Sorozatajánló: Louie

2015. augusztus 31. - Padrepapp

Who are you?

louie-middle-finger.jpg

A stand up-os nem csak humorista, a dolga nem az üres nevettetés. A stand up-os megfigyel, gondolatot ébreszt, és birtokolja minden figyelmünket. Hogy a közönség mindezen jól szórakozik, az csak a bónusz. Néha a vicc nem vicc. Az alábbi írásban a Louis C.K.-jelenséget vesszük górcső alá. 

 

 

"A folyamatos beszéd nem feltétlen kommunikáció"

- Joel, Eternal Sunshine of the Spotless Mind

 

Az Egyesült Államokban nagy múltja van a stand-upnak, sokáig nem szerettem a műfajt, mert azt hittem, az a stand-up, aminek az itthoni képviselői Kiss Ádám, Bödőcs Tibor, Kőhalmi Zoltán és hasonló kaliberű társaik. Félreértés ne essék, a Wikipédia által definiált stand-up műfajába lehet őket sorolni, ám amikor az ember George Carlin, Jerry Seinfeld, Ricky Gervais, Robin Williams, Eddie Izzard, Chris Rock vagy Louis C.K. fellépést néz, napnál világosabb, hogy itt többről van szó (egyébként talán az utolsó jó stand-upos Hofi Géza volt itthon). De még egy istentelenül idétlen Reggie Watts fellépésben is fellelhetjük a közlés szándékát.

 

Louis C.K. rendkívül jó megfigyelő. Humora abban rejlik, hogy egyéni látásmódja a leghétköznapibb dolgokra is kiterjed, és képes az egyszerű dolgokból humort kovácsolni úgy, hogy közben érezzük a probléma realitását, abszurditását. Olyan egyszerű dolgokról szól a sorozat, mint a válás, gyereknevelés, randizás 40 felett, a "faggot" szó használata, vagy bármilyen egyszerű emberi interakció pénztárosokkal, járókelőkkel, eladókkal, taxisofőrökkel, ismerősökkel.

A sorozatot C.K. rendezi, írja, vágja és persze ő maga a főszereplő is. A hitelességet tovább fokozza, hogy a sorozat sok aspektusa tükre a humorista életének. Valószínűleg a sorozatban felvonultatott problémák, konfliktusok nagy része valamilyen módon megtörtént C.K.-vel, és azokon csak egy picit kellett változtatni, hogy viccesek legyenek, ám mégis megőrizzék a realitás illúzióját.

És ebből kifolyólag abban különbözik más sitcom-októl (amellett, hogy nincs alávágott nevetés), hogy feltételezi a nézőről, hogy intelligens (ami persze meg is látszik a nézettségen). A szituációk sokszor furcsák, kínosak, sötétek, szomorúak vagy teljesen buták. Louis C.K. stand-upjait jellemző őszinteség a sorozatban is megjelenik, de minden nyers, maszturbációról vagy szexuális frusztrációról szóló vicc mellett van egy aranyos és nevettető jelenet a gyerekeivel.

 

louie.jpg

  

Nagyon erős, ahogyan a sötét és vidám elemek nem külön-külön jelennek meg, hanem egymás mellett, és a két ellentét egyfajta szintézisként működik az epizódokban. A sorozatban nem kevés dráma van, és a nevettetés mellett sokszor szívhez szóló mondatokra, gesztusokra lelhetünk a legváratlanabb szituációkban.

A filmből árad az a New Yorkot övező szeretet, amit lakosai szoktak hangoztatni. Szinte minden epizódban gyönyörűen megkomponált képeket találhatunk a városról, ami segít megérteni az ott lakók és C.K. érzéseit a város iránt.

További fűszerként jelenik meg, hogy minden epizódban láthatunk rövid részleteket valamelyik stand-up fellépéséből, aminek a mondanivalója előrevetíti a rész történését, vagy az epizód közben reagál, majd az epizód végén reflektál.
A sorozatban nem kevés híresség jelenik meg, vannak akik magukat alakítják, mások pedig szerepeket. Rendkívül nevettető Ricky Gervais, aki orvost alakít, Jerry Seinfeld az elitista humoristaként, egy nagyon kedves epizódban Louie mellé szegődik Robin Williams, Louie magyar barátnőjét alakítja Bálint Eszter, de többek között megjelenik még Chris Rock, David Lynch, Joan Rivers, Todd Barry, Pamela Adlon, Melissa Leo is. 

 

A sorozat zenéje nagyon minimális, C.K. rendkívül finoman bánik vele, hogy semmiképp ne vegye el a figyelmet a képernyőn történő dolgokról.
Az egyik részben Louie a 97 éves rokonhoz viszi kislányait. A kisebbik, Jane azt kántálja;

- Unatkozok! Unatkozok! Unatkozok unatkozok unatkozooooooooook! Apuci, miért nem válaszolsz?
- Azért, mert az, hogy "Unatkozom." egy felesleges kijelentés. Ugyanis egy mérhetetlenül nagy, hatalmas világban élsz, aminek nulla százalékát láttad. És ehhez jön még, hogy a saját tudatod is végtelen. Csak spirálozik befelé egyfolytában. Érted? Már csak maga a tény, hogy élsz, csodálatos, szóval nem mondhatod, hogy unatkozol.
Később az úton, amikor arról faggatják, miért mennek Ellen nénihez:
- Ez egy nagy lehetőség, habár az iskolában tanultok majd történelmet, de semmihez sem fogható, amikor van az életedben valaki, aki személyesen adja át a kapcsolatát egy másik generációval.
A rádióban hirtelen megszólal egy dal (The Who-tól a Who Are You?), amit lelkesen énekelve Louie mintha valami nosztalgikusat élne át a múltból, miközben a lányok zavartan, nevetgélve nézik, vajon mi szállta meg apucit. A dal utáni hirtelen csend mintha visszarántaná Louie-t a jelenbe, egy ideig csendben ül, majd hirtelen a ludakra hívja fel lányai figyelmét.

 

 

Itthon is lehet követni a sorozatot a Comedy Central-on (szombatonként megy, szerencsére feliratosan), szerintem mindenki bátran adhat neki pár epizód esélyt. A sorozat kicsit lassan és szerencsétlenül indul, így ne ítélkezzünk az első pár epizód után, megéri kitartani.

Louie az imdb-n

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr657643040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exilis 2015.08.31. 18:35:12

Csatlakozom, zseniális sorozat!

Bolcs_es_szexi 2015.08.31. 19:19:03

Louis C.K. az egyik legkirályabb stand upos, imádom a sorozatot. Viszont a Seinfeld jelenséget nem értem. Talán régen vicces volt, de én akárhány esélyt adok neki, mindig cserben hagy. Pl. Kőhalmi Zoltán nála lényegesen jobb. Kőhalmi amúgy jobb, mint az összes többi magyar együtt (bár ez még nem teszi magasra a lécet sajnos).

Zephyrous 2015.08.31. 21:00:52

"aminek az itthoni képviselői Kiss Ádám, Bödőcs Tibor, Kőhalmi Zoltán és hasonló kaliberű társaik"

Azért elég erős 1 mondatban említeni KÁ-t a többiekkel. KÁ "poénkodása" kimerül a káromkodásban, ami talán 10 éves korig menő és vicces, azon túl szánalmas.

recirkulációs kör 2015.08.31. 21:23:36

@Zephyrous:
Ez igaz.
A szerző viszont egy sznob majom, semmi egyéb.
Akinek nem ártana megtanulni írni sem, mert most annyira sem tud, mint Kiss Ádám stand-upolni. Sőt, annyira sem, mint a Szomszéd néni néven futó két erdélyi majom, pedig ők tényleg a legalja.

Padrepapp 2015.08.31. 21:30:37

@Bolcs_es_szexi és @Zephyrous: Bevallom nem sok esélyt adtam nekik. 3 éve végigszenvedtem egy 6 órás Showder Klub maratont, meg láttam mindegyiktől 1-2 fellépést, amit ismerősök linkeltek, ennyi elég volt. Persze lehet azóta fejlődtek, de meglepődnék rajta.

funfun 2015.09.01. 06:02:04

Hát én egyáltalán nem tartottam humorosnak ezt a C.K-t, max 1-2 percig bírtam, akkor is csak vártam, hátha most jön valami, ami tényleg vicces. De most, hogy olvastam a cikket és rájöttem, hogy nagyon menő rajongani érte, máris a kedvencemmé vált.

KopaszMercis 2015.09.01. 09:45:33

En mint a stand up nagy szakertoje mondom neked kedves szerzo: te megertetted a lenyeget, bravo. Itthon nincsen stand up. Es erzed / erted h mi benne a valodi ertek / zsenialitas. Es, csak hogy egy ket "credentialt" emlitsek:
Jerry Seinfeld "I'm telling ypu for the last time" specialjet remego kezzel vettem fel az elo adas alatt VHSre anno az USAban, illetve Carlin utolso elotti eloadasan elso sor kozepen ultem... Ra kovetkezo heten meghalt.

conmorientes 2015.09.01. 12:53:41

Számomra érdekes vetületet vet fel a cikk. Régóta figyelem Louis C.K-t. és sosem tartottam igazi "stand up comediannek" a hiba az én készülékemben lehet mert egyetlen rész egyetlen pillanatán sem tudtam igazán felhőtlenül nevetni, de ettől függetlenül a projektet érdekesnek tartottam és tartom most is. Főleg azért mert ahogy én érzem C.K. egyszerűen mesél, mégpedig kényszerből. Sem a helyzet sem a jellemkomikumot, - amelyek valamelyike vagy valamilyen keveréke az igazán fergeteges humort adja (lásd Hofi) - nem akarja hangsúlyozni, sőt inkább egyszerűen elhervasztja, mert számára a befelé forduló intellektus mindennapi küzdelmeinek megmutatása a valódi cél. Ez pedig egyáltalán nem nevetséges, sőt azt gondolom nem is szórakoztató. Ezzel együtt azonban egyszerűen hasznos, mert lehetnek olyan végtelenül egyszerű ok és törvényszerűségek amelyeket az emberek képtelenek maguk vagy magukban leképezni és ebben C.K. úgy érzem segít. De ettől még ez a próbálkozás egyáltalán nem lesz humoros, vagyis nem vigyorogva, a poént ismételve áll fel az ember a tv. elől, hanem elgondolkodva és magába mélyedve. Azt még nem tudtam eldönteni, hogy ez a végeredmény össztársadalmilag jár-e annyi haszonnal, mint amikor azt hallottam hogy "Anyósom az tudja, hát tudja is a Mama......"

Padrepapp 2015.09.01. 13:31:07

@conmorientes: úgy nagyjából egyetértek azzal, amit írsz, azzal a különbséggel, hogy szerintem humoros. Nem vagyok szakértője a témának, hogy mitől lesz valaki igazi stand-up comedian, szimplán tetszik, nem tetszik alapon válogatok.

A helyzetkomikum tényleg furcsa nála, a sorozatban főleg olyan jelenetek vannak, amik kínosak, kellemetlenek (talán emiatt nem lehet rajta felhőtlenül nevetni) és ennek van egy abszurd humora számomra, miközben persze tudom, hogy amit látok, az igazából inkább szomorú mint vicces. És szerintem ebből fakad, hogy a tv. elől felállva inkább az elgondolkodás, mint a vicc marad meg.
A brit Office-ban is alig volt jelenet, amin felhőtlenül lehetne neveteni, ott is minden nagyon kínos volt. Ha nem lett volna a sorozat végén az a minimális feloldás, nagyon szomorú sorozat lenne.
Az biztos, hogy egyszerre aggatnám a Louie-ra, és a brit Office-ra a dráma és a comedy jelzőt.

Darázs Csaba 2015.09.01. 14:56:29

szerintem ez jó promo, Székely Laci humorához ugyanis kell egy kis türelem, szvsz 4-5 rész kell ahhoz, hogy az ember belerázódjon, de utána addiktiv

Seinfeld Kálmán fia, Jerry nem tudom mitől az "arisztokratikus humor" képviselője, szerintem ő a kilencvenes évek, Laci inkább Y2K stilus, de ez nem itélkezés, csak benyomás

conmorientes 2015.09.01. 15:10:26

@Padrepapp:
Lehet hogy bennem van némi fogalmi keveredés :)))
Nàlam a humoros és a szórakoztató teljesen elvàlik szubjektum szintjén. Azaz humorosnak azt tekintem amin a többség nevet. Ehhez képest szórakoztató az amin én nevetek, függetlenül attól hogy azon esetleg a többség sir-rì.
Ezt azért mondom mert te humorosnak àllítod be, holott tudod mennyire szomorú.
Azt gondolom, az abszurd humor nem a szomorú alaptól abszurd, hanem mert olyan extremitàsokat tartalmaz amelyek önmagukban nem volnànak humorosak, de együtt, vagy màs módon előadva meghökkentő és ettől vicces.
C.K. pont nem ezzel él, hanem egy különös metódussal, amit a katarzis nevű köldökzsinor elharapàsàval, vagy tudatos poénkillerséggel tudnék pontosan hasonlítani :))) No szàmomra ennek az oka és értelmének irànya nem tiszta....

alfacentauri 2015.09.01. 15:49:10

Nekem nagyon bejött. Persze én se a halálraröhögtemagam kategóriába tartozom, sokkal több elgondolkozni valót látok benne, ráadásul a szereplők, a VÁGÁSOK, a helyzetek elképesztően jók. Az egyetlen bánatom, hogy NEM MEGY már. Az egyik évfolyamot kétszer is leadták, ezeket sikerült felvennem (amiben Bálint Eszter szerepel), de ha valaki tudna linket (vagy 1-2 DVD-t adni) annak hálás lennék. Az angolhoz kevés vagyok, de sokkal jobb felirattal (nyelvtanulás), egy esetleges szinkron katasztrófa lenne.

Padrepapp 2015.09.01. 18:19:17

@Darázs Csaba: "Jerry Seinfeld elitista humoristaként" itt a szerepére gondoltam, nem a humorára.

@alfacentauri: én angolul néztem, de látom, hogy van hozzá nem hivatalos fan sub. A legális megoldáshoz legközelebbi szerintem, ha megrendeled a DVD-t amazonon, és töltesz le hozzá fansub-ot. Ha jól tudom a fansubok letöltése nem illegális, csak a terjesztése, de ebben sem vagyok biztos. Szerintem az egyik legjobb módszer nyelvet tanulni angolul nézni filmet angol felirattal, és kiszótárazgatni a szavakat, amiket nem értünk/nem tudunk kikövetkeztetni.

@conmorientes: én is pont a fogalom keveredésen gondolkoztam, hogy akkor mi az, ami vicces, mi az, ami humoros számomra. Most hirtelen azt mondanám, számomra az a vicces, amin szimplán nevetek, szinte ösztönösen, akaratlanul, például, ha egy barátom elcsúszik egy banánon.
Humoros meg talán az, amin azért nevetek mert értem/értékelem. Szóval ezért írom, hogy számomra humoros Louie, ettől függetlenül ez lehet szomorú is, de a tálalás miatt vicces, és emiatt abszurd.

A katarzis elharapást, poénkillerséget kifejtenéd bővebben?

conmorientes 2015.09.02. 00:14:34

@Padrepapp:

Akkor ezek szerint már három fogalommal bűvészkedhetünk....
Ugyan nem szeretnék szematikai mélységekbe merülni de a válaszhoz szükséges lesz. Részben egyet kell értenem veled annyi kiegészítéssel, hogy a vicces - ahogyan te is megfogalmaztad - olyan objektív fogalom amely nem csak cselekvéssel hanem történéssel, vagyis akarattalan helyzet kialakulással is megvalósul, amely sem a humorosra, sem a szórakoztatóra nem jellemző.
Ezért nem is kezdenék bele abba hogy az abszurd és a vicces szerintem itt nem férnek össze egy mondatban.....
Persze ez szigorúan SZVSZ.

Ami pedig C.K. által választott utat illeti, egy hasonlattal kell élnem. A jó viccmesélő egy nem túl jó viccet is képes olyan színességgel előadni hogy az szintekkel jobbá, azaz fergetegessé válik. Ugyanakkor a nagyon rossz viccmesélő képes olyan hibát elkövetni amely okból egy teljesen silány vicc a mesélő botlásával együtt válik elsöprővé. Mindkét eredményben azonos a közvetítő által hozzátett többlet, vagyis valamilyen előjelű katarzis megvalósulása. Úgy érzem C.K. azt csinálja hogy a legjobb poénokat egyszerűen nem hagyja kifutni, nem tesz rá egy lapáttal ezzel egyrészről saját kisszerűségének éthoszát, a hibázó ember alakját mutatja meg amit ezáltal hiperrealisztikusként tálal. Ez nekem a ferdített valóság reálisként tálalásának tűnik. Általában egy standuposnak az a feladata hogy megríkassa a közönséget, hasfájásig röhögtesse. C.K. addig jut el nálam hogy Cyranóként csak magának engedi meg saját kicsúfolását, de ezt is csupán korlátozottan, tehát a katarzist elharapja a szánalmassági személyi kultusz építése céljából. Egyébként ez egy ismert pszichológiai metodika. A poénkillerség pedig ott jelenik meg amikor a legjobb dialektus riposztok lehetőségét egyszerűen a tanácstalanul csodálkozó ember megtorpanásával hagyja ki, vagyis helyettesíti. Ezt talán legpregnánsabban a " Fat Lady " epizódban találtam meg amikor a parti sétányon tartott mély beszélgetésben a csak rá jellemző módon kegyelemből nem válaszol és nem csinál humort a helyzetből és a dialógusból. Ugyanígy majdnem minden standup bevágására jellemző, hogy erős kezdés után egyszerűen visszahanyatlik a "political correct" sávba és nem viszi be a végső ütésket, illetve beviszi, csakhogy azokat önreflexióval magára fordítja ami miatt egyszerűen nem válik igazzán humorossá, de úgy érzem neki kifejezetten ez is a célja.
Ez pedig azért van, mert kitűnő komponálással direkt elrontott szcénéket csinál, amit éppen ezzel próbál magaskultúrává emelni.

Padrepapp 2015.09.02. 08:06:56

@conmorientes: Köszönöm, hogy ilyen részletesen kifejtetted a kedvemért! Most már értem mire gondolsz.
Ha van kedved majd néha kacsints vissza a blogra és dobj még pár jó kommentet!

alfacentauri 2015.09.07. 16:35:01

Ez a fansub ismeretlen fogalom volt számomra, viszont a Comedy-n rendes felirat volt. Én szivesen megvenném az eredeti DVD-t, persze kérdés hányra tették rá és mennyiért, de ezt még meg is találom, de felirat nélkül azért ez meghaladja az angoltudásom. Gondolom a hivatalos magyar feliratot külön nem lehet beszerezni és csatolni és itthon nem adták ki a sorozatot. (És persze ismét megnéztem, de nnyomát se látom, hogy játszanák valamelyik évedot. :-(

Padrepapp 2015.09.07. 16:44:29

@alfacentauri: A fansubok általában nagyon jók, sokszor akár jobbak mint az eredeti. Az is előfordult már, hogy a hivatalos fordítás egy-az-egyben lenyúlt egy magyar fansub-ot (ha jól tudom South Park epizód(ok)nál).

Esetleg érdemes felvenni a kapcsolatot a Comedy Central magyar képviseletével, hátha tudnak valahogy segíteni.

alfacentauri 2015.09.09. 23:56:54

Köszi. (Országomat egy Ló-ui-ért :-) )
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015