Windows 10 - Új rendszer, régi gépen

2015. augusztus 10. - trg

Az új Windowsról született első kritikák általában pozitívak voltak, de ezeket többségében szakújságírók készítették és jellemzően jobb gépeket vetettek be a teszteléshez. Mi kipróbáltuk, hogy milyen a rendszer egy átlagos felhasználó kezei között.

Persze kicsit csalok, mert egy átlagos felhasználónál sokkal otthonosabban mozgok a Microsoft modern rendszereiben, de azért nem nevezném magamat power usernek, ráadásul a gépem már akkor sem számított jónak, amikor megvettem.

Min teszteltünk?

A gépem egy közel két és fél éves Acer Aspire V5-431, a legfontosabb adatai pedig az alább olvashatók.

Intel® Pentium® Dual Core B987
1,5 GHz
Mobile Intel®
4GB DDR3 1600MHz
500 GB
5400 RPM
Intel HD Graphics
megosztott

A telepítésről sajnos nem tudok beszámolni, ugyanis türelmetlen voltam, így a gép minimális rendbetétele és a legfontosabb dokumentumaim felhőbe szinkronizálása után fogtam magam, és letöltöttem a Microsoft oldaláról a hivatalos telepítő alkalmazást, majd az elindítása után elmentem moziba, így mire hazaértem már csak egy-két gombnyomásra és pár beállításnyira voltam az új rendszertől (ebben nyilván az is segítségemre volt, hogy nem tisztán installáltam a Windows 10-et, hanem csak frissítettem 8.1-ről).

Új dizájn, új funkciók

Amikor az ember bejelentkezik az új rendszerbe, a változás szembeötlő, de nem tolakodó. Az új ikonok jól néznek ki, a keret nélküli ablakok pedig csodásak (nagyon régóta vártam már valami ilyesmi dizájnra) és visszatért a Start menü is. Ez utóbbit én annyira nem hiányoltam a korábbi verzióból, a használt alkalmazásokat ugyanis vagy kiraktam az asztalra/tálcára, vagy pedig a nevüket begépelve kerestem ki őket. Most viszont a két rendszer összeolvadt, az ember a start gomb megnyomásával elővarázsolhatja a megszokott menüt (amiben egyébként továbbra is ugyanúgy lehet alkalmazásokat keresni - vagy bármi mást! -, mint a Windows 8/8.1 alatt), ráadásul - ha akarjuk - még élőcsempéket és elhelyezhetünk benne így pedig akár egyetlen gombnyomással láthatjuk, hogy hány új e-mailünk érkezett (és, hogy kik a feladók), vagy éppen képet kaphatunk az aktuális időjárásról.

w10.png

Vagyis, inkább csak láthatnánk, ugyanis az alkalmazások - az én gépemen legalábbis - még nem mindig hibátlanok, így például a levelező gyakran nem jelzi ki az élő csempén az új üzeneteket, ráadásul nem hajlandó megjeleníteni őket a Műveletközpontban sem. Pedig ez utóbbi, amit egyenesen a mobilos operációs rendszerek mintájára hoztak létre, egy nagyon hasznos újítása a Windows 10-nek, ugyanis így egy helyre gyűlnek a különböző értesítések - származzanak azok akár a rendszertől, akár az e-mail kliensekből, vagy éppen a naptárból. Itt kaptak helyett továbbá a különböző gyorsműveletek elvégzését segítő gombok is (szintén a mobilos rendszerek mintájára).

Sajnos nem a levelező volt az egyetlen alkalmazás aminél hibát találtam, előfordul, hogy valamelyik minden ok nélkül kilép, vagy nem hajlandó reagálni bizonyos utasításokra és ilyenkor nincs más hátra, mint az adott app újraindítása. Mielőtt azonban elkönyvelnénk, hogy az új rendszer appjai eredendően bugosak megjegyezném, hogy hasonlókat a gépem a korábbi verziók alatt is produkált, így könnyen lehet, hogy a hiba az én készülékemben van. Ami viszont egészen biztosan pozitívum, az az, hogy az alkalmazások és a klasszikus programok már szinte egyáltalán nem különülnek el egymástól: ugyanazon a felületen, bármekkora méretű ablakban lehet őket használni, ráadásul a rendszer - az én gépemen legalábbis - lényegesen gyorsabban indítja el őket. Ez utóbbi számomra kifejezetten pozitív csalódás volt, mert már fel voltam készülve a megszokott fél perces töltőképernyőkre és reakcióidőkre. Ehhez képest a rendszer nagyobb terhelés mellett is gyorsabban reagál, mint a Windows 8. 

w10_1_1.png

A Microsoft több olyan funkciót is berakott a rendszerbe, ami kifejezetten a multitaskingot hivatottak segíteni. Egyrészt visszatért a Windows 8/8.1-ből ismerős osztott képernyő, amit egyszerűen azzal elő lehet hozni azzal, ha a felhasználó az aktív ablakot kihúzza az egyik oldalra és ilyenkor a rendszer magától felajánlja, hogy a megnyitott ablakok közül valamelyiket mellé illeszti (lásd a fenti képen). A másik újdonság a feladatnézet (lásd lent), amiben az összes megnyitott ablak közül választhatjuk ki, hogy melyiket szeretnénk használni (hasonló a funkciója, mint az Alt+TAB kombinációnak, de sok alkalmazás esetén felgyorsítja a folyamatot), továbbá ebben a nézetben megtekinthetjük az összes asztalunkat (ugyanis a Windows végre támogatja a több asztal létrehozását is).

w10_2.png

Böngészés, Cortana nélkül

Van még valami, amiről érdemes szót ejteni, és ez az Edge. Az új böngésző számtalan izgalmas újdonsággal érkezett, amik közül az egyik legjobb a beépített könyvjelző funkció, ami lényegében az olyan alkalmazásokat másolja, mint a Pocket, és amivel későbbi olvasásra menthetünk el oldalakat. Érdekes újítás még a webjegyzet készítő funkció, aminek segítségével weblapokra írhatunk jegyzeteket és ezeket utána megoszthatjuk ismerőseinkkel, de egyelőre ennek - különösen laptopon - kevésbé látom a hasznos funkcióját. Ami viszont nagyon hiányzik az Edge-ből, azok a bővítmények (ezeket a Microsoft már beígérte), illetve jelenleg - hiába mutattak mást a hagyományos tesztek - az én gépemen lassabb, mint a Chrome (ami érdekes módon a frissítés után szintén lassult egy kicsit), márpedig amíg ezt a kettőt a Microsoft nem orvosolja, nekem nem éri meg átállnom az ő megoldásukra, főleg, hogy a legnagyobb újdonságuk, a Cortana, nem érhető el nálunk.

edge.png

Ez utóbbi különösen sajnálatos, mert a Cortana egy valóban izgalmas újdonság, ráadásul nemcsak a Windows 10-en, hanem mindhárom mobil operációs rendszeren (és hamarosan Xbox One-on is) elérhető, ezzel nagyban kiszélesítve a lehetőségeket.

Multimédia és játék

Megújult a Microsoft saját zenelejátszója és videólejátszója is. Az új appok alapvetően ellátják a feladatukat (bár a videólejátszóból például bántóan hiányzik a feliratok kezelése) és jól is néznek ki, de a legizgalmasabb nem is ez, hanem az, hogy a Microsoft végre összevonta a különböző online áruházait, így lehetőségünk van sorozatok, filmek és zenék megvásárlására és letöltésére is (ez hivatalosan nálunk nem elérhető, de tapasztalataim szerint elég, ha átállítjuk a régiót és máris működik a dolog).

Ami viszont ennél is érdekesebb, az az új Xbox app, ami lényegében a korábbi SmartGlasst váltja fel/egészíti ki és amin keresztül képessé válunk arra, hogy a konzolunkról streameljünk a gépünkre játékokat (ami hasznos lehet, ha valamelyik családtag használná a tévét), emellett a gépünkről fogjuk tudni vezérelni az Xbox One több funkcióját is (például a játékvideók rögzítését), sőt képesek leszünk az Xbox-os ismerőseinkkel chatelni anélkül, hogy kilépnénk a játékokból.

xbox_1.png

De nemcsak azok örülhetnek, akiknek van otthon Xbox One-uk, ugyanis, ahogy erről már korábban volt szó itt a blogon, a cég szorosabbra fűzte az együttműködést a Valve-vel is, illetve az Oculus Rift készítőivel is, arról nem is beszélve, hogy az új DirectX érkezésével a gépek fogyasztása csökkenni, a teljesítményük pedig javulni fog. Ráadásul - és ezt már a héten tartott Gamesconról lehet tudni - a Microsoft egyre több saját címét tervezi megjelentetni egyszerre Xbox One-ra és számítógépre (mivel az új generációs konzolok minden eddiginél jobban hasonlítanak a PC-kre, ráadásul az Xbox One novembertől a Windows 10 egy verzióját fogja futtatni, ez nem is meglepő annyira), ezért az is garantált, hogy a multiplatform címek mellett (remélhetőleg) jó minőségű exkluzív játékok is érkeznek (az pedig már csak hab a tortán, hogy bizonyos játékok esetében lehetőség lesz a crossplatform játékra).

Összegzés

Ha valaki azt kérdezné, hogy megéri-e telepíteni az új rendszert, akkor nem tudnék határozottan igent mondani és nem akarnék nemet. Az biztos, hogy az elkövetkező hónapokban számos javítás fog érkezni a Windows 10-hez, így ha valaki meg van elégedve a jelenlegi rendszerével (legyen az akár Windows 7, akár 8 vagy 8.1), annak megéri várnia egy kicsit, de ha valaki kíváncsi, vagy érzi, hogy valamelyik új funkcióval teljesebb életet tudna élni (Start menü?), akkor bátran vágjon bele, ugyanis összességében egy letisztult, gyors és jól használható rendszerről van szó, ami rengeteg érdekes és hasznos újítást hozott és amiben rengeteg lehetőség van.

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr307688678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopi3.14 2015.08.11. 18:03:17

Az osztott képernyőt már tudta a hét is, ha az ember fogta az ablakot és kihúzta oldalra, akkor fél képernyőre tette a rendszer.

Johnfive 2015.08.11. 18:30:54

@Kopi3.14: Most már a 4 sarokba is ki lehet rakni őket, nem csak jobbra, balra meg teljes képernyőre.

sncf 2015.08.11. 19:15:12

Ha egyszer majd túljutunk a 80004005-ös hibaüzeneten, akkor meglátjuk.

Traktoros lány 2015.08.11. 19:35:01

Az én i386-omon meg el se indul. Deszarez! :)

tsimike 2015.08.11. 19:58:05

Eddig két ismerősöm kérdezte meg hogy mit tudnánk csinálni, mert frissíették, de azóta ezt a lépést nem tartják jó ötletnek. Én egy gépemre tettem fel, ami egy játékra/filmre/videó buherálásra használt desktop gép. Itt előre le tudtam tölteni az összes szükséges eszközmeghajtót, valamint azt választottam, hogy ne tartson meg semmit. Egyelőre nincs panasz, hasít, gyors, meg minden. Pár dolgot ugyan nehezen találtam meg, továbbá még mindig fájdalmas a gépház/vezérlőpult kombó de nem rossz. A 6 éves laptopomra viszont (talán mert azon dolgozom) szinte biztosan nem merném feltenni, annak ellenére hogy még ma sem egy rossz gép. A tableten szívesen kipróbálnám, de ott már a 8.1-el is problémák voltak, a gyártó egyszerűen lesz@rta a supportot, és egy csomó minden nem működött rajta. Szóval itt már nem is reménykedek/próbálkozok.

Killary Fucking Clingon 2015.08.11. 20:04:16

Mi a faszért nem megy a Microsoft Flight Simulator 2004 a Win10-en????????
Annó egy valag pénzt fizettem eredeti, DVD csomagért most meg nem megy. Halló.

Lordhell 2015.08.11. 20:17:04

@Shabby Bear: futtasd win 7 kompatibilis módban :).
Nem rossz, 7-ről váltottam, frissítéssel. A programokkal néha volt gond (pl media player classic+codec pack), de uninstall majd felraktam a win10-es verziót, azóta megy.
Jó lesz ez.

Phteven 2015.08.11. 20:19:21

Nekem is fent van. Elmegy. Szerencsére nem akkora fostartály, mint a 8 volt. Az a kérdésem, hogy elkezdhetünk tapsolni csak azért mert nem baszták el annyira, mint lehetett volna? Tegyük a szívünkre a kezünk! Mi olyan dolgot sikerült alkotni ebben a valamiben, ami miatt megéri lecserélni a Win7-et? (Azon túl, hogy a dizájnja unalmas volt már.) Az Edge továbbra is arra jó, hogy a Firefoxot/Chrome-ot letöltsük vele, elvégre nem kezel plugineket. A Cortana haszontalan. Embert nem láttam még, aki a gépének pofázott volna. Sirinek sem. Mert hülyeség. jegyzetelni egy weblapra? Értelme? A táblagép/telefon közös platformra még mondhatnánk, hogy volt értelme, bár véleményem szerint tabletre/telefonra kizárólag iOS-t, vagy Androidot.

pamut 2015.08.11. 20:33:40

Ez neked régi gép? 4 giga ddr3 rammal?

Azt mondjátok meg 2 giga régi rammal megye?

Nyilván nem játékra, csak sima netezésre-szövegszerkeztésre, képnézegetésre, jútyubra. Most win7 van rajta, azzal egész jól megy.

Alick 2015.08.11. 20:42:26

@pamut: szerintem sem igazán régi gép, inkább a 7 éves T61-es ThinkPad-emen kísérleteznék (4 G RAM, 2.5 GHz Core 2 Duo, SSD).
De éles munkagépre biztosan nem raknám fel.

Killary Fucking Clingon 2015.08.11. 20:50:41

@Lordhell: maradj itt mindjárt telepítem és elnyökögöm hogy mi van.

Zetor75 2015.08.11. 20:56:06

@pamut: Megy. Nekem egy kőkori gépen megy. 7 éve, amikor vettem, az alaplap kifutó modell volt (Asrock 4core1333-fullhd, 4gb DDR2, c2d E6550, integrált vga/lan/hang). A Flash-t alapból telepíti, azt lehet is frissíteni.
Böngészőben filmnézésre OK, de ez erőst VGA függő is, mert az képes gyorsítani a videolejátszást. Indavideón szoktam filmet nézni, meg YouTube-on, ezek cirka mennek ennek a gépnek.
Csodát ne várj, de működni fog. TVre kötöttem a masinát, a felülete szimpibb, mint a Win7nek, mert vhogy fainabbak az ikonok, meg a szöveget is messzebbről tudom olvasni.

Killary Fucking Clingon 2015.08.11. 21:13:21

@Lordhell: a helyzet az hogy nem megy. Telepítem, minden rendben, kiválasztott helyre megy , amikor indíthatom a programot akkor eltünik a képről, aztán semmi. A parancsikonon szerepel egy win system pajzs logo, a rendszergazdás indításhoz de úgy sem megy, kompatibiltási módban pedig az xp 3 as szervízcsomagját dobja de úgy sem megy.

Fika Matyi · http://applefika.blog.hu/ 2015.08.11. 21:23:23

Neked legalább felment a Windows 10. Én a régi MacBook Promra akartam felrakni a Yosemitet és nem tudtam.

dthoreau (törölt) 2015.08.11. 21:39:57

@pamut: Nekem az 5 éves Asus eeepc 2 GB ram netbookom is megy, win7-ről frissítettem, nem lett lassabb (de gyorsabb sem).

Igazából nem ide tartozik szorosan, mert nem csak a Win10-hez kapcsolódik, de ami első nekifutásra nekem kivágta a biztosítékot, az a képnéző program (Fényképek). Konkrétan az, hogy a programban már a lehetőség sincs meg, hogy ne a teljes gépről automatikusan összegyűjtött képeket tallózzuk, hanem pl. néhány leválogatott fotót az általunk választott mappából nyissuk meg stb. A Mediaplayernél is már évekkel ezelőtt agybajt kaptam, hogy automatikusan maga akarja összeválogatni, albumba rendezni az mp3-kat, de ott legalább még megvan a manuális megnyitás lehetősége, magam kiválaszthatom azt a néhány, konkrét fájlt, amit meg akarok nyitni. Itt a fotóknál erre lehetőség sincs, összeválogat mindent és időrendbe szedi, hiába van tematizált mappákba rendezve a fotóarchívum. Arról nem is beszélve, az alapbeállítás szerint automatikusan javítja is képeket.... Én ebből inkább nem kérnék.

tsimike 2015.08.11. 22:01:20

@Phteven: hát ha az ember néhanapján kiengedi a gőzt és mondjuk játszik, esetleg nem akar leragadni a böngészőben játszható flash játékoknál (amiknek úgyis vége ha kivégzik a flash-t) akkor a DX12 miatt esetleg. Más lényeges dolgot nem tudok tényleg... Hacsak még azt nem hogy egy idő után már a Win7-hez sem lesznek biztonsági frissítések... Szó ami szó a Win7-hez képest nekem pillanatok alatt bootol, és ami még tetszik, hogy az UEFI-ből kiszedi az alaplap "splash" screen-jét, úgyhogy nekem pl. úgy indul a gép, mintha a "bios" után rögtön jönne a login képernyő. Persze a valóságban csak annyi történik, hogy nem a szokásos windows logo van a körbe-körbe gurgulázó golyócskák fölött hanem az alaplap bootképernyője, de ez még gyorsabb érzetet ad.

efi 2015.08.11. 22:06:43

Ezt az interaktív csempés hülyeséget úgy kell elképzelni, hogy az ember ül mozdulatlanul a gép előtt, nem indít el semmit, mert akkor ugye le lesz takarva az egész fürdőszoba, aztán figyeli, hogy mikor jön mondjuk egy mail vagy hány fok van Budapesten? A csempék másik típusa meg egyszerű parancsikon, de legalább jól elvesz 5-10% hasznos területet a képernyőből.
Elcseszett flat design, ezek ergonómiáról nem hallottak? Színkód alapján az ember a szeme sarkából is megtalálta, amit keres, itt meg vizslatni kell az ikonokat.
Az első komolyabb frissítés amúgy elég "jól" sikerült:
pcworld.hu/szoftver/kinyirta-a-windows-10-et-az-elso-frissitese.html
Ugye milyen jó, hogy nem lehet kikapcsolni a frissítéseket?

tsimike 2015.08.11. 22:09:41

@dthoreau: ja és az még gázabb, hogy az alap appokat nem is tudod letörölni (legalábbis én nem láttam ilyen opciót), mondjuk én egyiket sem fogom elindítani - mert mindenre megvan a bejáratott programom - így talán esélye sem lesz "kutakodni".

efi 2015.08.11. 22:13:03

@tsimike:
Win 7-hez még 5 évig jönnek a frissítések. Addig biztos várok.

tsimike 2015.08.11. 22:20:01

@efi: ja addigra csak megcsinálják normálisan, és akkor nem lesz gond a váltásnál :D Az mondjuk eléggé aggaszt, hogy ha jól tudom akkor nem fognak több új verziót kiadni hanem csak frissítéseket. Na most ha megvesz az ember egy alap W10-et, és mondjuk újra kell telepíteni egy 2-3 éves (vagy 5-6 év múlva :() rendszert akkor utána mennyi frissítést kell majd letöltenem? Remélhetőleg lesznek ilyen service pack-ek, amikkel pár lépésben "be lehet majd hozni a lemaradást"...

efi 2015.08.11. 22:36:37

@tsimike:
Szerintem semennyit, mert mindig az aktuális foltozott teljes verziót lehet majd letölteni.
Mondjuk ezt már 1000 éve így kellett volna csinálni hogy legalább alap verzió + egy roll-up service pack, amiben benne van minden a letöltés napjáig. Kb 2 perc lett volna az új frissítéseket havonta beletenni, a régieket kivenni, aztán kitenni a WU-ra. Az IE-nél pl így is volt, mindig csak egy cumulative update volt, ami váltotta az előzőt.

tsimike 2015.08.11. 22:40:02

@efi: hát ha így lesz akkor azt kell mondjam hogy tuti lesz, ha nem akkor meg sírás. Na megyek dolgozni :)

Gyulimali 2015.08.11. 22:45:25

@Lordhell: Ki használ még mindig kodekpakkot???
bármelyik *player meg VLC lejatszik MINDENT vacakolás, meg zűrös kodekkpakk telepítés nélkül.
@Poszter: És még a feliratokat is kezeli...

Phteven 2015.08.11. 22:45:46

@Lordhell: Lehet nekem frissebb volt volt fent, de 64 bites verzió gond nélkül megy Win10 alatt is.

pamut 2015.08.11. 23:01:09

@dthoreau: hm, hasznos infó, köszi. akkor én se sietem el a váltást.

cso zsi 2015.08.11. 23:11:08

@efi: A 8-ast is a csempék miatt ekézték, pedig átlagbélának mindegy, hogy egy csempe, vagy egy asztali ikon megnyomása indítja el a kívánt programot.
Elvesz a felületből? Csak addig amik előveszed, hogy megnyomd. És el is tüntetheted a kombinált startmenüből. Úgy tűnik, nem minden gépet borított fel a frissítés, csak "bizonyosakat". Nálam egy pc, és két laptop hibátlanul vette az "akadályt".
Ha használsz windowsos telefont, akkor az "élő csempe" nem probléma. Ha androidhoz hasonlítod, akkor használj inkább linuxot.

Phteven 2015.08.11. 23:35:42

@tsimike: DX12-höz azért kártya is kell(ene), nem? :-)

Nekem a boot lassabb lett. Sőt, nem győztem kiírtani belőle a defendert, meg az automatikus frissítéseket. Vicc, hogy bekapcsolom a gépet, és az csak áll, áll, áll, mert letölt, frissít, telepít. Baze, dolgozni szeretnék a gépen, ezért kapcsoltam be!
Remélem, egyébként a frissítések nem fogják hazavágni a Win10-et, mint ahogy ezt tették az XP, és Win 7 esetében!

- duplagondol 2015.08.12. 00:23:38

A Windows kapcsán eszembe jut a kettes metró számlálója, aminél állítólag "technikai okok miatt" nem tudják megoldani, hogy ne az előző szerelvény távozása óta eltelt időt lássuk, hanem a még hátralévőt. Nos, ha a 10-es széria se képes még arra, hogy méret szerint sorba rakja a mappákat, akkor egyelőre várok még a beszerzéssel. Aztán ki tudja, hátha...

gabroca 2015.08.12. 13:47:36

@Lordhell: pár nap után nem mondanék véleményt...

cso zsi 2015.08.12. 16:32:22

@- duplagondol: Rég utazhattál a kettes metrón.

Lordhell 2015.08.12. 19:19:43

@Gyulimali: Utálom a VLC-t, ennyi, és nem szenvedés, 1-2 kattintás és kész.

okoska1 2015.08.12. 19:58:14

Nálam se volt gond a frissítéssel.

- duplagondol 2015.08.12. 20:34:11

@cso zsi: Nem volt az olyan rég, igaz, azóta változhatott a helyzet.

dthoreau (törölt) 2015.08.13. 18:36:33

Nekem tegnap frissített rendesen, ma viszont többször leállt kék halállal kernel data inpage errort jelezve, meguntam, és úgy döntöttem, hogy visszamegyek win7-re. Jó hír, hogy kb. 3 percig tartott a visszaállás.
Aki ebben gondolkozik, igyekezzen, mert csak egy hónapig él ez a gyors visszaállási funkció (gépház>frissítés és biztonság>Helyreállítás).
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015