Itt az űropera, amire mindig is vártál

2015. december 15. - Mistwalker

The Expanse sorozatajánló

1_2.jpg

A Leviatán ébredését még a nagy tavaszi könyv vásárlásom alkalmával szereztem be, a kisebb toronyból pedig ezt, és John Scalzi Vének Háborúját hagytam utoljára, mert úgy voltam vele, azt a sorozatot veszem meg előbb és olvasom tovább, ami jobban tetszik. A leviatán kiütéssel győzött, nem csoda, hiszen az utóbbi évek egyik legjobb szériája a Daniel Abraham – Ty Franck szerzőpáros űroperája. (James S. A. Corey álnéven publikálták.) Szerencsére a SyFy csatorna úgy gondolta, hogy képernyőre kívánkozik, és ha odafigyelnek, valamint némi önkritikát gyakorolnak, az évtized legnagyszabásúbb sci-fi - thriller sorozatát rakhatják le az asztalra. Elfogult ajánló következik, kevés spoilerrel.

Az emberiség elkezdte kolonizálni az űrt, és fajunk három nagyobb frakcióra szakadt: a Föld, a Mars és az övbeliekre, (mellettük még több kisebb csoport van, például a kisbolygó öv lázadói). Természetesen a különböző csoportok között mindennapos a feszültség. Ebben a szituációban vesszük fel a fonalat a könyvben Miller nyomozónál (Thomas Jane) az övben, valamint Jim Holdennél (Steven Strait) a Canterbury nevű jégszállító bányász hajón. Millert egy politikailag és gazdaságilag is fontos cég vezetőjének a lányának, Julie Maonak, megkeresésével bízzák meg, Holden és a legénység többi tagja pedig egy űrhajót fedeznek fel, a Scopulit, és amit ott találnak azzal megpecsételik a saját és sok millió más ember életét. A sorozat pilotjában hozzájuk csatlakozik Avasarala (Shohreh Aghdashloo), a Földi hatalom az ENSZ közigazgatási államtitkár helyettese, akinek valószínűleg a politikai hatalom jelképes képviselete lesz egyelőre a feladata, hiszen ő csak a második kötetben a Kalibán háborújában tűnik fel.

2_1.jpg

A sorozat egyelőre követi a könyv személyközpontú narratíváját, (a fejezetek is az ő nevüket viselik, akkor is, amikor már a szálak egybeértek) ami jó, mert a különböző frakciók és motivációk jobban elkülönülnek és az egyes emberek egyéni szűrőin keresztül egy-egy esemény is más megvilágításba kerül. Mivel éles helyszínváltások vannak így, jobban ki tudja használni a szerzőpáros a kontrasztokat a különböző kolóniák élethelyzete és hangulata között. Így lesz a kezdetekben Miller története egy noiros, alkoholban és füstben gazdag nyomozás, amivel szemben Jim és a legénysége a klasszikus kalandozós űrhajós sci-fit viszi tovább, Avasarala által pedig betekintést nyerünk abba, hogyan is működik a politika ebben a világban. A második könyvtől kezdve pedig még több szereplőt hoznak be, ezáltal tágítva a világról kapott képünket, de számtalan tényleg jó mellékszereplőt is kapunk már az első részben is. A könyvek legnagyobb erénye (az izgalmas és nem túl kiszámítható történeten kívül), hogy a karakterek ténylegesen emberként viselkednek, az eseményekre a személyiségüknek megfelelően reagálnak és a döntéseik, akár pozitív, akár negatív irányba terelik őket, a későbbiekben is hatással vannak rájuk. Valamint, mivel egy-egy szereplőt több karakter szemén át is látjuk, ezért még nagyobb hangsúlyt kapnak az eltérő vélemények, ami igazán élővé teszi a karaktereket.

5.jpg

Ezt várom a sorozattól is. Hogy szeressek, utáljak, beleéljem magam, szurkoljak, visszatartsam a levegőt, hogy magamba mormoljak, hogy: „ne ő még nem halhat meg, ne, ne, ne”. Az első rész alapján szerintem több mint rendben vannak a színészek. Millerre nem találhattak volna alkalmasabb színészt, mint Thomas Jane, számomra olyan, mintha az agyamból lépett volna elő, az utolsó arcizomrángása is tökéletes volt, pedig kifejezetten az a karakter, akit utálok, de imádom utálni. A többiekre is igaz ez, a színészeket nagyon körültekintően választották ki, ténylegesen sikerült olyan karaktereket találni, akik illenek a szerepre külsőleg, és képesek el is játszani azt.

A SyFy nem csak a színészekre figyelt nagyon oda, hanem jó pár hónapja építik a hátteret is a sorozathoz. A honlapon július óta szivárogtatják a concept artokat, apró információ morzsákat, videókat, híreket. Bemutatják a színészeket, a karaktereket, fejlesztettek hozzá egy appot, amivel két helyszínt is be lehet járni, ha pedig van Google VR Cardboxunk, megtehetjük ezt 3D-ben is. Elolvashatunk egy prequelt, valamint megnézhetjük a pilotot. A blog részen pedig interjúk és érdekességek vannak megosztva.

3_1.jpg

A nagy kérdés számomra az volt igazán, hogy hogyan fognak egy sorozatba ennyi cgi-t bepakolni, és ha ténylegesen mindent úgy mutatnak be, ahogy a könyvekben szerepel, akkor milyen minőségű lesz a látvány a sorozatos költségvetésből. Az az igazság hogy szavam sem lehet, alig pár éve filmekben is hasonló volt, tv-re ez tökéletes. Az első részt laptopról néztem, közepesen jó minőségben, és így is több volt, mit korrekt (ahogy a madár repked alacsonyabb gravitációnál az övben, az nagyon jól ki van találva), kíváncsi vagyok full hd tv-n mit tud majd, és csak reménykedek, hogy nem lőtték el a teljes költségvetést a pilotra. Emellett amúgy a valós helyszínek és szépek voltak, jelenleg a Pinewood stúdió 3 legnagyobb hangárjában folyik a forgatás, és mindent megépítenek, amit lehet, úgyhogy van egy sanda gyanúm, hogy a SyFy az átlag költségvetésük többszörösét költi most el, és igencsak egy lapra tett fel mindent. Kifejezetten érződik, hogy a nagy elődök nyomába szeretne lépni ezzel a sorozattal, és legyünk őszinték, nagyon hiányzik egy tényleges jó, egyedi és modern űropera a palettáról. Mert sokszor újra lehet nézni a Battlestar Galacticát, de nem árt néha beújítani.

Összességében a pilot alapján mindenképpen ajánlanám a sorozatot, a könyvek pedig must have kategóriások. A sorozatot a tévében december 14-én mutatják be, de a pilot már elérhető a SyFy honlapján, a könyv pedig magyar kiadásban jelenleg a negyedik kötetnél tart a Fumax kiadó gondozásában. És mormoljunk el egy imát, hogy a SyFy maradjon ennél a minőségnél, és még nézzék is, mert az még borzasztóbb lenne, ha csinálnának végre megint egy tényleg komolyan vehető sci-fi sorozatot és elkaszálnák.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trikorder.blog.hu/api/trackback/id/tr908169400

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Strott Tímea: Itt az űropera, amire mindig is vártál 2015.12.15. 11:00:02

És mormoljunk el egy imát, hogy a SyFy maradjon ennél a minőségnél, és még nézzék is, mert az még borzasztóbb lenne, ha csinálnának végre megint egy tényleg komolyan vehető sci-fi sorozatot és elkaszálnák.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.12.16. 10:37:33

Valamiért nekem nem működött a könyv. Kövezz meg, tudom hogy mennyien rajonganak érte, de valahogy nem tudott megfogni anno.

MrMojo 2015.12.16. 10:47:41

Nem rossz a leviatán ciklus sem, de a vének háborúja valami elképesztő zseniális, nekem az jobban bejött.

colonel Tigh 2015.12.16. 11:04:16

Gyanítom ez a sorozat is közrejátszott abban, hogy lelőtték a Defiancet, mivel az utóbbi idők legnézettebb saját gyártásuk volt, csak nagyon sokba került. Személy szerint támogatom, a Leviatán ill. a The Expanse jobban érdekel.

Mistwalker 2015.12.16. 11:19:23

@MrMojo:
Nagyon nehéz könyveket magukban értékelni,főleg ha hasonló műfajúakat olvasok egymás után. Ha akarom ha nem, hatással vannak egymásra. A Leviatán után nekem sokkal személytelenebb és komolytalanabbnak hatott a Vének háborúja, de attól még izgalmas könyvnek tartom, és biztos beszerzem a folytatásokat, mert egy nap alatt megettem azt is :D

Patrick Bateman 2015.12.16. 11:51:59

@Equinoxe: Én is így éreztem. Hivatásos sci-fi suckerként legalább háromszor nekifutottam az első könyvnek, de egyszerűen nem jutottam túl a felénél, valahogy nem tudott beszippantani.
A pilottal kapcsolatban is ilyen érzésem volt. Nagy felüldülés igényes űroperát látni, de egyszerűen nem volt olyan sodrása, mint pl. a BSG-nak rögtön az elejétől.

steery 2015.12.16. 14:12:25

@colonel Tigh: A Defiance egy borzalmasan rossz sorozat volt. Kész idegbajt kaptam tőle. Csupa nőies picsogás, hisztizés az egész.
@Mistwalker: A vének háborúja sorozat a király! Most fogom elolvasni az utolsó részét. Nagyon állat az egész! Simán ki lehetne hozni belőle egy mozifilm trilógiát.

Mistwalker 2015.12.16. 14:36:21

@steery: Tavaly augusztus környékén volt egy pletyka hogy sorozat lesz belőle,amit szintén a SyFy csinálna, lehet szurkolni higy az legyen a következő.

Karma17 2015.12.16. 17:02:07

Erdekes, nekem sem jott be a Leviathan. Becsuletbol vegigragtam magam rajta, de valamiert nem volt az igazi. Ellenben a Venek haboruja engem is beszippantott, egyszer elolvastam egyszer meg hangoskonyvben "olvastam el" :)

Mondjuk mindig is tetszettek azok a sci-fi unuverzumok, ahol nincs FTL instant FTL kommunikacio (pl. CJ Cherryh Allianze-Union sorozata)

TetraB 2015.12.22. 13:45:13

Jó a sori, be is faltam a négy részt. Egyelőre van olyan érdekes, mint a BSG volt anno.
süti beállítások módosítása

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Szóval így lopjál innen, okéka-rakéta?
Trikorder - 2015