nagyjából koherens filmes univerzumot teljesen összezavarta, összességében így is messze fölülmúlta az elődjeit. Sajnos a lendület nem tartott ki és az új The Wolverine megint erősen felemás lett (ráadásul egy olyan idősíkban játszódott, amiről akkor már tudható volt, hogy el lesz törölve). Szerencsére a Days of the Future Pasttal megint kiköszörülték a csorbát, sőt letették az asztalra az eddigi második legjobb X-Men filmet, ami utána rögtön követett a legjobb, a Deadpool. Nyolc film, köztük négy olyan, amit bátran ajánlanék képregényrajongóknak és néhány olyan is, amit másoknak is, másik oldalról pedig négy olyan film, amit jó szívvel nem ajánlanék senkinek sem (még talán a The Wolverinet igen, mert bár én dühöngve jöttem ki a moziból, el tudom képzelni, hogy vannak olyanok, akiknek tetszik).

xmen.jpg

Miért volt szükség erre a hosszú bevezetőre? Mert nem árt emlékezni arra, hogy az X-Men sorozat esetében nem beszélhetünk egységes színvonalról, kötelezően hozott minimumról, vagy bármi hasonlóról és nem árt emlékezni arra sem, hogy ez a franchise mindig képes volt szinte nyert helyzetből is veszíteni. Most éppen ez történt. Pedig minden lehetőség adott volt, a filmet ugyanaz a csapat készítette, mint a Days of the Future Pastot, a fiatal(abb) generáció néhány nagyon tehetséges színésze játszik benne és mégis mind a történet, mind a karakterek borzalmasak. Kezdjük a történettel, amivel nem az a legnagyobb baj, hogy zavaros vagy következetlen, hanem az, hogy gyakorlatilag nincs. Feltűnik egy ősi gonosz és el kell verni - röviden így foglalható össze az a több mint két óra, amíg a film tart, az egyetlen fordulat pedig egy dramaturgiailag teljesen indokolatlan kitérő, aminek egyetlen értelme, hogy a filmben meglegyen a kötelező cameo. Sajnos a szereplők is egysíkúak és élettelenek lettek. Annak ellenére, hogy a korábbi részekben az írók mindig törekedtek arra, hogy mélységet adjanak nekik, a színészeknek most mindent bele kell adniuk, hogy azt a pár mondatot, ami nekik jutott (vannak olyan szereplők, akik egy oldalon állnak, de az egész film alatt nem szólnak egymáshoz) megtöltsék élettel, de érezzük, hogy még a rendezői utasítás is csak annyi lehetett feléjük, hogy nézzenek dühösen.

x-men-apocalipsis-mini.jpg

És ezzel el is érkeztünk a film egyik legnagyobb hibájához, a rendezéshez. Az egy dolog, hogy a filmnek szinte nincs története, de ha már így adódott, legalább fel lehetne dúsítani látványosan koreografált bunyókkal, epikus összecsapásokkal, ehhez képest nagyjából egy jobban megrendezett ketrecharcot kapunk, minden más felejthető. Mintha Singer szeme előtt csak az lebegett volna, hogy elkészíthesse a saját rombolós pornóját és közben megfeledkezett volna arról, ami annyira szerethetővé tette a korábbi X-Men filmeket.

Mindazonáltal nem lett nézhetetlen film az X-Men: Apokalipszis, a nyitójelenet például kifejezetten akciódús volt, sőt nekem Quicksilver jelenete is tetszett (bár tény, hogy az előző részben látottnak a nyomába sem ér) és - borzalmas párbeszédek ide, csapnivaló történet oda - a főbb szerepekben még mindig nagyszerű színészek játszanak, remélhetőleg a következő felvonásra olyan forgatókönyvet kapnak, ami épít is a képességeikre.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr488735368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015