10 mellélövés a Batman univerzumban

2016. március 18. - Mistwalker

Nananananananananananananananaaa Batman v Superman hónap

val-kilmer-remember-when-i-was-batman.jpg

Kedvenc denevér emberünk számtalan buta kiegészítőt és ellenséget kapott az évek folyamán. Nem spóroltak a fanok sem a kreativitással, van a listánkon musical és ikonikus dalocska is. Összeszedtünk a 10 legborzalmasabb dolgot, ami Batmenhez köthető.

1. Ualeualeuale Batman dal

Szerintem nincs olyan ember, aki ne látta volna ezt gyöngyszemet a YouTube-on. Ha más nem, hajnalban egy házibuliban amikor már csak hárman fetrengenek a kanapén/földön, és két macskás videó között becsúszik ez. Vagy miközben a szakdogát írod. Annyira csodálatos az ütem, az ének artikulációja.  Amúgy ez az 1966-os Batman sorozat első évadából származik, amiben Batman elmegy egy bárba, egy nő elcsábítja táncolni miközben hősünk narancslevet iszik. A videót itt tudjátok megnézni, minden jelenete arany, gifre kívánkozó csoda angyalszárnyakon denevérszárnyakon.

 

2. Batman mellbimbós páncélja

batn.gif

Hősünk fantasztikusan kidolgozott páncélján csak az i-re a pont kis a mellbimbó. De tényleg, mire gondolt a jelmeztervező?! És az még hagyján hogy a fiúknak van, de Batgirlnek is, bár kicsit szofisztikáltabban. De tényleg. Miért?

 

3. Batman Musical

Fantasztikus zenés táncos mulatság fanoktól fanoknak. Kíváló 90-es évek magyar fiúbandáit megszégyenítő koreográfia, borzasztó dalbetétek, csont egyszerű sztori. Ami a Star Warsnak a Holiday Special, az a Batmennek ez. Nem, nem a Batman és Robin. Az csak a Jar-Jar Binks.

 

4. Mr. Freeze szóviccei

anigif_enhanced-buzz-11529-1389137949-14.gif

Ha már szó volt a Batman és Robin csodálatos opuszáról, akkor jegeljük magunkat egy pillanatra, és tartsunk 5 másodperc szünetet. Na, ugye hogy nem vicces. Akkor sem ha Schwarzi nyomja. Valami elképesztő mennyiségű (minimum 14!) rossz szóviccet adtak az amúgy sem komolyan vehető karakter szájába, még nevetségesebbé téve az egész részt.

Itt egy bónusz gif:

anigif_enhanced-buzz-5544-1389137879-1.gif

 

5. Bat-female-villain repellent

pb-female-villain-repellant.jpg

Képregényes crossoverben bukkan fel ez a spray, nekünk rögtön a Pokemon repel spray jutott az eszünkbe. Csodás. Sőt mit több, nem jutunk szóhoz.

 

6.  Bat-kutya

ace01.jpg

Ha Superman-nek ott van a Krypto, akkor persze sötétebb tesójának is kell egy kutya. Ő Ace, a szuperbatkutya, aki visszahozza a batarangot! A Batman és a Robinban egyébként nagyon vártam a megjelenését; semmivel sem lett volna rosszabb a negyedik rész, ha a Batgirl, Robin úrfi és Batman mellett egy kutya is ott csaholt volna, sőt! Szerepét a Batman Beyond-ban egyébként helyre tették, ahol az őregedő Bruce Wayne mellett őrködik csendesen és profin. Ott nincs szegény kutya Zorronak öltöztetve.

 

7. A " Cápariasztó spray" akció

3911210rilgs.jpg

A '66-os film valószínüleg egy saját 50-es listát is elbírna a leghúzósabb Batman-dolgok kapcsán, de most csak egy apró jelenetre szeretném felhívni a figyelmeteket a millió közül. Ez volt az a pont mikor elöszőr kiborultam, mikor a mozgékony, akrobatikus Robin egy őrületes akciójelenet során leadja a denevérnek a cápariasztó spray-t. Ugye maga a robbanó gumicápa és a spray is önmagában filmtörténelem, na de a gyök kettővel pörgő akciójelenet, a fejjel lefelé csimpaszkodás, a koreográfia és a feszültség maximálisra fokozása egész egyszerűen zseniális, örök és felejthetetlen. Köszönöm hogy láthattam.

 

8. George Clooney bankkártyája

 20140309-205041.jpg

A nagyszerű (nem) negyedik részben van egy dolog. Ebben a jelenetben, nagy kábulatában Batman és Robin Méregcsók kegyeire licitál, mikor pedig Clooney megunja a Csodafiú hepciáskodását, előkapja a Bat-bankkártyát, és mindekit kiüt a ringből a rajta parkoltatott milliókkal. Batman a GothCard jóvoltából egy örök érvényű kártyára tett szert, ami azon túl hogy egy igazi "megint mit nézek ???-pillanat", az egyik legdilibb "easter egg" amit valaha láttam. A Batman-pokol utolsó körébe azzal a kreatívval, aki ezt véghezvitte

 

9. "Bob the Goon" halála

600px-batman-colt3-e1376098568390.jpg

Bob a 1989-es Joker legmegbízhatóbb embere, a Goon csapat vezére, aki jóban-rosszban a főnöke mellett van már annak Jokerré való válása elött is, eltűri excentrikus hülyeségeit, folyamatosan kívánságait lesi. Mégis, halála villamcsapásként sújt le az első Batman filmben. A bohóc egy kegyetlen lövéssel elintézi, a saját fegyverével. És mindez miért? Mert Batman ellopta a légballonjait.  Bob tényleg nagyon király fickó, mikor sikerült egy kicsit leteríteni a denevért, ennyi volt a reakciója: "Nézzétek meg a tárcáját."

 

10. Christopher Nolan

batman-writers-chistopher-nolan-best-movie.jpg

Ez van srácok. ¯\_(ツ)_/¯

(Mistwalker és z33d gyűjtése)

 

//Szerintetek melyik a legrosszabb batmankütyü vagy ellenség? És filmrendező? Tudsz valami ezeknél is nagyobb állatságot? Írd meg alulra //

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr948491010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shred 2016.03.20. 00:12:01

Az utolsóra nem számítottam, de egyetértek:)

RobertThorn_ 2016.03.20. 01:40:26

Részemről is legmélyebb egyetértés az utolsóval.

Sajtika 2016.03.20. 05:16:30

Mi volt a problema Nolan filmekkel? Maga vilagaban "tokeletes" volt, szerintem.

RobertThorn_ 2016.03.20. 07:29:44

Minél többet látom a Nolan filmeket, annál kevésbé tetszenek.
A Sötét Lovag még hagyján, mert ott Heath Ledger tényleg jól nyomja - noha már az a Joker sem az, mint amelyik a képregényekben van, hanem csak egy eléggé meggyőzően alakított de valójában teljesen szimpla pszichopata. Nincs benne semmi elegancia, sárm, humor - ami szerintem igenis hozzátartozik Joker karakteréhez. Ahogy az egész Nolan-féle Batman univerzum is mentes a gótikától, így tök idegennek hat, ahogy abban a szuperrealisztikusra vett hangnembe/stílusba hirtelen álarcos és jelmezes figurákra irányul a reflektorfény.
Jól megvannak csinálva a filmek, de közben mégis tök kommersz, a mai kamaszsrácok ízlését végletekig kiszolgáló, végeredményben seíze-sebűze műanyag mozik. Ezzel a realista megközelítéssel pont a azt stílust ölték ki a Batmanből, ami épp a sajátja volt.

A Dark Kinght Rises - ahol az összes hiba kicsúcsosodik - meg már egyenesen nézhetetlen. Végig az volt az érzésem, hogy mintha az egész film ilyen négyperces, ív nélküli, párbeszédjelenetekre fókuszáló websorozat epizódok egymásba fűzéséből állna. Se csúcspontja, se főszereplőnek nevezhető karaktere nincs, egy dögunalmas massza az egész, full jellegtelen zenével.

Hát ez a probléma.

Sith Lord 2016.03.20. 07:31:39

@Sajtika: Batman világa nem ez. Kukába az összes realizmusra törekvô szuperhôsfilmmel.

Pöff 2016.03.20. 09:31:59

És azt tudtátok, hogy az összes szuperhősös képregény a 30-40-50-es években a vicc kategória volt? Mármint fillérekért dolgoztak és találták ki tucatjára a szuperhősöket, hogy valahogy felszínen tartsák magukat a rajzolók.

trg 2016.03.20. 10:38:20

@Mostly Harmless: köszi, javítva!

@Pöff: alap, a háború idején már ment az amerika kapitány meg a superman, ők népszerűbbel voltak (propaganda), de a korban még a háborús és pulp képregényeknek volt nagy divatja.

@Sajtika: Nolan filmjei össze vannak rakva, meg van bennük egy csomó értékelhető dolog, de az egészből süt az, hogy valami vérprofi terméket akar előállítani, ami tökéletesre van polírozva és aminek kevés köze van a képregényekhez. nyilván megvan ennek is a célcsoportja, de én (mi) Burtont jobban bírjuk:)

RuxxBono 2016.03.20. 12:56:30

Az utolsó azért volt hogy kapj némi kommentet legalább a meglepetés faktor miatt? Egyértelműen egy (izlésficamos?) szubjektív vélemény ez a trilógiáról és a rendezőről, és még magyarázat sincs, ez így tré újságí....khhhmm....blogolás.
Ez van blogger srác. ¯\_(ツ)_/¯

nevetőharmadik 2016.03.20. 13:10:20

@RuxxBono: Someone's got butthurt!
Ez van kommentelő srác. ¯\_(ツ)_/¯

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.03.20. 14:48:07

Az... Nolan :DDDD Ki tudja hogy hol tartana most Batman, ha nem készíti el Nolan a filmjeit. Rengeteget adott a karakternek és a rajongóknak. Óriási hype-ot csinált neki, és ebből fog élni még évekig, akár évtizedekig. Bár, lehet, hogy a bloggernek elég volt a Schumi-féle lejtmenet...

Batmant bele lehetett rakni egy realisztikus világba. Más gőssel ezt nem igen lehetett volna így megcsinálni.

z33d 2016.03.20. 18:34:05

@RuxxBono: kösz az aktivitást, rengeteg pénzt fogunk rajtad keresni!

RuxxBono 2016.03.20. 22:47:55

@z33d: Örültem, ha segítem a megélhetést. Ez a legkönnyebb jótékonyság amit eddig csináltam.
De egy tanács: az hiteltelen és ordítóan amatőr író, aki nem bírja szó nélkül lesz*rni a negatív kommenteket, egy szarkasztikus válaszra való ingerét nem tudja legyőzni.
Ne csináld! :)

RuxxBono 2016.03.20. 23:00:22

@nevetőharmadik: Csak érveket várok egy kijelentés mellé. Írhatok egy posztot, amiben a Nagymenők egy mellényúlás gengszterfilmként, és a Szárnyas Fejvadász mellényúlás sci-fi, a sokk :O faktorért, és mert mondjuk képzeljük azt hogy így is gondolom, ettől még nem igaz, és az alátámasztatlan kijelentésem csak azt jelzi, hogy a véleményem nem tudom szubjektívként kezelni, csak általános igazságként, akkor is, ha egy egyértelműen nem jó (amiről objektíven megállapítható, hogy nem minőségi) dolgot kritizálok, (mint a bat hitelkártya) de akkor is, ha a világ közönségének nagy része és a valódi filmes szakma által elismert filmet húzok le (egy nyamvadt pálcika emberkével...), mert NEKEM személy szerint nem jött be. Ez amatőr. Egy cikk egy ember véleménye, persze, de ezt el kéne feledtetni az olvasóval. Objektív hozzáállással, magamhoz is.

RuxxBono 2016.03.20. 23:25:08

Egyébként elnézést, ha indokolatlan elragadtattam volna magam. Dehát film**zi vagyok :D

Rövid verziója a trilógia védelmének, bár nem hiszem hogy szüksége van rá, és nem tőlem. Csak a véleményem inkább.

8 év alatt lényegében a filmnézők, filmkedvelők (nem csak szuperhősfilm kedvelők, ez a szépsége) által a 2000-es évek egyik film klasszikusává lett a Sötét Lovag.
Jó példa, hogy alig találsz neten best superhero movies listát, ahol ne az első helyen állna, mert ha akár fáj is a cikkírónak, hogy nem képregényhű, hanem feldolgozás, egy sajátos interpretáció, (batmanből van elég univerzum, 5 élőszereplős, több animációs, több kérpegény ,több játék) muszáj elismerni, hogy MINT FILM, az a legjobb a felhozatalból.
Nem lehet/kell összehasonlítani például az új műviesebb comic-hűbb zack snyder filmmel, de még a (fan körökben szitnén megosztó) campy-bb cheesy-bb ámde sajátosan groteszk és hangulatos Burton filmmel sem, mert mindegyiknek megvan a maga célja, és azok a célok mások, szinte már a műfaj más.

A Sötét Lovag trilógia (főleg az első kettő) a legtöbb vélemény szerint azért volt olyan jó, elismert, mert sikerült, hogy nem csak szuperhősfilmként volt jó, mint ahogy, nos, a legtöbb szuperhősfilm, hanem a filmek között erős volt, sőt, előbbre volt az a készítőknek, hogy jó film legyen, és csak UTÁNA szuperhősmozi.

Persze volt akiknek túl képregény-hűtlen volt, földhözragadt, dehát ez egy feldolgozás. Úgy volt megírva, mint egy krimi-akció karakterdráma, de megvolt benne a batman cím quintesszenciája, hogy miről is szól az ő története a képregényekben is, csak a külsődleges sallang volt leszedve és ízlésesen, mondhatjuk, lett kivitelezve inkább. Viszont végül így kilépett a "szuperhősfilm" árnyékból, és a The Dark Knight-ot például krimi - és akció klasszikusokkal is lehet összehasonlítani: Szemtől Szemben, Szárnyas Fejvadász, A jó a Rossz és a Csúf, stb. szuperhősfilm létére ez a súlycsoport. És hát hány szuperhősös film tartozik a filmművészetbe is? (de nem is kell mindnek egyébként, egyáltalán nem, szeretjük a 100% szórakoztatást is, fenének se kéne csupa földhözragadt dráma)
Tehát ennyi a titka: Jól megírt és rendezett film, olyanok csinálták, akiknek nem ez a zsáner a fő vonaluk, és ez pont jól sült el, mert így nagy közönsége szólítottak meg: a filmkedvelőket, majdnem mindet. Egy filmkedvelő, akinek annyira tetszik a Batman sztori lényege, ismerje bárhonnét, hogy szívesen látna filmet belőle, de nem rajong a comic külsőségekért, annak ott a trilógia. Megvan benne Batman szellemi lényege, nagyon jól átadja a karaktereket és Bruce történetét, vívódását, Batman és Bruce közti őrlődést, a heroizmust (valódi heroizmust kevés szuperhősfilmben érzünk, ahogy a gerincünkön végigfut és felemelő a mellkasunkban, itt igen) stb, a villain-ek lényegét (klasszikus filmes írással tovább írva hiteles karakterré téve őket), de közben mértéktartóbb.

Ha csupán szórakoztatni akar egy szuperhősfilm, az is nagyon jó lehet, szeretem az olyanokat is: A Vasember trilógiát csípem, de főleg az elsőt, azt félévente meg tudom nézni, van tartalma annak, a Tél katonája, a Watchmen, az első Avengers, remek, szórakoztató filmek.

Igazából érdekes, azért kritizált a TDK trilógia a comic-hű film fanok egy rétege közt, mert az újabb batman-képregények rajongói pont azok, akik még NEM kapták meg Batman-t úgy, ahogy akarják a filmvásznon. Pont ők maradtak ki és nekik is a mértéktartó trilógiát kell élvezniük. Ideje lesz nekik is megkapni. Csak legyen jó persze a Batman V Superman, aztán akkor mindenki nézheti a neki megfelelő feldolgozását Batman-nek.
Az előzetesei a Dawn of Justice-nak nem ígérnek sok mást látványon kívül, kicsit generic, eddig egy nagy nerdgasm-nek tűnik, aztán hogy ezentúl milyen film lesz, az még kérdés. A trailer nem a film végülis. Remélem jó lesz. Ltánék igazából egy elszált Batamn filmet is, ha stílusos és őrült, groteszk atmoszferikus világgal, ahogy aaz ARkham game-ek.

Hamarost meglátjuk, egy hét sincs hátra.

nevetőharmadik 2016.03.21. 00:04:58

@RuxxBono: Nolan Batmanjével pontosan az a baj, amit mondtál: "előbbre volt az a készítőknek, hogy jó film legyen, és csak UTÁNA szuperhősmozi".

Olyan világot teremtett Batman köré, amiből nem következett/amibe nem illett már sem Batman, sem egyik ellenfele sem. Nolan világába nem passzolnak a jelmezes hősök, sokkal koherensebbek lettek volna a filmek egy Bond- vagy Bourne-szerű akcióhőssel.

z33d 2016.03.21. 07:33:48

@RuxxBono: Egyelőre nem a blogolás univerzális szabályai szerint írunk meg egy posztot, így ha egy pálcikaemberkével szeretnénk érzékeltetni a véleményünket, akkor ezt miért ne tehetnénk meg? Persze hogy szubjektív részünkről a felvetés hogy Nolan talán hiba volt, de mit vártál? : )
Negatív kommentekre persze számítottunk, de az azért meglepett, hogy Nolan 8-9-es IMDB pontjait megkérdőjelezése szimpla ízlésficam.

trg 2016.03.21. 10:01:20

@RuxxBono:
Az első két Nolan film oké volt, voltak benne dolgok, amik működtek és voltak, amik nem, d a harmadik filmre, a saját realizmusát is szemen köpte, mert túl sokat és túl nagyot akart. Patetikus, giccsbe hajló jelenetek, olyan események, amik kicsit sem illenek az addig megalkotott világba (vagy bármilyen másik a fizika és a logika törvényeinek engedelmeskedő világba), rettenetes karakterizáció, félreértett fanservice stb. Ha nem Batman filmként van eladva, akkor valószínűleg sokkal kevesebb ember rajongana érte (bár Nolan film, szóval biztos sokan felszopnák így is). Ez utóbbi egyébként a másik kettőre is igaz. A Kezdődik igazából nem túl különleges, korrektül össze van rakva, de ennyi. A TDK persze tényleg jó lett, bár nem hiba nélküli (Kétarc történetét kár volt beleerőltetni például), de melyik film hiba nélküli...

"de megvolt benne a batman cím quintesszenciája, hogy miről is szól az ő története a képregényekben is, csak a külsődleges sallang volt leszedve és ízlésesen, mondhatjuk, lett kivitelezve inkább" - ezen viszont nevetnem kell kicsit. Batman a Detective Comicsban debütált, a karakter egyik állandó jelzője az world's greatest detective, ehhez képest - egy-két kivételt leszámítva - szinte semmit sem nyomoz (nem mintha a korábbi filmekben ezen akkor hangsúly lenne, de azokat senki sem nevezi a karakter tökéletes reprezentációjának)

RuxxBono 2016.03.21. 11:55:04

@trg: Nem nevezem tökéletes reprezentációjának. De szerintem megvolt benne a szellemiség lényege, Bruce Wayne válik masszkká, Batman az igazi emberré, akit a villain-ek éltetnek, és lényegében nekem mindig ez az őrlődés volt az esszenciája Batmannek, nagyon jól mutatta a trilógia, hogy mi zaljik le Bruce-ban. Igazából az egész trilógiában csak Bruce Wayne van, aki batman, nem különülnek el két személlyé, ahogy azt más feldolgozásban érezni. Nekem ez tetszett ,ez az emberközeli Batman.
Detective comics és a kezdeti Batman-ek, nem hinném hogy olyan adaptációt látunk majd, ami azt hozza el, de ki tudja, lehet egyszer egy retro film.
Igazándiból mindegyik Batman film - és a Batman v superman is a látottak alapján - egy sajátos feldolgozás, nem lehet egyik sem 'A' batman film.

A Rises-ban élveztem ahogy egyértelműen a régi eposzokra hajló megoldásokat választott, nomeg ahogy Bane-t számomra fogyaszthatóvá tette. De valóban, annál a filmnél a cselekmény részeire is sokszor rá lehet kérdezni, hogy "de miért így?", vannak lyukak benne, nem abban a kategóriában van már, ahol az előző kettő epizód, viszont a szuperhősfilmek közt továbbra is egy erősebb darab. Kb mint bármely Pókember, vagy a Tél Katonája. Szvsz.

trg 2016.03.21. 12:25:43

@RuxxBono:
Hát szerintem a Tél katonájával nem lehet összehasonlítani a TDKR-t (bár annyiban hasonlítanak, hogy egyik sem szuperhősfilm elsősorban), de én azzal a filmmel vállaltan elfogult vagyok:D

Amúgy Nolannal tényleg az a legnagyobb baj, hogy nem tartja be a saját szabályait. Az Avengersbe vállrándítással letudtam azt, hogy Banner az utolsó csatára megérkezett egy robogóval, mert egy pillanatig sem akarta magát véresen komolyan venni a film, a TDKR (illetve Nolan Batmanjei) ehhez képest arról szólnak, hogy realizmus, földhözragadtság stb., amibe nem férnek bele ilyen logikai hibák (hogyan jutott vissza Gothambe Bruce???), meg eleve az egész himnuszéneklős, Robinos, olaszországos patetikusság nem áll jól ezeknek a filmeknek. Értem én, hogy nagyot akart dobni a trilógia zárlatában, de szerintem ez nem működik (mondjuk szerintem Nolan az Interstellart is azzal baszta el, hogy elvitte az egészet egy nagyon béna álfilozófiai/áltudományos metafizikus baromságba, ami lehet, hogy papíron nagyon jól hangzott, de filmen borzalmasan patetikus és béna volt).

Illetve van még egy nagy bajom a Nolan filmekkel, az, hogy hogyan befolyásolják a DC jelenlegi filmes terveit. Erről persze nem Nolan tehet (bár producerként ott volt a Man of Steel mögött is), de ő fektette le ennek a dark, gritty, brooding vonalnak az alapját, amit a DC aztán odáig vitt, hogy kijelentették, hogy nem lehetnek poénok a filmjeikben ("no fun") és ehhez annak ellenére tartják magukat, hogy a Man of Steel egy rohadtul semmilyen film lett, aminek a stílusán egyértelműen érezni Nolant (persze Snydernek sem kell a szomszédba menni tanácsokért ezen a téren).

RuxxBono 2016.03.21. 12:33:43

@nevetőharmadik: Hát hogy ez baj e vagy nem, azt már embere válogatja. Én ettől szerettem. Hogy olyan forgatókönyvet, karakterfejlődést, párbeszédeket várhatok tőle (gondolok az első két filmre, de főelg a tdk-ra) amit krimiktől meg gengszterfilmektől, de közben megvan benne batman (számomra) lényege, a külső meg nincs. Szerintem elég "Bond féle" és emberi lett Batman is benne, ezért volt ,hogy az egész nem volt off.

Lehet hogy a The Dark Knight nem a legjobb (legtisztább) szuperhősfilm, de a legjobb FILM amiben szuperhős van. (főszereplő)
Én pl. szueprhősfilmet is filmként szeretek nézni, a tdk például szuperhősfilmen túl krimi, akció, karakterdráma, így hát ez utóbbi hármat én még jobban várom el tőle, mint a szuperhős filmet.

Régóta szeretem a karaktert és a régi képregényeket, meg az animated series-t. Filmből a TDK a kedvencem magasan. Mert megmutatta hogy lehet ánblok a filmek közt nagyon erős egy szuperhősfilm is. És jobban szeretek nézni egy jobb filmet, mint egy képregényhű filmet, ha választani kell, ennyire egyszerű.
Persze lehet egyszerre mindekttő is biztos, egyszer majd jön egy ami bebizonyítja. Talán Affelck stand alone Batman-je, vagy talán majd egy új film az infinity war és justice league lemente után.

A trilógia befolyása 2005 óta meg vitathatatlan, ha nem is szeretjük személyesen, azzal hogy jó e (az első kettő főként) nehéz vitakozni.
Nem is tudnék személy szerint kritizálva nekiesni a sötét lovagnak mint filmnek, csak mint adaptációnak, de úgy meg szeritnem fölösleges. Kb olyan nehéz lenne mint a Nagymenőknek vagy a ponyvaregénynek nekimenni, hol kezdjem egyáltalán? :)
Rengeteg szuperhősfilm van ma, aminek nem szavaznak ekkora bizalmat és büdzsét ha nincs a Sötét lovag világsikere nézők, kritikusok és a szakma közt.

A Begins előtt a szuperhősfilm az szuperhősfilm volt, a 89-es Batman jóvá, de rétegfilmmé tette, a Spiderman tette népszerűvé, a Begins és a TDk tette annyira nem rétegműfajjá, hogy még comic film rajognónak se kell lenni hozzá, mindenkinek szólt. A második film tette elismertté, és mint filmművészeti műfaj tiszteltté, azt hiszem ez a jó szó, a műfajt a vásznon.

Egy szóval ánblok a filmkedvelők szueprhősfilmjei a trilógia tagjai. Ez is volt a célja az hiszem.
Tán majd a Batman v superman a hardcore rajognókat próbálja kielégíteni, csak eddig nem néz ki túl bíztatónak a "látványos látvnáyon" kívül.

Én egyébként pl. kevés szuperhősfilmet szeretek, igazság szerint, van amit kedvelek, az a jó szó, megnézem, kikapcsolódásnak, a dawn of justice-tól is azt várom pl (és várhatom gondolom), hogy csihipuhi és nerdgasm és cheesy egysoros és egy film ami imádja önmagát, ezen túlmenően nem sokat, de elhet majd kedvelni, mert móka.
De amit szeretek, aminek rajongója lettem, az:
- Az első Iron Man. Bármikor.
- A Batman: Begins és a The Dark Knight.
- A Sebezhetetlen.
Azt hiszem ebből látod a mintázatot, hogy hogy szeretem fogyasztani a szuperhősfilmeket. :)

De egyébként értem amit mondasz, csak én sosem néztem úgy a tdk trilógiát, hogy hű over the top szuperhősfilm adaptációt vártam volna. Nem úgy néztem ahogy más szuperhősfilmeket, hanem inkább úgy, mint más filmeket.

Ha jó lesz a Bat v superman akkor mindenki nézheti ami neki jó:
- Tim Burton mindenek előtt Tim Burton-ös filmjét a maga nem e világi dilis dolgaival. Ami jó dolog.
- Egy Schumacher Batman filmet ha........ nem, nem is tudom mikor akarná bárki. De ha akarja hát legyen. Én nem bántom.
- A Nolan fivérek mindenek előtt Nolan-es filmjeit a maga földhöz ragadt Batmanjével aki nem cartoon karakter többé, hanem egy batcop.
- Zack Snyder filmjét ,ami, reméljük jó lesz legalább abban ,amit ígér. És reméljük a stand alone batfleck-ek igazán jók lesznek, egy Arkham játék álomszerű világával, arany középútjával, ahol elfogadunk egy clayface-t is mégis ,mert elhisszük, hogy ott bármi létezhet.

Én már megkaptam a Batman cover-emet, ahogy én leginkább élvezni tudom ezt a karaktert (élőszereplős filmen), remélem te is megkapod. :) Vagy már meg is kaptad lehet, '89-ben.

RuxxBono 2016.03.21. 13:16:22

@trg: Értem, abszolúte, de főleg a Rises-ról írtakat. A hogy jutott haza bruce-t mondjuk még el lehet képzelni, ha akarjuk, de nem haragudtam volna, ha megmutatják 1 eprcben. A nagyobb kérdés a "hogy élte túl a robbanást"?
Hisz látunk egy utolsó snittet az arcáról a fülkében akkor amikor már nagyon messze van a víz felett.
De azt hiszem nekem van erre elméletetm, ami tetszik is nagyon: Azért kapunk mégegy snittet róla mert Batman meghal ott a robbanásban, Batman bent maradt a wingben, Bruce Wayne pedig elengedte, megszabadult tőle végre. Bruce nincs ott a gépben, ő kiszállt, csak Batman.
Ami jó lett volna pl. szeritnem, bár jól esik a léleknek, de ha nincs az arcunkban végül Bruce és Selina, hanem csak Aflred bólint, de nem látjuk kinek, csa klaz ő arcát és reakcióját, az annyira jó lett volna.
Szóva lvoltak ezze lgondok, könnyen belekötök én is, pedig szerettem, dehát a cselekmény engedi hogy beleköss.

Az Intesrstellar, bár ez már Off, nekem bejött. Főleg mert nincs bajom (amivel sokaknak ennél a filmnél) a szentimentalizmussal, amíg nem giccs, és azzal, ha hiányzik a cinizmus egy filmből, van elég a világon.

Az álfilozófiai/áltudományos metafizikus az szerintem sceince-fiction névre hallgat. :)
Az emberek általában egy sci-fi-től nem várnak teljes tudományos hitelességet, főleg nem egy olyantól, ami olyan dolgokkal foglalkozik ,amikről csak elméleteink vannak. Ennél a filmnél valamiért sokan megtették, pedig nem ígérte senki, hogy dokumentumfilm lesz. Viszont igazság szerint (és ajánlom kip thorne könyvét a film mögötti fizikáról) több tudományos elmélet kap helyet benne ,mint a legtöbb sci-fi-ben, a relatív időtől kezdve, a tér és idő viszonya, ami nem is csak elmélet, a féreglyukakon át a feketelyuk után egészen a párhuzamos univerzumokig és a brán elméletig amit filmben még nem láttamm és így az 5 diemnzióig egészen.
Geekgasm. Through the wormhole with Morgan Freeman. The Movie. :D

Ráadásul már most elmondható róla ,ami egy igaz sici-fiől, hogy van benne olyasmi elmélet ami később került igazolásra. Nemrégiben fedezték fel az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat.
Ami bizonyítja hogy téridő létezik csak, egy érdekes és hosszú cikkben olvastam azt is, hogy a tömeghatás és a felszabaduló energia a (távoli)jövőben, mint téren és időn áthatoló dolog lehet, így kommunikációra is alkalmas lehet. Ahogy a filmben. "Üzentem, gravitációval." Persze el van torzítva eléggé, nyilván, filmesítve van, és nem a filmhez talátlák ki, :D de felhasználta, és épp aktuális előretekintés lett végül.

Persze van benne, ahol csak fikció van, és szentimentalizmus (és szeretet és Muuurph! :'O ) mint a féreglyuk után a Tesseract. De ez teljesen oké, nem tudjuk, hogy mi vár egy feketelyukba utazás végén, az sem kizárt hogy túl lehet élni a belezuhanást egy öregedő feketelyukba, és ki lehet szökni esetleg. Főleg ha segítenek a millió évvel későbbi emberek, és alapból az ő gépezetükben vagyunk.
Tehát igen, sok a fikció, de sok a tudomány, több, mint általában ebben a műfajban, annyi pedig főleg van, mint ami előtt tiszteleg, a 2001-ben (persze 69-es film, tudom) vagy a 2010-ben, vagy a Solaris-ban, vagy ezekhez hasonló regényekben.
A paradoxon meg van benne, ahogy minden idővel játszó filmben, bár azt mondják nálam okosabbak,, hogy a párhuzamos univerzum dolog és az 5 dimenziós megoldás miatt kevesebb teret hagy a paradoxonnak ,mint más időutazós sztorik, de ezt még nem értettem emg teljese. :D

A film stílus meg, mint mindig, embere válogatja, hogy tetszik e. Nekem igen, nekem még Bradnt szeretet monológja se volt sok, mert nem kell szó szerint venni, sőt, ha kikapcsoljuk a cinizmust, nem is hülyeség. No meg a filmben is csak egy ember véleménye volt, a főhős Cooper reakciója rá pedig ami nézőé volt. :D
Én gyerekkorom óta vártam egy ilyen mély űrbe utazós sztorit, azóta láttam persze a remek 2001et, de azért az más a maga művészi és steril módján.

Azt mondtam ,hogy ez OFF, és erre írok egy novellát róla....

RuxxBono 2016.03.21. 13:28:16

@trg: A trilgóia befolyásának az része tesz jót ,hogy milyen teret adott a nagy pénzből való comic book feldolgozásoknak, de az valóban nem ,hogy ezt a darkosságot erőltetik rá mindenre azóta, még az amazing spidernek sem állt annyira jól. Szerintem a B.B-nek és TDK-nak jól állt ugye, mivel földhözragadtak. De egy ilyen over teh top filmnek ,mint a Dawn of justice, már nem fog jól állni annyira, hogy véresen komolyan vegye magát, pl wonder woman, akinek nem kell izom a harchoz, előbbre való hogy tetsszen a férfi közönségnek..., persze tudom, hogy szuper amazon ,de Clark meg idegen, mégis, ha cingár gyerek volna, nem vennénk komolyan. Persze nem láttuk még a filmet. De valóban, nem áll jól mindennek, hogy komolyan vegye magát, és ezt csinálja jól a marvel, hogy nem próbálja komolyan venni aki egyszerűen túl cartoon ahhoz.
Ha nem akarnak poént, öniróniát, ha darkos filmet akarnak,de közben mégis over the top el akarnak szállni vele, akkor az lenne a megoldás, ami az Arkham játékoknál szerintem, azaz elhitetni ,hogy ez egy groteszk álomszerű ködös fura másik világ ez, mert ha a világa őrült ,akkor mindjárt elfogadja benne az őrült karaktereket is az ember, komolyan véve is. Lásd 1989-es Batman. De ha őrültek a karaktkerek és a sztori, de közben a világ olyan ,mint a Sötét Lovagban, egyszóval a mienk, akkor az fura, és erőltetettnek érezni.
A TDk filmek ellenszere a mérték és a földhözragadottság volt. A Marvel a filmek tónusával oldja meg ezt a gondot. A DoJ úgy tűnik semmivel ,de persze ne legyen igaz.

RuxxBono 2016.03.21. 13:36:43

@RuxxBono: Sok az elgépelés, elnézést. Az egyik kezem lemarad úgy tűnik mindig.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015