Trónok harca 5. évad 8. rész

2015. június 02. - CatStimpsonJ

Egy csipetnyi Tél

tronok5x8_4.png

Összeszedtétek már a szétrobbant agyvelődarabjaitokat? Én még nem, de azért itt a hangulatjelentés a nyolcadik epizódról!

Meereen

Rögtön az első jelenetben Tyrion és Jorah ott találja magát Daenerys lépcsős trónszobájában, és mivel Tyrion még mindig a legintelligensebb karakter az egész sorozatban, lespanol Danyvel, aki az ő tanácsát kéri, hogy mégis mi legyen Jorah-val. Az eredmény: Jorah-t másodszor is száműzik. Utána Tyrion és Dany lazulgatnak a VIP szobában és némi családi háttérrel kapcsolatos beszélgetés után, amiért Tyrion eleve útnak indult, Dany tanácsadója lesz, és rögtön kemény igazságokkal bombázza a Sárkánykirálynőt a Vastrón megszerzéséről szőtt álmaival kapcsolatban. Daenerysnek szerencsére visszatért a menősége, és nem riad vissza semmitől. Jorah nem igazán ért a szóból, rögtön visszamegy a rabszolga kereskedőhöz, és gyorsan meggyőzi, hogy őt küldje a meereen-i küzdőverembe.

 

Braavos

tronok5x8_2.png

Arya a bérgyilkos iskolában már terepgyakorlatra mehet, és úgy tűnik, hogy Braavosban mindenki a westerosi angolt beszéli. Mindenesetre osztrigaárus árvaként kell meglesnie a terepet és minél többet megtudnia jövendőbeli célpontjáról, egy biztosítóról.  A második évad legjobb karaktere és egyben Arya mentora, Jaqen utalásokat tesz rá, hogy a biztosító alak nem mindig fizeti ki a pénzeket amiket kéne, és jó volna okosan kicsinálni egy üvegcse méreggel. Arya örül az új feladatának, a másik tanonc lány szerint még nem áll készen, Jaqen-t marhára nem érdekli, mert a Sokarcú istennek Totál. Mindegy.

 

Deres

Most szerencsére nincs semmi beteges szörnyűség, csupán két rövidebb jelenet. Az egyikben Bűzos kaját visz Sansa-nak, aki hátborzongatóan ül a szobájában, közli az előbbivel, hogy egy szemernyi szimpátiát sem érez iránta, mert ha ő nem volna, még lenne családja. Aztán meglepetés - Sansa megtudja, hogy élnek az öccsei, csak a szerencsétlen farmer fiai lettek megölve és felgyújtva. A másik jelentben Bolton-ék Stannis közelgő seregéről beszélnek, Bolton apuci szerint ki kéne várni az ostromot, mert hat hónapnyi kajájuk van, de Ramsay szerint jobb lenne konfrontálni Stannis-t, és ehhez csupán tizenkét elit emberre van szüksége. Ebben a részben senkit nem nyúztak meg.

 

Királyvár

Cersei szarban van. Az egyetlen ember, aki meglátogatja, a beteges "nem mester" Qyburn - informálja a nagybácsija, Kevan Lannister visszatéréséről Királyvárba, aki átvette tőle az irányítást és nem óhajtja meglátogatni őt, és hogy Tommen pedig hermetikusan elzárta magát a szobájába. Ha ez nem lenne elég, még ott van a brutál apáca is, aki úgy próbálja rávenni a vallomásra, hogy vizet kínál neki, amit nem kap meg, ameddig nem ismeri be a bűneit, mert ez így vallásos. Ja, és nincs bor sem. Amikor Qyburn elmegy, még sokatmondóan közli Cersei-vel, hogy "a munka folytatódik".

 

A FALON TÚL

tronok5x8_3.png

De előtte még a Falon innen, Gilly szuper aranyos Samet ápolgatja, aki megkérdezi, hogy nem fél-e a megerőszakolós történetelemektől, de Gilly szerint az csak egy elszigetelt eset volt és minden rendben lesz.  Aztán bejön Jon segédje, aki még nem bocsátotta meg Tormund-nak, hogy lemészárolta a családját az embereivel, Sam kijátssza a "jönnek a zombik" kártyát és hogy Jon-ban meg lehet bízni, de a kissrác nincs teljesen meggyőzve. Innen vágunk végre az Éjjeli Őrség ifjú főparancsnokára, amint csónakázik kíséretével az öbölbe, ahol a Szabad Nép letáborozott. Egyből üdvözli őket a csontsisakos figura, akit pár évaddal ezelőtt már láttunk rövid ideig, nincs elragadtatva Tormund szövetségétől az Éjjeli Őrséggel, ezért beszól neki, aminek a hatására pépesre lesz verve a saját fegyverével. Nincs idő szarakodásra. Aztán összehívják az időseket, akik egyáltalán nem idősek, és Jon mond egy beszédet, amiben kivételesen nem játssza ki az esküjét, és a Stark család mottóját sem mondja el szó szerint, szóval egész jóra sikerül, azt a részt leszámítva amikor káromkodik, hogy menőnek tűnjön a Falon túli hardcore arcok előtt. Tormund is keményen kiáll mellette (hamarosan legjobb barik lesznek). Kiosztanak ajándékba pár obszidián fegyvert, ami állítólag megöli a Másokat (itt kiderül, hogy Jon is bízik Samben, awwww), de a Thenn-ek vezetője általánosan nincs meghatódva. A Thenn arcon kívül a legnagyobb szava még egy nőnek van, akit nem tudom ki játszik, de baromi jól csinálja és instant szimpatikus lett, plusz támogatja Jon-ékat és utálja a Thenneket, mint mindenki. Amúgy nagyon kék szemei vannak, ami remélhetőleg nem sejtet előre semmit. Szóval megkezdődik a Szabad Nép hajóra pakolása és rohadt sokan vannak. DE! Elkezdenek ugatni a kutyák, plusz a hegy oldala furán porzik, ami csak parát jelenthet. És valóban, mert... ZOMBIK! De mennyi zombi? RENGETEG, ami tekintve, hogy nem működik rajtuk a Walking Dead-es fejlövés és hogy nincsenek óriási tűzrakások előrelátóan bekészítve, elég nagy problémát jelent. Az összes szereplő, akit itt legalább arcról ismerünk, fogja magát, és megindul a kapu felé, amit a horda ostromol. Még negyed óra van a részből, és ez végig akció. Eleinte olyan gyorsan mozog a kamera, hogy fogalmam sincs mi történik, de aztán felvesz egy élvezhetőbb tempót a harc. Pár élőholtat hatástalanítanak, pár embert lekaszabolnak, de a mi karaktereink még rendben vannak. Megjelenik az öböl fölött 4 lovas alakja (nagyon eredeti), és pont van egy kis idő észrevenni őket, majd Jon rájön, hogy a lovasok alatt lévő házban hagyták az obszidián fegyókat.

tronok5x8_1.png

Semmi gond, elvégre csak ezekkel lehet instant megölni a Másokat. Szóval Jon oda veszi az irányt a Thenn alakkal (van egy tomboló óriás is, csak úgy mondom) és már totál szét van rombolva a kecó. Ekkor toppan be egy elit zombi forma, egy olyan, akit Sam is megölt, és van egy lándzsája, ami szétporlaszt minden fegyvert, amihez hozzáér. A Thenn arcot egyből kicsinálja, majd Jonnal 1v1-ezik, amiben a hősünk elég rosszul áll, de aztán az utolsó pillanatban berobbantja a valyria-i pengéjét, ami mindenki meglepetésére ugyanúgy instant Más halált eredményez. Amúgy ez a pillanat iszonyatosan jó, körülbelül a legmenőbb pillanat az egész sorozatban valaha, király hangeffektekkel meg minden. Ezután jön a sorozat egyik legfélelmetesebb jelenete, amikor a zombigyermekek nézik a női vezető arcot (már most érzem a rémálmokat), aki totál kiakad és hagyja, hogy rámásszanak és megöljék. Végezetül a négy halállovas azt mondja, hogy "basszátok meg" és leküldenek több száz zombit a magaslatról, ahol állnak, és Jon-ék végre visszavonulnak a kikötőben őket váró csónakkal. Ahogy csónakáznak el, valamiért már a jeges zombi király arc is lent van, és úgy, hogy mindenki jól lássa, feltámasztja a halottakat. Ja, és közben ezt csinálja.

 

Tanulság

Ez a rész, főleg az eddigiek után nézve, szuperül sikerült. Tyrion és Daenerys jelenetei kifejezetten jók voltak, viszont a lényeg Jon-tól kezdődött. A tárgyalás a Szabad Néppel is jóra sikerült, tetszettek a dialógok, aztán hirtelen a fejünkhöz vágtak egy zombi hadsereget. Eddig a sorozat durva akciórészei előre be voltak harangozva, ez viszont teljesen a semmiből jött, legalábbis nekem, mert nem olvastam a neten semmit, ami előre jelezte volna. Nem mondom, hogy nem lehet hibákat találni benne, pár dolog nagyon hatásvadász volt, sok rásegítés volt a zenével, meg például a végén úgy menekülnek a csónakkal, hogy egyáltalán nem eveznek, de nem baj, mert összességében jól sikerült. Plusz a végén a póz, ahogy a zombi király feltámasztotta a halottakat, arra biztos, hogy mindenki emlékezni fog. Remélem ezzel nem lőtte el az évad az összes munícióját, mert eddig kimagaslóan ez a legjobb epizód. Még nem voltak véreb nagyságú jégpókok.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr987511928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.05. 10:37:11

az a csatajelenet nagyon jó volt. Az óriás előlépett a kedvenceim közé.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015